Peru, Bolívia (Chile)

Az Andok hegyei közt a Machu Picchutól a Titicaca-tó érintésével Bolíviába

Nyolc napos hosszabbítás: Chile és Peru partvonala a Nazca vonalakkal

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket, amennyiben a csoporttal repülsz, és az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- Peruban és Bolíviában a vasútállomási transzfereket,
- Peruban, Bolíviában az utazást bérelt busszal, taxival, hajóval,
- a helyjegyes vonatot és buszt a Machu Picchu-hoz, 
- 11 éjszakát 2 és 3 ágyas fürdőszobás, 2-3-4 csillagos szállodai szobákban,
- 1 éjszakát 2-4 vagy francia ágyas nádkunyhókban a megjelölt étkezéssel,
- a Cusco környéki Inka romok kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- a Maras - Moray kirándulást magyar túravezetővel,
- a Sillustani kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- az Uros szigeteki kirándulást, a hajóutat, a helyi és magyar túravezetőt,
- az étkezést a programban feltüntetett módon,
- a Nap-sziget (Isla del Sol) kirándulást,
- a helyi vezetők tiszteletdíját,
- az ismerkedési esten egy Welcome Drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A kiegészítő program ára tartalmazza:
- Peruban, Bolíviában és Chilében az utazást bérelt busszal, taxival, hajóval, helyi -légkondicionált- busszal,
- 3 éjszakát 2 és 3 ágyas fürdőszobás 3 csillagos szállodai szobákban,
- 4 éjszakát 2 és 3 ágyas fürdőszobás, felső kategóriás hosztelben és családi panzióban,
- a Lauca Nemzeti Park kirándulást helyi és magyar túravezetővel,
- a Ballestas-szigeteki hajókirándulást, belépőjeggyel, helyi és magyar túravezetővel,
- a Paracas Nemzeti Park-i kirándulást, transzferrel, belőpővel és magyar túravezetővel,
- a helyi vezetők tiszteletdíját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Igény esetén háromnapos programot szervezünk a túra elé a Nasca-vonalakhoz azok számára, akik a teljes kiegészítő programon nem tudnak részt venni. A részletekről érdeklődj az irodában! 

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegy árát és illetékét,
- a nemzetközi repülőtéri kilépési illetéket,
- a belépőket és a fakultatív programok árát
- a Nasca-vonalak feletti repülés árát és illetékét (kiegészítő program)
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árait.

Étkezés a megjelölteken kívül önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 260Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 
 
Tájékoztató repülőjegy ár Budapest – Lima - Budapest útvonalon: kb. 420 000 Ft -tól, illetékkel. (2015. szeptember)
Tájékoztató repülőjegy ár Lima - Cusco útvonalon: kb. 50 000 Ft -tól, illetékkel. (2015. szeptember)

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.
 
Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a szállodába történő eljutásod és távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

nemzetközi és belföldi repülőjáratokkal és helyi közlekedési eszközökkel; vonattal, busszal, hajóval és taxival. Az autóbuszok általában modern, sőt, mondhatni meglepően komfortos járműveket jelentenek (mi alapvetően ezeket használjuk), de rövidebb szakaszokon fogunk utazni olyan - lokális közlekedésre szolgáló - járművekkel is, ami adott szituációban a legalkalmasabb, ugyanakkor némi megértést kíván.

Létszám

10-18 fő.

Túra nehézsége

A jelentős tengerszint feletti magasság fogja igénybe venni a szervezetünket. Egészséges szervezet ehhez idővel alkalmazkodik, de rossz közérzettel járó percei/órái/napjai mindenkinek lesznek, egyéntől függően. A túrák önmagukban könnyűek, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

Szállás

Szállásaink speciális esetektől eltekintve a magyarországi 2-3 csillagnak felelnek meg (saját fürdőszoba és wc). A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák általában két vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Peruban és Bolíviában a szállásokon nem található a szobákban fűtőtest. A Titicaca-tavon egy éjszakát alszunk a helyi indián közösségnél az Uros-szigeteken, egyszerű totoranád kunyhóban (hálózsák szükséges, de vastag takarókat kapunk). Itt csak a hagyományos árnyékszék van, zuhanyzási lehetőség nincs.

Terület

A térség lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. A városokban nem tanácsos egyedül kóborolni, sötétedés után csoportosan sem. Csak hivatalos taxiba szabad beszállni, amelyben a vezetőn kívül nem tartózkodik senki. Kedvesnek tűnő idegenektől nem szabad elfogadni sem italt, sem ételt esetleg cigarettát. A vidéki részek biztonságosnak tekinthetőek, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :) Az árak alapvetően alacsonyabbak a magyarországiaknál. Latin-Amerika katolikus, így öltözködésünkkel nem kell alkalmazkodnunk számunkra ismeretlen helyi szokásokhoz. Természetesen a templomokban itt sem illik rövid ruházatban tartózkodni. Az emberek viszonylag konzervatívak, városban a rövidnadrág nem elterjedt viselet. Ha shortot viselsz, fel kell készülnöd rá, hogy már 100 méterről mindenki átlagos amerikai turistának fog nézni, ami nem jó, mert a pénzt látja benned. Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Latin Amerikában fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Legtöbbet hegyvidéki területen fogunk tartózkodni, ezért javasolt a meleg ruházat, vízálló lábbeli, természetesen az esőkabátot és az esőnadrágot sem szabad otthon hagyni. Összességében az esti hideg, hűvös, valamint esős hegyi éghajlatra és napközbeni meleg, illetve a nagy magasságból adódó erős napsütésre is kell készülnünk.A tengerparti és sivatagi részeken (száraz) melegre, és napsütésre készülhetünk.

Felszerelés

Kényelmes hátizsák, túrákhoz kishátizsák (amibe kétnapi ruha belefér kb. 20-30 literes), meleg hálózsák (comfort 0 fok), felfújható nyakpárna, szemtakaró, füldugó, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett elengedhetetlen egy jól záródó és kényelmes túracipő vagy bakancs, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőbe, hálózati átalakító, szigetelő szalag, varrókészlet, zsebkés, ébresztőóra, kullancs- és szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre, azonban távcső (esetleg teleobjektíves fényképező) az állatok megleséséhez jól jöhet. A szállásokon általában lehet mosatni, így nincs szükség háromheti váltás ruházatra!

Partnerünk ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túrán bizony megkönnyíti a regenerálódást. Ha jól alszunk, akkor másnap újult erővel vethetjük be magunkat a kalandokba. A kérdés az, hogy amikor alszunk a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Ha így vagy úgy alszunk mindegyik helyzetre van megoldás. Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Sárgaláz elleni oltás kötelező! A határátlépéskor elkérik, elkérhetik az ezt igazoló nemzetközi oltásikönyvet. Ennek hiányában megtagadhatják a belépést Bolíviába és Peruba is!
Javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t is, mert sajnos ez még itthon is jól jöhet! Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím: Budapest, IX., Gyáli u. 2-6. 8a, Nagyvárad térnél, tel.: (1)-215-07-56, nyitva: hétfő-csütörtök 9-12 h). A malária esélye az általunk bejárt területen kicsi, a védekezési lehetőségekkel kapcsolatban - a gyógyszerek mellékhatásai miatt - érdemes konzultálni szakorvossal. Alapvetően a szúnyogok ellen kell védenünk magunkat, s akkor nem történhet baj! Az egészségügyi helyzet alapvetően jó, de az ivóvíz már legtöbb helyen problémás, így a palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. A vásárolt zöldséget, gyümölcsöt meg kell mosni. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat! Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt.

Élelem

Érdemes természetesen itthonról is nem romló ételeket hoznod, de felesleges az utazás teljes időtartamára felkészülni belőlük, inkább a repülőútra (az Európán belüli járatokon szinte már sehol nem szolgálnak fel ennivalót) és az esetleges tartalék elemózsiára koncentrálj. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Emellett az éttermekben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Dél-Amerikában olcsóak a mindenféle déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Peruban a Sol (1 Sol ~ 100 Ft) a helyi fizetőeszköz, Bolíviában a Boliviano (1 Bol ~ 35 Ft), Chilében a Peso (2 Peso ~ 1 Ft). USD-t érdemes magunkkal vinni és inkább kis, 5-10-20-50-es címletekben, mert gyakran fizetőeszközként is elfogadják. Az is előfordul, hogy eleve dollárban adják meg az árakat. Fontos azonban, hogy a térségben az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják, ezért a kirándulások árát amennyiben dollárban vannak megadva, mi is teljesen épp, új generációs bankjegyekben kérjük. Erre a váltásnál, ha egy mód van rá fordítsunk figyelmet! A pénzváltás városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség a nagyobb városokban, ahol leginkább a VISA terjedt el, de a Mastercard is sok helyen használható. Az Euro és utazási csekk kivitele nem javasolt, mert ugyan lehetséges a váltásuk, de körülményes, vagy nem minden helyen lehetséges, ahol dollárt amúgy váltanak és az árfolyam sem mindig kedvező.

Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején. Javasolt összeg kb,min. 500 - 800 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint kb. 400 - 600 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. A nemzetközi ISIC diákigazolvány tulajdonosai több helyen is kedvezményekre számíthatnak.
 
Tájékoztató árak (2014-ből)a Peru/Bolívia útra:
- Lima, San Francisco Zárda: 7 Sol és borravaló
- Cusco, turista belépők (felnőtt/diákigazolvánnyal): 130/70 Sol
- Maras sólepárló belépőjegy: 10 Sol
- Machu Picchu belépő (felnőtt/diákigazolvánnyal): 152/75 Sol
- Machu Picchu busz Aguas Calientesbe (visszafelé): 9,5 USD
- nemzetközi repülőtéri kilépési illeték (Bolíviából): 24 USD
A közös programok várható összköltsége: ~ 120 USD)
 
Chile/Peru hosszabbítás tájékoztató árai:
- Nasca vonalak repülővel:110 USD
- Aquaductos belépő: 10 sol
- Ica, Huacachina homokterepjáró túra: 50-75 Sol
- Ica, Huacachina belépő: 4 Sol

- borravaló a buszvezetőknek, helyi vezetőknek: egyéni döntés alapján: 10-15 Sol

- Internet árak (1 óra): 0,5 - 2 USD
- hozzávetőleges főétel ár Peru: 30-45 Sol
- hozzávetőleges főétel ár Bolívia: 30-80 Boliviano
- hozzávetőleges főétel ár Chile: 4000 - 8000 Peso

Vám

Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból. A határátkelések során egészségügyi okokból elkobozhatják a gyümölcsöket, friss zöldséget, magvakat tartalmazó élelmiszereket és akár művészeti tárgyakat. Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak a belépéstől számítva 12 hónapig érvényes útlevél szükséges. A határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani. A repülőn ill. határátlépéskor határ- és vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a tisztviselőknek át kell adni, a nálunk maradt szelvényt pedig az utazás végéig meg kell őrizni.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes, amibe 2 napra szükséges felszerelés is belefér), úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre! A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni. Néhány alkalommal a nagy csomagjainkat a bázisszállásokon hagyjuk, és csak a 2 napra szükséges kis csomagokkal utazunk.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen vagy nem megfelelő (pl. területi hatályú) biztosítás esetén a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Top Outdoor: 970 Ft / nap
Air and Cruise Outdoor: 990 Ft / nap


A szolgáltatásokról bővebben az Európai Utazási Biztosító oldalán talász információt.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés