Székelyföld: Egyeskőtől a Gyimesekig

Nyári túrák a havasokban: gyere ki a hegyoldalba!

Túrák a Keleti-Kárpátok bércei között: Egyeskőtől Gyimesig, Békás-szorostól a Hagymás-csúcsig! Magashegységben túrázunk, magyar nevű csúcsok, völgyek között. Nem sok ilyen hely van. Ha érdekelnek a Kárpátok magyarlakta részei, de nem a kirakodóvásár vonz, hanem a hegyek, völgyek, s a velük járó szépségek, akkor itt a helyed! Megvolt a Dolomitok, megvolt a Dachstein, talán még a Monte Rosa, sőt a Mont Blanc is? Akkor pláne itt a helyed! :)

A havasok vadregényéből minél teljesebb képet igyekszünk mutatni, programunkat a helyi segítséggel és támogatással állítottuk össze. Mert így az igazi! :)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Olaszország
 

Budapestről indulunk, 20 órakor a Hősök tere mellől (Műcsarnok mögött, az időkeréknél, találkozó 19:30-kor). Az éjszakát az autóbuszon töltjük.

2

 
Kis-Cohárd, Gyilkos-tó, Békás-szoros
 

A híres Gyilkos-tó 180 éve keletkezett, egy természetes völgyzáródás útján, jellegzetessége, hogy vizéből még mindig kiállnak a völgyet eredetileg borító fenyőerdő fatörzs-maradványai. Szépségét emelik a fölébe magasló sziklás ormok is, melyek közül a Kis-Cohárdra fel is kapaszkodunk. A Gyilkos-tó közvetlen folytatásaként, a Békás-patak felső völgyében található a Békás-szoros szurdokvölgye. Ez a Keleti-Kárpátok legnagyobb és leglátványosabb mészkőben kialakult hasadékvölgye. A misztikus látványt nyújtó szurdokvölgyet gyalogosan érdemes bejárni, hiszen csak így csodálhatjuk meg a látványos mészkőszirteket, barlangokat, illetve pillanthatunk be a Fügés- és Kupás-patak völgyeibe, illetve a Kis-Békás szorosba. A szorosban tett sétát követően buszunk visszavisz minket a szállásunkra.

3

 
Balánbánya, Egyeskő menedékház
 

A csapat egyik fele kétnapos gyalogtúrára indul a Hagymás-hegységbe. A másik fele a Gyimesekbe tart (ld. 5. nap), majd cserélünk (3-4-5. nap 20 fős létszámban mozgunk). Kisebb létszámmal könnyebb és flottabb teljesíteni ezeket a túrákat, és az Egyeskői menedékház is így kényelmesebb.
Reggel Balánbányáról indulunk gyalogosan az 1504 méter magasan, az Egyeskő lábánál fekvő menedékházhoz. A túra nem hosszú, ám több meredek szakasza van, ezért két-három órát szánunk rá. Útközben szép kilátás nyílik többször is a közeli Öcsém-tető mészkőtömbjére és kőfolyásaira, és megállunk egy kristálytiszta vízű forrásnál is. Felérve az Egyeskőhöz elfoglaljuk menedékházi szállásunkat, majd a naplemente előtt még érdemes sétálgatni az 1608 méter magas, igen impozáns mészkőszirt körül, ahol csodálatos táj vár minket. A kőre felmászni veszélyes, a magasabb helyekről amúgy is láthatjuk szinte az egész Keleti-Kárpátok vonulatát. Az éjszakát a menedékház egyszerű matracos rönkfaágyakból álló szobáiban töltjük. (túratáv: 8 km, szint: 750 méter)

4

 
Hagymás-hegység: Egyeskő, Nagy-Hagymás (Öcsém-tető)
 

Az Egyeskő lábától indulva keressük fel a Hagymás-hegység csúcsát, a Nagy-Hagymást (1797 méter). Innen elénk tárul az Olt teljes forrásvidéke, szép időben ellátni észak felé egészen a Kelemen-havasokig, dél felé a Hargita mögött a Déli-Kárpátok vonulataiig: Fogarasi-havasok, Királykő. Alattunk a Fehér-mező névre hallgató legeltető, ahol évszázados története van a nomád pásztorkodásnak, mellettünk az Egyeskő dolomitos tömbje. A Hagymás-csúcsról visszatérünk a menedékházhoz, majd leereszkedünk Balánbányára, ahonnan buszunk visszavisz minket Gyergyószentmiklósra, a szállásunkra. (15 km, 350 méter szint fel, 700 le)

5

 
Gyimesek
 

Reggeli után a Gyimesek felé indulunk buszunkkal. Csíkszentdomokosról indulva a Hagymás-hegység déli területein keresztül túrázunk át Gyimesbe. A Tatros völgyében, és annak jobb és bal oldali mellékágaiban egymást érik a tipikus hegyvidéki települések, meredek domboldalak, zöldellő legelők és sötét fenyvesek alatt. Ez a terület az erdélyi csángók hazája, Gyimes-völgye. Mi a Hagymás-hegység-beli Terkőtől indulva Hidegségen keresztül érjük el Gyimesközéplokot, a Gyimes-völgy középső települését. Szállásunkra, Gyergyószentmiklósra az esti órákban érkezünk vissza. (táv: 20 km, szint: 600 méter)

6

 
Gyergyószentmiklós, Torda, Budapest
 

Reggeli órákban hazaindulás. Útközben megállunk Tordán, és megtekintjük a nemrégiben felújított sóbányát. A bánya a sókitermelés leállása után a második világháború során kerül hasznosításra légoltalmi menedékként, majd 1992-ig sajttárolásra használták. Ezután nyitották meg a nagyközönség előtt, de a 2008-2011 közti modernizációig félig elfelejtve kullogott a Parajdi nagytestvér mögött. Most már teljes fényében csodálhatjuk meg a vele járó modern létesítményekkel együtt. Ezt követően hosszas buszozás után az esti órákban érünk Budapestre.

A fotókat készítette: Pál Máté és Tatár Attila (outdoorXposure).
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés