Macedónia

Kalandos balkáni hosszú hétvége Macedónia legszebb részein

Balkán. Sokat hallunk róla, mégis ismeretlen, ugyanakkor titokzatosan vonzó vidéke ez kontinensünknek. Tagoltsága, mozaikossága nemcsak a sokszor emlegetett nemzetiségi konfliktusokat, hanem bámulatos változatosságot is jelent, mind a kulturális látványosságokat, mind a természeti értékeket tekintve. Nyár eleji hosszú hétvégi programunk alatt a Balkán-félsziget nyugati felén fekvő apró és fiatal ország, Macedónia felfedezésére indulunk. A Mavrovo Nemzeti Park varázslatos vidékén eltúrázunk a Balkán legnagyobb vízeséséhez égbetörő csúcsok és mély szurdokvölgyek között, miközben apró hegyi falvak és méregzöld legelők között kanyargunk a szerpentines utakon. Az Ohridi-tó vidékét aztán még alaposabban bejárjuk, hiszen a fenséges panorámát kínáló csúcsok mellett megismerkedünk a tó környéki kolostorok titokzatos világával és Ohrid városának történelmi emlékeivel is, miközben egyéb aktivitásokkal tehetjük teljessé a macedón riviéra felfedezését. Teljesen új Macedónia utunkon tehát igazi kalandok és mesés tájak várnak Rád is, mindez természetesen a fapados járatokhoz igazítva!

Kiemelt látnivalók és élmények az utazás során: 

- a Mavrovo Nemzeti Park varázslatos világa
- a Balkán legnagyobb vízesése, a Korab-vízesés
- az Ohridi-tó és környéke (UNESCO Világörökség)
- az egyik legszebb panoráma országszerte és magashegyi élmények a Magaro-csúcson (2254 m)
- rövid, ám hangulatos betekintés Macedónia vibráló fővárosába, Skopjéba
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. május 31. -
2018. június 05.
A jelentkezés lezárult
1

 
Budapest, Skopje, Mavrovo
 

Budapestről repülőjárattal érkezünk meg a skopjei repülőtérre. A repülőtéren vár minket bérelt kisbuszunk, amellyel azonnal a szállásunkra utazunk. Éjszaka még körülbelül 2 órás utazás vár ránk a Mavrovo-víztározó partján megbújó kedves szálláshelyünkig. Szállás: szállóban.

2

 
Mavrovo Nemzeti Park, Korab-vízesés
 

Macedónia egyik legkedveltebb kirándulóhelye a felduzzasztott Mavrovo-tó környéke és a közeli Korab hatalmas hegytömbje, ahol az eldugott szűk völgyeken keresztül lehet eljutni a bájos hegyi falvakig, varázslatos vízesésekig, elképesztő kilátást adó csúcsokig és ősi kolostorokhoz. A túránk ezen a napon a vadregényes Korab-hegységbe vezet. A Dlaboka folyó szurdokvölgyéből indulunk el hosszú kirándulásunkra, a Korab-vízeséshez, mely Macedónia és a Balkán legmagasabb vízesése, amely tavasszal 130 méter magasról zúdul alá. Hatalmas völgyben kanyarog ösvényünk egyre feljebb, tavasszal igazi pompa ez a világ: zöldellő erdők, virággal szórt rétek, zúgó hegyipatakok. Túránk csúcspontja a hatalmas Korab vízesés sziklakatlana lesz. Már bejárt útvonalon ereszkedünk visssza, majd visszaautózunk a szállásunkra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli. Korab-vízesés túra: kb. 19 km, szint: 1000 m fel és le.

3

 
Mavrovo Nemzeti Park, Ohridi-tó
 

A reggeli órákban indulunk el a Fekete-Drin szurdokába. A szurdokvölgy mentén mindenütt apró albán hegyi falvak minaretjei magasodnak a hegyoldalon. Az első megállónk a Szent Jovan Bigorski kolostor Macedónia egyik legnevezetesebb kulturális emléke, ahol hosszú évek után újra szerzetesek élnek. Hosszú barna nadrágot kell felvennünk, csak így léphetünk be a templomba. 1020-ban alapították a kolostort, a mai templom azonban a 18. századból való, mert a törökök elpusztították a korábbi épületeket. A templom ékessége a faragott szentképfala, mely az ún. debari iskola legszebb remeke. Az ikonokat valósággal körbefonják a díszes fafaragványok, a kupoláról pedig Krisztus tekint ránk az ortodox freskóról. A hatalmas épületkomplexumról látszanak a völgy túloldalán emelkedő macedón legmagasabb csúcsra, a 2764 méteres Korabra felkúszó falvak. Rostushe faluban a müezzin déli imára hívó éneke mellett, egy sziklába vájt öntözőcsatorna partján túrázunk el 25 méter magas Duff vízeséshez. Majd szűk szorosokon és hatalmas víztározók mellett ereszkedünk le az Ohridi-tóhoz. Esti órákban felvillantásképp Ohrid színes óvárosát járjuk végig, közben meg is feledkezünk arról, hogy a macedón riviéra nem egy tenger partján fekszik. Az éjszakát Ohridban töltjük, szállás: apartmanokban, ellátás: reggeli. Duff-vízesés túra: 3 km, szint: 90 m fel és le.

4

 
Ohrid, Ohridi-tó, Magaro-csúcs (2254 m), Sv Naum-kolostor
 

Ezt a napot Macedónia leghíresebb és talán legszebb vidékének felfedezésére szánjuk: a Világörökség részeként számon tartott Ohridot és az Ohridi-tavat keressük fel. Reggel felkapaszkodunk a Galičica Nemzeti Park egyik hágójába, ahonnan felülről tekintünk rá a tóra. Innen aztán egy izzasztó túrával felmegyünk a híres Magaro-csúcsra, útközben pedig hol a Prespa-, hol az Ohridi-tó integet fel nekünk. A pazar kilátást fokozza a mészkőfennsík különleges flórája is. A csúcsfotók elkészülte után leereszkedünk az albán-macedón határon épült Sv. Naum-kolostorhoz, majd kora este környékén térünk vissza a szállásunkra, Ohridba. Magaro-csúcs túra táv: 9 km, szint: 700 m fel és le. Szállás: apartmanokban.

 

5

 
Ohrid, Skopje
 

Ezen a napon a Világörökség részét képző Ohrid városát, Macedónia kulturális központját fedezzük fel. Bebarangoljuk az óváros szűk, előreugró emeletű műemlékházakkal határolt utcákkal átszőtt óvárosát, be-belesünk Ohrid ódon templomaiba, a IX-X. században épült Sv. Sofija-ba és a XV. századi Sv. Jovan Kaneo-ba. Felkapaszkodunk a város fölött épült Sv Pantelejmon-kolostorhoz, ahol elsőként fordították le a Bibliát szláv nyelvre, és itt használták elsőként a cirill ábécét. A kolostortól csak pár lépés a Samuli-erőd, ahonnan egyszerre nyílik remek kilátás a városra és a tóra. Délutánra pedig a könnyed fürdőzés mellett két izgalmas programot is ajánlunk. Egy különleges erőnlétet nem igénylő bicajozás alkalmával el lehet kerékpározni a legszebb kilátópontokig, bejárni Ohrid városkájának eddig még nem látott részeit, majd naplemente környékén visszatérni a szállásunkra. Délután útnak indulunk Skopje felé. Óvárosában a hangulatos, kanyargós, szűk utcákban megbújó kávézói, éttermei mindenkit csalogatnak. A várból remek a kilátás a városra, bazársorán pedig igazán egyedi szuvenírekre is akadhatunk. 1963-ban erős földrengés rázta meg a várost, mely mára már számos modern, nemrég emelt épülettel büszkélkedhet, különleges hangulatot kölcsönözve a városnak. Szállás: szálló Skopjéban.

6

 
Skopje, Budapest
 

Repülőjáratunk menetrendjének függvényében a légikikötő felé vesszük az irányt és hazautazunk Budapestre.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés