Sivec-csúcs

Gömör legszebb panorámája

Indulás és érkezés helye: Budapest
A Sivec 781 méter magas sziklatömbje Kassától nem messze az Óruzsini Karszt területén található. A Fekete Hegyek (Cierna Hora) legnagyszerűbb kilátást adó csúcsára teszünk egy kellemes túrát az ébredező tavaszi erdőkben, réteken. 
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. augusztus 18.
A jelentkezés lezárult
2018. augusztus 16.
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1.

 
Budapest, Sivec-hegy
 

Találkozó szombaton reggel 06:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Körülbelül 3 óra autózás után érünk a Kassa melletti, csodálatos természeti környezetben megbújó Óruzsini-víztározó (vodná nádrž Ružín) partjára. 
A túránk célpontja, a Hernád kanyargó medrét követő víztározó felé magasodó Sivec hegy (781 m). A tó partjáról induló könnyed ösvényen számos kilátópontot keresünk fel: ezekről pazar kép nyúlik a környező hegyekre, valamint a Hernád-folyó beduzzasztott völgyére, az Óruzsini-víztározó szebbnél szebb kanyarultaira. Sivec alatti nyeregig tavaszi erdőben kanyarog az ösvényünk, innen a csúcsra már nehezebb út vezet. A meredek ösvény két oldalán sziklás lejtők, de a látványért megéri leküzdeni a fáradtságot, főleg, ha előre megyünk a szikla pereméig, ahol gyönyörű kilátás varázsolja el a túrázót. A sziklás hegygerincről halványan sejlik a Magas Tátra is, s alattunk terült el az Óruzsíni-víztároló kéklő vízfelülete. 
Miután beírjuk magunkat a csúcsfüzetbe, elindulunk visszafelé és a viszonylag hamar lebóklászunk a víztárolóig. Kellemesen elfáradva estefelé érünk vissza Budapestre élményekkel és fotókkal gazdagodva. Kirándulás Sivec csúcsára táv: 11,5 km, szint: 580 m fel és le. 

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés