Albánia

Élmények sokasága Európa egyik utolsó, rejtett magashegyi paradicsomában

Aktuális programunkon jelenleg várólistát vezetünk, szervezési okokból. Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni programunkon, küldd el jelentkezésedet, és amint lehetséges, visszajelzünk, tudjuk-e azt fogadni.
Albánia, mint elmaradott és misztikus úti cél egyre inkább vonzza a felfedezni vágyókat. Tény, hogy Albánia rendkívül változatos utazást ígér, de mint látni fogjuk napjainkban Albánia korántsem annyira elmaradott vagy eldugott, mint gondolnánk. Kalandos nyári utazásunk első állomása az Albán-Alpok hegyláncokkal ölelt varázslatos vidéke, ahol képet kapunk a nem is annyira régmúlt vérbosszúval átszőtt életéről és a természeti csodák sokaságáról. Vízeséseket keresünk fel, felkapaszkodunk a legszebb panorámát ígérő hágókra, túráink után pedig élvezhetjük a helyiek legendás vendégszeretetét, finom ételeit és borait is. Utazásunkat az ország déli részén folytatjuk világörökségi városok, fantasztikus tengerpartok és természeti értékek felkeresésével, így reményeink szerint az út végére az Albániáról alkotott általános sztereotípiák többsége le fog dőlni és egy új, nem kevésbé vonzó és misztikus kép fog kirajzolódni erről a csodálatos balkáni országról.

Kiemelt látnivalók és élmények az utazás során:

- az Albán-Alpok leszebb túrái
- Kruja, a "hős" albán város
- Gjirokaster óvárosa (UNESCO Világörökség)
- Burtint Nemzeti Park (UNESCO Világörökség)
- a kristálytiszta vízű, szépséges Albán-Riviéra
- Berat óvárosa (UNESCO Világörökség)
- az Osumi-szurdok sziklafalai
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. augusztus 01. -
2019. augusztus 10.
A jelentkezés lezárult
1

 
Budapest, Podgorica, Theth
 

Utazás Montenegróba, majd a reptérről az Albán-Alpok izgalmas vidékére utazunk. A hosszú utazás után megtartjuk ismerkedési esténket, ha marad kedv és idő kicsit sétálunk Theth apró településén. Szállás: magánszálláson.

2

 
Thethi Nemzeti Park (Theth, Grunasi-vízesés)
 

Felfedezzük Theth szórványtelepülését, ami a térség központja: megnézzük a vérbosszú idején használt lakótornyát, túrát teszünk egy közeli vízeséshez és egy meseszép karsztforráshoz is. Visszaérve szállásunkra aztán már várni fog ránk több fogásból álló vacsoránk, melyeket a legfinomabb helyi borokkal öblíthetünk le az este folyamán. Szállás: Thethben, ​​magánszálláson, reggelivel. Táv: 22 km, szint: 350 m le és fel.

3

 
Thethi Nemzeti Park (Valbona-hágó)
 

Ma a Thethet ölelő egyik hegylánc hágójára kapaszkodunk fel. Az út meredeken vezet felfelé túránk egész hosszán, így kitartásra lesz szükség bőven. Ha szerencsénk van nyitva találjuk a mini turistaházat az emelkedő felénél. Az 1811 méter magas hágó hegycsúcsokat megszégyenítő panorámát kínál, a magasból beleshetünk a még Thethnél is rejtettebb Valbona Nemzeti Park vad szépségű területére. Visszaereszkedünk a faluba, ahol rövidebb sétákat tehetünk, vagy szocializálódhatunk a helyiekkel a kocsma körül. Szállás: ​​magánszálláson, reggelivel. Táv: 18 km, szint: 1000 m fel és le. 

4

 
Thethi Nemzeti Park (Pejes-hágó)
 

Ma ismét egy hágó a cél, de nem akármilyen! Az Albán-Alpok alighanem legszebb túrája vezet a Pejes-hágóhoz (1710 méter), ami 2000 méteres sziklaóriások ölelnek körül, köztük a közvetlenül a hágó fölé magasodó Harape (2218 méter), de ráláthatunk a hegyvidék legmagasabb csúcsára a Jezercére (2694 méter) is. Kezdetben még a szórványtelepülés házai között gyaloglunk, majd utunk egyre lelkesebben kezd emelkedni az erdőben, hogy végül igazán meredekké váljon a sziklás hágó alatt. Nehéz túra a mai is, de a látványért megéri! Szállás: Thethben, ​​magánszálláson, reggelivel. Táv: 20 km, szint 900 m le és fel.

5

 
Theth, Kruja, Gjirokaster
 

Reggel összepakolunk és elhagyjuk a hegyvidéki részeket, és több óra fárasztó utazás után érkezünk majd meg Albánia egyik leghíresebb városába, az albán nemzeti hős Szkander bég szülőhelyére, Krujába. Rövid sétát teszünk a hangulatos városkában, többek közt megnézzük majd a megszálló török csapatok elleni felkelés és ellenállás egyik egykori központját, a 9.századi erődítmény maradványait is. A "hős" városban tartott rövid városnézésünk és kiadós ebédünk után folytatjuk utunkat, hiszen még közel hasonló távolságot kell ma megtennünk az Albánia déli részén fekvő Gjirokaster városáig. Érkezés várhatóan az esti órákban. Szállás: szállodában, reggelivel.

6

 
Gjirokaster
 

Gjirokaster Albánia legfontosabb műemlékvárosa, ahol egy teljes napig bolyonghatunk a látnivalók között, bárhol megállhatunk egy helyi bisztróban egy kávéra, vagy sörre. A település megismerését érdemes a várral kezdeni, ahonnan pompás kilátás is nyílik a város ódon házaira, aminek Gjirokaster a világörökségi védelmet köszönheti. A több múzeumház közül a korábbi albán diktátor Enver Hoxha szülőházaként számon tartottat mindenképpen érdemes felkeresni. Enver Hoxha nevéhez sok szörnyűség tapad, ő romboltatta le többek között az albán városok régi magját, de szülővárosának – a vallási épületek kivételével – megkegyelmezett. Akinek van kedve, helyi kisbuszokkal fakultatív kirándulást tehet a kristálytiszta és jéghideg Syri i Kalter forráshoz. A gyönyörű karsztforrás melletti büfénél megpihenhetünk, de az igazán bátrak fel is frissülhetnek 8-10 fokos vizében. Rövid túránk végén visszatérünk Gjirokasterbe. Szállás: szállodában, reggelivel.

7

 
Gjirokaster, Butrint Nemzeti Park
 

Utazásunk hetedik napján az albán tengerpart legdélebbi részére látogatunk, útközben megállunk és rövid sétát teszünk a Szent György-kolostorhoz . Itt már nincsenek magas hegyek a parton, de egy rövid földsáv után tavak helyezkednek el a szárazföldön. Ennek köszönheti Butrint, hogy fontos nemzeti park és madárvédelmi terület is egyben. A kultúrára éhezőknek igazi élmény lesz ezt a közeli görög és római romvárost, Butrintot (UNESCO Világörökség) megtekinetni. Ezt követően megállunk strandolni, pihenni Ksamil településen, ahol több sziget is látványossá teszi a partszakaszt. Késő délután visszatérünk hegyek között fekvő „bázisunkra”, Gjirokasterbe. Szállás: szállodában, reggelivel.

8

 
Albán Riviéra, Porto Palermo, Llogara-hágó, Berat
 

Látványos utazásban lesz ma részünk, amit fürdéssel, fotószünettel, esetleg rövid túrával színesítünk. A Dél-Albán Ipirosz-hegység (vagy Ceraunian-hegység) 2000 méteres magasságot is ostromló vonulatai meredeken és egyben látványosan ereszkednek a Jón-tengerhez, a korábban itt kialakult, görög lakosságú falvak fehér kavicsos strandjait még mindig „díszítik” itt-ott bunkerek. Végihajtunk az Albán Riviérán, megállunk strandolni Qeparoban, ahol a vállalkozó szelleműek feltúrázhatnak a szinte kihalt óvárosba. Rövid szünetet tartunk a XIX. században emelt erődnél, Porto Palermonál és az 1043 méter magas Llogara-hágón. Este fáradtan érkezünk utolsó albán szálláshelyünkre, Beratba. Szállás: hangulatos magánszálláson, reggelivel.

9

 
Berat (Osumi-kanyon)
 

A tegnapi kalandok után ma lenyugodva tudjuk felfedezni Albánia legszebb városának minden titkát, vagy fakultatív programként újabb kalandokat kereshetünk a közeli Osumi-szurdokba. A városkában maradók gyalogosan kereshetik fel a város régi, zegzugos negyedeit, köztük a remek kilátást is kínáló fellegvárt. Az Osumi-folyó partjáról meredeken kúsznak fel a fehérre meszelt, házak ablaksorai, amik között időnként egy-egy dzsámi minaretje, vagy templom tornya ad tájékozódási pontot. A nap végére nem lesz kétségünk afelől, miért ejt rabul egyre több utazót az UNESCO világörökségként is számon tartott várost. Aktívabb utastársainkkal pedig Albánia egyik legszebb szurdokát nézzük meg, amelyet Osumi-folyó alakította ki Berattól bő egy órára délre, ahol a vízállástól függően rafting vagy szurdoktúrára indulunk, mely egész napunkat ki fogja tölteni. Bármelyik lehetőség is valósul meg, a természet vad szépsége mindenképpen emlékezetes kirándulást ígér. Szállás Beratban, hangulatos magánszálláson, reggelivel.

10

 
Berat, Tirana, Budapest
 

A repülőgép indulásához igazodva elhagyjuk Beratot és a nemzetközi repülőtér felé vesszük az irányt, ahonnan hazaindulunk.