Bejelentkezés

Kanada, nemzeti parkok

A kanadai Sziklás-hegységtől a Csendes-óceán partvidékéig

Kanada kétségkívül a legek országa: az egyik legnagyobb, leggazdagabb és legélhetőbb ország Földünkön, ám gazdagságán túl az egyedülálló természeti kincsei miatt vált a nyugati félteke egyik legnépszerűbb turista célpontjává. Amikor az ember Brit-Kolumbia és a Sziklás-hegység érintetlen, örökké vad tájait járja, a nagy sóhajtások gyakori velejárói lesznek utazásának. Nem véletlenül, hiszen mit is mondhatnánk a fűrészfogas, havas hegycsúcsok közé beékelődő földöntúli színekben pompázó tavak, a szívmelengetően sokszínű és élettel teli igazi vadon, vagy épp a hihetetlen geológiai formákban visszaköszönő tengerparti régió láttán. Túránkat az igazi, észak-amerikai kozmopolita nagyvárosok teszik még változatosabbá, ha mindehhez pedig hozzáadjuk a helyi emberek kellemes, vendégszerető természetét, a kifinomult gasztronómiai fogásokat és a kiscsoportos utazás előnyeit, minden adott, hogy egy sokáig emlékezetes úton fedezzük fel Kanadai nyugati szegletének egyedi világát.

Kiemelt látnivalók utunk során:
- Calgary nagyvárosa
- a Sziklás-hegység között megbúvó elbűvölő Banff városa
- a Banff Nemzeti Park benne a világhírű Louise-tóval
- az Icefield Parkway és a környékén található számtalan gleccser
- a Jasper Nemzeti Park híres vadvilága
- a hihetetlen szépségű Maligne-tó
- Whistler, Kanada téli olimpiai központja és a türkizkék Garibaldi-tó
- a Vancouver-sziget lenyűgöző partvidéke és a Csendes-óceán állatvilága
- Vancouver, a nyugati part legszebb fekvésű metropolisza

Időpontok

 • 2023. július 03 → 14.
Kedves Érdeklődő! Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - akár hónapokkal előbb - megtelnek. Ha érdekel a Kanada programunk és már most tudod, hogy jönni szeretnél, kérjük mindenképp jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett szállásokat biztosítani tudjuk!
 • 1. nap Calgary

  Érkezés Calgary-ba, Kanada negyedik legnagyobb városába és Alberta tartomány egyik központjába. Gépünk érkezésének függvényében elfoglaljuk egyszerű szállásunkat a központ környékén, ahonnan programunk indul. Ahogy időnk engedi, nyakunkba vesszük a várost, megszerezzük első benyomásainkat Kanadáról. Szállás: szállóban.

 • 2. nap Calgary, Canmore

  A 20. század elején a város környékén felfedezett kőolaj új lendületet adott Calgary fejlődésének, amely így nem csak ipari központtá, de a mai napra a télisportok és az ökoturizmus kanadai központjává is vált. Napunk első felében egy rövid sétát teszünk a Bow-folyó partján, majd bejárjuk a városközpontot, végül pedig a város egyik szimbólumára, a 191 méter magas Calgary Towerre is felmehetünk. Kora délután felé aztán már bérelt járművünkbe szállunk és megkezdjük utunkat a közeli Sziklás-hegység felé. Első célunk a világhírű Banff Nemzeti Parktól alig néhány km-re fekvő bájos Canmore városa. A kanadai Sziklás-hegység egyik legnépszerűbb üdülőhelyén első utunk egy rövid túrára vezet, ahol egy közel két órás átmozgató séta alatt felfedezzük a gyönyörű színekben pompázó Grassi-tavakat. Innen aztán pár perc alatt már Canmore városkájában találjuk magunkat és elfoglaljuk szállásunkat a városban található hostelünkben, ahol három éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: hostelben. (Kérjük, mindenképp olvasd el az úthoz kapcsolódó tudnivalók között a szállásokra vonatkozó részt!
 • 3. nap Banff, Banff Nemzeti Park

  2
  Mai napunkon irány a természet, hiszen több kisebb túrát teszünk Banff környékén; először városunk folyója, a Bow völgyében túrázunk, majd megtekintünk egy vízesésrendszert. Ezután a Hoodoos-trail ösvényén folytatva utunkat bizarr sziklaformákat csodálhatunk meg, végül pedig a Tunnel Mountain-re vezető meredek szakasszal zárul körtúránk. Utolsó etapunk kaptatói persze megérik majd a fáradozást, hiszen a közvetlenül a város mellett magasodó csúcsról pazar panoráma tárul elénk; Banff, a már ismert Bow folyó, a környező havas csúcsok.. Ha még nem volt elég aktivitás erre a napra, a délután folyamán még felfedezhetjük a megannyi látnivaló egyikét, többek közt a fél óra autóútra található Johnston Canyont, illetve naplementére a Sulphur-hegyre is felkapaszkodhatunk - igaz, itt már felvonók segítségével. Szállás: hostelben. (összes táv: 15 km, szint: 700 m, menetidő: 4-5 óra)
 • 4. nap Banff, Banff Nemzeti Park: Moraine-tó, Louise-tó

  3
  Negyedik napunkon már egy igazi kihívás vár azokra, akik nem elégednek meg a kiépített kilátóhelyek felkeresésével. A világ legszebb tavai között számon tartott Louise- és Moraine-tó már önmagában is szemkápráztató, ám mai túránkon a Louise-tó fölé magasodó két kilátópontot hódítjuk meg, hogy lábunk előtt heverjen az egész nemzeti park. A Louise-tó mellől induló túránk egy egész napos, intenzív program, ám az élmény garantáltan kárpótolni fog mindenkit. A mai napot pihenéssel töltők a Louise-tóhoz leereszkedve pihenhetnek, kenuzhatnak, vagy egyéb módon próbálhatják eltölteni csodás napunkat. Túránk végeztével rövid utazás után térünk vissza szállásunkra. Szállás: hostelben.
  (táv: 16 km, szint: 900 m, menetidő: 6-7 óra)
 • 5. nap Banff, Icefield Parkway, Jasper

  2
  Fárasztóbb napjaink után egy hosszabb utazás vár ránk, ám szerencsénkre ezt Kanada egyik leglenyűgözőbb panorámaútján tehetjük meg, ahol jó eséllyel a Sziklás-hegység megannyi ritkán látott lakójával is találkozhatunk. A Banff és Jasper Nemzeti Parkok között fekvő Icefield Parkway 230 km-es hosszúságban szeli át a vad kanadai tájat, olyan sehol máshol nem látható természeti kincseket érintve, melyeket természetesen mi sem hagyhatunk ki. Első megállónk az előzőekhez hasonló szépségű, szintén gleccserek által táplált Peyto-tó lesz, ahol egy rövid sétával érjük majd el kilátópontunkat. Folytatjuk utunkat, majd egy átmozgató, közel 6 km-es túrát teszünk a Parker Ridge kilátópontjához. Később a Columbia jégmezőt fedezzük fel, mely az egész Sziklás-hegység legnagyobb jégmezője, 450 km2-es területén közel 30 gleccser található, melyek közül néhány a 300-350 méteres vastagságot is elérheti. Ezen gleccserek közül az Athabasca gleccsert testközelből is megcsodálhatjuk, amely ugyan az utóbbi 150 évben 1,6 km-t húzódott vissza, ám így is igen impozáns látványt nyújt. Kora este érkezünk meg a Jaspertől nem messze található szállásunkra, ahol három éjszakát fogunk tölteni. Szállás: hostelben. (az összes kisebb túra kb. 8 km, szint: 400 méter).
 • 6. nap Jasper Nemzeti Park, Maligne-tó, Bald Hills (2305m)

  3

  Ismét egy aktívabb túranap következik, ezúttal már a Sziklás-hegység legnagyobb kanadai természetvédelmi területén, az UNESCO Világörökséghez tartozó Jasper Nemzeti Parkban. A várostól közel 50 km-re fekvő Maligne-tó lesz első célunk; a 22 km hosszan, a havas hegycsúcsok közé beékelődött kristálytiszta vizű tó egy igazi gyöngyszem, melynek panorámáját egy izgalmas csúcstúrával tehetjük igazán felejthetetlenné. Ám mielőtt még túrázni mennénk a délelőttöt a vizen töltjük: kajakokkal vagy kenukkal szeljük a tó vizét, alternatívaként pedig egy híresen szép hajókirándulásra is lesz lehetőség, melynek célja a helyi képeslapok állandó szereplője, a tavon fekvő Spirit Island. A tó mellől induló körtúránk aztán néhol kitett, meredek szakaszokkal tarkítva a közel 2300 méteres Bald Hills hegyére vezet, ahonnan a valószínűtlen színekben pompázó Maligne-tó és végeláthatatlan csúcsok, völgyek tárulnak elénk. Túránk után felkeressük még a tóhoz közeli, igencsak látványos Maligne-szurdokot, majd járművünkkel visszatérünk szállásunkra. Szállás: hostelben.
  (táv: 12 km, szint: 600 m, menetidő: 5-6 óra)

 • 7. nap Jasper, Whistler

  2
  Fájó búcsút veszünk Jaspertől, majd hátunk mögött hagyva a Sziklás-hegység égbe törő ormait Kanada nyugati partja felé vesszük az irány. Mai célunk Whistler városa, melynek elérésig közel 800 km-t kell utaznunk a végtelen kanadai utakon. Kihasználva a saját járművünk nyújtotta előnyöket, hosszú napunkat sokszor megszakítjuk egy-egy fotószünet erejéig. Whistler környékén található hostelben két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: hostel.
 • 8. nap Whistler, Garibaldi-tó

  3
  Whistler városa igazi síparadicsom, nem csoda, hogy a 2010-es Téli Olimpia sí számai is itt kerültek megrendezésre. Ami télen paradicsom a síelőknek, az nyáron a túrázni vágyó természetjárók egyik legkedveltebb helye Vancouver környékén. A mai napon ezért mi is visszavesszük túrabakancsaikat, hogy egy remek körtúrát tegyünk a Garibaldi-tó környékén. A Whistlertől alig egy órányira található Garibaldi-tó rendkívüli szépsége miatt közkedvelt kiránduló hely, túránk pedig remek betekintést enged a Sziklás-hegység képétől eltérő Parti-hegység megismerésére is. A túra után visszatérünk szállásunkra, este pedig a Whistler éjszakai életbe is belekóstolhatunk! Szállás: hostelben. (táv: 24 km, szint: 950 m, menetidő: 8-9 óra)
 • 9. nap Whistler, Ucluelet

  Túránk utolsó harmadába érve átkompozunk a Vancouver-szigetre, mely 500 km hosszan és néhol 100 km-es szélességben fekszik Kanada partjai mellett. Természetes vadságával, ezernyi színben pompázó változatos látnivalóival és a Csendes-óceán habjaival pedig a helyiek és turisták egyik kedvenc nyári kirándulóhelye. Kompunk Nanaimo városában ér partot, innen pedig egy hosszú, kanyargós, ám felejhetetlen autóúton jutunk el a sziget nyugati partján található Ucluelet városkájába. Utunkat többször is megszakítjuk, például a MacMillan Provincial Parkban is, ahol egy rövid sétát teszünk az égig érő fenyők birodalmában. Az Ucluelet környékén található hangulatos szállásunkra a késő délutáni órákban érkezünk, így ha még lesz időnk megcsodálhatjuk az első csendes-óceáni naplementénket is. Itteni szállásunkon két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: hostelben..
 • 10. nap Ucluelet, Pacific Rim Nemzeti Park, Tofino

  2
  Következő napunkat a nyugati partvidék egyik legszebb természetvédelmi részén a Pacific Rim Nemzeti Parkban töltjük. Az közel 500km2-es nemzeti park a partvidéki formavilág ezernyi változatával, fehér homokos strandokkal és misztikus fákkal átszőtt esőerdőkkel várja az igazi kalandra vágyókat. Hátunk mögött hagyva a civilizációt, bejárjuk a nemzeti park leglátványosabb túraösvényeit, igény szerint kajakokkal fedezzük fel a partvidéket, és természetesen jó idő esetén megmártózunk a Csendes-óceán kellemesen hűvös vizében is, késő délután pedig meglátogatjuk a közeli Tofino városát, amely nem csak a szörfösök paradicsoma, hanem messze földön híres finom haléleteiről is. Akik a túra helyett más kikapcsolódásra vágynak, fakultatív programként lehetőségünk lesz bálnalesen is részt venni a városkából induló hajók egyikével. Éjszakára aztán visszatérünk szállásunkra. Szállás: hostelben.
 • 11. nap Ucluelet, Vancouver

  Reggeli után egy gyors készülődést követően aztán visszaindulunk Vancouver felé, majd egy újabb kompátkelést követően kora délután már a nyüzsgő metropoliszban talál minket. Vancouvert, Kanada harmadik legnépesebb városát már többször is a világ legélhetőbb városának választottak. A Csendes-óceán partján fekvő, lenyűgöző fekvésű Vancouvert szabadprogram keretében fedezzük fel: felkeressük többek közt a híres Chinatownt, az elbűvölő Stanley Parkot, a városból kinyúló földnyelven fekvő Granville Island-et, illetve a századfordulós hangulatot árasztó Gastown városrészt, és a listát természetesen még lehetne folytatni. Este aztán egy újabb, sokak számára izgalmas arcát is megismerhetjük városunknak, hiszen Vancouverben egy percre se áll le az élet. Szállás: szállóban.
 • 12. nap Vancouver

  A mai napon szervezett programunk már nincs, gépünk indulásának függvényében kiutazunk a reptérre, hogy megkezdjük hosszú utunkat Budapest felé.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

Babucs Éva, törzsutasunk cikke a túráról:

Út ára tartalmazza

- a Kanadán belüli utazást a program szerint bérelt kisbusszal,
- 2 éjszaka szállást szállókban, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- 9 éjszaka szállást hostelban, több ágyas, közös fürdőszobás szobákban,
- a kanadai nemzeti parkokba szóló éves belépőt, 
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és illetékét,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a belépőket és a fakultatív programok árát (lásd: Pénz-ügy),
- a biztosítást,
- az étkezést.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 280 Ft / 1 CAD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a kanadai dollár (CAD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Calgary, Vancouver - Budapest útvonalon) kb. 480.000 - 620.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Kanadán belül helyben bérelt kisbusszal, fakultatív programok esetén hajókkal. A viszonylag nagy távolságok miatt egy-egy napunkon meglehetősen sokat fogunk utazással tölteni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 4-10 fő. Az utat minimum 4 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Kanadai utunk egy meglehetősen aktív program, hiszen utunk célja elsősorban a hegyek nyújtotta páratlan túraélmények maradéktalan kihasználása. A túrákat úgy válogattunk össze, hogy azok - még a sorozatos terhelés ellenére is - egy sportos, aktív utazó számára könnyen teljesíthetők. A magashegyi környezet miatt azonban a kitartás, megfelelő felszerelés illetve a kalandvágy alapvető a túrák teljesítésének érdekében.

Szállás

Szállásunk Calgary és Vancouver kivételével hostelekben lesz. Ezek nyugati színvonalúak, a magyarországi 2-3 csillagnak felelnek meg, ám általában 3-4, vagy akár 6 fővel kell osztoznunk a szobáinkon, valamint közös fürdőszobát kell használnunk. A lehetőségekhez mérten igyekszünk úgy foglalni a szállásokat, hogy egy szobában csak túratársaink legyenek velünk. A fürdőszobák és a közös helységek minden esetben kifogástalan állapotúak, és mindig lesz lehetőségünk közös főzésre, tábortűzre. Calgaryban és Vancouverben szállóban leszünk, ahol 2 ágyas szobákban leszünk elhelyezve. Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a jelentkezések elhúzódása esetén előfordulhat, hogy nem mindenhol tudjuk a tervezett szállást lefoglalni. A szállások foglalását a minimális létszám elérésekor kezdjük meg ezért, ha már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, jelezd irodánk felé, hogy a kívánt szállásokat biztosítani tudjuk Nektek.

Terület

Kanada az észak-amerikai szárazföld északi részén fekszik. Szárazföldi határa kizárólag az Amerikai Egyesült Államokkal van (Alaszkát is beleszámítva ennek hossza 8890 km); egyébként három óceán veszi körül, keleten az Atlanti-óceán, nyugaton a Csendes-óceán, északon pedig a Jeges-tenger. Kanada a teljes területe alapján a második legnagyobb területű ország Oroszország után, az észak-amerikai kontinensen Kanada a legnagyobb.
1925 óta Kanada magának követeli az Arktiszt a 60. és 141. nyugati hosszúsági kör között, de e követelését nem minden állam ismeri el. A legészakibb település Kanadában és a világon is a Canadian Forces Station (CFS) Alert az Ellesmere-sziget északi csücskénél, a 82,5-ös északi szélességi körön, csupán 817 kilométerre az Északi-sarktól. Kanada arktiszi részét állandó jég és permafroszt borítja. Főleg a számtalan északi sziget miatt Kanada rendelkezik a világon a leghosszabb, 243 000 kilométeres partvonallal. Az utolsó jégkorszak óta nyolc erdős régióra oszlik fel. Óriási mérete, valamint földrajzi, ökológiai, növényzetbeli és terepi változatossága miatt többféle éghajlattal is rendelkezik.
Népsűrűsége a világon legalacsonyabbak közé tartozik, mindössze 3 fő/km². A legsűrűbben lakott régió az ország délkeleti részén a Québec city és Windsor vonalán (Dél-Québecben és Dél-Ontarióban), a Nagy-tavak vidéke és a Szent Lőrinc-folyó mentén található.
Ettől északra helyezkedik el a Kanadai-pajzs, a Föld egyik legrégibb szárazulata, mely a legutóbbi jégkorszak felszínformálásának nyomait viseli magán: a talajréteg vékony, a kéreg gazdag ásványokban, és a jégvájta mélyedésekben sok tó és folyó alakult ki. Kanadában sokkal több tó van, mint bármely más országban, és a világ édesvízkészletének nagy része az itteni tavakban található. A kanadai Sziklás-hegység és a Parti-hegység gleccserei szintén tartalmaznak édesvizet.
A pajzstól keletre fekszik Labrador. A Szent Lőrinc-öblöt Újfundland szigete, az ország legkeletibb része zárja el az óceántól. Az öböl kezdete, a Szent Lőrinc-folyó torkolata a világ legnagyobb tölcsértorkolata. Újfundlandtól délnyugatra található Új-Skócia félszigete, attól északra pedig a Prince Edward-sziget. Az Új-Skócia és New Brunswick közé benyúló keskeny Fundy-öbölben alakul ki a világon a legmagasabb dagály. A Nagy-tavaktól a Sziklás-hegységig húzódik a kanadai préri, Ontario, Manitoba és Saskatchewan tartományokon keresztül. A Sziklás-hegységen Alberta és Brit Columbia osztozik. Északon fekszik a három terület: Yukon, az Északnyugati területek és Nunavut. Délebbre mindegyiket erdők borítják, de nagy részükön tundra és sarki pusztaság található. A kontinens északi végénél hatalmas szigetvilág kezdődik.

Ország

Kanada egy tíz tartományból és három területből álló föderáció, melynek fővárosa Ottawa. Politikai berendezkedése alapján parlamentáris demokrácia és alkotmányos monarchia, a jelenlegi államfője II. Erzsébet. Kanada hivatalosan kétnyelvű és multikulturális állam, az angol és a francia is hivatalos nyelv, szövetségi szinten és New Brunswick tartományban egyaránt. Mint technológiailag fejlett ipari állam, Kanada gazdasága igen szerteágazó, és erősen függ a bőséges természeti erőforrásoktól, valamint a kereskedelemtől, különösen az Egyesült Államokkal, mellyel az ország nagy múltra visszatekintő és összetett kapcsolatban áll. A fosszilis tüzelőanyagoknak és a vízierőműveknek köszönhetően az ország az energetika terén önellátó.

Időjárás

Kanada legnagyobb része a mérsékelt éghajlati övben fekszik. A kelet-nyugati irányú hegységek hiánya miatt az éghajlati zónák között nem éles határvonalak, hanem széles átmeneti területek alakultak ki. Az éghajlatra általában a meleg nyarak és az európaiaknál jóval keményebb hideg telek jellemzők. A nyarak észak és kelet felé haladva válnak egyre hűvösebbé. Az ország északi része az állandóan fagyos sarkvidéki övbe nyúlik. A csapadék az ország délnyugati részének partmenti régióiban a legtöbb.
Az átlagos téli és nyári hőmérséklet nagymértékben különbözik Kanada tájain. A telek nagyon hidegek lehetnek az ország sok régiójában, különösen a belső és a prérin fekvő tartományokban, ahol kontinentális éghajlat van, –15 °C körüli napi átlaghőmérséklettel, ami –40 °C alá is eshet, a hidegérzetet pedig tovább növelheti a szél. A parttól távolabbi területeken, leginkább északon, a hó akár hat hónapig is megmaradhat. A parton fekvő Brit Columbia kivételt képez mérsékelt éghajlatával, enyhe és esős teleivel.
A keleti és a nyugati partokon a nyári átlagos napi hőmérsékleti maximum általában 20 °C körül mozog, míg az ország belsejében az átlagos napi hőmérsékleti maximum 25 és 30 °C közé esik, bár bizonyos vidékeken extrém esetekben a hőmérséklet 40 °C fölé is emelkedhet.
Utunkat a nyugati parti nyár kezdetére tettük, amikor a nagyon kellemes 23-26 fokos hőmérsekletek mellett gyakoriak a kitartó esőzések is. A magashegységekben az időjárás gyakran és nagyon gyorsan meg tud változni, ez jelentheti akár, hogy túránkat kellemes napsütésben kezdjük és szakadó hóban kell azt folytatnunk. Ennek megfelelősen kell készülni több évszaknak megfelelő felszerelésekkel.

Felszerelés

Nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része) vagy sport táska, kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Egy könyedebb hálózsák, nyári lábbeli vagy túraszandál mellett a hegyi terepen is elengedhetetlen egy, a bokát jól tartó és kényelmes, vízálló túrabakancs, megfelelő kabát és vízálló ruházat a hegyi túrákhoz, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható szárú túranadrág, rövidnadrág, esőkabát, laza, szellős ruházat, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőgépbe, hálózati átalakító, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz és még az utazásokhoz szükséges egyéb kellékek. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. A szállások egy részén van mosási lehetőség, így nincs szükség 16 napnyi váltás ruházatra. Érdemes lehet esetleg távcsövet is hozni, mivel pl. a Jasper Nemzeti Parkban, de máshol is lehet, hogy nagy távolságban láthatunk vadon élő állatokat.

Higiénia

Kanadában nincs kötelezően előírt védőoltás, esetleg a sokat utazóknak javasoljuk a Hepatitis A és B védőoltást, ill. hastífusz elleni védőoltást. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod (azzal együtt, hogy helyben minden beszerezhető): lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót, valamint seb fertőtlenítőszert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt.

Élelem

Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni. Kanada elég jól kiépített bolthálózattal rendelkezik, így a kisebb városokban is több üzletlánc élelmiszer áruházait megtaláljuk, ahol pár naponta fel tudjuk tölteni készleteinket (kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket). A tartós élelmiszerek, gyümölcsök és zöldségek árszínvonala valamivel (20 – 30 %) magasabb a mint Magyarországon. Szállásainkon mindenhol lesz konyha, így a helyben beszerzett élelmiszerekből tudunk magunknak főzni. A városokban találunk éttermeket (25-45 CAD), nagy ételkínálattal, ezeken kívül elérhetőek még olcsóbb büfék is országszerte (hamburgeres, pizzás, szendvicses).

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a kanadai dollár (CAD, 1 CAD= kb. 280 HUF), melyet célszerű még Magyarországon átváltani. A bankkártya használat rendkívül elterjedt Kanadában, szinte mindenhol lehet vele fizetni, és sok bankautomata is rendelkezésre áll. A leginkább használt kártyák a Visa, a Mastercard és az American Express kártyák. Kanada alapvetően drága ország, ezért az étkezésre nagyjából 400-500 CAD-t ajánlunk, hogy hozz magaddal. Természetesen ez kevesebb és sokkal több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. 

Helyszínen fizetendő belépők, esetleges fakultatív költségek (tájékoztató árak):
- Calgary városában a (opcionális) belépők összesen kb. 50 CAD
- Banff - Sulphur-hegy felvonó: 60 CAD
- Lake Louise hajókázás: 160 CAD
- Banff kerékpár kölcsönzés: 19 CAD-tól/óra
- Jasper - Whistlers-hegy felvonó: 60 CAD
- Maligne-tó kajakozás: 80 CAD körül/óra/ 2 fő
- Maligne-tó hajókirándulás: 65 CAD
- Vancouver-sziget bálnales: 3 órás túra kb. 150 CAD-tól
- Vancouver belépők nagyjából 50 CAD

Vám

Max. 6 hónapos turista célú tartózkodás vízummentes, de légi úton történő beutazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges. A kanadai hatóság a rendelkezésére álló információk alapján megtagadhatja az engedély kiadását, ha a kérelmezőt korábban például kiutasították Kanadából, vagy elutasították a menekültkérelmét. Az eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot! A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a visszaúti repülőjegy, a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/kanada

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 23-25 kg-ot nem haladhatja meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 11.180 Ft /fő 
Air & Cruise Extra: 17.160 Ft /fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Kombi: 35.160 Ft/fő (önrész: 0-20 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.