5752 m - Nevado Pisco

Opcionális csúcsmászás a Santa Cruz trekking után a perui Andok legszebb panorámacsúcsára

Peru nem csupán Machu Picchuról és az Inka örökségről szól, de a hegymászás szerelmesei számára is igazi kincseket rejt számos könnyen megközelíthető és relatív egyszerűen megmászható 5-6 ezres csúcsával. Mindezek közül egyértelműen az 5752 méter magas Nevado Pisco az egyik legismertebb és legkedveltebb, ahonnan 360 fokos körpanorámában élvezheted a lélegzetelállító kilátást a Huascaran (6768 m), a Huandoy (6395 m), az Artesonraju (6025 m) és más hegyóriások öt-hatezer méter fölötti ormaira.

A Cordillera Negra és a Cordillera Blanca vonulatai között fekszik Huaraz hangulatos kisvárosa, a perui aktív és hegymászó programok “mekkája”. Innen kiindulva teszünk két akklimatizációs kirándulást a Wilcacocha lagúnához és a Pastoruri gleccserhez, majd a négy napos Santa Cruz trekkinggel szoktatjuk szervezetünket a közel 5000 méteres magassághoz, majd lehetőség nyílik arra, hogy amíg a trekkinges csapattagok két újabb, könnyed kirándulásra indulnak, addig az igazi kihívások kedvelői a Santa Cruz trekking során megcsodált, gleccserek borította csúcsokat testközelből is megtapasztalják, s felkapaszkodjanak a Nevado Pisco 5752 m magas jeges ormára!

Ha van már magashegyi tapasztalatod, ismerős számodra a hágóvas, jégcsákány használata, a kötélpartiban haladás technikája, akkor itt a helyed!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Figyelem! Ez a kiegészítő programrész a 17 napos Peru: Santa Cruz trekking (Machu Picchu) útunk 9-10. napjának alternatív programja! A többi nap részletes leírását megtalálod itt! Erre a programrészre jelentkezést csak az alapprogrammal együtt tudunk elfogadni!
1

 
Cebollapampa (3900 m), Peru-ház (4765 m)
 

Reggeli után a csúcsmászókkal a megkezdjük csúcsmászó túránkat. A 3900 méter magasan fekvő ligetes tisztáson, Cebollapampánál segítőink az öszvérekre pakolják felszerelésünket, mi pedig nekivágunk az előttünk álló meredek kaptatónak. Ahogy araszolunk egyre feljebb, úgy tárul ki előttünk a táj. Előbb a Chopicalqui (6354 m) habcsókra emlékeztető csúcsát és jégnyúlványait csodálhatjuk, majd előbukkan a Huarcaran Norte (6655 m) és a Huarcaran Sur (6768 m) kettős csúcsa is. Törmelékes, keskeny ösvényen érjük el a 4765 méteren, pazar környezetben, a Huandoy és a Nevado Pisco gleccsereinek katlanában álló Peru-menedéket. Szállásunk az Alpokból ismert stílusú menedékház matrac lágerében lesz, azaz itt már nem sártazunk! A házban megebédelünk, majd délután egy kis akklimatizációs és felderítő túrára indulunk a közeli gleccserhez, hogy alaposabban felmérjük és megismerjük éjszakai túránk útvonalát. Délután összekészítjük a másnapi mászáshoz szükséges felszereléseket, a napnyugta színes fényeit menedékházunk teraszáról élvezhetjük, majd vacsora után időben nyugovóra térünk. Szállás: menedékházban, matrac szálláson, ellátás: reggeli, vacsora. (szint: 865 m fel, táv: kb. 6 km, menetidő: 2-3 óra)

2

 
Peru-ház, Nevado Pisco (5752 m), Peru-ház, Huaraz
 

A csúcsmászó csapattal éjféltájt, fejlámpáink fénye mellett vágunk neki túránk legnagyobb kihívásának, az 5752 méter magas Nevado Pisco megmászásának. Indulás után nemsokkal rögtön az egyik legnehezebb rész vár ránk, ahol egy nagyon meredek, omladékos szakaszon kell leereszkednünk a mind jobban visszahúzodó, olvadó gleccsernyelvre, amit itt néhol hatalmas kőtömbök, másutt morzsalékos sziklák, kövek borítanak. Jó 2-3 órán keresztül kell ezen sziklás, néhol kitett, nehéz terepen botorkálni, míg elérjük a gleccser szélét, ahol felcsatoljuk a hágóvasakat, előkerül a jégcsákány is, s ahonnan már kötélpartiban haladunk tovább. Ha kemény a hó, akkor a gleccseren már stabilan haladhatunk, lesz néhány meredekebb, 40-50 fokos hólejtő is, amin fel kell kapaszkodnunk, de ezeket aztán mindig lankásabb szakaszok követik, ahol megpihenhetünk. Napkelte környékén érjük el a Nevado Pisco 5752 m magas csúcsát, ahonnan 360 fokos, lenyűgöző körpanoráma tárul elénk a Santa Cruz trekking során megismert csúcsok mindegyikére – egy kicsit más perspektívából! :) Tiszta idő esetén a csúcsok a felkelő nap fényében fürödve a vörös és a sárga minden árnyalatát magukra öltik - fantasztikus látvány! A kötelező csúcsfotók elkészítése után a már ismerős útvonalon visszaereszkedünk a morénához, átbotorkálunk a körengetegen, s fáradtan, de órási élményekkel gazdagodva érkezünk vissza a menedékházhoz a kora délutáni órákban. Ebéd, némi pihenés és összekészülődés után visszaereszkedünk Cebollapampa tisztására. Innen buszunkkal visszatérünk Huaraz városába. Este pedig már egy hangulatos étteremben koccinthatunk együtt a trekkinges csapattagokkal a remélhetőleg sikeres csúcsmászásunkra. Megérdemeljük... Altatni senkit nem kell, a kemény nap után jól fog esni az alvás kényelmes panziónkban. Szállás: panzió, ellátás: reggeli, ebéd.  (szint: 1000 m fel, 1850 m le, táv: kb. 22 km, menetidő: 9-10 óra)

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.
További képek a 2014. nyári túráról az Eupolisz Képtárban: Santa Cruz trekking, Bolívia: Salad de Uyuni !

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés