Ladakh (Kis-Tibet), Agra: Taj Mahal

A tibeti buddhizmus egyik utolsó menedéke a Himalája hegyláncai között.

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást bérelt busszal, 
- a szállást Lehben 5 éjszakára vendégházakban, két ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást egy éjszakára Agrában, szállodában,
- a szállást egy éjszakára Delhiben, szállodában,
- az 5 napos gyalogtúrát személyzettel (helyi vezető, szakács, segítő) és felszereléssel (2 személyes sátrak, étkezősátor, konyhasátor, kempingfelszerelés), teherhordó pónilovakkal, kempingdíjakkal;
- az 5 napos gyalogtúra alatt a teljes ellátást,
- a Hemis Nemzeti Park  engedélyét,
- a 2 napos kirándulást Lamayuruba, szállás telepített sátrakban, reggelivel,
- a kolostorlátogatásokat Leh környékén,
- a kirándulást Agrába saját, bérelt busszal,
- az ismerkedési esten egy welcome drink-et,
- a helyi idegenvezetők tiszteletdíját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza a két napos extra csúcsmászó program felárát a Kang Yatse csúcsára. Ha a csúcsmászásra is jelentkezel, kérjük a megjegyzés rovatban ezt jelezzed. A csúcsmászás a program utolsó két városnézős, kolostorlátogatós napja helyett / alatt kerül megvalósításra, a programban jelölt módon. A csúcsmászás felára: 120.000,-Ft, ami tartalmazza a teljes ellátást a hegyen, a szükséges tábori és technikai felszerelések díját, az összes transzfert, a helyi, angolul beszélő vezetőt és a mászó engedélyek díját. Nem tartalmazza a borravalókat.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyeket,
- a belépőket,
- a borravalókat (kb. 80 USD),
- az esetleges védőoltásokat,
- a biztosítást,
- az indiai e-vízum árát ( kb. 23 000 Ft).

Az étkezés a gyalogtúra és a reggelik kivételével önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest – Delhi és Leh - Budapest,  átszállással) 190.000 – 250.000 Ft között várható, illetékekkel együtt.

A belföldi repülőjegy ára (Delhi – Leh) 40.000 – 60.000 Ft között várható. 

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.  
 
Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára Leh reptér és a szállás között: kb. 5 USD/taxi.

Utazás

nemzetközi és helyi repülőjárattal, helyben bérelt buszokkal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Naponta 5-8 órás túrázásra kell számítani, hullámzó terepen, jónéhány meredek kaptatóval. Felszerelésünk nagy részét teherhordó lovak viszik, s bár maga a túra technikailag nem nehéz, jó kondíciót és kitartást követel a folyamatos terhelés, és elsődlegesen a nagy tengerszint feletti magasság miatt. A folyóvölgyekben és a Markha-völgyben néha át kell kelnünk a patakon, vagy akár a vízben is kell gázolnunk. Ugyanakkor az átlagosnál jobb erőnlét nem szükségeltetik, sokkal fontosabb a lelki pozitív hozzáállás, kitartás és a túra előtti akklimatizáció! A Gongmaru-hágón való átkelés után meredek, néhol nagyon kitett ösvényen ereszkedünk le, fontos a szédülésmentesség, a stabil mozgáskoordináció! A túra alatt jó hasznát veszed egy pár túrabotnak, mindenképpen hozz magaddal! Az akklimatizációt szolgálják a túra előtti kirándulások Leh környékén, melyek során fontos egy lassú, állandó tempójú, megerőltetés nélküli gyalogláshoz hozzászoknunk.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt bármely szakaszról visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat 55 év felett csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk!

A kiegészítő Kang Yatse II csúcsmászás lebonyolítása a trekkinghez hasonlatos, a nehézség is, egyedül a csúcsnapon kell a szokásosnál keményebb túrára számítani, 1150 méteres szintkülönbség oda, 1400 méter szint vissza Nimalingba, a gleccseren hágóvas és túracsákány használattal, az utolsó 500 méteren helyenként meredek, kb. 30-40 fokos hólejtőn való kapaszkodással. Nagyon jó kondíció, jó akklimatizációs képesség itt már nélkülözhetetlen!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt bármely szakaszról visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Csúcstúráink, magashegyi programjaink során helyi, angolul beszélő vezetőket is alkalmazunk, a helyi előírásoknak, valamint a tapasztalatainknak megfelelő létszámban. Erre - többek között - azért van szükség, mert a tengerszint feletti magasságból adódó körülmények, azaz a megszokottnál alacsonyabb légnyomás, az oxigénhiányos környezet, a hideg, valamint a résztvevők egymástól eltérő akklimatizációja miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem tud a vezetett csapat összes tagja egy csoportként mozogni a hegyen. Olyan szituáció is előfordulhat, hogy a csoport egyes tagjainak le kell válniuk a csapatról és vissza kell fordulniuk. Ezekben az esetekben mindig a túravezető dönt, az ő engedélye nélkül nem szabad elhagyni a csoportot. Visszafordulás esetén nincs mindig lehetőség arra, hogy kísérőt biztosítsunk, ezt nem tudjuk garantálni, előfordulhat, hogy a túrázó magára lesz utalva a táborok között.

Abban az esetben, ha a túrázó elhagyja az expedíciót, vagy megszakítja az utazást a felmerülő extra költségek (pl. plusz szállás, esetleg utazás) csak őt terhelik, a befizetett jelentkezési díjból visszatérítésre nincsen mód. Biztonsági okokból, ha az iroda túravezetője ezt látja jónak, utasíthatja a túrázót a túra megszakítására, pihenésre, vagy visszafordulásra. A csoport érdekében csak olyan személyek jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy rendelkeznek magashegységi tapasztalattal, és technikai háttértudással.

Szállás

Utunk során szállókban és panziókban szállunk meg. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák mind rendelkeznek saját fürdőszobával és angol WC-vel. A szobák többségében kétágyasak, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és - lehetőség szerint - korban megegyező utastársakkal. A trekking túra alatt a partnercégünk által biztosított két személyes sátrakban alszunk, matracot kapunk, ugyanakkor jó minőségű, minuszos komfort fokozatú saját hálózsákra szükség van!

Terület

Ladakh tartomány alapvetően biztonságos, túlnyomórészt buddhista vallású terület a szomszédos muzulmán Jammu és Kasmír tartománnyal szemben, amely évtizedek óta az India és Pakisztán közötti kiélezett konfliktus gerjesztője. Ugyanakkor utunkat néha itt is katonai ellenőrző pontok keresztezhetik, ez számunkra csupán egy útlevél-ellenőrzést jelent. Stratégiailag fontos objektumok (hidak, reptér) fényképezése tilos! A buddhista kolostorokban igyekezzünk visszafogottan, a szerzetesek vallásos lelkületére tekintettel viselkedni, soha ne fotózzuk őket előzetes megkérdezésük nélkül, kérjünk engedélyt a szentélyekbe történő belépés előtt!

Ország

A közhiedelemmel szemben alapvetően biztonságos ország, mind politikai, mind személyi szempontból. Ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Az ország lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem... Legtöbbször olyan helyeket látogatunk meg, ahol a helyi emberekkel fogunk találkozni, s nem csupán a minket minden áron kiszolgálni akaró (s ezért természetesen ellenszolgáltatást váró) személyekkel. Az árak a magyarországihoz képest alacsonyabbak. A beszélt nyelv a hindi, városokban általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :) Az elektromos áram hálózata 220 Volt, 60 Hz, Ladakhban átalakítóra nincs szükség. A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait időről időre a Leh-i szálláson van lehetőséged feltölteni. Ladakhban a hazai mobiltelefonok nem működnek, kapcsolattartásra vagy a szállásokon, éttermekben található wifin keresztül, vagy helyi telefonhívással van lehetőség. A wifi szolgáltatás gyakran akadozik, nem mindig elérhető!

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Indiában mindig fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Delhi környékén a nyári monszun ideje alatt meleg, fülledt idő valószínű, 30-35 C fok körüli hőmérséklettel, esők, záporok minden nap előfordulhatnak. Ladakhban, a Himalája főgerincétől északra, amely felfogja a csapadékot szállító légáramlatokat, sivatagi viszonyokra emlékeztető, szinte teljesen csapadékmentes időjárás jellemző, extrém értékekkel. Télen akár –40C, míg nyáron +35C is lehet. Augusztusban többnyire napsütéses idő várható. Nappal 20-25C körüli hőmérsékletre számíthatunk, hajnalra azonban nagyon lehűlhet a levegő, mindössze 5-10 fok körüli hőmérséklet várható. A hőérzetet nagyban befolyásolja az erős napsütés! A trekking túrán a nagy magasságból adódóan hajnalban akár gyenge fagy is előfordulhat, ezért a jó hálózsák (min. mínusz 5 C komfortfokozattal) elengedhetetlen! Némi csapadék Ladakhban is előfordul, alapvetően nem jellemző, ugyanakkor tény, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbak itt is komolyabb nyári záporok.

Felszerelés

Meleg, téli hálózsák, kényelmes hátizsák, a nyári lábbeli (szandál) mellett elengedhetetlen a jól záródó és kényelmes bakancs, fejfedő, esőkabát. Az erős napsugárzás miatt fontos egy jó napszemüveg, naptej, ajakstift. A szélsőséges hőmérsékleti értékek miatt meleg és könnyedebb ruházat egyaránt legyen nálad. Amire még szükség lehet: elemlámpa, zsebkés, szúnyogriasztó. A trekking túra alatt jó hasznát veheted egy teleszkópos túrabotnak is. Az 5 napos trekking alatt felszerelésünket teherhordó lovak szállítják, a túrán nekünk csak a kis hátizsákot kell vinnünk a személyes tárgyakkal, esőkabáttal, fényképezőgéppel, némi innivalóval és elemózsiával. A nagy magasság, száraz levegő miatt a nyálkahártya könnyen kiszárad, javasoljuk, hogy Izotóniás tengeri sót tartalmazó orrspray-t hozz magaddal! (AquaMaris, Sterimar,Isomar) Az erős szélben szálló por ellen jó hasznát veszed egy kendőnek, vagy vékony csősálnak is, ami egyben a napsugárzástól is védi az arcodat.

A csúcsmászóknak a saját hágóvas, jégcsákány, beülő javasolt, ha ezekkel a technikai felszerelésekkel rendelkezel, ezeket hozd magaddal! Ha nincs, a helyi partnercég ezeket biztosítja, de különösen a hágóvas tekintetében a saját, már bejáratott felszerelés a legjobb, legbiztosabb!

A Fjällräven ajánlata:


Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Kizárólag palackozott víz fogyasztható, ami egyébként mindenütt kapható. Húst csak jól átsütve, valamint gyümölcsöt és zöldséget alaposan megmosva, vagy hámozva szabad fogyasztani, bár az is tény, hogy Ladakhban, a klímából adódóan jóval biztonságosabbak a higiénikus viszonyok, mint India egyéb részein! Ha odafigyelsz, jó eséllyel el tudod kerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelező védőoltás nincs, de javasolt a diftéra, a tetanusz és a hepatitisz elleni oltás. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt, a túrákra izomlazítő krémet, fekete nadálytőkrémet az esetleges ízületi fájdalmakra.

Élelem

Utazásunk az 5 napos gyalogtúra és a reggelik kivételével önellátó. A városok éttermeiben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. A gyalogtúra alatt végig teljes ellátást kapunk, napi háromszori étkezéssel, teával, vízzel, de üdítőitalokról magunknak kell gondoskodni, ezek a túraösvény mentén sorakozó sátrakban, egyszerű vendégházakban kaphatóak!

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz az indiai rúpia. (INR) 1 INR = kb.4 Forint. USD-t érdemes vinni magunkkal, amit Indiában átváltunk. Bankkártya használatára kevés a lehetőség. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), így biztosan nem érhet csalódás, lévén az árak néha jelentősen alatta maradnak az itthoninak.

Belépők (tájékoztató árak):

- Taj Mahal, Agra: 1300 INR
- Vörös erőd, Agra: 650 INR
- kolostorbelépők: 30-50 INR kolostoronként
- Hemis kolostor: 100 INR
- Borravaló a személyzetnek a trekking túrán: 60 USD/fő
- Borravaló a helyi sofőröknek: 20 USD/fő

- Borravaló a személyzetnek a csúcsmászás során: 100 USD/fő

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges. 2015. augusztusától elektronikus vízumot lehet igényelni a következő oldalon keresztül, egyénileg:
https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Ügyelni kell a fomanyomtatvány pontos kitöltésére! Az online vízum ára 82,35 dollár (kb. 23.000 Ft), az oldalon dombornyomott kártyával lehet fizetni. A vízum 3-7 munkanap alatt készül el. Az úthoz egyszeri belépésre jogosító turista vízum szükséges.

Indiában köztudott módon jelentős az indiai kender termesztése és fogyasztása, így annak származékaihoz (marihuána, hasis) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása India egész területén tilos, és természetesen az országból való kihozatala csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel.

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/sajtoszoba/kozlemenyek/?article_hid=2131
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. A belföldi (Leh-Delhi) repülőjáraton előfordulhat, hogy biztonsági okokból a kézipoggyászt is fel kell adni, azaz csak a fényképezőgépet, értékeket vihetjük fel a gép fedélzetére!

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 5000 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  Biztosító kockázatot visel világ területi hatállyal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt Speciális sport extra kategóriára is! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor biztosításának megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napon. Részleteket honlapunkon megtalálod: http://www.eupolisz.hu/bbp

Air & Cruise Outdoor: 25.650 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 14.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 11.960 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés