Somoskő és Salgó vára

Vártúra a Medves-fennsík vulkanikus vidékén

Indulás és érkezés helye: Budapest
Jártál e már e két csodálatos várban, melyek elfeledettek ugyan, de annál gyönyörűbbek, s számos magyar történelmi és irodalmi vonatkozással bírnak?
Ha nem, akkor ragadj hát bakancsot, s tarts velünk, kiscsoportos különleges gyalogtúránkkal bejárjuk és megismerjük e két elragadó helyet, s közben gyönyörködünk a Medves fennsík páratlan szépségében is.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. szeptember 08.
A jelentkezés lezárult
2018. szeptember 06.
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1.

 
Budapest, Somoskőújfalu, Salgó vára
 

Találkozó, indulás: reggel 8:00. XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Közel 2 óra buszozás után érkezünk meg Somoskőújfaluba, ahol a buszt a parkolóban hagyjuk és máris nekikezdünk a mai túránknak. A somoskői várból csodás kilátás nyílik a környék településeire.  A középkori eredetű vár "élete " igen mozgalmasan alakult. A korabeli oklevelek szerint Anjou Károly serege 1320-ban foglalta vissza a Csák birodalomból Fülek és Sirok várait, ekkoriban kerülhetett királyi kézbe a somoskői várbirtok is. A győztes uralkodó kedvelt hívének, Szécsényi Tamás bárónak adományozta, kinek leszármazottai egészen a 15. század közepéig lakták épületeit. A várhegytől rövid sétával jutunk el a somoskői bazaltorgonákhoz, melyek a területen lejátszódó, egykori vulkanizmus gyönyörű bizonyítékai. Ezt követően túránkat tovább folytatjuk a szemmel is közelinek tűnő Salgó vára felé. Odaúton először a Boszorkány követ hódítjuk meg, majd azt követően a várat, melyről először egy 1341-ben kelt oklevélben Castrum Salgov néven tesznek említést.Története során többször cserélt gazdát, 1554-től kezdődően 39 évig birtokolta a török, majd 1593-ban sikerült visszafoglalni a magyaroknak. A várromról csodálatos körpanoráma nyílik. Feltűnik a Bükk, a Mátra, a Cserhát és a Börzsöny, de kedvező időjárás esetén a Magas-Tátra csipkés gerince is látható. Miután kigyönyörködtük magunkat, körtúránk hátralévő részét is teljesítjük.
Táv 15 km, szint kb 500 m fel és le.

A fotókat Gutter Krisztián készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés