Gyopár-menedékház (Bélai-Tátra)

Különleges túra a Bélai-Tátra egyetlen menedékházába.

Indulás és érkezés helye: Budapest (beszállási lehetőség Miskolcon)
Szállás: menedékházban, reggelivel
Hosszú évszázadokon keresztül az emberek képzelete szerint a Tátra magas hegyei között sárkányok, démonok, manók, nimfák, szörnyek, óriások, törpék és más mesebeli lények éltek. Nem is merészkedtek a titokzatos hegyek közelébe, csupán csak a csempészek, vadorzók, s később a kincskeresők jártak erre. Itt a Bélai-havasokban kutatott arany után a XVIII. században az a Drechsler nevű kincsvadász is, aki kunyhót is épített a Hét-forrás völgyének végében, éppen oda, ahová a mi túránk is vezet, a Gyopár- menedékházhoz. Drechsler kunyhójában több évet töltött el, nem csoda, hiszen gyönyörű helyre építette azt, a fehér mészkőfalak elé, a völgy megragadóan szép záródásába, a természet alkotta amfiteátrumába. Túránk során, ha nem is találunk itt aranyat - bár még az is megeshet -, a természet szépségei kárpótolni fognak minket a csillogó fém hiányáért.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egy-, vagy kétnapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagy buszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Miskolc, Bélai-Tátra, Gyopár-menedékház (1300 m)
 

Találkozó 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. A Bélai- havasokba 4-5 órás, pihenőkkel tarkított utazás után érkezünk meg, a kisbuszt egy parkolóban hagyjuk Barlangligeten (Tatranska Kotlina). A Bélai-Tátra vagy Bélai-havasok a Magas-Tátrától elkülönül eltérő földtani szerkezete és ebből adódó domborzati képe miatt. A Magas-Tátrával a Kopa- hágó (Kopské-sedlo 1773m) köti össze. Különleges flórája és faunája miatt különösen odafigyelnek rá szomszédaink és a terület nagy része turista forgalomtól elzárt. Túránk innen a Barlangligeti parkolóból kezdődik. A Faix-tisztás mentén haladunk egyenletes kaptatón a Vaskapu alatti menedékházunkhoz. Miután felérkezünk, elfoglaljuk szállásunkat, s fárasztó túránk után egy kellemes vacsorával zárjuk a napot. Menetidő: 3-4 óra, táv: 5 km szint: 610 m fel, 75 m le.

2

 
Gyopár-menedékház (1300 m), Miskolc, Budapest
 

A tegnapi komoly túra után kényelmesen megreggelizünk és elindulunk egy másik úton lefelé a parkolóban váró mikrobuszunkhoz. A terep szintkülönbségét néhány szerpentinnel győzzük le, és leereszkedünk a tisztásokkal tarkított erdőövezetbe. Utunk a Hét forrás-völgyében vezet, mely hatalmas kövekkel, kidőlt fákkal borított meder, ahol zubogva halad a víz a völgyben lefelé. Az út vége felé kiérünk a felfele már megismert széles, kavicsos útra, melynek végén a parkolóban vár ránk kisbuszunk. Budapestre a késő délutáni órákban érkezünk meg. Menetidő: 2-3 óra, táv: 5,2 km szint: 55 m fel, 590 m le.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés