Bejelentkezés

Nepál: Annapurna-körtúra, Alsó-Musztáng

A klasszikus gyalogtúra a tibeti fennsík peremén: Manangból az Alsó-Musztáng régióba.

Út ára tartalmazza

- egész napos városnézést Kathmanduban, bérelt busszal, helyi idegenvezetővel,
- az utazást Nepálban turistabusszal, bérelt autóbusszal, terepjárókkal,
- a szállást 3 éjszakára Kathmanduban szállodában, két ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 2 éjszakára Pokharában szállóban, két ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1-1 éjszakára Muktinathban és Jomsonban, tradicionális stílusú szálláson, 2-3 ágyas szobákban,
- a szállást 7 éjszakára az Annapurna körtúra trekking során egyszerű menedékházakban, 2-3 ágyas szobákban,
- a kilenc napos Annapurna körtúra trekking árát helyi vezetővel, teherhordó sherpákkal,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek és illetékek árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a Jomson - Pokhara és a Pohkara - Kathmandu belföldi repülőjegy árát,
- a belépők és az esetleges fakultatív programok árát,
- az Annapurna és Tim engedélyt (kb.53 USD),
- a borravalókat (kb. 100 USD),
- az esetleges védőoltásokat,
- a biztosítást és a nepáli vízum árát (30-50 USD).

Az étkezés a programban feltűntetett reggelik kivételével önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Katmandu - Budapest útvonalon) kb. 360.000 - 480.000 Ft.
A Jomson - Pokhara belföldi repülőjegy várható ára kb. 50.000 - 70.000 Ft.
A Pokhara - Kathmandu  belföldi repülőjegy várható ára kb. 40.000 - 60.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

repülő, busz, taxi, csónak.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Az Annapurna-körtúra trekking során általában napi 6-7 órás túrázásra kell számítani, kiépített, de gyakran hullámzó terepen, jónéhány meredek kaptatóval. Felszerelésünk nagy részét teherhordóink viszik (fejenként maximum 10-12 kg saját felszerelést tudunk rájuk bízni!), ám a túra így is jó kondíciót és kitartást követel, a folyamatos terhelés, a nagy tengerszint feletti magasság és az esetleges rossz időjárási körülmények miatt. Erre mindenképpen fel kell készülni. A jó kondíció mellett rendkívül fontos a lelki pozitív hozzáállás és a kitartás! A szintkülönbség miatt 3000 méter feletti kicsit nehezebb légzésre kell számítani, ám a fokozatos, lassú emelkedés miatt ez valószínűleg nem okoz problémát. A túra legnehezebb része az 5416 m magas Thorung La hágón való átkelés, ezt több akklimatizációs túra, rövidebb napi szakasz előzi meg, hogy alaposan akklimatizálódjunk! A túra körtúra, azaz az Annapurna alaptábor, Everest alaptábor túrákkal ellentétben visszafordulási lehetőség nincsen!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat 55 év felett csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! 

Szállás

Kathmanduban és Pokharában szállóban szállunk meg, melyek színvonala az európai 2-3 csillagnak felelnek meg. A szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában két ágyasak, néhány speciális esettől eltekintve, amikor lehetnek háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi. Áramszünet a nap bármely szakaszában előfordulhat, de néhány óránál tovább nem szokott tartani. 

Az Annapurna-körtúra trekking közben hegyi menedékházakban szállunk meg. Ezek színvonala változó, általában itt is kétágyas szobák lesznek, de esetenként előfordulhat 3-4 ágyas elhelyezés is! A menedékházak nagyon egyszerű felszereltségűek, fűtés nélküliek, azaz saját, meleg hálózsákra szükség van! Esténként melegedni, beszélgetni általában a "melegedőnek" kinevezett étkezőhelységben lehet. Fürdési lehetőség a trekking során korlátozott!  Néhol találunk ugyan egyszerű zuhanyt, ahol a nap melegíti a vizet, illetve általában mindenütt lehet várásolni egy vödör meleg vizet (kb.150-200 NPR) mosdási célzattal, de javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt hozz magaddal.

A trekking végén, a Musztang régióban Jomsonban szállóban, Muktinathban tibeti tradicionális stílusú vendégházban szállunk meg. Alapvetően itt kétágyas szobák lesznek, a fürdési lehetőség biztosított.

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így Nepálban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Nepál a Himalája vonulatának déli oldalán fekszik. Területe másfélszer nagyobb Magyarországénál, domborzata rendkívüli változatosságot mutat: a Terai alig 150 méteres magassága a középső dombvidék lankáin át emelkedik a Himalája örök hó borította, 8000 méter feletti csúcsaiig! Lakosainak száma 25 millió, ebből 3 millió a Kathmandu völgyben él, a többi a völgyekben megbúvó kisebb-nagyobb településeken. Az országban közel 60 kisebb-nagyobb etnikai csoportot lehet elkülöníteni, önálló kultúrával, hagyományokkal és gyakran saját nyelvvel. Hivatalos nyelv a nepáli, de a turisták által látogatott részeken sokan jól beszélik az angolt, bár egy-egy mosollyal és néhány gesztussal minden lényeget el lehet mondani a nyelvi korlátok ellenére is. :) Az ország lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, vigyázni itt is kell. Üdvözlésre a "Namaste" köszönés az elterjedt. A lakosok nagy része hindu, de főleg északon, a tibeti határvidéken és a nagyvárosokban találunk buddhista vallásúakat. A két vallás nagyon jól megfér egymás mellett, és gyakran összefonódik Nepálban. A hindu szent helyek egy része nem hinduk számára nem látogatható, másokat ill. a buddhista szent helyeket tiszteletteli viselkedéssel és a szokásokat betartva megtekinthetjük. Fontos a nem kihívó öltözködés, és nem ildomos ebben az alapvetően szegény országban, a gyakran középkori viszonyok között élő embereket elcsábulásra bírni: a túra során értékeinket (óra, kamera, fényképezőgép) ne hagyjuk szerteszét, éjszakára a száradni kitett ruhát, törülközőt, kiszellőztettet cipőt mindig vigyük be. Esténként itt sem ajánlott egyedül csatangolni a városokban, sem a hegyvidéken, a táborhelyek környékén. Az árak a magyarországihoz képest alacsonyabbak. Az elektromos áram hálózata 230 Volt, 50 Hz, az európai szabványnak megfelelően. A városokban gyakori az áramszünet. A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait időről időre van lehetőséged feltölteni. A magyar mobiltelefonok működnek Nepálban, kapcsolattartásra azonban a mind elterjedtebb, olcsó internet szolgál (kb.100 NPR/óra), de a legtöbb városi szálláshelyen, éttermekben ingyenes wifi is rendelkezésre áll.

Időjárás

A túrázás szempontjából egyik legideálisabb időszakot választottuk tavaszi nepáli kirándulásunk időzítésekor. Április végén, május elején - a nyári monszun beköszönte előtt - tiszta idő várható, sok napsütéssel, a városokban napközben 22-27 Celsius fok, hajnalban 15-20 Celsius fok körüli hőmérsékletekkel. A gyalogtúrán a tengerszint feletti magassággal csökken a hőmérséklet is. Reggel általában derült idő fogad, a déli órákban felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső néha kialakulhat. 3000 méter fölött hajnalban gyenge fagy, napközben 5-10 Celsius fok lehetséges. A hőérzetet nagyban befolyásolja a napsütés. A magasabban fekvő Manang és Musztáng régiókban napsütötte, szélcsendes időben a hőérzet nagyon magas lehet, felhősödés és erős szél esetén viszont nagyon hűvösnek érezhetjük, a Thorung La hágó és Muktinath környékén akár hózárpor, vagy tartós havazás is előfordulhat! A Manang körül és a Kali Gandaki völgyében délután erős szelek jellemzőek, ezért kendő, maszk mindig legyen nálunk!

Felszerelés

Nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, az Annapurna körtúrán ezt a zsákot a teherhordók hozzák. Nepálban remek "duffel bag" vásárolható, jó áron!), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van), meleg hálózsák (az Annapurna túrán éjszakánként előfordulhatnak mínuszok, így jó, ha a komfort fokozat a 0 fok alatti tartományba nyúlik). Lehetőleg vízálló túrabakancs, túraszandál, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Mindenképpen legyen nálatok legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! A gyalogtúrán jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is. Ha az adott felszereléslistából valami hiányzik, nem kell aggódni, hiszen Kathmanduban és Pokharában rendkívül jó áron gyakorlatilag mindent be lehet szerezni! Ellenben fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert a hét napos gyalogtúra különben könnyen tortúrává válhat!

A Thorung La hágó gyakran havas, jeges, az átkeléshez hómacska és túrabot mindenkinél legyen! Ha itthon nem tudsz beszerezni, Kathmanduban kapható!

A nagy magasság, száraz levegő miatt a nyálkahártya könnyen kiszárad, javasoljuk, hogy Izotóniás tengeri sót tartalmazó orrspray-t hozz magaddal! (AquaMaris, Sterimar,Isomar) Az erős szélben szálló por ellen jó hasznát veszed egy kendőnek, vagy vékony csősálnak is, ami egyben a napsugárzástól is védi az arcodat.


A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban mindenhol lehet palackozott vizeket is kapni. A gyalogtúra idejére a környezet megóvása érdekében jó ötlet víztisztító tablettákat vinni. Ilyen víztisztító tablettát a legtöbb túraboltban beszerezhetsz. Kötelező védóoltás nincs, de javasoljuk a hepatitisz A, B, és a tetanusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

Élelem

Kathmanduban és Pokharában rendkívül kellemes, megfizethető éttermeket találunk, a lehető legszélesebb ételkínálattal a világ minden tájáról (300-800 NPR). Nagyon finom péksüteményeket kaphatunk az ún. German Bakery választékából, kedvencünk az almás rétes (80-100 NPR) A gyalogtúra során étkezési lehetőség naponta három alkalommal biztosított az aktuális szállásunkon és az út mentén néhány órányi járásra sorakozó teaházakban, ahol fix áras menüből választhatunk kölnböző leveseket, főételeket kb. 300-600 NPR, a távolabbi részeken 300-800 NPR áron. A leggyakoribb nepáli étel a dal bhat, ami főtt rizs lencseöntettel és párolt zöldségekkel, vagy a tibeti momo, ami kifőtt tészta, valamilyen töltelékkel, de Muktinath környékén kipróbálhatjuk a yak steak-et is, vagy Kagbeniben a Yak Donald'sban a Yak Burgert. :)

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a nepáli rúpia (1 NPR ca. 2,6 Ft). USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz nepáli rúpiára váltani. 1 USD = kb.132 NPR, 1 Euro = kb.142 NPR. A városokban gond nélkül lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A helyszínen fizetendő költségek (tájékoztató árak):

- repülőtéri transzferek megközelítő ára: kb 10-15 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

- Durbar Square, Kathmandu: 1000 NPR
- Swayambunath, Kathmandu: 200 NPR
- Boudnath-sztupa, Kathmandu: 250 NPR
- Pashupatinath, Kathmandu: 1000 NPR
- Annapurna engedély: 33 USD ( 4 db igazolványkép kell hozzá! )
- TIM engedély: 20 USD

- Nepáli vízum: 30 USD ( 15 napos vízum) 50 USD (30 napos vízum)
- borravaló a teherhordóknak, helyi vezetőknek, személyzetnek: kb. 100 USD


Vám

Magyar állampolgároknak vízum és a hazautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges Nepálba.  A nepáli vízum a katmandui repülőtéren beszerezhető, ára 30 USD (15 napos), 50 USD (30 napos), 100 USD (90 napos).

Érdemes a következő link alatt az előregisztrációt megcsinálni!
https://nepaliport.immigration.gov.np/on-arrival/IO01
Ha a vízumhoz szükséges adatokat nem akarod a reptéren bepötyögni, ezt előre ki lehet tölteni, lefotózod az eredményt, vagy kinyomtatod, és a regisztrációval mehetsz egyből fizetni, majd a vízum ügyintézőhöz.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/nepal

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/sajtoszoba/kozlemenyek/?article_hid=2131
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező.

Mivel több átszállással repülünk Nepálba, esetenként előfordulhat, hogy feladott csomagunk csak késéssel érkezik meg. A biztonság kedvéért a túrázáshoz szükséges legfontosabb dolgok (bakancs, túranadrág, jó esőkabát, fényképezőgép) feltétlenül legyenek rajtatok, avagy a kézipoggyászban! Egyéb felszerelés szükség esetén a túra előtt Kathmanduban, Pokharában még beszerezhető. Az Európában bevezetett repülőtéri szigorítások természetesen Nepálban is érvényesek, a repülőgépre jutást ott is legalább két alapos kontroll előzi meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 5000 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  Biztosító kockázatot visel világ területi hatállyal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is.

Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt Speciális sport extra kategóriára is! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor biztosításának megkötésére van lehetőség. 

Jelen túrára vonatokó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Outdoor: 35.020 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 19.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.960 Ft/fő  (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.