Gjeravica - 2656 m (Koszovó)

Európa legfiatalabb országának legszebb természeti látnivalói

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?koszovo
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?eszak-macedonia

A Balkán csúcsai túrasorozat újabb állomása Koszovó apró országa, és az albán határ közelében megbuvó Gjeravica legendás csúcsa. Európa legfiatalabb, nehéz sorsú országának, Koszovónak a megismerés talán kevésbé bakancslistás a szomszédaihoz képest, ám az alábecsült természeti látnivalókban senki sem fog csalódni. A varázslatos hegyvidékek szinte minden völgyben 2000 méter feletti vad hegycsúcsokat rejtenek, mindezek között pedig csodálatos magashegyi tavak és a Dínári-hegység egyedülálló panorámája vár majd ránk. Utunk során megismerkedünk majd az örökké pezsgő fővárossal, Pristinával, a hangulatos vidéki nagyvárossal, Pejával, de túrázunk majd a Rugova-völgy kulisszái között, és természetesen egy UNESCO Világörökség listáján szereplő kolostort is megnézünk. Koszovó csak arra vár, hogy végre Európa is felfedezze, legyünk mi az elsők között!

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. szeptember 22. -
2022. szeptember 25.
A jelentkezés lezárult
A Balkán csúcsai az Eupolisszal! Európa egyik legismeretlenebb, ám annál több vadregényes hegységet rejtő vidékére, a Balkánra hívunk titeket. Bár több túránk már eddig is érintette a Balkán-félsziget országainak bizonyos csúcsait, ám ezúttal nem elégszünk meg ennyivel, és a 11 érintett ország 10 legmagasabb csúcsát célozzuk meg. A 4-5 napos utazások célja nemcsak a konkrét csúcsok meghódítása, hanem a csodálatos hegyvidékek, adott esetben a nemzeti parkok még alaposabb megismerése, így a csúcstúrák mellett egyéb kirándulásokra, és egy rövid kulturális, valamint gasztronómiai ízelítőre is számíthattok a túrák során. A nemzeti konfliktusok, etnikai villongások által egykoron megtépázott balkáni országok, illetve a mai napig titokzatos, rejtélyes, sokszor nehezen megközelíthető hegyvidékek alapos bejárására talán egy egész élet is kevés. Ám ha velünk tartasz a Balkán csúcsaira, akkor felejthetetlen élményekben és igazi, nagybetűs kalandokban lesz részed, melyeket még sokáig fogsz emlegetni.
 
1

 
Szkopje, Pristina
 

Várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk meg a szkopjei repülőtérre, ahonnan programunk indul. Innen aztán bérelt kisbuszokkal Koszovó fővárosába, a hangulatos Pristinába utazunk. Sétálunk egyet a városban, majd belvárosi szállásunkon térünk nyugovóra. Szállás: szálóban.

2

 
Pristina, Mirusha-vízesések, Decan kolostor, Rugova-völgy, Lićenat-tó (1970 m), Peja
 

Második napunkat korán kezdjük, és kb. 1 óra utazás után már a Mirusha-völgyben leszünk. Méltán büszkék a koszovóiak az ország belsejében nyújtózó Mirusha Természeti Parkra, mely Koszovó egyik legszebb természeti képződménye. A játékos folyócska a maga vájta kanyonban egy pár kilométeres szakaszon 13 gyönyörű tavacskát képzett, amelyek között egy-egy vízesés található. Ezután Decan UNESCO világörökségi kolostorát keressük fel a délelőtt további részében. A decani kolostor ma is működik, a szerbek egyik legfontosabb történelmi zarándokhelye. Ebéd után aztán a Rugova-kanyon izgalmas világát fedezzük fel és melegítünk be a Gjeravica csúcstúrára. A Rugova-völgy egy 25 kilométer hosszúságú kanyon Szerbia északnyugati részén a Prokletije-hegységben, nem messze Szerbia és Montenegró határától. A hegyek között folyó szalagja kanyarog, a megéhező vándort pisztrángos várja. Friss és jó illatú a levegő, együtt lehet harapni a finom pisztránggal. Célunk a hegyek között megbúvó apró Liqenat-tó, így hát rövid, ám kaptatós túránk Koszovó talán legszebb tavához vezet majd minket. Itt élvezzük ki a legszebb délutáni fényeket. Rengeteg fotó után térünk vissza a Rugova-völgyön át Peja városába. A város igazi balkáni hangulatot tükröz, legkülönlegesebb épülete a bazár közepén álló Bajrakli mecset. Rugova-völgy - Liqenat-tó: 6,3 km táv, 580 méter szint fel és le. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

3

 
Peja, Decan, Gjeravica-tó, Gjeravica (2656 m), Peje/Pec
 

Hosszú és nehéz túranapunkon korán indulunk útnak. Bár nehezebb ösvény vár ránk, de a koszovói természeti tájak szépsége feledteti a hegymászás fáradalmait. Célunk Koszovó teteje, a Prokletije és a Dinári-hegység vonulatának második legmagasabb orma, a 2656 méteres Gjeravica hegycsúcs lesz. A Decan-völgyből induló túránk igazi magashegységi tájakon vezet, különleges sziklaalakzatok, pásztorszállások, gyönyörű gerincek, csillámló tavak között, köztük a Gjeravica-tó, mely az Erenik-folyó forrásánál vár majd ránk. Ebéd után érünk fel a hatalmas csúcsra, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Prokletije hullámzó csúcsaira, át Albániába. Lassan ereszkedünk le a hegyről, a völgyben már vár a kisbuszunk. Este koszovói élményeinkre koccintunk rakival és finom ételekkel ünnepeljük itt tartózkodásunkat. Decan-völgy - Gjeravica (2656 m): 20,3 km táv, 1490 méter szint fel és le. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

4

 
Peja, Pristina, Szkopje
 

A mai napra szervezett programunk nincs, a nemzetközi járat indulásának függvényében visszaindulunk Szkopje felé. Amennyiben időnk engedi, a repülő előtt beugorhatunk Szkopjéba egy rövid városnézésre.