Marokkó (észak)

Atlanti-óceán, Magas-Atlasz, Szahara körutazás, avagy: Marokkó ezer arca

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- Marokkóban az utazást bérelt busszal a teljes program során,
- 4 éjszaka szállást szállókban, reggelivel,
- 5 éjszaka szállást tradicionális stílusú szálláson, reggelivel,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- szervezést és magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegy árát és illetékét,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát,
- a belépőjegyeket,
- az étkezés külön kiemelteken kívűl önellátó .

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 325 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 

Tájékoztató repülőjegy ár Budapest - Marrakesh - Budapest útvonalon feladható poggyásszal, közvetlen vagy egy átszállással járó utazással, illetékekkel együtt: 50.000 - 150.000 Ft.
 
Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal. 
 
Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára a marrakechi reptér és a szállás között taxival kb. 100-150 dirham / taxi egy útra.

Utazás

Marokkóig repülővel, Marokkón belül pedig helyben bérelt busszal utazunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Az alapprogramban szereplő kirándulások könnyűek, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Meg kell jegyezzük e mellett: Marokkó rendkívül végletes országát körbeutazni hihetetlen élményeket jelent! Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez már Afrika - még ha Marokkó a "legeurópaibb" afrikai államok közé sorolható is.

Szállás

Utunk során több szállás típust veszünk igénybe. A szállókban, amelyekben négy éjszakát töltünk, két vagy három ágyas szobákban alszunk, melyek vagy saját fürdőszobásak, vagy közös használatú meleg vizes zuhanyzók, angol WC-k vehetők igénybe. A tradicionális stílusú szálláson, ahol öt éjszakát töltünk el, két vagy három ágyas, ágyneművel ellátott szobákban alszunk, melyekhez közös használatú meleg vizes zuhanyzók, angol WC-k tartoznak.

Ország

Roppant barátságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Az itteniek általában kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem... A beszélt nyelv az arab és a berber, de ezek mellett a francia nagyon elterjedt, sőt általában a spanyolt illetve az angolt is megértik. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy marokkói adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő – problémákat nem ismerő – mentalitásra. Ennek megfelel az utak állapota, a közművek előforduló hiánya, és bizony az egészségügyi ellátás is néhol bizonytalan. Az emberek életritmusa, igényszintje eltér az európaitól, amire nem árt felkészülni. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Fontos szituáció Marokkóban a vásárlás. A bazárban bóklászva esetleg azt hihetjük, hogy nincs szükségünk semmire, aztán az arab-berber árusok úgyis meggyőznek majd, hogy igenis kell nekünk az a szőnyeg, terítő, teáskanna, tőr, dzsellaba, bőrtáska... A fő szabály, hogy mindig mindenre alkudni kell. De nagyon. Sokszor az "eredeti" ár töredékéért is megkapható az áhított áru. Célszerű jelezni, hogy nem amerikai turista vagy, hanem magyar. ("Special hungarian price?") A hegyekben, a berber árusok esetében bevett módszer a csere: pólókat, zoknit, törülközőt, cigit ilyesmiket beszámítják az árba. Itt is lehet alkudni, bár az ottani mértéktelen szegénységet látva nem mindig van "szíve" az embernek pár dirhamon variálni. Tőlük elsősorban különleges kőzeteket, kristályokat, őskövületeket lehet nagyon jó áron beszerezni. Ha lehet, vigyünk magunkkal néhány reklám-tollat, üres füzetet, a szegény hegyvidéki gyerekek ezeknek rendkívüli módon tudnak örülni!

Időjárás

Mivel utazásunk során tengerparti, hegyvidéki és sivatagi térségeket egyaránt érintünk, meglehetősen változékony időjárásra kell készülni. Az óceán mentén tavasszal túlnyomórészt 25°C körüli hőmérsékletre, változóan felhős időre számíthatunk, Marrakesh környékén és az Atlaszon túli, ill. a Szahara közeli részeken ennél melegebbre lehet számítani (30°C körül). Ezzel ellentétben az Atlasz-hegységben a nagyobb magasságokból adódóan hűvösebb várható, nem ritka éjszakánként a 0 fok körüli hőmérséklet sem. Ráadásul a hegyek között egy hirtelen zápor, jégeső, havazás is bármikor könnyen előfordulhat, azaz meleg ruha, esőkabát is feltétlen legyen nálatok! Az Atlaszban és a sivatagban különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata!

Felszerelés

Egy pici, könnyű, nyári hálózsák (még akkor is, ha szálláshelyek minősége nagyon jó, érdemes bepakolni annak, akinek a higénia különösen érzékeny kérdés), esőkabát és esőnadrág, a nyári lábbeli mellé egy kényelmes impregnált bakancs, kényelmes nagy hátizsák, amibe az összes felszerelés kerül. Ezen kívül: túrabot, fejfedő, napszemüveg, napkrém,  legalább egy váltás meleg ruha (polárfelső), sapka, fejlámpa, zsebkés, szúnyogriasztó. Szükséges egy további kis hátizsák a napi programokra, túrákra.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. Mindenhol lehet palackozott vizeket kapni. Mindenképp javasoljuk a hepatitisz A, B, és a tetanusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.
Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Az árak a magyarországi árakhoz hasonlóak. Természetesen itthonról is lehet minimális mennyiségű élelmet kihozni, ám teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Szállásainkon Marrakeshben kétszer, Tinerhirben egyszer, Fezben pedig kétszer kapunk reggelit. A nagyvárosokban találunk európai jellegű hipermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Marokkóban nagyon olcsóak a déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád. Dohányt, alkoholt csak a kijelölt helyeken, a hipermarketekben lehet vásárolni.

Hozzávetőleges ételárak:

turista menü: 50-70 Dh
utcai kifőzdében egytálétel: 30 Dh
ásványvíz: 5-7 Dh

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a marokkói Dirham.  Euro-t vagy Dollár-t érdemes vinni, a határon és a nagyobb városok bankjaiban is be tudod váltani. Bankkártya használatára hipermarketekben, illetve banki pénzfelvételnél van lehetőséged. Költőpénznek minimum 70.000.- Ft-ot ajánlunk (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató belépő árak (2018-as árak):
- Marrakesh, Sadida sírok: 70 Dh
- Marrakesh, Bahia-palota: 70 Dh
- Marrakesh, Majorelle kert: 70 Dh
- Marrakesh, Majorelle kert-Berber múzeum: 30 Dh
- AitBenhaddou: Belépő: 10 Dh
- Ouarzazate: Filmmúzeum: 30 Dh
- Ouarzazate: Taourirt Kasbah: 20 Dh
- Merzouga, tevegelés: 150 Dh
- Fez, mederssa belépőjegyek: 15-15 Dh
- Fez, Nejjarine Karaván Szeráj: 20 Dh
- Volubilis ( Római romok): 70 Dh
- Borravaló a sofőröknek: 100-150 Dh

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét. Két üveg alkohol és két karton cigaretta bevihető az országba. Ez a kihozatal esetében is igaz, valamint a népművészeti, azaz a bazárban kapható kézzel készített termékeket is vámmentesen lehet hozni, ezek esetében az elv hasonló mint Törökországban, mindent lehet, de csak kicsit, azaz ipari mennyiséget tilos. Ennél konkrétabb információt a nagykövetségtől sem kaptunk. Ami Marokkó esetében még nagyon fontos: az országban köztudott módon jelentős az indiai kender termesztése, így annak származékaihoz (marihuana, hasis) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Marokkó területén is tilos, és természetesen az országból való kihozatala csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel. Irodánk az ebből fakadó problémákért nem vállal semmilyen felelősséget.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás találhatóhttp://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 7.865 Ft/fő
Air & Cruise Extra 11.825 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 9.950Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 7.960Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés