Bejelentkezés

Dolomitok gyalogtúrák (Sella)

Sziklatornyok és tavak között a Sella-, és Marmolada-csoport környékén.

Tekintettel a Dolomitok túráink népszerűségére, a Cortina d’Ampezzo-t övező varázslatos tájak, és a Rosengarten-csoport csipkézett sziklatűit felölelő programjaink mellett ezúttal a Sella- és Marmolada-csoport környékét látogatjuk meg. Zöld alpesi legelők, az égbetörő sziklacsipkék között túrázunk, és meghódítunk nem egy gyönyörű panorámájú magashegyi csúcsot, a dél-tiroli felejthetetlen tájon. Irány a mesebeli sziklatornyok országa, a Dolomitok csodálatos vidéke!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag
 • 1. nap Budapest, Olaszország

  Találkozás 20:15 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 20.30 órakor! Az éjszakát az autóbuszon töltjük.
 • 2. nap Viél Del Pan (2430 m), Fedaiai-tó (2053 m)

  3

  A Fassa-völgyi kempingünkbe érkezést követően egy félnapos, de rendkívül látványos panorámatúrára indulunk. Pár száz méter szint leküzdése után felérünk a gerincre, ahol csodálatos látvány fogad: szemben, a túlsó hegyen a Marmolada-gleccser fehérlik, jobbra a Colac, mögöttünk pedig a Sella-csoport impozáns sziklatömbjei. Túránkat a hegy déli oldalán, valamivel a gerinc alatt folytatjuk, kevés szintkülönbséggel. Út közben több menedékház mellett is elhaladunk, egyikükbe be is térünk némi felfrissülésre. A panoráma folyton változik, minden kanyarral újabb látvány tárul a szemünk elé, s a Marmolada alatt felbukkan a Fedaia-tó is a völgyben. Ez a tó a mai napi túránk végpontja is egyben, melyhez egy keskeny, köves, meredek ösvényen fogunk leereszkedni. Szállás: kemping. (Táv: 9 km, menetidő: 5 óra, Szint: 400 méter.)

 • 3. nap Passo Gardena (2121 m), Forc. de Crespëina (2528 m)

  3
  Ma az Alta Badia nevű vidéken fogunk egy látványos körtúrát tenni, mely már a Dél-Tirol autonóm tartomány részét képzi. A Gardena-hágóból, 2121 méteres magasságból indulunk, ahonnan felkapaszkodunk a Forc. Cier impozáns sziklatornyaihoz (2515 m). Mintha a hegyek amfiteátrumában lennének: a katlan és környéke tele van hihetetlen és mesés alakzatokkal. Utunkat kevésbé meredeken folytatjuk a Crespëina-hágóhoz (2528 m), mely egyben a mai túránk legmagasabb pontja is. Sziklás, gazdag formavilágú tájon haladunk tovább, majd uzsonnázunk az út menti Crespëina-tó partján. Alacsonyabb tájakra érve a panorámás út előbb igazi sziklakerti környezetben, majd alpesi legelős, végül helyenként erdővel borított vidéken át, patakokat átszelve vezet vissza túránk kiindulópontjára. Szállás: kemping. (Táv: 17 km, menetidő: 7-8 óra, szint: 700 méter fel/le.)
 • 4. nap Passo Pordoi (2239 m), Piz Boé (3152 m)

  4
  Ma a Sella-csoport legmagasabb csúcsára, a Piz Boé meghódítására indulunk. A túra kiinduló pontja a Pordoi-hágó (2239 méter), innen hosszú, szerpentines emelkedéssel küzdjük fel magunkat a 2829 méteren fekvő Forc. Del Pordoi házhoz. Rövid pihenőt tartunk, kigyönyörködjük magunkat az elénk táruló magashegyi tájban, majd csúcshódításra indulunk. Innen már kevésbé meredek emelkedőn vezet az utunk. A csúcs alatt nehezebb részhez érkezünk: a sziklákon való felkapaszkodást több helyen mesterséges lépések és drótkötél beültetések segítik. A csúcsra érve megpihenünk, elfogyasztjuk a jól megérdemelt csúcs-csokikat, majd az általunk már ismert úton túrázunk vissza a Forc.Del Pordoi menedékházhoz. Innen a hosszú ereszkedést követően (túrabot használata nagyon sokat segít!) visszaérkezünk a Pordoi-hágóba, majd visszatérünk kempingünkbe. (Táv: 11 km,menetidő: 8-9 óra, szint: 900 méter fel/le.)
 • 5. nap Karrer-tó, Budapest

  2
  Reggel összecsomagolunk, minden felszerelésünket bepakoljuk a buszba, majd elindulunk hazafelé. De ezzel túráink még nem értek véget: újra az előző nap megismert Karrer-hágóba buszozunk, ahol egy rövid túra keretében meglátogatjuk a sokak által az Alpok legszebb tavának tartott Karrer-tavat. A fenyőkkel ölelt tó valóban gyönyörű: égszínkék vízében tükröződnek a Latemar-csoport hatalmas sziklafalai, illetve az előző nap bejárt Rotwand sziklagerince. Ezzel a látvánnyal hagyjuk magunk mögött a Dolomitok felejthetetlen vidékét, hogy a késő esti órákban (21-22 óra) Budapestre érkezzünk.
Az oldalon látható képeket Kalkó Ildikó, Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást saját sátorban az egyik legjobb - ha nem a legjobb - Dolomitok-béli kempingben,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az étkezéseket,
- a felvonó árát és a biztosítást. 

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van nálunk aprópénz (Euró is). Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Gyalogtúra programunkhoz semmilyen hegymászótudásra nincs szükség, ám túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást feltételez. A napi túraútvonalakat úgy válogattuk meg, hogy azok átlagos sportos erőnléttel, jó kondícióval teljesíthetőek legyenek. Mivel a túraútvonalak néhol törmelékes, meredek ösvényeken mentén, vagy kötélhidakon keresztül vezetnek, a stabil mozgáskoordináció és a szédülésmentesség elengedhetetlen (túrabot használata sokat segít!). Napi 3-9 órás túrázásra kell számítani, a szintkülönbség általában 400-900 méter közötti. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő vagy nem járható utak esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról.

Szállás

Szállásunk a Fassa-völgyi kempingünkben lesz, saját sátorban. A kemping területén kultúrált vizesblokk, mosókonyha, mosogató helyiség található.

Terület

A Dolomitok hegyei Olaszország észak-keleti, Ausztriával határos vidékén húzódnak. A számos hegycsoportból álló, rendkívül tagolt hegyvidék nevét egy francia geológustól, Dolomieu-től kapta, aki az elsők között tanulmányozta ezt a mészkőhegységekre jellemző kalcium-karbonát mellett magnéziumot is tartalmazó, különleges kőzetet. A rendkívül tagolt felszín, a meredek hegyoldalak, sziklatornyok, mély szakadékok kimeríthetetlen formagazdagsága, a borús időben titokzatos ködbe burkolódzó sziklafalak, a felkelő, avagy lenyugvó Nap kölcsönözte lenyűgöző színvilág együtt teszik a Dolomitok sziklatömbjeit a hegyek szerelmesei számára soha meg nem unható Paradicsommá.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, heves zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. A magasabb részeken egy-egy erősebb hidegfront betörése esetén akár hóesésére, kisebb-nagyobb hómezőkre is lehet számítani. Erős, viharos szél, a hegycsúcsokat beborító köd, felhő könnyen előfordul.

Felszerelés

Utazótáska, vagy nagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit a napi túrákra nem szükséges) közepes méretű hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), dupla rétegű, esőálló sátor (ha ez nem garantált, akkor egy nagy nejlon sokat segíthet), derékalj, meleg hálózsák, vízálló túrabakancs, kamásli, fejfedő, túraöltözet, túrabot(!), jó esőkabát, esőnadrág, hátizsákra esővédő, meleg ruha, sapka, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere! Hajnalban a kempingben elég hűvös lehet, ezért mindenképpen meleg hálózsákot hozz magaddal!

A Fjällräven ajánlata:

Könnyű és légies magától álló sátor két előtérrel, amelyeket a szellőztetés és a jobb kilátás érdekében ki lehet nyitni. Két átlós, keresztet alkotó alumínium  merevítőrúd fokozza stabilitását: Ilyen sátor például a Fjällräven Abisko View 2.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet). Javasolt a reggelire és vacsorára való élelmiszer egy részét is itthonról vinni (pl: készétel konzerv, zacskós tészta és leves, szendvics alapanyagok, pezsgőtabletta). A napközbeni étkezésre célszerű reggelente szendvicseket készíteni. Élelmiszerrel úgy készülj, hogy az a második napig legyen elegendő, mivel lehet, hogy csak a harmadik nap reggelén fogunk boltba menni. Vacsorára a közeli – séta távolságra lévő – éttermekben és pizzériákban is van lehetőség. Egy turista menü ára kb.20 Euro, egy pizza kb.15 Euro.

Pénz-ügy

Olaszország hivatalos pénzneme az Euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal. Költőpénznek nagyjából 25.000.-Ft-nak megfelelő Euro-t ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Vám

Magyar állampolgárok részére csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!) vagy útlevél szükséges.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják, a súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrizhetik. Nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek.
A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 2.450 Ft/fő
Top: 3.200 Ft/fő
Top extra: 5.250 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 4.495 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 3.596 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Krisztina

"Óh Istenem már megint! Ahelyett, hogy otthon ülnék brazil szappan operákat nézve a televíziós készülékben, esetleg lecsót főznék drága páromnak, avagy jó előre gondoskodnék a téli vitamin bevitelről a piacon felelhető gyümölcsök kompótosításával,ahogy az olyan rendes 40 éves háziasított tündérekhez illik, mint én vagyok már megint egy buszon ülök, ami a hegyek közé visz. Ráadásul éjszaka. Hát tényleg sose fogok felnőni??!!
Szerencsére úgy tűnik tényleg nem, így aztán semmi akadálya nem volt, hogy csütörtökön délelőtt 11-re álljon a sátram (bár ez a bátor kijelentés, csak egy nagyon szigorú kritérium rendszer szerint felelt meg a valóságnak. Mindenesetre a tökéletes klímatikus viszonyoknak köszönhetően nem derült ki, hogy sátram legkevésbé sem volt alkalmas a zord időjárási viszonyok távoltartására, mivel a cövekek jelentős hányada elgörbült az előző kaland során, amelyek pedig mégsem, azok most tették ezt.), túl legyek egy zuhanyon, és új életre kelve várjam a találkozót a beígért mészkőcsodákkal.
 Szóval 11-kor elindultunk bemelegítő utunkra, ami a Feidaiai-tóhoz vezetett; éjszakai buszozás utánhoz illő szerény szintkülönbségű, de annál látványosabb gerinctúrával. Az ösvény végig a Dolomitok látványos sziklái,  nevezetes csúcsai mellett vezetett, amelyek nevét lelkiismeretes túravezetőink mind-mind megosztották velünk, de persze én mostanra már elfelejtettem őket :). Félúton megpihentünk egy menedékházban a hegyi csókák nagy örömére, mivel ezen derék madarak táplálkozása fókuszába a kukacok és pondrók helyett a csokis muffinok kerültek, és a Győri Keksz és Ostyagyár méltán világhírű termékei, és különösebb töprengés nélkül saját ebédjükként ismerték fel uzsonnámat :).Végül elértünk a tóhoz, bár én színe és fekvése alapján inkább valamilyen díszletnek gondoltam. Itt bevártuk a ferrátásokat, akik indulásként is csúcsra törtek, de végül beérték egy kiadós mászással.
 Útközben jól látható volt az is, hogy a magasabb területeken még javában tart a tél, ami ekkor még csak ámélkodásra késztetett bennünket, komolyabb konnotációval csak másnap  szembesültünk, amikor a Piz Boé (na ezt megjegyeztem azért!:) meghódítására készültünk. Hamar elértük a hóhatárt, ami köszönhetően az idei csapadékos télnek -no meg annak, hogy egy hete még havazott!! erre- meglehetősen alacsonyan volt, és kezdetét vette egy polóban előadott téli túra, időnként combig hóban gázolva. Itt egy életre megtanultam, hogy az ember nem hagyja otthon a napszemüveget, amikor a hegyek közé merészkedik, ha mégis, akkor  piros nyuszi szemekkel pisloghat és csodálkozhat miért lett homályos minden fénykép, amit a hóvakság állapotában készített. (ki gondolta volna, hogy ezek a digitális kamerák ilyen mély empátiával viseltetnek a gazdájuk egészségi állapota iránt, és készségesen elhomályosulnak, ha tulajdonosuk éppen csukott szemmel botorkál :) Aztán kaptam kölcsön egy szemüveget ( Kösz Józsi!) és tökéletes látással csodálhattam meg a kilátást. Hát... sok helyen jártam már, de ilyen szerencsém, hogy 3200 magasan egyetlen felhőcske sem zavarja a látványt, és a napsugarak ilyen tökéletes játékkal teszik szikrázóvá a környező csúcsokat ritkán volt.
Visszafelé meg sem kíséreltük az eredetileg tervezett útvonalat, nyilvánvaló volt, hogy az most legfeljebb a különösen elszánt, extrém sportoknak hódoló zergék számára jelent alternatívát. A kényelmesebbek (és a térdfájósak) nagyon igyekeztek, hogy elérjék az utolsó levonót (vagy hogy hívják a hegyi liftet) és megspóroljanak 600 méter szintet. Az elszántabbak persze gyalog jöttek le, de még így is sokkal korábban érkeztek meg  mint a ferrátások, akik aznap azt hiszem éppen a Marmoládát NEM mászták meg :))
A  harmadik nap megint kényelmesebb tempójú kirándulás volt, az első naphoz hasonlóan mesekönyvbe illő tájakon. Hol mészkősziklák csipkézték az utat, hol egy tavacska csábított leheveredésre, hol meg igazi virágzó alpesi legelőkön túráztunk. Bár ez utóbbiaknál kicsit nehezményeztem, hogy nem volt sehol egy tehén! Se egy foltos, se egy Milka lila :)) Micsoda szervezés ez! Ejnye!!::)))
Az utolsó napra már csak egy rövid séta maradt, de a látvány itt is fenséges volt, visszafelé pedig egy olyan alagútban túráztunk, ami az első világháború egyik nevezetes hadszíntere volt, mára pedig kvázi múzeumként figyelmeztetett az emberi hülyeség határtalanságára.
Aztán nem volt mit tenni, be kellet ülni a buszba és jönni haza. Ja, és én is még egyszer gratulálok a ferrátásoknak :)"

Dolomitok (Sella) gyalogtúra, 2013. (hosszabbik verzió):

Dolomitok (Sella) 2013. (rövid verzió):

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.