Bejelentkezés

Szlovénia (aktív)

Igazi magashegyi csúcsélmény, rafting, és túrák minden mennyiségben

Ezen a hosszú hétvégén Szlovénia aktív felfedezésére indulunk: elsőként az ország második legmagasabb alpesi hegyvidékével, közvetlenül az osztrák határ mentén elfekvő Kamniki- Alpokkal (szlovénül Kamniško-Savinjske Alpe, németül Steiner Alpen) ismerkedünk. Azon túl, hogy déli irányból megmásszuk a legmagasabb, 2558 méteres Grintovec csúcsot, látogatást teszünk a hegység északi oldalán található és Európa legszebb alpesi gleccservölgyeként számon tartott Logár-völgyben. Pihentető program keretében Kamnik és Bled városával ismerkedhetünk, de nem maradhat ki Szlovénia egyik legfontosabb idegenforgalmi látványosságának számító Vintgar-szurdok sem. Teszünk egy rendkívül látványos túrát a Triglav nemzeti parkban, majd a Júliai-Alpokban vadvízi hajókba szállva zúghatunk le a Soca tajtékzó vizén, hogy az aktív napokat végül a Mangart mászásával befejezve sok-sok páratlan élménnyel térjünk haza. Gyertek, szívjuk ki együtt „Szlovénia” velejét!
 • 1. nap Logarska Dolina, Slap Rinka, Kamnik

  2
  Találkozás a Kamniki-Alpok, de talán egész Európa egyik legszebb alpesi gleccservölgyeként számon tartott Logár-völgyben (Logarska Dolina), mely kiindulópontja számos, a hegység 2000-es csúcsaira vezető északi útvonalnak. A völgy által ámulatba ejtve, az itt vezető autóút végéből gyalogosan indulunk a vadregényes Rinka-vízesés felkeresésére, hogy megcsodáljuk a 90 méterről lezúduló víztömeget. Pallókon és drótkötéllel segített fa lépcsőkőn, sziklás terepen haladunk tovább felfelé a vízesés forrását kutatva, miközben egyre jobban kitárul előttünk a völgy, végül visszatérünk autóinkhoz. Lábainkat kellőképpen kinyújtóztatva és bemelegítve egy közeli parkolóból újabb túrára indulunk, ezúttal a Logár-völgy másik oldalában. Itt első körben az Ojstrica (2380 m) csúcsa alatti menedékházat célozzuk be, amelyhez egy szép erdei út vezet kezdetben lankásabban, aztán egyre meredekebben. 400 m szintemelkedés után az 1208 m magasan fekvő „Koca na Klemenci jami pod Ojstico” hangzatos nevű menedékházban frissíthetjük magunkat a kitárulkozó völgy és környező hegyóriások látványában gyönyörködve. A völgybe egy másik úton ereszkedünk vissza, majd kb. 1 óra alatt a Kamniki-Alpok déli oldalán található, a hegységnek nevet adó Kamnik hangulatos kis városába autózunk és elfoglaljuk szállásunkat, ahol a következő két éjszakát tölteni fogjuk. (Rinka-vízesés - táv: 4 km, szint: 300 m fel/le, Klemenci menedékház - táv: 6 km, szint: 400 m fel/le)
 • 2. nap Kamnik, Cojzova-menedékház (1793 m), Grintovec (2558 m), Kamnik

  4
  Kiadós reggelit követően egész napos túrára indulunk, melynek során megmásszuk a Kamniki-Alpok legmagasabb csúcsának számító Grintovec-et (2558 m). A Cojzova-menedékházat ellátó teherlift alsó állomásánál található parkolóból vágunk neki a házig leküzdendő mintegy 900 m-es szintemelkedésnek. Szinte végig a felvonó drótkötele alatt, kezdetben bükk erdőben szerpentinezve kb. 2,5 h alatt érjük el az 1793 m magasan fekvő házat, ahol egy krajnai kolbász és némi sör jó választás lehet az elvesztegetett kalóriák pótlására. Akik már nem éreznek erőt a további közel 800 méter szint megtételére, a ház körül lazulhatnak és várhatják be a csúcsmászó csapatot.

  A többiekkel a pihenőt követően indulunk neki a Grintovec 2558 m magas csúcsának, az oda vezető legkönnyebb útvonalon, persze sétaútra senki se számítson. A menedékház feletti első elágazásnál balra tartva már feltűnik előttünk a Grintovec csúcspiramisa. A gyephavasi régióban még főleg az itt bóklászó fekete alpesi gőték miatt érdemes a lábunk elé nézni. Egy virágokkal ékes mezőn megérdemlünk egy kis pihenést, hogy aztán ismét meredekebb szakaszon szuszogjunk tovább a csúcs felé. Minden lépésünkkel egyre kevesebb a zöld felület körülöttünk, míg nem a csúcsrégióban már ösvényünk is egyre nehezebben kivehető, és sziklák közt lavírozva, néhol a kezünket is segítségül hívva érjük el a Kamniki-Alpok legmagasabb pontját. Tiszta időben fenséges körpanoráma a jutalmunk, jöhet a csúcsöröm, csúcskönyv, csúcscsoki, csúcsfotó! A már ismert útvonalon, a Cojzova-menedékház érintésével visszaereszkedünk autóinkhoz és a közeli szállásunkra utazunk. Egy közös vacsora keretében átbeszélhetjük a mászás nyújtotta élményeket. (csúcsmászás táv: 13 km, szint: 1700 m fel/le, a csúcsmászást kihagyóknak: táv 6 km, szint 900 m fel/le)
 • 3. nap Kamnik, Bledi-tó, Vintgar-szurdok, Pericnik-vízesés, Kranjska Gora

  2
  A mai igazi „pihenőnap” lesz, Kamnik-Bovec útvonalon több látványosságnál „csak” rövidebb sétákra indulunk. Első megállónk a meredek sziklafalak közt tajtékzó Radovna-patak által kivájt Vintgar-szurdok, mely Szlovénia egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága. Sziklákhoz erősített, fából épített járdák és hidak segítik haladásunkat, miközben alattunk a néhány helyen haragosan zúgó patak türkiz színe mosolyog ránk. Innen Bled festői kisvárosa következik, ahol szabad program keretében több opció közül választhatunk: szánhatunk időt egy tóparti sétára bledi krémest kóstolgatva, látogatást tehetünk a sziklán magasodó várkastélyban, de a tóra és a közepén található kis szigetre és templomra remek rálátást nyújtó Osjtrica és Osojnica csúcsokra is tehetünk egy kisebb túrát. A városi program után felkeressük a Triglav Nemzeti Park területén található Pericnik-vízesést. A két lépcsőben aláhulló vízesés hatalmas vízoszlopa mögé besétálva élvezhetjük a ránk áldásként hulló vízpára nyáron hűsítő permetét. Napunk zárásaként Kranjska Gora környéki szállásunkra utazunk.
 • 4. nap Triglav Nemzeti Park, Bovec / vadvízi evezés a Socán

  3
  Reggeli után a vadvizes kalandok központja, Bovec felé vesszük az irányt. A hajtűkanyarokkal tűzdelt Vrsic-hágóba felkapaszkodva teszünk egy rövid, de annál látványosabb túrát a Triglav Nemzeti Park területén. Egy kisebb kaptatóval melegítünk be, aztán hullámzó terepen, fenyvesek és színes virágok közt haladva érünk el egy remek kilátópontot, ahonnan a környező, zord hegyóriásokat csodálhatjuk meg. A járműveinkhez egy alternatív útvonalon, igazi magashegyi terepen, akár kisebb hófoltokat is keresztezve térünk vissza. Innen leereszkedünk Bovec városába, ahol elfoglaljuk szállásunkat. A napnak azonban még nincs vége! Nem lenne teljes egy Szlovénia aktív program vadvízi evezés nélkül, így a mai nap hátralévő felében fakultatív program keretében bakancsainkat neoprén ruhára és evezőlapátra cseréljük és így szeljük a Soca folyó vad habjait. Egy rövid transzfert követően 6-8 személyes hajókba pattanunk, amelyeket tapasztalt és vizsgázott túravezetők kormányoznak. Az aktív élményeket követően egy közös vacsorával zárhatjuk a napot. (túra táv: 6 km, szint: 400 m fel/le)
 • 5. nap Bovec, Mangart (2679 m)

  4
  Utolsó napunkra is marad csemege, hiszen a szlovén-olasz határon magasodó Mangart 2679 méter magas csúcsának mászására indulunk. Az ország harmadik legmagasabb csúcsa jellegzetes kupola alakjával az egyik legszebb hegy a Júlia-Alpokban. Szállásunkon összepakolva északi irányba indulunk autóinkkal, hogy kis idő múlva végig jó minőségű aszfaltos úton haladva, több alagúton szerpentinezve kapaszkodjunk a 2000 m felett található Mangart-nyeregbe. Egy közeli kilátóhoz elsétálva az olasz oldalon, lent a mélyben csillogó Fusinei-tavakra is rálátunk. Persze nem elégszünk meg az itteni lélegzetelállító kilátással, hanem kis túracsomaggal az összetéveszthetetlen csúcstömb irányában kezdjük meg napi túránkat. 200 m szintemelkedés után egy elágazásnál balra, az „olasz út” irányába kanyarodunk, amely nem nehéz, néhány helyen ráadásul drótkötéllel biztosított, de jó kondíció, biztos láb és szédülésmentesség nem árt. A csúcs közelében a Grintovec mászás utolsó szakaszára emlékeztető, sziklák közt lavírozó útvonalon haladunk, hogy aztán a csúcsról 3 ország (Ausztria, Olaszország és Szlovénia) környező hegyeit karnyújtásnyira érezhessük. Lefele a már ismert úton ereszkedünk, hogy hazafelé úton fejben is próbáljuk feldolgozni mindazt a szépséget, melyhez az ekkorra már sajgó izmaink segítettek az elmúlt napokban. (táv: 5 km, szint: 600 m fel/le)

Út ára tartalmazza

- 4 éjszaka szállást panzióban, 2-3 ágyas szobákban,
- 4 alkalommal a reggelit,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az utazást,
- a reggelin kívüli étkezéseket,
- vadvízi evezést,
- belépőket,
- biztosítást.

Utazás

Egyénileg. Találkozás a túra első napján, délelőtt 11 órakor a Logar-völgy végébe vezető autóút parkolójában. Javaslot útvonal: Budapest felől az M7-es autópályán Budapest – Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Celje – Luce – Solcava – Logarska Dolina útvonalon. A részletes útvonaltervet az utazás előtti héten küldjük el.

Ha nem tudod megoldani az egyéni leutazást, ez esetben csatlakozz az utazáshoz úgy, hogy a Budapestről induló transzfert is választod, melynek felára 29.900 Ft. A transzferhez kapcsolódó információkat az utazás előtti héten küldjük el. Az Eupoliszos transzfer korlátozott számban áll rendelkezésre!

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Aktív Szlovénia programunk és ezen belül is a Grintovec és Mangart mászás klasszikus magashegyi túra, amely túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást igényel. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. Ha aktívan túrázol, akkor a napi túrák teljesítése nem jelenthet problémát.

Szállás

Panzióban, 2-3 ágyas, külön fürdőszobás szobákban. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet.

Terület

A Júliai-Alpok Szlovénia legmagasabb hegysége, egy része Olaszországhoz tartozik. Igazi alpesi táj. Vad mészkőcsúcsait a jégkorszak gleccserei még változatosabbakká alakították. Északi lejtőin ma is vannak kis gleccserek. Az egykori nagy gleccserek által kialakított mély völgyekben nagy tavak (Bohinji és Bledi-tó) képződtek. Az egyes magas fekvésű völgyeket kis tengerszemek díszítik. Nagy karsztforrásokból jelentős folyók erednek és indulnak az Adriai-, illetve a Fekete-tenger felé. Magas falainak megmászása a leggyakorlottabb sziklamászóktól is jelentős teljesítményt követel. A menedékházak sokasága, a kényelmes szállodák, a sípályák és ugrósáncok, a jelzett turista utak sűrű hálózata, a kiépített műutak és a jó autóbusz közlekedés a legváltozatosabb igényeket is kielégítik. A Júliai-Alpok szlovén részén, 838 km2-nyi területen 1981. május 27-én hozták létre a Triglav Nemzeti Parkot (korábban csak a mintegy 20 ha területű Triglavi – Hét - tó völgye élvezett különleges védelmet). A nemzeti park irányító központja Bledben található. A Júliai-Alpok jelentős területe Olaszországban van, de nagyobb és magasabb része Szlovéniához tartozik. A hegység szlovéniai szakaszának területe kereken 1500 km2. Az északi lejtőkön több helyen egész évben folyamatos a hótakaró.
A magyarok által gyakrabban látogatott Júliai-Alpok mellett a Kamniktól északra fekvő és egyébként a városról elnevezett Kamniki-Alpok mintegy 900 km² kiterjedésű mészkőhegység, amely 28 db 2000 méter feletti csúcsot rejt. Mi a legmagasabb Grintovec (2558 m) mászására indulunk. A hegységet változatos formavilág jellemzi: sötétzöld fenyvesek, zúgó vízesések, füves-virágos lankás hegyhátak és meredek sziklás hegyormok váltják egymást.

Ország

Nyugati szomszédunk, Szlovénia 20 273 km2 területű, ahol valamivel több, mint 2 millió ember él. Fővárosa Ljubljana, hivatalos fizetőeszköze az euro. Hivatalos nyelve a szlovén, regionálisan az olasz és a magyar. Legmagasabb pontja a Triglav 2864 méter. Az ország területén négy nagy európai földrajzi régió érintkezik. Az apró országban az Alpok, a Dinári-hegység, a Mediterránium és a Kárpát-medence tájai, élővilága és kulturális jegyei találkoznak.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, avagy egy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 10-20 °C közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél is gyakran előfordul. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a csúcsra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, kesztyű, sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, fejlámpa, elemózsia és folyadék, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV- szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!
 
Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

A higiénikus viszonyok jók, akárcsak itthon, a menedékház csapvize és a túravezetők által ajánlott karsztforrások és patakok vize fogyasztásra alkalmas! Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta illetve sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A szállásokon reggelit kapunk. A városokban (Kamnik, Bled, Bovec) lesz lehetőségünk élelmiszerboltban vásárolni, illetve étteremben ebédelni/vacsorázni. Az árszínvonal a hazaihoz hasonló, picivel drágább.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurót váltani és némi készpénzt is magaddal hozni, főleg a menedékházakra gondolva. Költőpénznek nagyjából 80-100 eurót ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Várható belépőjegyek (tájékoztató jelleggel):
- Bled-vár: 8,50 EUR
- Vintgar-szurdok: 10 EUR
- fakultatív vadvizi evezés: kb. 40-45 EUR
- Mangart útdíj 5 EUR/kocsi
- Vintgar parkolás 5 EUR/kocsi

Vám

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.
(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívó + sport extra kiegészítés: 3.450 Ft/fő
Top  + sport extra kiegészítés: 4.538 Ft/fő
Top Extra  + sport extra kiegészítés: 7.500 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 5.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető  
Storno Kombi: 4.760 Ft/fő (önrész:0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Transzferrel:
Storno Basic: 7.445 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető  
Storno Kombi: 5.956 Ft/fő (önrész:0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.