Kolumbia - 2019. szilveszter

Gyönyörű koloniális városok, mesés tengerpartok, karibi lazítás.

Út ára tartalmazza

Az út ára tartalmazza:
- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást taxikkal és bérelt autóbusszal,
- Cartagenaban a szállást kertvárosi szállóban 2 ágyas, külön fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- a Tayrona Nemzeti Parknál 3 éjszakát egy hangulatos dzsungel szálláson, 2 fős, franciaágyas szobákban reggelivel,
- Minca környékén 2 éjszakát egy hegyvidéki szállóban, 2 fős, franciaágyas szobákban, reggelivel,
- 3 éjszakát egy elegáns tengerparti butikhotelben 3 ágyas szobákban, külön fürdőszobával, reggelivel,
- a túrát a Tayrona Nemzeti Parkba,
- a kirándulást Playa Mendihuaca partszuakaszra,
- a Minca környéki túrákat és kirándulásokat,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A túra 7-10. napján a magyar túravezető a Ciudad Perdida csoportot kíséri, azonban ezeken a napokon a Ciudad Perdida dzsungeltúrát nem választó csapattagok számára magyar nyelvű asszisztenciát biztosítunk, aki segít az alternatív porgramok lebonyolításában. A 10. napon Palominóban már újra együtt az egész csapat!

Út ára nem tartalmazza

Az út ára nem tartalmazza:
- a nemzetközi repülőjegy árát és az illetékeket,
- a programban felsoroltakon kívüli étkezést, 
- az esetleges amerikai vízumot (amennyiben a repülőnek amerikai átszállása van), 
- a belépőket és az esetleges fakultatív programokat, 
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 290 Ft/ 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Budapest – Cartagena / Santa Marta - Budapest repülőjegyek várható ára illetékekkel együtt 320.000 - 350.000 Ft. A szilveszterhez és újévhez közeli (frekventált) időpontok miatt a repülőjegyek ára a megszokottnál magasabb lehet. Általában egy vagy két átszállás szükséges viszonylatonként.  Előfordulhat, hogy oda és visszaúton is bogotai átszállással kell repülni, hosszabb várakozás, esetlegesen tranzitszállás igénybevételével. 

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat. Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal. 

Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára Bogota reptér és a szállás között: 10-15 USD/taxi.

Elképzelhető, hogy csoportunk az USA-n keresztül repül, mert így kedvezőbb áron találunk repülőjegyet. Ehhez azonban magyar állampolgároknak az új (bordó) útlevél mellett regisztrálniuk is kell. A régi útlevéllel rendelkezőknek vízumot vagy új útlevelet kell igényelniük.

Utazás

Repülővel, helyben bérelt buszokkal, motorcsónakokkal, illetve az utazás egyes szakaszain igénybe veszünk menetrend szerinti autóbuszokat, taxit és városi tömegközlekedési eszközöket is. Az autóbuszok általában modern, komfortos járműveket jelentenek.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-20 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A legtöbb kolumbiai túránk könnyű, hétköznapi erőnléttel teljesíthető. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

Szállás

Szállásaink a városokban európai színvonalúak. Cartagenában egy kertvárosi szállóban, 2 ágyas, külön fürdőszobával, tiszta törölközővel felszerelt szobákban szállunk meg. A Tayrona nemzeti park szélén található rendkívül hangulatos dzsungelszálláson 2 ágyas szobákhoz saját fürdőszoba jár. A Minca közelében található eco-resort vadregényes környezetben, kétszemélyes, alapvetően franciaágyas, saját fürdőszobás szobákkal vár, míg a túra végén Palominóban egy elegáns tengerparti butikhotelben 3 ágyas szobákban szállunk meg, saját fürdőszobával.

A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák általában két vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Palominói tengerparti szállásunkon korlátozott számban tudunk kétágyas elhelyezést is biztosítani, ennek felára 25.000 Ft / fő a három éjszakára! Ez iránti igényedet jelentkezésskor kérjük jelezni!

Ország

Kolumbia korábbi rosszhírét felülírva az elmúlt évek során az egyik legbiztonságosabb, legvonzóbb latin-amerikai országgá lépett elő. Hatalmas területe, változatos természetrajza, gazdag őslakos kultúrája, gyönyörű építészeti látnivalói mind-mind arra ösztönöznek, hogy egyre alaposabban megismerjük ezt a lenyűgöző országot. Az alapvető elővigyázatosság természetesen nem maradhat el, ez különösen igaz a nagyvárosokra. Sötétedés után egyes városrészeket kerülni kell, az értéktárgyainkra napközben is ügyelni, csomagot nem hagyunk magára. A beszélt nyelv a spanyol, de egyre többen megértik az angolt is, a brazil határ közelében pedig a portugált vagy a kettő keverékeként kialakult portunyolt. Az elektromos áram hálózata amerikai szabvány, 110 Volt, 60 Hz, kétlapos dugaljjal, így átalakítóra van szükség! A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait a szállásokon van lehetőséged feltölteni. Latin-Amerika katolikus, így öltözködésünkkel nem kell alkalmazkodnunk helyi szokásokhoz, bár templomokban itt sem illik rövid ruházatban tartózkodni. Az emberek viszonylag konzervatívak, városban a rövidnadrág nem elterjedt viselet. 

Időjárás

A hegyvidéki Bogotában 13-18 C fok körül van a hőmérséklet március-áprilisban, délutánra kicsit melegebb lehet. Cartagenaban és a Karib-tenger közelében ennél jóval melegebb időre számíthatunk, 24-33 fok, napsütés, igazi trópusi időjárás. A Ciudad Perdida-túra során fel kell készülni a magas páratartalomra, hőségre, valamint időnként a masszív, gyors lefolyású esőkre. (A száraz időszak nem jelenti azt, hogy sosem esik az eső, és az esős évszak sem jelenti azt, hogy állandóan esik!).

Felszerelés

Mivel sokat utazunk és mindezt trópusi környezetben, ezért a könnyű felszerelés és kényelmes, nem túlságosan megpakolt hátizsák javasolt. Ezen kívül a napi túrákhoz kishátizsák, nyári hálózsák vagy könnyű takaró, esetleg lepedő, felfújható nyakpárna, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett ajánlott egy jól záródó, vízálló és kényelmes bakancs vagy túracipő, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, a tubing túrához vízhatlan műanyag zsák, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hűvösebb időre az esti órákra és a túlhűtött autóbuszok miatt, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőbe, amerikai szabványú (2 lapos, 110V, 60 Hz) hálózati átalakító, varrókészlet, zsebkés, ébresztőóra (mobiltelefon), kullancs- és szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Mosatási lehetőség szinte mindenütt van, ahol legalább két éjszakát eltöltünk. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre, azonban távcső (esetleg teleobjektíves fényképező) az állatok megleséséhez jól jöhet. Városnézéshez érdemes olyan öltözékről is gondolkodni, amivel jobban be tudunk illeszkedni a helyi környezetbe. A nagy csomagunk súlyhatára 15 kg, ami tekintve a gyakori mosatási lehetőségeket általában elegendő szokott lenni ehhez az utazáshoz. Nem szükséges tehát ennél többet pakolni, főleg mivel az út során az esetleges vásárlásokkal (pl. kávé, rum) a táskánk súlya inkább növekedni szokott.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet jó, Kolumbia területén az ivóvíz sem problémás, ennek ellenére inkább palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Minden alkalommal mosd meg a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt! Amennyiben odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Védőoltás tekintetében javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t, sárgaláz, tetanus, veszettség. Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni https://oltokozpont.hu/hu/kapcsolat. A malária esélye Kolumbiában és a környező országokban kicsi, alapvetően nem jellemző probléma. A malária elleni gyógyszerrel kapcsolatban - annak mellékhatásai miatt - javasoljuk, hogy konzultálj szakorvossal! Alapvetően a szúnyogok ellen kell védekezni, s akkor nem történhet baj. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt.

Élelem

Érdemes természetesen itthonról is nem romló ételeket hoznod, de felesleges az utazás teljes időtartamára felkészülni belőlük, inkább a repülőútra (az Európán belüli járatokon szinte már sehol nem szolgálnak fel ennivalót) és az esetleges tartalék elemózsiára koncentrálj. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Emellett az éttermekben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Latin-Amerikában olcsóak a mindenféle déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Kolumbia területén a kolumbiai peso (100 peso ~ 9,1 Ft) a fizetőeszköz. USD-t érdemes magunkkal vinni, figyeljünk arra hogy 2011. után kiadott címletek legyenek! Fontos, hogy az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják! Bankkártya használatára is van lehetőség, mind automatákban, mind fizetőeszközként. Leginkább a VISA (és VISA Electron) terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható. Az árak Kolumbia területén kicsit magasabbak az itthoninál. Költőpénznek így kicsivel több Ft-ot ajánlunk, mint amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Javasolt összeg kb. 250 - 500 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra, valamint kb. 250-300 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra.

Tájékoztató árak:
- Tayrona Nemzeti Park: 40 000 Peso
- Palomino tubing: 40 000 Peso
- Rosario-sziget fakultatív kirándulás: 70-80 USD
- borravaló a sofőröknek, helyi vezetőknek: 15-20 USD
- hozzávetőleges főétel ár: 5-10 USD.

Vám

Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból, de a szokásosnál szigorúbb szabályok nincsenek. Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. A határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan részletes tájékoztatás olvasható az alábbi oldalon: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni. A Ciudad Perdida-túra során nem kell minden holmit magunkkal vinni, a felesleges csomagokat a szálláson tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 10.725 Ft /fő
Air & Cruise Extra 16.125 Ft /fő

 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 21.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 17.560 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

 Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés