Bejelentkezés

Erdély: Torockói-hegység

Tavaszi hosszú hétvége Erdély ikonikus tájain!

Erdély legnyugatibb székely végvára, a magyarok lakta Torockó, ahol a Nap kétszer kel fel. Korán reggel megjelenik az égbolton, a Székelykőtől balra, majd elbújik a Székelykő mögé, és csak később emelkedik oly magasra, hogy bevilágíthassa az egész falut. Torockó talán Erdély legszebb faluja, mind természeti fekvését, mind építészetét illetően. A Torockói-medencében, a Székelykő lábánál fekvő falu 1990-es években Europa Nostra díjban részesült. Erre a csodálatos vidékre invitálunk Titeket, amely során bejárjuk a messze földön híres Tordai-hasadékot a Hasdát-patak mentén, és fölül a fennsíki részen, teljes egészében keresztezzük az ikonikus Székelykőt, kilátunk a Vidalykő hírtelen leszakadó mészkőszirtjeiről, járunk a Torockószentgyörgyi vár idős falai között és egy jó hangulatú poharazás mellett megismerkedünk a történelmi Enyedi borvidék klasszikus fehérboraival is.

A húsvéti hosszú hétvégének köszönhetően 4 napos programunkhoz most nincs szükség egyetlen nap szabadságra sem! Kalandra fel!
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
 • 1. nap Torockói-hegység

  2
  Budapesten a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 Hajóval szemben) találkozunk reggel 05:45-kor. Indulás 06:00-kor, gyors bepakolást követően útra kelünk és az M3-as autópálya felé vesszük az irányt. A határt Ártándnál lépjük át, majd Nagyvárad (Oradea) - Élesd (Aleșd) – Gyalu (Gilău) érintésével Tordáig (Turda) megyünk. Mészkő (Cheia) településnél keresztezzük az Aranyos-folyót, majd egészen a Tordai-hasadék bejáratáig buszozunk. Itt, kistáskával felvértezve elindulunk a Hasdát-patak által kialakított szűk hasadékvölgy mélyébe, amely során rácsodálkozunk a néhol 250 méter magasságot is elérő mészkőfalakra és tornyokra, amely az alpinisták közkedvelt mászóhelyének is számít egyben. Kb. másfél kilométert követően érünk a hasadék végére, ahol egy hírtelen jobb kanyarral felkaptatunk a szurdokvölgy fölé a Kövesbérc-Szindi-tető karsztbokorerdővel fedett fennsíkjára. A fennsíkról csodálatos kilátás várható: tiszta időben felsejlenek a Székelykő mészkőbércei, láthatóvá válik a Torockói-hegység vonulata, a Maros-, és az Aranyos-völgye valamint a „szűk értelemben” vett környék. Egy nem túl meredek, kavicsos ereszkedést követően érünk vissza a buszunkhoz, amellyel Torockóig utazunk, ahol elfoglaljuk a szállásunkat. Táv: 5 km, szintemelkedés: 460 méter.
 • 2. nap Székelykő (1129 m)

  3
  Másnap időben kelünk és a reggeli elfogyasztását követően nekiveselkedünk a Torockói-medence fölé magasodó Székelykő keresztezésének. Túránk során nem a normál utat követjük a "Nagy hasadék" irányába, hanem a "Kerek Erdő"-t megkerülve egy ritkábban járt úton, a "Várszikla" felé megyünk fel a fekvő katona alakját idéző Székelykőre. A csúcsról gyönyörű panorámában lehet részünk a Torockói-medencére, az Erdélyi-Szigethegység keleti vonulatára, az Érchegység messzi tagjaira, tiszta időben pedig a Fogarasi-havasok gerince is megmutatja magát a déli horizonton! A csúcsfotó után végig megyünk a Székelykő gerincén, majd egy hosszabb törmeléklejtőn leereszkedve visszasétálunk Torockóra. A szállásunkon rendbe rakjuk magunkat, és késő délután az egyetemes magyarság legrégebbi és egyik leghíresebb oktatási intézményének helyt adó Nagyenyedre látogatunk buszunkkal. Egy rövid séta során megtekintjük a belvárost, majd felkeressük a Takács Pincészetet, ahol a házi valamint a helyi finomságokat tartalmazó hidegtál falatjait csipegetve megismerkedünk a történelmi Enyedi borvidék klasszikus szőlőfajtáinak boraival. Szállásunkra a késői vacsorára érünk vissza. Táv: 10 km, szintemelkedés: 620 méter.
 • 3. nap Torockószentgyörgy

  3
  Húsvét vasárnapján a helyi asszonyok még a régi tradíciót tartva szép ruhába öltözve indulnak templomba. Reggelink elfogyasztása után tetszés szerint lesz lehetőség meglesni őket. Ezt követően indulunk el leghosszabb túranapunkra. Busszal a szomszédos Torockószentgyörgy központjáig utazunk, majd kis táskáinkkal a hátunkon a Havas-patak folyásával szemben koptatjuk bakancsainkat, miközben szinte észrevétlenül emelkedünk. A Kisalmás és az Ordaskő bizarr hegyformái közötti ősi szekérúton ballagva követjük a kék kereszt hiányos jelzéseit, mígnem a zárt erdőségbe érünk. Egy hosszabb kaptató legyűrését követően felérünk a Vidalykő csúcsa alatti, hagyásfákkal tűzdelt, füves-bokros fennsíkra, ahol toronyiránt felhágunk az egyszerű fakereszttel jelölt tetőig. A kilátás már itt is bámulatos, de mi tovább megyünk egy kevésbé ismert mészkőszirtre, amelynek panorámája gyorsan kárpótol minket minden erőfeszítésünkért. Alattunk a Torockói-hegység határát képző, mélyen bevágódott Aranyos folyó kanyarog, szemben a Gyalui-havasok sci-fibe illő mészkő formái tűnnek fel, mögöttük az Öreghavas gránit vonulata húzódik a Visszhangoskő sziklaalakzatjával. A magunkkal hozott hidegélelem elfogyasztása után az Ordaskő határáig ereszkedünk vissza. Jelzéseink mentén gyönyörű bükkerdőn keresztül kerüljük meg az Ordaskő mészkőtömbjét, majd hagyásfákkal tarkított középkori teraszokat keresztezünk, ahonnan a környék legszebb kilátása nyílik a Székelykőre és Torockóra. A nap maradék részében szabadprogram van, amely alatt megcsodálhatjuk a város épített örökségét, illetve vásárolhatunk igazi erdélyi csemegéket. Este meglátogathatunk egy helyi kis kurtakocsmát, ahol elfilozofálgatunk a román sörök jó vagy rossz mivoltáról.  Táv: 15 km, Szintemelkedés: 800 méter.
 • 4. nap Torockószentgyörgy

  1
  A reggelit követően Torockószentgyörgyre buszozunk és felkeressük a romjaiban is megkapó látványt nyújtó Torockószentgyörgyi várat. Ódon falai között járva megismerkedünk Erdély egyik legrégibb családjának: a Thoroczkay családnak otthonaként funkcionált vár történetével. A rom bejárását követően buszra szállunk és szép élményekkel a zsebünkben elindulunk kishazánk irányába. Hazaérkezés az esti órákban várható. Táv: 4 km, Szintemelkedés: 150 m

Út ára tartalmazza

- az utazást kisbusszal,
- a szállást panzióban, 2-3 ágyas szobákban,
- a félpanziós ellátást,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a Tordai-hasadékba való belépést (~ 5 lej),
- a hidegtálas borkostoló árát (65 lej),
- az ebédeket,
- a biztosítást.

Utazás

Találkozó: 2022. április 15-én pénteken reggel 05:45-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre, A38 hajóhoz közel). Két VW kisbuszt keressetek. Indulás 06:00-kor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A túraútvonalak közepesen nehéznek számítanak, és vegyes terepen vezetnek, van ahol köves, sziklás szakaszokon kell haladni. A Székelykőről való leereszkedés egy hosszabb törmelékes részen zajlik, ahol nagy hasznunkra válhat a túrabot. Mind ezek ellenére, ha rendszeresen túrázol, nem érhet meglepetés. 

Szállás

Szállásunk Torockó főterén lesz autentikus magánszállásokon, 2-3 ágyas szobákban. A szobák többségéhez wc-vel és tusolóval ellátott fürdőszoba van kialakítva, valamint a szobákhoz jár a törölköző és az ágynemű is. Egyágyas elhelyezésre ezen a túrán sajnos nincs lehetőség.

Terület

A Torockói-hegység az Erdélyi-szigethegység keleti részét képezi, amelytől az Erdélyi-medence nyílik a Mezőség irányába. Mivel felépítésében túlnyomórészt mészkő vesz részt, ezért karsztjelenségekben igen gazdag, a Bihar-hegység után a leggazdagabb. Érdekessége, hogy a Bihar-hegységgel ellentétben itt a felszíni karsztjelenségek, a szűk sziklaszorosok (Enyedi-szoros, Remetei-szoros stb...), a látványos hasadékok (Túri-hasadék, Tordai-hasadék stb...) dominálnak. A helyszín varázslatosságát csak növelik Torockó és Torockószentgyörgy települések, amelyek közül Torockó a Világörökség része, illetve 2017-től Hungarikum is!

Időjárás

A Torockói-hegység éghajlata kicsit hűvösebb, mint az otthon megszokott; bízunk a kellemes tavaszi időben, de ilyenkor a völgyekben hajnalonként még könnyen fagyhat, a csúcsokat akár hó is takarhatja.  Ebben az időszakban a ragyogó napsütéstől a havas esőig bármi előfordulhat, ezért figyeld az időjárást, és aszerint készülj: https://www.yr.no/sted/Romania/Alba/Rimetea/

Felszerelés

Könnyű túrafelszerelés szükséges, elsősorban egy kényelmes, bejáratott, vízálló bakancs, egy jó esőkabát, lélegző alsó és felső ruházat, valamint meleg pulcsi, sapka, és legyen nálad váltás ruházat. Szükség lehet fejlámpára, és a köves szakaszokon túrabotra is akár. A túrákhoz hozz magaddal egy kisebb méretű, kényelmes hátizsákot, az éppen nem szükséges holmid és a nagy táskád a buszban hagyhatod. 

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A túra ára a félpanziós ellátást tartalmazza, azon felül pedig önellátó. A faluban van vásárlási lehetőség, egy kis vegyesbolt formájában, de itt csak a legalapvetőbb élelmiszereket lehet kapni és csak készpénzzel lehet fizetni! Szállásunkon élelem tárolására (hűtőszekrény) korlátozottan van lehetőség, étterem a tavaszi szezonban nem üzemel a faluban. A túrák során, napközben elfogyasztani kívánt szendvicseket, csokit, kekszet, gyümölcsöt itthonról hozz magaddal, kenyeret, sört viszont itt érdemes venni a boltban! Az egyéb áruválaszték nem mindig ugyanaz, mint itthon, de általában minden szükséges beszerezhető, legfeljebb máshogy néz ki, vagy más az íze. :) És persze kocsma is van a közelben, kiváló erdélyi sörökkel és pálinkával!

Pénz-ügy

Helyi fizetőeszköz a román lej (1 RON = 74 HUF). Mindenképpen azt ajánljuk, hogy még az utazás előtt, otthon váltsunk lejt, hogy az értékes túraidőből ne veszítsünk. Kártyával a településen nem lehet fizetni! Költőpénznek 10.000-20.000 Ft-nyi lej ajánlott, vérmérséklettől függően. Étkezésre hasonlóan a hazaihoz, ajándékvásárlásra egyéni elszántságtól függően tudsz költeni. A Tordai-hasadékba való belépés: 5 lej (2020. áprilisi adat), a nagyenyedi borkostoló ára 65 lej / fő, amely 5 db helyi bor bemutatását és kostolását valamint a hidegtál árát foglalja magába. A hidegtálas borkostoló programunk szabadon választható program, így a részvételi szándékodat kérjük jelezd nekünk a jelentkezésnél.

Vám

A határátkeléshez érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges! Románia EU csatlakozása miatt a magyar (vagy egyéb EU) állampolgárok részére a kártya formátumú személyi igazolvány is elég a határ átlépéséhez. Nem magyar állampolgárok kérjük, a buszon jelezzék állampolgárságukat a túravezetőknek!

Biztosítás

Kötelező! 

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 1.840 Ft/fő
Top: 2.420 Ft/fő
Top extra: 4.000 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic:  5.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi:  4.760 Ft/fő (önrész: 0-20%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.