Thaiföld, Laosz, Kambodzsa

Indokína különleges arcai, lazulással Thaiföld álomszép szigetén, Koh Chang-on

Aktuális programunkon jelenleg várólistát vezetünk, szervezési okokból. Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni programunkon, küldd el jelentkezésedet, és amint lehetséges, visszajelzünk, tudjuk-e azt fogadni.

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazásokat menetrend szerinti és bérelt buszokkal, tuk – tukokkal, tömegközlekedéssel,
- a szállásokat 9 éjszakára, szállókban, saját fürdőszobás hideg/meleg vizes, angol WC szobákban,
- a szállásokat 3 éjszakára, hotelben, saját fürdőszobás szobákban,
- a reggeliket 10 alkalommal, Luang Prabangban, Siem Reapban és Koh Chang szigetén,
- a hajózást a Mekong folyón,
- a kajakozást Luang Prabangban, a kajak bérléssel, ebéddel,
- az elefánt fürdetést Luang Prabangban,
- a kirándulást a Tat Kuang Si vízeséshez,
- az apszara táncest látogatást, svédasztalos vacsorával,
- a sznorkel kirándulást, felszerelésbérléssel, ebéddel,
- a helyi vezetők díját, a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy és illetékek árát Budapest – Bangkok – Budapest között,
- a térségen belüli repülőjegyek és illetékek árát Bangkok – Luang Prabang, és Luang Prabang – Siem Riep között,
- a kilépési illetékeket, a biztosítást, a vízumdíjakat, a határátlépéseknél fellépő adminisztrációs költségeket,
- a belépőket, és a fakultatív programok árát, valamint az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest – Bangkok - Budapest útvonalon) kb. 180 000 - 290 000 Ft. között alakult,  illetékkel.
A térségi repülőjegyek ára (Bangkok - Luang Prabang, és Luang Prabang - Siem Reap útvonalakon) összesen kb. 120 000 - 140 000 Ft. között várhatóak, illetékkel.
 
Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.
 
Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára a reptér - Bangkok szállás között: 450-500 THB

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk első szállásunkra Bangkokba, ahol a program kezdődik. Thaiföldön, Kambodzsában és Laoszban szintén menetrendszerű repülőjáratokkal, menetrendszerű és bérelt buszokkal, komppal, tuk-tukokkal, valamint iránytaxival utazunk. Angkort tuk-tuk segítségével járjuk be, ahol a helyenként poros úton jól jön egy porfogó kendő az arc elé.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Könnyű, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetők. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással. Meg kell jegyezzük e mellett, Délkelet Ázsiában utazni hihetetlen élményeket jelent! Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Szállás

Utunk során szállókban, és hotelben szállunk meg. A szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel, törülközővel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon van wi-fi.

Terület

Időeltolódás: + 6 óra Budapesthez képest Thaiföld, Kambodzsa, Laosz egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Thaiföld, Kambodzsa, Laosz területén 18:00 óra a pontos idő).
 
Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai működnek. Szállásainkon van wi-fi. A nagyvárosokban internet kávézókban kb.100 Ft/óra áron lehet internetezni! 
 
Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek. 
 
Veszélyek: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Indokína közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire más országokba történő utazások alkalmával is. Annak ellenére, hogy az általunk meglátogatott országok alapvetően biztonságosak, természetesen ügyelnünk kell magunkra, esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.
 
Délkelet Ázsiában jelentős az indiai kender, mák termesztése és fogyasztása, illegálisan, de nagy mértékben történik, így ezek származékaihoz (marihuána, hasis, ópium) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Délkelet Ázsia egész területén tilos, és természetesen az országokból való kihozataluk csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel. 

Időjárás

Utazásunk időpontja a novembertől márciusig tartó északkeleti monszunszél okozta száraz évszakra esik, ezért jó időre számíthatunk, kevés csapadékkal és átlagosan magas hőmérséklettel. Napközben 28-35 Celsius fok várható. Thaiföldön éjszaka sem hűl le a levegő 22-24 Celsius fok alá. Laoszban késő esténként 10 - 15 Celsius fokra csökkenhet a hőmérséklet, jól jöhet egy könnyű dzseki. Kambodzsában Angkorba mindkét napon korán reggel indulunk, amikor még hideg a levegő, 12 – 15 Celsius fok. Utána napközben meleg van, 25 Celsius fok körül. Több helyen, különösen az esőerdőkben, Thaiföldön a trópusi területekre jellemző párás időre kell felkészülnünk. Komolyabb esőzésekre tehát nem kell számítani, de egy-egy intenzív zápor előfordulhat.

Felszerelés

Kényelmes hátizsák, vagy utazótáska, a napi túrákra kis hátizsák. Trópusi országról lévén szó a könnyű ruházat javasolt (melegben cipelni is nehezebb!). Lecsatolható szárú hosszú nadrág, svájci bicska, gyógyszerek, napszemüveg, napolaj, mini-varrókészlet, könnyű nyári hálózsák, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellé egy kényelmes túra cipő, fejfedő, napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre, kullancs-, szúnyogriasztó. Könnyű esőkabát, polár felső, fürdőruha, elemlámpa (fejlámpa) és tartalék égő, elemek a lámpába, fényképezőgépbe, gyufa vagy öngyújtó. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre.

Öltözködés: A nyári ruházat - rövidnadrág, rövid ujjú póló, stb. - teljesen elfogadott. A vallási emlékeknél viszont a hosszú nadrág vagy szoknya és a hasat, vállat takaró felső rész szükséges! A templomokba vagy magánházakba belépés előtt a cipőnket le kell venni. Udvariatlanságra vall, ha üléskor talpunkat valaki felé mutatjuk - ez a Buddha-szobrokra hatványozottan érvényes, vagy kezünkkel valakinek a fejét – akár gyerek is - érintjük, de a tuk-tuk (motoros riksa) sofőrök is elég hamar megsértődnek ha a hátuk mögötti rácsra feltett lábbal utazik valaki! Laoszban késő esténként jól jöhet egy könnyű dzseki. Kambodzsában Angkorba mindkét napon korán reggel indulunk nyitott tuk-tukokkal, amikor még hideg a levegő. Ilyenkor kell egy polár, és-, vagy könnyű széldzseki, hosszú nadrág. Utána napközben meleg van, elég a rövid nadrág, poló.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papízsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd. 
 
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. Laoszban és Kambodzsában általunk meglátogatott területeken nem fordul elő malária, de mindenképp kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! Fontos, hogy a malária számos változatára mind másféle hatóanyagok nyújtanak védelmet. A hazánkban kapható gyógyszerek nem feltétlenül a legmegfelelőbbek erre a célra. A mellékhatások tekintetében érdemes elgondolkodni az Ausztriából rendelhető gyógyszereken.
 
Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kálcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges lehet!

 

Élelem

Természetesen lehet itthonról is minimális mennyiségű nem romló ételeket hozni, de teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Mindig lehet majd enni a különféle éttermekben vagy utcai étkezdékben. Ha nem a legolcsóbb utcai kifőzdékben eszünk, akkor is lehet étteremben ebédelni vagy vacsorázni 1 000 Ft alatt. A legtöbb szálláshelyen vagy közvetlenül mellettük mindig lesz lehetőség erre. Természetesen van lehetőség magasab kategóriájú éttermeket is kipróbálni. Az ételek leginkább az ázsiai konyha fogásaiból kerülnek ki, sok rizst, zöldséget és halat tartalmaznak, és egészségügyi szempontból biztonságosak.

Pénz-ügy

A hivatalos fizetőeszköz Thaiföldön a Bath, Kambodzsában a Riel, Laoszban pedig a Kip. Kambodzsában, Siem Reap-ban szinte mindenhol fizethetünk dollárral. Legcélszerűbb az amerikai dollár (USD) vagy euró (EUR) kivitele készpénz formájában. Készpénzt váltani mindenhol gond nélkül lehet, utazási csekkel a nagyobb városokon kívül viszont akadhatnak problémáink. A hitelkártyák elfogadása limitált, és használatuk pénzbe kerülhet, de az automaták használhatók készpénzfelvételére. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz be- és kivitele mindhárom országban tilos. Kambodzsa és Laosz is viszonylag olcsó országok. Ajánlott költőpénz kb. 150 000 Ft, valamint kb. 100 USD a belépőkre. Ebbe beleszámoltuk a kint vásárolt élelmiszereket, italokat, ivóvizet, vacsorákat éttermekben és utcai étkezdékben, a belépőket és néhány olcsóbb ajándék árát. Ez persze átlag számítás, van aki ehhez képest többet, van aki kevesebbet költ egyéntől és vérmérséklettől függően.

Belépők: (tájékoztató árak 2016 - 2017-ből):

Bangkok, Királyi Palota: 400 Bath
Bangkok, Wat Arun: 50 Bath
Bangkok, Wat Pho: 50 Bath
Koh Chang nemzeti park belépő: 200 Bath
Tat Kuang Si belépő: kb. 3 USD
Vang Vieng kismotor bérlés: kb. 15 USD
Angkor, kétnapos belépő: 40 USD
Belépők szent helyekre, múzeumokba: általában 0.5-2 USD

Vám

Magyar állampolgárok részére Kambodzsa, Laosz - országba szükséges vízum, és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél. A kambodzsai és a laoszi vízumokat utunk során a határátkelőhelyeken tudjuk kiváltani, a laoszit 32, a kambodzsait pedig 30 USA dollár ellenében. Mindkettőhöz kell egy-egy fénykép, így összesen két fényképre lesz szükség, de biztos ami biztos mindenki négy fényképet hozzon mindenki. Thaiföldre nem szükséges vízum. Repülővel történő belépés esetén turistaként 30. napig lehet az országban tartózkodni. Szárazföldön történő belépés esetén turistaként 15. napig lehet az országban tartózkodni.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 
http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 10.725 Ft / fő
Air & Cruise Extra 16.125 Ft / fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
szilveszteri programunk esetében:
Storno Basic: 16.450 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 13.160 Ft / fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

februári programunk esetében:
Storno Basic: 14.950 Ft / fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 11.960 Ft / fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés