Montenegró

A fekete hegyek színes országa

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?montenegro

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- négy éjszaka szállást Zabljakban, panzióban,
- öt éjszaka szállást Budvában, apartmanszálláson,
- a programban szereplő túrákat és kirándulásokat,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a belépők árát,
- a fakultatív programokat (rafting a Tara-kanyonban, zipline, hajókirándulás a Skodrai-tavon, budvai hajókirándulás),
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 340 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van nálunk aprópénz. Mivel 10 napig az autóbusz lesz a "második otthonunk", fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg befizetésének sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Kalica-völgy, Crno Jezero (Durmitor): Egész napos, közepesen nehéz túra közepesen sok szintemelkedéssel. Az út sziklás, köves. Vízvételi lehetőség és menedékház az úton nincs. Változékony időjárásra kell számítani, esőkabátot is hozni kell. Túrafelszerelés, bakancs, túrabot, fejfedő elengedhetetlen!

Donja Ališnica, Međeđe ždrijelo, Planinica (Durmitor): Egész napos túra, jelentős szintemelkedéssel és leküzdendő távolsággal. Az út sziklás, köves, de sehol sem kitett. Vízvételi lehetőség és menedékház az úton nincs. Változékony időjárásra kell számítani, esőkabátot is hozni kell. Túrafelszerelés, bakancs, túrabot, fejfedő elengedhetetlen! Visszafordulási lehetőség nincs. Akik elfáradtak (minimum 2 fő együtt), a csoportot néhány helyen bevárhatják.

Krstac, Kotor (Lovćen): Fél napos túra, ami végig ereszkedik, ez a térdet igénybe veszi, a túrafelszerelés, bakancs, túrabot, fejfedő elengedhetetlen (nagyon meleg lehet!) Az út sziklás, köves, de sehol sem kitett, visszafordulási lehetőség nincs. Nem körtúra, a kiindulási és érkezési hely más, rövidíteni nem lehet. Közepes nehézségű túra.

Szállás

Első szálláshelyünk Zabljak településen egy hegyi panzióban, 2-3 ágyas szobákban lesz, itt 4 éjszakát fogunk eltölteni. Minden szobának saját hideg-meleg vizes fürdőszobája van. A szálláson étkezésre van lehetőség. (büféreggeli: 3 eur/fő/alkalom, vacsora á la carte).
Második szállásunk Budvában, egy modern apartmanházban lesz, ahol 5 éjszakát töltünk. Az apartmanok 4 fő elhelyezésére alkalmasok, a fürdőszobán és erkélyen kívül van egy zárható szoba franciaággyal, a nappali helyiséghez csatlakozik a jól felszerelt konyha-étkező, ahol a nappaliban két külön ágy található.
Igény esetén, korlátozott számban tudunk két fős elhelyezést is biztosítani az alapból 4 fős budvai apartmanokban, ennek felára 70.000 Ft / apartman az öt éjszakára!

Mindegyik szálláson kapunk ágyneműt és törülközőt. A szállásokon van wi-fi, de a kapcsolat lassú, és akadozhat. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket lehetőség szerint összetársítjuk nemben és korban megegyező utastársakkal.

Terület

Durmitor NP; Lovčen NP; Kotori-öböl, Budva.

Ország

2006 nyarán új, parányi ország vált függetlenné a Balkán-félsziget szívében. Montenegró – vagy ahogyan a helyiek hívják Crna Gora – a Fekete-hegyek országa, egy évszázad után nyerte vissza ismét önállóságát. Területe mindössze 14 000 km2 – ez három magyar megyének felel meg – felszíne mégis igen változatos. Északnyugaton a Dinaridák mészkővonulatai alkotják a Montenegrói Magas-karsztot, mely legnagyobb magasságát a Durmitor-hegységben éri el. A karszt hatalmas mészkőtömbjeit mély folyóvölgyek, kanyonok tagolják, melyek közül a leghíresebbek a Tara és a Morača folyók lenyűgöző völgyei, valamint a Nevido-kanyon. Északkeleten a turisták számára már kevésbé ismert mészkővonulatok húzódnak: a Komovi és az albán határon található Prokletije. A hegyvidék dél felé folyamatosan alacsonyodik, majd végül a Zeta- folyó mentén síkvidékké változik. A folyó partját kísérő vékony, keskeny síkság csak délkeleten szélesedik ki, hogy helyt adjon az ország modern fővárosának – Podgorica – és a Skodrai-tó mocsárvilágának. A pici síkvidék azonban csak mint színesítő elem mutatkozik Montenegró földrajzában, hiszen a tengerparton újabb hegyvidékek húzódnak: az Orjen nyugatról, a Rumija keletről fogja közre a Lovćent. A Lovćen azonban nem csak természetföldrajzi szempontból található központban: ez Montenegró ősi, történelmi magja, itt alakult ki országuk, itt található történelmi fővárosuk Cetinje. Az Orjen és a Lovćen hegyvidékek közé szorult többszörösen elágazó öböl, a szépséges Boka Kotorska (Kotori-öböl), az Adriai-tenger partvidékének legszebb része. A Lovćen déli előterében található a Budvai Riviéra, melyen sziklás és apró kavicsos partszakaszok váltják egymást, míg a Rumija lábainál található Ulcinji Riviéra az Adria leghosszabb homokos partszakaszával büszkélkedhet. Az ország lakóinak száma kb. 650 000 fő, legnépesebb városuk a mintegy 150 ezer embernek otthont adó főváros, Podgorica. A lakosság 43 %-a montenegrói, 32 %-a szerb, 11 %-a bosnyák vagy muzulmán identitású, 5 %-a albán, 1 %-a horvát. A hivatalos nyelv a szerb – annak latin és cirill betűs változata – de Ulcinj környékén az albán a legelterjedtebb. A népesség 75 %-a ortodox keresztény (szerbek és montenegróiak), 18 %-a muzulmán (bosnyákok, albánok és montenegróiak), 4 %-a római katolikus (albánok és horvátok). Az ország gazdasága a turizmusra valamint a Podgorica és Nikšić környékén található nehézipari üzemekre épül. A tengerpart jóval fejlettebb, mint a hegyvidéki térség. A Balkán szívét romlatlan természet és vendégszeretet jellemzi, ezzel az is együtt jár, hogy a hegyvidéki turizmus – ugyan sokat fejlődött – de még nem érte el a Nyugat-Európában megszokott színvonalat. Azok jelentkezését várjuk, akik az egzotikus élményekért cserébe a turizmus kezdetlegességéből származó esetleges kellemetlenségeket is mosollyal tudják elviselni!

Időjárás

Montenegró területe és ezért időjárása is rendkívül változatos. A hegyvidéki területeken napközben 15-25 °C-ra számíthatunk, zivatarok bármikor előfordulhatnak. Hajnalban még nyáron is 5-10 °C fokkal lehet számolni. A tengerparton és annak hátországában (pl.: Lovćen) mediterrán éghajlat uralkodik, napközben erős napsütés mellett 30-35 °C a várható hőmérséklet, futó esőre a Kotori- öbölben van némi esélyünk.

Felszerelés

Megfelelő minőségű túrafelszerelés erősen ajánlott, sőt kötelező, a néhol nehéz sziklás terep miatt (túrabakancs, hátizsák, víz- és esőálló öltözet, elemlámpa)! Váltócipő, szandál vagy papucs szintén szükséges. Az erős napsütés miatt naptejre, napolajra, napszemüvegre, fejfedőre a tengerparton és a hegyvidéken egyaránt szükség lehet!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiénikus viszonyok nem rosszak, a csapvíz és a túravezetők által ajánlott karsztforrások és patakok vize fogyasztásra alkalmas. Az ivóvíz tehát nem problémás, ennek ellenére az itthonitól (a megszokottól) eltérő víz problémákat okozhat. Így inkább a palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt megmosd, ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A-t, sajnos ez még itthon is jól jöhet. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta, kálcium, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

Élelem tekintetében önellátóak leszünk. Minden szállás közelében van bolt és étterem. Zabljakban büféreggelit lehet igénybe venni és vacsorázni is lehet a szállásunkon, a bolt messzebb van. Budvában a szálláson nincs étterem, de a közelben több is található, illetve kisbolt és pékség is van az út túloldalán.

Pénz-ügy

Montenegró hivatalos fizetőeszköze az Euro. Mindenképp hozz készpénzt magaddal. A tengerparton sok bankjegy-automata működik, az ország belsejében és a hegyekben azonban bizonytalan így pénzhez jutni. Költőpénznek nagyjából napi 10-15 eur-t ajánlunk. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően, összességében annyit hozz, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, azaz szokásos kiadások esetén). Odafelé úton Bosznia-Hercegovinán keresztül utazunk. A pihenőhelyeken eurót nem mindenhol fogadnak el, de bankkártyával általában lehet fizetni. Ha van otthon „elfekvő” boszniai konvertibilis márka, horvát kuna, akkor érdemes elhozni, de külön váltani nem szükséges.

Várható belépők (tájékoztató árak 2019-ből):
- Durmitor NP: 6 eur/3 nap
- Lovćen NP: 3 euro
- Múzeumok, templomok, várfalak stb: 2-3 euro,
- Fakulatív rafting a Tara-kanyonban: 45-50 eur/fő (csoportlétszámtól függően)
- Zipline 15 eur/fő/csúszás,
- Fakultatív hajókirándulás, ebéddel a Skodrai-tavon: 25-30 eur/fő (csoportlétszámtól függően)
- Fakultatív hajókirándulás Budvában: 25-30 eur/fő (csoportlétszámtól függően)

Vám

Magyar állampolgárok részére belépéshez se Horvátországba, se Boszniába, sem Montenegróba nem szükséges vízum, csak az utazás ideje alatt érvényes útlevél vagy személyi igazolvány. Az Európában szokásos vámszabályok érvényesek.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 4.600 Ft/fő
Top: 6.050 Ft/fő
Top extra: 10.000 Ft/fő

Fakultatív (rafting) programra vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 6.900 Ft/fő
Top + sport extra kiegészítés: 9.075 Ft/fő
Top extra + sport extra kiegészítés: 15.000 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 7.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 6.360 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés