Costa Rica

Színes kolibrik, óriásteknősök, türkizkék tenger és vulkánok hazája

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?costa-rica

Figyelem! Az utazásunkhoz kapcsolódó repülőjáratok érintik az Amerikai Egyesült Államokat is, ezért kérjük figyelmesen olvasd el az USÁ-ba történő beutazás szabályait is: 

Út ára tartalmazza

- az utazást Costa Rica területén saját, bérelt busszal, hajóval,
- 8 éjszaka szállást szállóban, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával,
- 3 éjszakát szállóban 2-4 ágyas szobákban, saját fürdőszobával
- 1 éjszaka szállást lodge-ban, 2-4 ágyas szobákban,
- a Tortuguero kenus kirándulást,
- a Cerro Tortuguero kirándulást,
- a La Fortuna canopy túrát,
- a helyi vezetők díját,
- a reggeliket a programban feltűntetett alkalmakkor,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A hosszabbítás során:
- a transzfereket San José és Puerto Viejo között,
- 3 éjszakára a szállást Puerto Viejo környékén szállóban, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával,
- 1 éjszakára a szállást San Joséban szállóban, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával,
- a kirándulásokat Puerto Viejo környékén,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és az illetékeket, 
- a repülőtéri transzfereket,
- a feltüntetett reggeliken túli étkezést, 
- az esetleges amerikai vízumot (amennyiben a repülőnek amerikai átszállása van), 
- a belépőket és az esetleges fakultatív programokat,
- a helyi vezetőknek szánt borravalót,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát. 

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 310 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest - San José - Budapest útvonalon) kb. 250.000 - 420.000 Ft között alakult.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Repülővel, helyben bérelt buszokkal, motorcsónakokkal, illetve az utazás egyes szakaszain igénybe veszünk taxit és városi tömegközlekedési eszközöket is. Kényelmes, légkondícionált autóbuszunk végig velünk lesz.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Könnyű, hétköznapi erőnléttel teljesíthetők. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

Szállás

Szállásaink európai színvonalúak, a szállókban 2-3 ágyas, külön fürdőszobával, törölközővel felszerelt szobákban szállunk meg. A dzsungelekben, esőerdők közelében található lodge-ok tiszták, a 2-3 ágyas szobákhoz saját fürdőszoba jár. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák általában két- vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

A Manuel Antonio Nemzeti Parkban zömmel 4 fős szobák vannak, erre készüljünk lelkileg. Itt szállásunk a dzsungel közepén található, mégis közel a bevásárlási lehetőségekhez. A Csendes-óceán kb. 20 perc sétára található. A kertben is található egy úszómedence, és egy bár ahol üldögélve várhatjuk az állatokat. Gyakori vendégek itt az agoutik, bőgőmajmok, különféle madarak akik megszokták már az ember jelenlétét és ha meleg van, akkor csábítja őket a medence:) A szobák nagyobb méretű családi szobák, saját fürdőszobával, hűtővel és wifivel.

Terület

Costa Rica az egyik legbiztonságosabb ország Közép-Amerikában, mind politikai mind személyi szempontból. Ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Az ország lakói kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. A főváros egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni. A bűncselekmények legnagyobb része a tolvajlás kategóriájába tartozik, vigyázni kell erre. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, sőt a Karib-tengernél szinte mindenki. Az elektromos áram hálózata amerikai szabvány, 110 Volt, 60 Hz, kétlapos dugaljjal, így átalakítóra van szükség! A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait a szállásokon van lehetőséged feltölteni. Latin-Amerika katolikus, így öltözködésünkkel nem kell alkalmazkodnunk helyi szokásokhoz, bár templomokban itt sem illik rövid ruházatban tartózkodni. Az emberek viszonylag konzervatívak, városban a rövidnadrág nem elterjedt viselet. Ha sortot viselsz, fel kell készülnöd rá, hogy már 100 méterről mindenki amerikai turistának fog nézni, ami nem jó, mert a pénzt látja benned. 

Időjárás

A programot minden időszakban úgy állítjuk össze, hogy a lehető legkevesebb időjárási kellemetlenségben legyen részetek. A hagyományos értelemben vett csapadékos évszak csak a Csendes-óceán partvidékén, illetve az innen induló völgyekben tart május végétől novemberig végéig. Ezen belül Costa-Rica északi része szárazabb. A csapadék a csendes-óceáni vidéken általában délután, legfeljebb 1-2 órás eső formájában esik, addig napsütéses, felhős időszak váltakozik. A Karib térségben ennél sokkal kiszámíthatatlanabb a csapadék alakulása. Ritka a monszun jellegű egész nap tartó zivatar, és az egyenlítőtől 10-12 fokra a hőmérséklet sem jelent problémát. (A száraz időszak nem jelenti azt, hogy sosem esik az eső, és az esős évszak sem jelenti azt, hogy állandóan esik!). Közép-Amerikában a hőmérséklet egész évben állandó (+/- 5 C), azonban nem mindegy, hogy az terület melyik részén tartózkodunk. San José-ban, 1000 méterrel a tengerszint felett 15-25 C, a tengerpartok melegebb 20-30 C, a hegyekben viszont hűvösebb az idő, ezért javasolt a meleg ruházat is. Természetesen az esőkabátot sem szabad otthon hagyni.

Felszerelés

Mivel sokat utazunk és mindezt trópusi környezetben, ezért a könnyű felszerelés és kényelmes, nem túlságosan megpakolt hátizsák javasolt. Ezen kívül a napi túrákhoz kis hátizsák, nyári hálózsák vagy könnyű takaró esetleg lepedő, felfújható nyakpárna, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett ajánlott egy jól záródó, vízálló és kényelmes bakancs vagy túracipő, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, a vízitúrákra vízhatlan műanyag zsák, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hűvösebb időre a hegyi túrázáshoz, az esti órákra és a túlhűtött autóbuszok miatt, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőbe, amerikai szabványú (2 lapos, 110V, 60 Hz) hálózati átalakító, varrókészlet, zsebkés, ébresztőóra (mobiltelefon), kullancs- és szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Mosatási lehetőség szinte mindenütt van, ahol legalább két éjszakát eltöltünk. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre, azonban távcső (esetleg teleobjektíves fényképező) az állatok megleséséhez jól jöhet. Városnézéshez érdemes olyan öltözékről is gondolkodni, amivel jobban be tudunk illeszkedni a helyi környezetbe. A nagy csomagunk súlyhatára 20 kg, ami tekintve a gyakori mosatási lehetőségeket általában elegendő szokott lenni ehhez az utazáshoz. Nem szükséges tehát ennél többet pakolni, főleg mivel az út során az esetleges vásárlásokkal (pl. kávé, rum) a táskánk súlya inkább növekedni szokott.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet jó, Costa Rica területén az ivóvíz sem problémás, ennek ellenére inkább palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Minden alkalommal mosd meg a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt! Amennyiben odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Védőoltás tekintetében javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t, sajnos ez még itthon is jól jöhet. Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím: Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964, nyitva: hétfő-csütörtök 9-12 h). A malária esélye Costa Ricában és a környező országokban kicsi, alapvetően nem jellemző probléma. A malária elleni gyógyszerrel kapcsolatban - annak mellékhatásai miatt - javasoljuk, hogy konzultálj szakorvossal! Alapvetően a szúnyogok ellen kell védekezni, s akkor nem történhet baj. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót, valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt. Sárgaláz elleni oltás csak azoknak kötelező, akik sárgalázzal fertőzött országokból érkeznek.

Élelem

Érdemes természetesen itthonról is nem romló ételeket hoznod, de felesleges az utazás teljes időtartamára felkészülni belőlük, inkább az esetleges tartalék elemózsiára koncentrálj. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Emellett az éttermekben tudsz meleg ételhez jutni, hozzávetőleges főétel ár: 10-15 USD . Közép-Amerikában sok déligyümölcsöt találunk, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Costa Rica területén a Colon (1 Colon ~ 0,5 Ft) a fizetőeszköz. USD-t érdemes magunkkal vinni, figyeljünk arra hogy 2011. után kiadott címletek legyenek! Fontos, hogy az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják, ezért a kirándulások árát amennyiben dollárban vannak megadva, mi is teljesen ép, új generációs bankjegyekben kérjük! Bankkártya használatára is van lehetőség, mind automatákban, mind fizetőeszközként. Leginkább a VISA (és VISA Electron) terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható. Az árak Costa Rica területén magasabbak az itthoninál. Költőpénznek így kicsivel több Ft-ot ajánlunk, mint amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Javasolt összeg kb. 250 - 500 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra, valamint kb. 300-500 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra.  

Tájékoztató árak:
- belépők a nemzeti parkokba (Tortuguero, Arenal, Tenorio): 15 USD parkonként
- éjszaka állatles Tortugero: 20 USD
- csokimanufaktúra Tortugero: 15 USD
- Arenal vulkanikus termálfürdő vacsorával: 50-65 USD
- privát fürdőhely, Rio Celeste: 6 USD
- Naplementés katamarán hajókázás: 65 USD
- La Paz garden belépő ebéddel: 59 USD

- borravaló a buszvezetőnek: 20 USD
- borravaló helyi vezetőknek: 20 USD

Hosszabbítás:
- belépő a Cahuita nemzeti parkba: 10 USD
- lajhár menhely: 30 USD
- bri bri indián falu: 20 USD

Vám

Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból, de a szokásosnál szigorúbb szabályok nincsenek. Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. A határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre.

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan részletes tájékoztatás olvasható az alábbi oldalon:
http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

alapprogram:
Air & Cruise Top 9.620 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 14.820 Ft/fő

alap- és kiegészítő program:
Air & Cruise Top 12.580 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 19.380 Ft/fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

alapprogram:
Storno Basic: 19.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

alap- és kiegészítő program:
Storno Kombi: 21.920 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.


Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés