Kirgizisztán

Közép-ázsiai kalandok a végtelen hegyek országában

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?kirgizisztan

Út ára tartalmazza

- az utazást Kirgizisztánban bérelt busszal és iránytaxikkal végig a program során,
- külön 4x4-es jeep-ek használatát a Kol-Ülök túránál,
- a szállásokat 4 éjszakára szállókban, 2 ágyas, külön fürdőszobás szobákban,
- a szállásokat 2 éjszakára magánszállásokon, helyi családoknál, 2 ágyas, közös fürdőszobás szobákban,
- a szállásokat 3 éjszakára tradícionális, több ágyas jurtákban,
- a szállásokat 1 éjszakára magashegyi sátrakban,
- 10 reggelit, 4 ebédet, 4 vacsorát,
- a lovak használatának árát és a helyi lovas vezető díját,
- Altyn-Arachan településén a meleg vizes fürdő bérleti díját,
- a programban szereplő egyéb kirándulásokat helyi vezetőkkel,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy, és illetékek árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a biztosítást,
- a belépőket, és a fakultatív programok költségeit,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 370 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest – Bishkek – Budapest útvonalon) 130.000 – 180.000 Ft között alakult.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Repülővel utazunk Kirgizisztánba, onnan helyileg bérelt kisbuszokkal és iránytaxikkal történik az utazás, a városokon belül pedig néha tömegközlekedést is használunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programok többsége egy aktív, hétköznapian sportos erőnléttel bárki által teljesíthetők. A túráink során fel kell készülni a sokszor nehéz terepre, a patakokon való átkelésre és a szeszélyes időjárásra is. A Song-Kul tónál a lovagláshoz nem szükséges előzetes tapasztalat, teljesen kezdők is bátran megülhetik a kirgiz lovakat. Az Ala-Kul hágón való átkeléskor a nagy magasság miatt szükségünk lesz a hiánytalan felszerelésre és a fokozott kitartásra. Az Ala-Kul hágón való leereszkedés rögtön egy nagyon meredek törmelékjeltővel kezdődik, ezért ehhez a szakaszhoz nékülözhetetlen a szédülésmentesség és a jó lépésbiztonság.

Szállás

Utunk során szállókban, tradicionális jurtákban, vagy helyi családoknál, magánszállásokon szállunk meg. A szállókban kapunk ágyneműt és törülközőt, valamint a szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák mindig két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A szállodákban van wi-fi.

A jurtákban és a magánszállásokon módunk lesz bepillantást nyerni a helyiek életébe, kemencéjébe, megkóstólhatjuk a helyi házi kosztot, és megtapasztalhatjuk az igazi közép-ázsiai vendégszeretetet. A családi szállásainkon 3-4 szobához tartozik egy-egy jól felszerelt, tiszta fürdőszoba, melegvízzel és angol WC-vel.

Egy-egy jurtában várhatóan 4-5 ember fog majd aludni, ám a vendéglátó családok belátása szerint ez a szám a helyszínen bármikor változhat! A jurtás és sátras szállásainkon a hely jellegéből adódóan nem lesz fürdőszoba, hanem a jurtákon kívül található egy vagy több pottyantós WC, melynek használatát több utastársunkkal kell majd megosztani.

Ország

Kirgizisztán közép-ázsiai ország, 1990 óta független, korábban a Szovjetunió egyik tagállama volt. Délkeleten Kína, délnyugaton Tádzsikisztán, nyugaton Üzbegisztán, északon Kazahsztán határolja. Területébe beékelődik a Ferganai-medence, amelynek nagyobb része Üzbegisztánhoz tartozik, de a völgy felső része Kirgizisztán területe. Itt az országhatár igen bonyolult futású, több enklávé és exklávé alakult ki. Kirgizisztán teljes területe hegyvidék. Északon a Kirgiz-hegység, középen a Tien-san, délen pedig a Turkesztáni-hegység vonulatai foglalják el az ország területét. Az ország legmagasabb pontja a Győzelem-csúcs, 7439 méter. A hegyvidéki ország gazdasági életét a mai napig a mezőgazdaság (gyapot termesztés, nomád pásztorkodás) határozza meg. Jelentéktelen ipara is van (arany-, higany-, illetve urán-ércet bányásznak). 1995-ben lényeges gazdasági fellendülés volt észlelhető, a GDP éves növekedése 5%. Az ország nemzeti valutája a kirgiz szom (KGS). A kivitel fő mezőgazdasági terméke a gyapot, a gyapjú és a hús. A kibányászott ércek szinte teljes része exportra kerül. Az import energia-hordozókból, gépipari termékekből és élelmiszerekből áll. Az utóbbi években megnőtt a kábítószer-termelés is. Fő gazdasági partnerei: Oroszország, Kazahsztán, Üzbegisztán.

Időeltolódás: Nyáron + 4 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Közép Ázsiában 16 óra a pontos idő.).

Térerő, internet: Vidéken csak a nagyobb városok, megyeközpontok közelében van térerő, internet szintén csak a nagyobb városokban lesz elérhető.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni.
 
Vidéken nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, alapvetően békés népek élik az itteni tájakat. Vidéken nyugodtak lehetünk, mert dolgainkhoz nem nyúlnak a helyiek. A fővárosokban több veszély is leselkedik. Ne fizessünk előre, nehogy eltűnjön az illető. Másik veszély a zsebtolvajok. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra. Problémát jelenthetnek még a részegek. Ittas helyivel, orosszal, ne álljunk le vitatkozni, és éjszakai bárok környékén éjszaka ne sétálgassunk egyedül. Másik veszélyforrás lehet a nagyvárosokban hivatalos szerv. Mindig legyen nálunk útlevelünk és annak fénymásolata. Az útlevelet ha kérik mutassuk meg, de sose adjuk ki a kezünkből. Legyünk határozottak és nyugodtak. Közép Ázsia közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, alapvetően csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. A városokban hasonló a helyzet, sőt itt jóval szigorúbbak az ellenőrzések a közlekedési eszközökön, az utcákon, mint pl. Budapesten, és több rendőr is van az utcákon. 

Időjárás

Kirgizisztán szinte teljes területe hegyvidék. Ennek köszönhetően klímája rendkívül változatos. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 °C fok. Általános a levegő szárazsága az egész országban, minek köszönhetően évente 250 napsütéses nap tapasztalható. Az éjszakai alacsony hőmérséklettel mindenképpen számolni kell, főleg a hegyekben, ezért fontos a meleg hálózsák. Eső, a 3000 méter fölötti részeken pedig hózápor bármikor előfordulhat, ezért fontos a megfelelő felszerelés.

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni, az a lehetséges változékony időjárás, így jó minőségű vízálló öltözetet és egy jól bejáratott túrabakancsot mindenképp csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Legalább 5 C  fokos komfortfokozatú hálózsák (éjszakára lehűl a levegő, de fagypont alá sose csökken), elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó, naptej! A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod, s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

Ruházat: Bár iszlám országba látogatunk, szabadon viselhetünk európai ruhákat. Ennek ellenére a hölgyek kerüljék a túlságosan rövid, kivágott felső és alsó ruházatot. Hosszú és rövidnadrág, egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, meleg ruha, nedvszívó zoknik, pólók, fürdőruha, napszemüveg. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Ha hideg van, pulóvert vagy polárt lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, polár, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, éjszaka a hidegtől, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Mivel utunk során előfordulhatnak korlátozott tisztálkodási lehetőségek, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A több napos hegyi túráink alatt mindenképp fel kell készülni a ritkán igénybe vehető tisztálkodási lehetőségekre. Szállásainkon mindig lesz fürdési lehetőség, de a jurtákban nem lesz meleg víz, csupán mobil csaptelepek a tisztálkodáshoz. A csapvíz fogmosásra és egyéb tisztálkodásra használható, de a boltban vásárolt vizet is használhatjuk.
Az illemhelyek esetében szintén nomád viszonyokra készüljünk, tehát túrák alatt pottyantós WC-t, vagy a természet adta lehetőségeket fogjuk igénybe venni.
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. A sokat utazóknak javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz és hastífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.
Gyógyszerek: Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. A hegyekben napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Utazásunk önellátó. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket, és élelmiszerboltokat is találunk, de a kisvárosokban és vidéken be kell érnünk a helyi konyha meglehetősen egyszerű, esetlegesen idegen ízvilágú fogásaival. Utazás közben az étkezés is hasonló, nomád jelleget ölt. Az alap élelmiszereket (kenyér, különböző hús, zöldség, gyümölcskonzervek, rizs, tészta stb.), víz, üdítő megvásárlására mindig lesz lehetőség a fővárosban és a nagyobb falvakban. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen ennivaló. Mindig legyen nálunk elegendő viz. Az áruválaszték a boltokban európai szintű, főleg a nagyvárosokban, de az alapvető élelmiszereket mindenhol megvehetjük. Útközben mindig lesz lehetőség megállni, és út melletti vagy városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak nagyjából magyarországi szintűek.

Pénz-ügy

A nagyvárosokban vannak bankautomaták, de célszerű készpénzt hozni amerikai dollár (USD) vagy EUR formájában, mivel ebben a térségben ezeket a legkönnyebb váltani, de a legjobb a dollár. Javasolt, hogy csak hivatalos pénzváltó helyen váltsunk, és nem "feketén" az utcán. A kis címletű bankjegyeket kedvezőtlenebb árfolyamon váltják. Ugyanez vonatkozik a sérült, szakadt, régi (2000 év előtti), bankjegyekre is! Költőpénznek napi 20-25 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem, stb.) 350-400 USD elegendő kell, legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye. Bevett szokás a borravaló, amit a helyi vezetőnek, sofőröknek a túra végén adunk, tegyünk rá félre rá pár dollárt.

Tájékoztató belépő árak: 

- Ala-Archa Nemzeti Park belépő: 2 USD
- Karakol Nemzeti Park belépő: 5 USD
- egyéb belépők: 5 USD
- borravalók összesen: kb. 30 USD/fő

Vám

Magyar állampolgárok 60 napot nem meghaladó tartózkodás esetén vízummentesen utazhatnak Kirgizisztánba. Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kirgizisztánból történő kiutazás után, illetve legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy gyakran vinned is kell őket egyszerre. A nagyobban a ruhák és a napi használatra nem szükséges dolgok, a kisebbik "kézipoggyász" iratokkal, élelemmel, vízzel, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak. Felesleges dolgokat nem érdemes hozni, mert majd mindennap másik szálláson leszünk, s az út végén kiderül, hogy sok mindent nem is használtunk. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni. 

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu ) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Outdoor 20.520 Ft /fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 16.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 13.160 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés