Via Ferrata: Hohe Wand, Rax-Alpok, Ötschergraben

Kiváló lehetőség beszállni a klettersteig, a via ferrata izgalmas világába :)

Ez a programleírás jelenleg archív. Aktuálisan nincs hozzá tervezett időpontunk, az is előfordulhat, hogy később más formában szervezzük meg.
Ha szeretnéd követni, mi történik ezzel az úttal, akkor érdemes felirtakoznod a hírlevelünkre, ebben az új időpontok vagy új programok meghirdetéséről minden esetben tájékoztatunk.

Hírlevélfeliratkozás - csak akkor küldjük, ha tényleg információt akarunk közölni :)

Az ausztriai Hohe-Wand ideális lehetőségeket kínál a via ferrátázók számára a sziklafalak nehézségeivel és kihívásaival történő ismerkedésre, a fogások gyakorlására. A többnyire rövid szakaszokon a legegyszerűbb A/B-s útvonalakon begyakoroljuk a mozdulatokat, hogy túránk második napján a Rax-fennsík sziklafalaihoz térjünk vissza, ahol az előző években már sokan megfordultak velünk. Akkor a Grosses Höllental völgyéből induló ferrata útvonalakat jártuk végig, most azonban a Rax egy kevésbé ismert, de talán legvadregényesebb ferrátájával ismerkedünk. A ferráták után pedig a fennsík számtalan menedékházában lazulhatunk, s élvezhetjük a környék kulináris specialitásait. Az augusztusi hosszú hétvégére időzített három napos túránk végén pedig az Ausztria Grand Canyonjaként is emlegetett szurdokvölgy, az Ötschergraben igazán látványos sziklafalai között teszünk egy levezető túrát, ahol vadregényes úton haladva csodálhatjuk meg vízesések tucatjait, mindezt sziklakapukon, hidakon és fapallókon átkelve. 

Ez a programunk a Steinwandklamm, Schneeberg, Ötschergraben gyalogtúrás programunkkal párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, és a napi túráink is hasonló térségekbe vezetnek – csak más-más utakon.

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező.

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
1

 
Hohe-Wand: Hanselsteig, Ganghofersteig, Wahringersteig
 

Találkozó 6.15-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 3 percre, az A38 hajó magasságában). Indulás 6.30 órakor. Az M1 autópályán utazunk Ausztria irányába, s várhatóan jó 4-5 órás utazást követően érjük el a Hohe Wand hegytömbjét. A felszerelés felpróbálása és az elméleti oktatás után egy meredek erdei szerpentinen kapaszkodunk fel a sziklafal lábánál található beszálláshoz. Bemelegítésként a Hanselsteig A/B nehézségű ferrátáját választjuk, ahol gyakorlatban is elsajátítjuk a via ferrata szett használatát. Az útvonal először egy sziklabarlangot érint, majd egy fahídon átkelve elérjük az első izgalmat jelentő keskeny sziklahasadékot, melyen egy függőleges vaslétra és néhány fémkapocs segítségével tudjuk felküzdeni magunkat. A fennsíkra felérve először a Herrgottschnitzerhaus felé vesszük az irányt, ahol a Ganghofersteig rövid, de annál nagyobb meglepetést jelentő, B/C nehézségű szikláján gyakorolhatjuk az enyhén visszahajló falon való felkapaszkodást. Ezután erdei ösvényen ereszkedünk le az Egyszarvú-barlangja mellett induló Währingersteig (B/C) beszállásához. A fémkapcsokkal biztosított függőleges sziklafal és a kitett vaslétra már igazi izgalmakat garantálnak. A fennsíkra a délutáni órákban újból felérve a Herrgottschnitzlerhausnál érünk vissza buszunkhoz és a szállásunkra utazunk. (Hanselsteig (A/B): menetidő: 2 óra, szint: 350 méter. Ganghofersteig (B/C): menetidő: 30 perc, szint: 60 méter. Währingersteig (B/C): menetidő: 1 óra, szint: 120 méter.)

2

 
Rax-Alpok: Bärenlochsteig
 

Szállásunkról egy kiadós reggelit követően Hinternasswald apró településére indulunk, mely a Rax északi falainál, egy eldugott kis völgyben fekszik. Buszunkat a parkolóban hátrahagyva a Raxon már megszokott jó másfél órás bemelegítő túra következik a Bärenlochsteig beszállásához. Ez a ferráta a Rax kevéssé ismert, de talán legvadregényesebb vidékén vezet. Először egy kisebb törmeléklejtőn kapaszkodunk fel, majd rögtön egy meglehetősen kitett, de drótkötéllel jól biztosított szakaszon oldalazunk az alattunk húzódó tetemes mélységek felett. A csúszós ösvényen felfelé kaptatva hamarosan egy elágazáshoz érünk, ahol balra tartva egy kéményszerű sziklahasadékban kell feltornázni magunkat, majd némi könnyed sziklamászás következik, míg elérünk a Bärengraben sziklakapujához. Innen törpefenyők között túrázunk tovább a Habsburg-ház irányába. A Habsburg-háznál megpihenünk, majd a Kaisersteig erdei ösvényét követve ereszkedünk vissza a völgybe, buszunkhoz. Kellemesen elfáradva, friss élményekkel feltöltődve  indulunk vissza szállásunkra.

Menetidő: 6-7 óra, szintkülönbség: 1100 méter fel / 1100 le.

3

 
Ötschergraben, Budapest
 

Levezetésképpen ma Ausztria egyik legszebb és leghíresebb szurdokvölgyében, az Ötschergrabenben túrázunk. Szállásunkról indulva jó egy órás utazást követően érjük el a Wienerbruck településnél található Ötscher-Tormauer Naturpark bejáratát. Az összekészülődés után megkezdjük vadregényes túránkat. Jól kiépített és könnyen járható úton haladunk tovább a szurdok gyomrába, hol a patak bal, hol pedig a jobb oldalán, majd alig negyedórás séta után elérjük az első meseszép vízeséseket. Kisebb-nagyobb hidakon átkelve csodás fenyvesek közt pár perc után már a Lassingfal-vízesés látványában gyönyörködhetünk az erre a célra épített pihenőhelyek egyikén. Szűkre szabott sziklakapuk között folytatva túránkat utunk néhány helyen pár méterrel a patak fölött halad tovább, néhol pedig jól rögzített fapallókon kelünk át a kristálytiszta és sokszor egészen mélyzöld színű Ötscher-patak felett, amelyben az ember legszívesebben mártózna egyet. A parkolótól indulva alig másfél-két óra után érjük el a Ötscherhias turistaházat, ahol egy-egy helyi specialitás, illeve habzó sörök fogyasztása közben élvezhetjük a ház előtt lezúduló vízesések sokaságát. Egy kis pihenés után elhagyva az Ötschergräben első részét folytatjuk utunkat a felső szakasz felé, majd egy alig 1 kilométeres séta után elérjük az egész környék talán legszebb vízesését, a Mirafallt, amely mintegy 80 méteres magasságból zúdul lábunk elé egészen lenyűgöző látványt nyújtva. Utunk a szurdok oldalában vezet, a patak változatos zúgói és sziklába vájt medencéi mellett, ahol ha szerencsések vagyunk, könnyen halakat is láthatunk. A Mirafall vízesésétől a már ismerős útvonalon visszasétálunk az Ötscherhias-menedékházhoz, ahonnan egy erdei ösvényen felkapaszkodva, néhány kilométeres sétát követően érjük el Erlaufklause megállót, ahol egy romantikus hegyi vasút vár ránk, hogy visszatérjünk Wienerbruckba, túránk kiindulópontjához. Friss élményekkel feltöltődve indulunk vissza Budapestre, ahova késő este érkezünk. (Menetidő: 4-5 óra, táv: 12 kilométer, szint: 220 méter le / 250 méter fel)

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés