Bejelentkezés

Kambodzsa (Angkor)

Angkor romvárosa, a nyüzsgő Phnom Penh, a "chill out" Kampot és az álomsziget: Koh Rong

Ági

"Fantasztikusan éreztem magam, maximalisan kikapcsolódtam. Egy élmény halmaz volt. :) Angkor Wat, Bayon, Úszó falu. A Gyilkos Mezôk végtelenül szomorú, fájdalmas, de nem hagytam volna ki, sôt. Phnom Penh forgataga, Siem Riep hangulata - az utcai árusokkal és külōnbözô út menti éttermekkel, ahol a szemünk láttára fôztek és mosogattak egyszerre. Koh Rong szigete a fehér homokkal és a bungalókkal, elbűvölô. Az utazás során olyan érzése van az embernek, mintha utazgatna az idôben. Lenyűgözô! Bárkinek ajánlanám, aki képes kilépni egy kicsit a komfortzónából."

Viki

"Nagyon jól éreztem magam az út során, sokkal jobb út lett, mint amire számítottam, ez a túravezetőnek és a jó csapatnak is köszönhető, nagyon jó helyi idegenvezetőnk volt, aki még jobbá tette a templomok felfedezését. Az útból a legjobban a helyiek életvitelét tetszett, ahogy szegénységben, maguk egyszerűségében élik boldogan mindennapjaikat. Angor Wat, Ankor Thom volt nekem a fő kedvenc, illetve Koh Rong. Phnom Penh nem nyerte el annyira a tetszésem, mint Siem Reap, még nagyobb szegénység, elmaradott város, ha az kimaradna a programból nem bántam volna, de ez is kellett az úthoz! Mindenféleképpen ajánlanám ezt az utat bárkinek, mert minden pillanat megérte!"

Zsófi

"Életem legjobb döntése volt ez az utazás, már holnap visszamennék! Receptre írnám fel Kambodzsát veletek. Csúcspont: Szent Kard Templom, úszás a planktonokkal, A Sziget, vihar a tengeren, a Börtönmúzeum."

Eszter

"Kambodzsa egy fantasztikus ország, amit látni kell. Nem csalódtam egy percig sem. A fő attrakció, Angor mellett hatalmas élményt jelentett éjjel a tengerben világító planktonokkal úszni, vagy Kho Rong szigetéről átkajakozni a szomszéd szigetre, vagy csak egyszerűen egy kókusz shékkel a kezemben megnézni a naplementét. A programok összeállítása teljesen megfelelő ritmusú volt. Angkor megtekintése természetesen zsúfolt időbeosztást jelentett, de azért mentünk oda, hogy minél többet láthassunk. Később úgyis volt időnk pihenni a szigeten. A hotelek is teljesen rendben voltak, a szigeten pedig kb az várt, mint amire számítottam. Egyetlen megjegyzésem az lenne, hogy a szúnyog háló, ami a bungalókban volt, annyira lyukas volt, hogy gyakorlatilag nem ért semmit. Itt áldottam előrelátásomat és a magammal vitt moszkitó sátramban aludtam. Én zavartalanul aludtam, míg szobatársam rendszeresen megküzdött a szúnyogok és kabócák zaklatásával. Esetleg ezt is javasolhatnátok a felszereléshez segítségül a jövőbeni utasoknak. Túravezetőnk, Szilveszter maximálisan megtett mindent azért, hogy a csapat összerázódjon és mi jól érezzük magunkat. Végig velünk volt, és bármikor fordulhattunk hozzá, ugyanakkor hagyott szabadidőt, hogy egyénileg is felfedezhessük a környéket. A "kötelező" programba olyat is bele tett, ami eredetileg nem szerepelt, vagy az általunk kezdeményezett vízesés túrát a szigeten is pillanatok alatt megszervezte. Az utat bárkinek szívesen ajánlanám."

Nelli és Andris

"Egy hónapja értünk haza és még mindig az utazás, az élmények hatása alatt vagyunk. Nehéz feldolgozni azt a rengeteg mindent, amit a 12 nap alatt láttunk, átéltünk. Amikor az utazás végén Szilveszter megkérdezte, hogy mi tetszett a legjobban, akkor az úszó falvak, a teherautó platóján való utazás, a Koh Rong-i tengerpart jutottak hirtelen eszembe, de mióta hazaértünk és nézegetjük a fotókat, rájöttünk, hogy akkor már sokmindenre nem is emlékeztünk abból, amit az első napokban láttunk. De így legalább a képekről újra és újra rácsodálkozunk, hogy milyen gyönyörűek is voltak az angkori templomok, Angkor Wat, Banteay Srei, Ta Prohm vagy Beng Mealea, vagy milyen kellemes volt a Mekong és a Tonle Sap folyótorkolatánál hajókázni a Phnom Pehn-ben töltött nap végén. Ha nem is kellemes, de meghatárózó élmény volt a Tuol Sleng Genocida Múzeum és a Gyilkos mezők megtekintése is. A vörös khmerek rémuralmának emlékét nem csak ezek a helyek, de a helyi túravezetők személyes gyerekkori emlékei is őrzik, amivel megrázó volt szembesülni. Ezután jött a Koh Rong-i program, ami szinte ellenpontját képezte a 2000 éves angkori birodalom, majd a 20. századi vörös khmerek által formált múltban tett kirándulásnak és kellően lelazította a társaságot. Egyedülálló élmény volt a 29°C-os tengervízben órákon keresztül áztatni magunkat úgy, hogy a 1-1,5 km-es fehér homokos partszakaszon a mi kis magyar különítményünkön kívül nem volt más turista. A mindenféle hajókázós élmények, a speed boat, amivel Koh Rong szigetére eljutottunk, a kis ladik, amivel a bungaló-szálláshoz mentünk, a hajó, amivel búvárkodni, horgászni, naplementét és lumineszkáló planktonokat mentünk nézni, mind-mind örök emlék marad. A társaságnak hála rengeteget nevettünk, Szilveszternek (és az Eupolisz csapatának) hála viszonylag problémamentesen átestünk az első ázsiai utazásunkon, Kambodzsának hála pedig nagyon sokat tanultunk egy olyan népről, ami az egyiptomi kultúrához hasonló nagyságokba tudott emelkedni, illetve a közelmúlt egyik legsúlyosabb népírtását kellett elszenvednie, miközben a világ figyelmét valahogy mindez elkerülte."

Zsuzsi

"Kedves leendő utas! Ha ezt olvasod, akkor már biztosan elindult benned valami vonzalom a kambodzsai út iránt. Azért írok neked, mert bár a fotók hihetetlenül gyönyörűek és meggyőzőek, mégis vannak olyan hétköznapi csodák és meglepetések, amit a képek nem adhatnak vissza. Természetesen a valóságban is pontosan ilyen lélegzetelállító lesz minden, ezt garantálom! A romváros templomainak aprólékos részletei, a dzsungel bujasága, a főváros kaotikus forgalma és a tengerpart mesebeli nyugalma mind igaz. Engem az első rácsodálkozás már a repülőgépen ért landolás előtt. Hova fogunk leszállni? Itt csak víz van és mocsár. Ahol kis földdarabot láttam, az vörös volt. Vörös utcák, vörös por, vörös sár és vörös pocsolyák. Varázslatos. Ha szemfüles vagy, akkor egyik-másik romtemplom lábánál kis majmokkal is találkozhatsz, akik éppen élelem után kutatnak egy szemetesnél. Nézz csak fel, a dzsungel lombkoronájának ősi csendjét élénkzöld papagájok rikoltozása töri meg. Mesebeli. Azt tudtad, hogy a hófehér korall-homok nemcsak liszt finomságú, hanem hangja is van? Ahogy este sétálsz a naplementében, csikorog-nyikorog a lépteid alatt. Hihetetlen. Ízekről és illatokról pedig lehetetlen írni vagy képet készíteni. Érezni kell, beég az emlékeidbe egy életre. Ha képes vagy elengedni az európai mivoltodat, fel tudod venni a főváros életveszélyes ritmusát, máskor le tudsz lassulni a tengerpart végtelen nyugalmához, és ha meg tudod osztani a szobádat egy hatalmas ámde barátságos gekkóval, akkor Kambodzsa befogad, beszippant, és elvarázsol!"

Erika

"Véget ért az utazás, mely életem egyik legszebb, legizgalmasabb, legkülönlegesebb élménye volt. Teljesült egy vágyam, hogy eljuthassak Angkorba. Tátott szájjal és szinte bódultan sétáltam az ezer éves templomok között, a vízi szentélynél, és különleges élményt jelentett az úszó falvaknál tett látogatás is. Az épületek szépsége és részletgazdagsága lenyűgözött. Szilveszter és a Phnom Penh-i helyi vezetőnk által kultúrtörténeti, vallási, és történelmi áttekintést is kaptunk, mely így még teljesebbé tette a látottakat. Utaztam tuk-tuk-on, buszon, motor csónakban, katamaránon, bárkán, halász hajón, teherautó platón. Kenuztam lagúnában és tengeren. Pecáztam és búvárkodtam. Úsztam halakkal és sötétben zölden világító planktonokkal(!) Koh Rong szigetén igazi, paradicsomi körülmények között pihentünk, hófehér volt a homok, a víz a zöld és a kék ezer árnyalatában ragyogott és kristálytiszta volt. Ott gondtalan lehetsz és mindent elfelejthetsz. Igazi agymosás. :) Könnyesre nevettük magunkat az útitársainkkal, isteni kajákat ettünk, rosszullétig ittuk a coconut shake-ket vagy a mangó és ananász juice-okat. :) Megtapasztalhattuk, mennyire kedvesek az itteni emberek, a mérhetetlen nagy szegénység ellenére is állandóan mosolyognak rád. Sosem mondanak nemet. Ha kérsz valamit, ami nekik nincs, akkor motorra ülnek, és beszerzik. :) A gyorsaság nem erősségük, a közlekedés európai szemmel nézve totál kaotikus, de neked is mosolyogni kell, és akkor jól fogod érezni magad!! Kambodzsa életre szóló élmény csodálatos történelmi értékeivel és a szinte érintetlen gyönyörűség ​es​ szigeteivel. Egyszerűen LÁTNI KELL!! :)"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.