Sivec-csúcs

Gömör legszebb panorámája

Indulás és érkezés helye: Budapest
A Sivec 781 méter magas sziklatömbje Kassától nem messze az Óruzsini Karszt területén található. A Fekete Hegyek (Cierna Hora) legnagyszerűbb kilátást adó csúcsára teszünk egy kellemes túrát az ébredező tavaszi erdőkben, réteken. 
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. március 31.
Még tudsz jelentkezni
2018. március 29.
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1.

 
Budapest, Sivec-hegy
 

Találkozó szombaton reggel 06:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Körülbelül 3 óra autózás után érünk a Kassa melletti, csodálatos természeti környezetben megbújó Óruzsini-víztározó (vodná nádrž Ružín) partjára. 
A túránk célpontja, a Hernád kanyargó medrét követő víztározó felé magasodó Sivec hegy (781 m). A tó partjáról induló könnyed ösvényen számos kilátópontot keresünk fel: ezekről pazar kép nyúlik a környező hegyekre, valamint a Hernád-folyó beduzzasztott völgyére, az Óruzsini-víztározó szebbnél szebb kanyarultaira. Sivec alatti nyeregig tavaszi erdőben kanyarog az ösvényünk, innen a csúcsra már nehezebb út vezet. A meredek ösvény két oldalán sziklás lejtők, de a látványért megéri leküzdeni a fáradtságot, főleg, ha előre megyünk a szikla pereméig, ahol gyönyörű kilátás varázsolja el a túrázót. A sziklás hegygerincről halványan sejlik a Magas Tátra is, s alattunk terült el az Óruzsíni-víztároló kéklő vízfelülete. 
Miután beírjuk magunkat a csúcsfüzetbe, elindulunk visszafelé és a viszonylag hamar lebóklászunk a víztárolóig. Kellemesen elfáradva estefelé érünk vissza Budapestre élményekkel és fotókkal gazdagodva. Kirándulás Sivec csúcsára táv: 11,5 km, szint: 580 m fel és le. 

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés