Észak-Spanyolország, Portugália

Andorrától Észak-Spanyolországon át Portóig

Ez a programleírás jelenleg archív. Aktuálisan nincs hozzá tervezett időpontunk, az is előfordulhat, hogy később más formában szervezzük meg.
Ha szeretnéd követni, mi történik ezzel az úttal, akkor érdemes felirtakoznod a hírlevelünkre, ebben az új időpontok vagy új programok meghirdetéséről minden esetben tájékoztatunk.

Hírlevélfeliratkozás - csak akkor küldjük, ha tényleg információt akarunk közölni :)
A zöldellő hegyek, a vad tengerpartok, az óceán. A történelmi látnivalók sokasága, a  különleges helyi ételek, az almabor-Sidra,  Portó-i borok, a kékcsempék, hangulatos kisvárosok, és nyüzsgő nagyvárosok forgataga, lenyűgöző építészeti emlékek kavalkádja Andorrától Észak-Spanyolországon keresztül Portóig.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2013. június 29. -
2013. július 17.
A jelentkezés lezárult
2013. április 29.

Az Andorrától Portóig utunk az Andalúzia utunk váltóprogramja így kétévente indul, tehát legközelebb 2015-ben tudsz velünk tartani!

Ha nem szeretnél a hazafelé tartó hosszú buszutazáson részt venni, akkor lehetőség van Portóból egyénileg, egyéni szervezésben hazarepülni kis csomaggal, mialatt felszerelésedet, csomagodat a busz hozza haza.

Csak 13 nap szabadságot kell kivenni, hogy velünk tarthass! Ha a repülős-hazatérős opciót választod, akkor csak 10 nap szabadságra van szükséged!

Ha Észak-Portugálián kívül megismernéd Batalhat, Lisszabont, a fantasztikus Algarve-ot, vagy belső-Portugália elképesztő tájait, jelentkezz Portugália utunkra!

 

1

 
Budapest, Szlovénia, Olaszország, Franciaország
 

Budapestről reggel 8.30-kor indulunk. Találkozás 8-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben). Utazás Szlovénián, Olaszországon, Franciaországon keresztül, 4 óránkénti rövid pihenőkkel. Az éjszakát az autóbuszon töltjük.

2

 
Andorra: Andorra la Vella
 

Kora délutáni órákban érkezünk meg a Pireneusokban található Andorrai Hercegség fővárosába Andorra  la Vella városába. Sátorverés után  főváros szűk utcáin  sétálhatunk, csavaroghatunk, nyújtóztathatjuk ki megfáradt izmainkat. Az esti órákban jóféle borok és még az otthonról hozott szíverősítő italok társaságában megtartjuk ismerkedési estünket.

3

 
Andorra la Vella, Arinsal, Pico de Coma Pedrosa (2946 m) Arinsal, Andorra la Vella
 

A mai napon Andorra legmagasabb pontját vesszük célba. Kempingünkből busszal utazunk a túra kiindulópontján található Arinsal településre. Innen indulunk folyamatosan emelkedve néhol sziklás terepen haladva egyre magasabbra, majd egy gerincen felkapaszkodva jutunk el az ország legmagasabb pontjáig, a 2942 méter magas Pico de Coma Pedrosa-ra. A jól megérdemelt pihenés és a csúcsfotók elkészülése, csúcscsokik elfogyasztása után egy másik ösvényen indulunk visszafelé. Útközben felkeressük az ösvényünk mentén található Estany Negre tengerszemet is. Némi pihenő után folytatjuk utunkat, leereszkedünk a buszhoz, amivel visszautazunk a szállásunkra.
Táv: 12 km, szint: fel 1500m, le 1400 m.

4

 
Andorra la Vella, Spanyolország,Torla
 

Reggeli sátorbontás után elhagyjuk Andorrát, és Spanyolországba utazunk. A Pireneusok fotószünetekkel tarkított hegyi útjain érkezünk az ország leghíresebb nemzeti parkjába: az Ordesa  és Monte Perdido Nemzeti Parkba. Kempingünk a Nemzeti Park „Fővárosa” Torla települése közelében található. A nap hátralevő részében Torla városkájával ismerkedünk, és felkészülünk utunk egyik legszebb túrájára. Kempingünkben három éjszakát töltünk.

5

 
Torla, Ordesa és Monte Perdido Nemzeti Park, Ordesa-Canyon, Torla
 

Ezen a napon utazásunk egyik leglátványosabb túrájára indulunk. Az Ordesa-kanyon Spanyolország legjelentősebb, és Európa egyik legszebb szurdoka. A túra kiindulópontjához a nemzeti park saját menetrendszerű buszjáratai egyikével utazunk. Túránk kezdetén meredek ösvényen egyre magasabbra jutva érünk el egy fantasztikus panorámájú kilátópontra. Innen igazán látványos fotókat készíthetünk a lábunk alatt fekvő Ordesa-kanyonról és a szemben levő hegyekről, közötte a park egyik névadójáról, a 3355 méteres Monte Perdido csúcsról. A pihenő után a szurdok oldalában vezető ösvényen fotószünetekkel és pihenőkkel tarkítva túrázunk tovább utunk egyik látványosságához, a Lófarok vízeséshez. A vízesést elérve megpihenünk, elfogyasztjuk a magunkkal hozott nassolnivalókat, majd visszaindulunk a buszunkhoz a kanyon aljában található Aranzas-folyó mentén. Gyaloglásunk során megcsodálhatjuk vagy megörökíthetjük a kanyon hatalmas falairól alázúduló vizeséseket. Késő délután, kora este érkezünk vissza kempingünkbe.
Táv: 19 km, szint: fel 1130 m, le 1130 m. 

6

 
Torla, Ordesa és Monte Perdido Nemzeti Park, Bujaruelo-völgy, Torla
 

A mai napon egy könnyedebb túrára indulunk a Nemzeti Park egy másik területén. Szállásunkról gyalog indulunk a festői Bujaruleo-völgy felé. Ösvényünk ma egy másik folyócska mentén kanyarog felfelé. A fotószünetekkel tarkított túránk során egy hangulatos kőhidat keresztezve érjük el aznapi végcélunkat, az Ara-patak partjához közeli San Nicolas de Bujaruelo menedékházat. A hideg patakvízben áztathatjuk megfáradt lábainkat, és a patakparton fogyaszthatjuk el magunkkal hozott elemózsiánkat. A jól megérdemelt pihenés után az ismert útvonalon túrázunk vissza kempingünkbe. A visszaérkezés után az este hátralevő részét Torla középkori belvárosában töltjük a helyi gasztronómia felfedezésével.
Táv: 22km, Szint: fel 500m, le 500 m

7

 
Torla, Pamplona, Sopelana
 

Délelőtti órákban indulunk Baszkföld irányába. Első állomásunk a bikafuttatásról híres Pamplona. A történelmi óvárosban közös sétát teszünk, hogy aztán ki-ki kedve szerint kalandozhasson a szűk utcácskákban vagy elfogyassza első hamisítatlan pintxos falatkáit egy pohár navarrai almabor társaságában. Pamplonából a délutáni órákban indulunk a Bilbaóhoz közeli tengerparti településre Sopelanaba, ahol a helyi kempingben két éjszakát töltünk. Sátorverés után a közeli óceánparton mártózhatunk meg a hűs Atlanti-óceán hullámaiban.

8

 
Bilbao
 

Mai napunkat Bilbao felfedezésével töltjük. A város ma már inkább a kulturális életéről, mint ipari centrumáról híres. A város jelképe a Nervion-folyó partján található világhírű Guggenheim-múzeum a híres pókkal: Mamannal. Óvárosi csavargásunk után a világhírű spanyol építész, Calatrava által tervezett Fehér hídon juthatunk át a modern városrészben található múzeumig. A város feletti kilátópontra a helyi sikló segítségével juthatunk fel, hogy felülről csodálkozzunk rá a zöld dombok karéjában elterülő városra. Szállásunk felé utazva Bilbao egyik elővárosában egy építészeti remekműre bukkanhatunk. A világon nagyon kevés helyen látható vasból készült függőhídon átlebeghetünk a folyó másik oldalára is. Sátrainkhoz visszatérve a lemenő napsugarakat a közeli homokos parton nézhetjük meg.

9

 
Sopelana, Santillana del Mar, Altamira-Barlang (UNESCO világörökség), Comillas
 

Baszkföldtől elbúcsúzva reggel indulunk Asztúria tartomány legjelentősebb barlangjához, a barlangfestészet Sixtusi-kápolnájához, az Altamira–barlanghoz. A helyi múzeumban kialakított barlangban megcsodálhatjuk az eredetivel megegyező több ezer éves ló, bölény, szarvasfigurákat, állatfestményeket. Az Altamira-barlang után Cantábria egyik leghangulatosabb településére, Santillana del Marba vezet utunk. A középkori városka kőházai között, macskaköves utcáin sétálgatva fedezhetjük fel a helyi finom almabort (Sidra-t). Sátrainkat a közeli tengerparti településen Comillas kempingjében állítjuk fel.

10

 
Comillas, Arenas de Cabrales
 

Sátorbontás utána a Comillas felfedezésére indulunk. Barcelonán kívül Antonio Gaudí nagyon kevés helyen alkotott más épületeket. Comillasban található az egyik legjelentősebb Gaudí ház -El Capricho de Gaudí. A település utcácskáin barangolva felfedezzük a Santa Lucia templomot, kilátót, a Gaudi által tervezett, borostyánnal befuttatott kaput, a Sobrellano palotát, és a város Egyetemi épületegyüttesét is megcsodálhatjuk. Az óceánpartot elhagyva a Kantabriai-hegység felé vesszük az irányt, és a Picos de Europa lábainál fekvő hegyi faluba utazunk, ahol két éjszakát töltünk el.

11

 
Picos de Europa Nemzeti Park, Cares-szurdok
 

A mai napot Spanyolország legjelentősebb nemzeti parkjában töltjük. Szállásunkról a reggeli órákban indulunk a park és az ország legismertebb szurdokába, a Cares-szurdokba. Poncebos településtől indulunk a szurdok meghódítására. Caín felé haladva utunkat a Cares folyó szegélyezi mélyen a lábuk alatt, néhol alagutak egész sora segíti továbbhaladásunkat a szurdok felett. A szurdok mentén átkelünk Leon tartományba, hogy utunk félidejében Caín településén fogyaszthassuk el a magunkkal hozott elemózsiánkat, megfáradt lábainkat pedig a patak hűs vizében pihentethetjük meg. Buszunkhoz az ismert útvonalon túrázunk vissza.
Távolság: 22km, szint: fel 700 m, le: 700 m,

12

 
Las Arenas, Oviedo (UNESCO világörökség), Santiago de Compostela
 

Picos de Europától elbúcsúzva Asztúrias tartomány fővárosába, és a Camino egyik jelentős állomására utazunk: Oviedoba. A kisebb dombon fekvő óváros zegzugos utcáiban bolyongva bukkanunk a város legnagyobb látványosságára, a Megváltó Katedrális hatalmas építményére. A Katedrális és az óváros felfedezése után a környező kis utcák valamelyikében lévő bárok egyikében szinte kötelező megkóstolni a Sidrát, a helyi almabort. Asztúriát elhagyva a Camino, a zarándokút célja felé vesszük az irányt. Santiago-i szállásunkra a késő délutáni órákban érünk.

13

 
Santiago de Compostela (UNESCO világörökség)
 

Santiago de Compostela városa Spanyolország északnyugati részén található, Galícia fővárosa és a tartomány érseki székhelye, az egyik leghíresebb katolikus zarándokhely a világon. Szállásunkról mi is gyalog indulunk a város legnevezetesebb helyére, a Szent Jakab székesegyházhoz. A Katedrális előtti térnek igazi középkori hangulata van, ahol az El Caminot végigjáró zarándokok sokaságával találkozhatunk. A katedrális megtekintése után a történelmi városrész utcáin csavarogva fedezzük fel a város más fontos látnivalóit, parkjait. Sátrainkhoz az esti órákban térünk vissza.

14

 
Santiago de Compostela, Portugália: Braga, Portó
 

Compostelától elbúcsúzva Spanyolországtól is elbúcsúzunk. Utunkat Portugália felé vesszük. A Bragához közeli Bom Jesus templomhoz utazunk, ami a térség egyik legjelentősebb zarándokhelyének számít. A tizennyolcadik században épített barokk templomhoz egyedülálló szimbolikával kidolgozott lépcsőrendszer vezet fel. A bevezető lépcsősor után következik az Escadório dos Cinco Sentidos, ahol az egyes szinteken az öt érzék szimbolikus kútjait találjuk. Utunkat folytatva a három erény kútjával találkozunk, a lépcsősor tetejéről visszatekintve pedig feltárul elénk a kicsit zord észak-portugál táj. A templom megtekintése után Braga városában teszünk közös városnéző sétát. Az esti órákban érkezünk óceánparthoz közeli szállásunkra. Este a bátrabbak akár hullámfürdőzésre is indulhatnak az óceán hűvös habjaiban.

15

 
Portó, Portugália (UNESCO világörökség)
 

Reggel már a portói bor hazájában, az ország második legnagyobb városában, Portóban ébredünk. A napot városnézéssel kezdjük, érdemes megmásznunk az 1732-ben épített Torre dos Clérigos 240 fokos csigalépcsőjét, a torony tetejéről lenyűgöző panoráma tárul elénk. Portóban találkozhatunk a portugál azulejok (kék csempefestmények) legszebb, legkidolgozottabb alkotásaival a São Bento pályaudvar épületében. Érdemes betérnünk a vaskos, ódon Sé-katedrálisba. Innen ereszkedünk alá az Unesco Világörökség részét képező Ribeira városrészbe, a kikötői negyedbe: macskaköves, árnyas, szűk utcákon lépdelünk, az apró, középkori házfalak mögött ma is családok élik mindennapjaikat, a falakról hámlik a festék, fejünk fölött száradó ruhákat lebegtet a kikötői szél. Végigtekintünk a Douro partján, hogy aztán átkeljünk a kétszintes Lajos király hídon, ahonnan szédítő magasságból látunk rá a kora esti fényekben tündöklő Portóra. Az este folyamán megkóstolhatjuk a messze földön híres portói borokat.

16

 
Porto, Portugália,Spanyolország,Franciaország
 

Portotól a délelőtti órákban veszünk búcsút és buszra szállva Spanyolországon keresztül, Franciaország felé vesszük az irányt. Az éjszakát a buszon töltjük 4 óránként rövid pihenőkkel.

17

 
Franciaország, Gruissan
 

Délután foglaljuk el kempingünket Gruissan tengerparti településén. Ezután szabadprogram keretében a kempingünkhöz közeli tengerparton strandolás keretében pihenhetjük, és egy idézhetjük fel az elmúlt napok, hetek élményeit.

18

 
Franciaország, Olaszország, Szlovénia
 

Hazaindulás a délelőtti órákban. Utazás rövid pihenőkkel Franciaországon, Olaszországon és Szlovénián keresztül. Az éjszakát az autóbuszon töltjük.

19

 
Budapest
 

Budapestre várhatóan a délutáni, esti órákban érkezünk.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés