Nepál, Tibet

Buddhista kolostorok a világ tetején, látogatás az Everest északi alaptáborába

Tibet, a „tiltott ország” évszázadokon át vonzotta a legelszántabb utazókat és felfedezőket. A Himalája hatalmas láncaitól védve és a mesterségesen választott elszigeteltség következtében azonban hosszú időn át megőrizhette titkait, s úgy élt az emberek képzeletében, mint valami távoli, sejtelmes, misztikus föld a „világ tetején”. Ma Tibet már szabadon látogatható. A kínai megszállás és a Kulturális Forradalom rombolásai kétségtelenül rányomták bélyegüket a terület jelenkori valóságára, a kopárságuk ellenére is szépséges tájak, a mélykék ég alatt elterülő vad hegyvidékek, a Himalája égig érő hósipkás láncai, a folyóvölgyekben és a széles, sivatagos fennsíkokon megbúvó távoli, apró tibeti falvak, de mindenekelőtt az 1950-es évek rombolásait átélt, avagy azóta újjáépített, gazdag hagyományokkal bíró kolostorok minden ide látogatót elkápráztatnak. Tibet varázsa és misztikus vonzása továbbra is töretlen. Rövid nepáli tartózkodásunk a Kathmandu-völgy híres buddhista emlékhelyein segít ráhangolódni tibeti utazásunkra, melynek során a legjelentősebb vallási központokat, a legősibb kolostorokat keressük fel, hogy aztán utazásunk csúcspontjaként terepjárókkal vágjunk keresztül a tibeti fennsík lenyűgöző tájain, kitérőt téve a világ tetejéhez, a Mount Everest északi falához.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Nepál, Tibet alapprogram után! Öt napos extra programmal várjuk azokat, akik Tibetből visszatérve Nepál alaposabb megismerésére vágynak. Kathmandut elhagyva előbb Bandipur hangulatos kisvárosába utazunk, ahonnan a Manaslu döbbenetes panorámáját élvezhetjük, majd Pokhara városkájában lazulunk a csodás Phewa-tó partján, felsétálunk a Világbéke sztúpához, hajózunk a tavon, mindeközben nagyszerű rálátással az Annapurna fenséges vonulataira, s Nepál szent hegyére, a 6993 méter magas Machapuchare-ra. Innen Nepál világhírű vadrezervátuma, a Chitwan nemzeti park fele vesszük az irányt, útközben azonban még egy könnyed, de látványos rafting programon is részt veszünk. A Chitwanban elefánthátra pattanva próbáljuk a rhinókat becserkészni, kenukkal indulunk krokodillesre a Rapti-folyó sekény vizein, ellátogatunk az elefánt-neveldébe, s egy hajnali madárlesen is részt vehetünk. A kiegészítő program felára 79.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen öt nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2013. szeptember 23-án indul és 2013. október 10-én ér véget Kathmanduban! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
Kathmandu
 

Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. A reptéren már várnak ránk nepáli barátaink, akikkel a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedbe utazunk, ahol elfoglaljuk szállásunkat, és rövid programismertetőt tartunk. Ezután Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a nyüzsgő, történelmi és kulturális emlékekben oly gazdag városról. A nap zárásaként egy kellemes étteremben költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket.

2-3

 
Kathmandu
 

Nepáli tartózkodásunk első napjaiban partnerirodánk a tibeti vízumot és a tibeti látogatáshoz szükséges formalitásokat, engedélyeket intézi. Ezalatt mi Kathmandu és a Kathmandu-völgy legjelentősebb látnivalóinál ismerkedünk. Elsőként az ország legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba látogatunk. Egész Indiából érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva istennek, aki Pashupathiként barátságos, kreatív arcát mutatja. A hívők a szent Bagmati-folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templom előtti ghat-okon mind a mai napig folyik a rituális halottégetés, a környező templomok udvarán jógik és szent aszkéták, szadhuk meditálnak. A szemközti domboldalra felkapaszkodva Gorakhnath romváros hangulatát árasztó, elhagyott templom-rengetegéhez jutunk. Shiva jelképei mindenütt: Shiva-lingamok, Nandi-bikák, háromágú szigonyok. Ezután Bodhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához utazunk. A 100 méter átmérőjű, 40 méter magas szentély valóban impozáns látvány, az imazászlók erdeje csak tovább erősíti a hatást, a torony aranyozott alapjáról Buddha vigyázó szemei tekintenek a négy égtáj fele. Mivel az 1959 óta Tibetből elűzött menekültek nagy része a környező kolostorokban, házakban talált új otthonra, vörös ruhás szerzetesek sokasága forgatja itt rendíthetetlenül az imamalmokat, árulja kézműipari termékeit, mormolja az Om Mani Padme Hum mantrát a nap minden szakában. Kathmandui tartózkodásunk második napján a völgy másik legjelentősebb királyvárosát, Bakhtapurt keressük fel. Az Unesco világörökségek listájára is felkerült város újjáépített és szigorúan védett központja gazdagon faragott, díszes palotáival, templomaival és pagoda stílusú szentélyeivel a newari építészet legjavát kínálja, ahol a 15-17.századi épületek között a helyiek máig hagyományos, egyszerű mindennapjaikat élik, s ahol lépten-nyomon különféle buddhista és hindu szentélyekbe és templomokba futhatunk.

4

 
Katmandu, Gonggar, Lhasa
 

Kora reggel Kathmandu repülőterére utazunk, hogy repülőre szállva, és a Himalája égbetörő hegygerincei fölött elsuhanva Tibet varázslatos földjére léphessünk. A mintegy 70 perces repülés során a gép fedélzetéről tiszta időben az Everest, a Kanchenjunga és egyéb hegyóriások fantasztikus panorámáját csodálhatjuk. A határátlépési formalitások elintézése után Gonggar repterén már vár ránk tibeti vezetőnk, s folytatjuk is utunkat a „tiltott város” irányába. Másfél-két órás utazással érkezünk meg Lhasa völgyébe, ahol hamarosan megpillantjuk a Potala palota hatalmas épülettömbjét, ahogy fenségesen trónol a város fölött. Szállásunk elfoglalása után megtesszük első felfedező sétánkat a város szívében, a lhasai főtemplom, a Jokhang és az azt övező zarándokútvonal, a Barkhor környékén.

5

 
Lhasa
 

Két napot töltünk Lhasában, Tibet vallási, kulturális és gazdasági központjában. A mai nap egyik csúcspontja kétségtelenül Tibet szimbólumának felkeresése: a vöröses sziklatömbön emelkedő Potala palota 1959-ig a Dalai Láma téli rezidenciájaként funkcionált. Következő látnivalónk Lhasa legszentebb temploma, a Jokhang. Tibet minden részéről érkeznek a zarándokok, hogy itt, az ország „spirituális szívében” imádkozzanak. Az épületet a Kulturális Forradalom idején katonai konyhaként használták, de azóta szépen helyreállították: az aranyozott tetők, a szentélyeket díszítő thangka és számos szobor igazi ritkaság. A Barkhor körül kisebb árudák sokaságában az tibeti árusok különféle kézműves termékeket, ékszereket és imazászlókat kínálnak. Lhasában töltött két napunk alatt arra is lesz lehetőségünk, hogy kipróbáljunk egy tipikus tibeti vacsorát, és hogy megkóstoljuk a híres chang-ot, a kihagyhatatlan helyi árpasört.

6

 
Lhasa, Sera, Drepung
 

Ma délelőtt a sárgasüveges Gelukpa rendhez tartozó Sera és Drepung kolostoraiba teszünk kirándulást, délután pedig a Norbulingka palotához látogatunk, mely a Dalai lámák nyári rezidenciájaként szolgált. Emellett lesz némi szabadidőnk arra is, hogy kedvünkre sétáljunk Lhasa belvárosában, megtekinthetjük a Ramoche templomot, ami az egyik legrégibb vallásos épület Tibetben, avagy egyszerűen csak elüldögélünk a Barkhorban, s figyeljük a Jokhang templomát körbejáró, vagy azt a földön leborulva körbekerülő zarándokokat.

7

 
Lhasa, Yamdrok Tso, Gyantse
 

Ma elhagyjuk Lhasa völgyét, újra átkelünk a Yarlung Tsangpo folyamán, majd egy meredek kaptató után elérjük a Nepálba vezető utunk négy jelentősebb hágója közül az elsőt. A 4794 méter magas Kamba La a vízválasztó elülső és hátsó Tibet között. A hágón nagyszerű panoráma fogad: mögöttünk a Yarlung Tsangpo, Tibet nagy folyója, előttünk pedig a Yamdrok Tso skorpió alakú, türkizkék vizű tavának és a Tibet déli határát alkotó hegycsúcsok sokaságának nagyszerű látképe. Az út hirtelen ereszkedik a tó szintjére, majd néhány órán át a partvonal mentén halad. Egy újabb kapaszkodó után elérjük a Karo La 5010 méter magas hágóját, s megcsodálhatjuk a közeli csúcsokat borító gleccsernyelveket. Végül egy széles völgyben érkezünk meg Gyangtse településére. (Heves esőzések után vagy adminisztratív intézkedések következtében előfordulhat, hogy a Kamba La fölötti út járhatatlanná válik, vagy egyszerűen lezárják. Ebben az esetben az alternatív útvonal a Yarlung Tsangpo völgyében vezet Shigatse-be. Gyantse-be azonban ekkor is ellátogatunk.)

8

 
Gyantse, Shigatse
 

Gyantse városának fő látnivalója a Kumbum sztupa, amelyet Tibet egyik legszebb, legkidolgozottabb sztupájaként tartanak nyilván. A sztupa és a környező kolostorépületek megtekintése után a vállalkozó kedvűek felkapaszkodhatnak a város fölé tornyosuló erődhöz (dzong), ahonnan pazar panoráma tárul elénk az egész környékre. Az erődben látható kiállítás és az erőd lábánál található újonnan épített obeliszk a hős tibeti katonák emléke előtt tiszteleg, akik 1904-ben megpróbálták felvenni a harcot a Tibet területére betörő angol imperialista csapatok ellen „Tibet és a kínai anyaország” védelmében… Délután széles, gondozott gabonamezők és alacsonyabb hegyvonulatok mentén folytatjuk utunkat Shigatse irányába. Shigatse Tibet második legnagyobb városa, 3900 méteres magasságban fekszik a Ngang és a Yarlung Tsangpo (Brahmaputra) folyók összefolyásánál. A városban a meglehetősen otromba, modern kínai épületek mellett még sok lapos tetős, vályogtéglából épült hagyományos tibeti házat is találunk. Itt találjuk a Tashillunpo kolostort, mely hagyományosan a Panchen Láma székhelye, a tibeti buddhizmus másik legfontosabb központja. A többi tibeti kolostorral ellentétben a Tashillunpo kolostort megkímélték a Kulturális Forradalom pusztításai, több lenyűgöző kápolna és imaterem eredeti állapotában fennmaradt. A korábbi Pancsen lámák síremlékei mellett megtekinthetjük Tibet legnagyobb, 26 méteres Maitreya Buddha szobrát is, mely 280 kg aranyat tartalmaz. Shigatse nyüzsgő bazárja szintén érdekes hely, ahol különféle hagyományos árucikkeket vásárolhatunk többé-kevésbé jutányos áron.

9

 
Shigatse, Sakya, Shegar
 

Shigatse-t elhagyva folyamatos emelkedő után érünk fel a Tso La hágóra. Egy darabig apró falvak mentén haladunk el, majd lekanyarodunk a főútról és Sakya felé vesszük az irányt. A 13. században gyakorlatilag Sakya volt Tibet fővárosa a mongolokkal való közvetlen és jó kapcsolatai miatt, akik ekkortájt Kelet-Ázsia legjelentősebb hatalmának számítottak. A kolostor messze földön híres nagyszerű szobrainak, a finoman kidolgozott ezüst sztupáknak, és néhány egyedülállóan szép falfestményének köszönhetően. A kolostor megtekintése után visszahajtunk a főútra és folytatjuk utunkat Lhatse irányába. Átkelünk a 5248 méteres Gyatso La hágón, amely egyedülálló panorámával kecsegtet. Itt tűnik fel először a Mount Everest még távolból íncselkedő piramisa. Hosszú ereszkedés után érkezünk Shegar településére, ahol egyszerű vendégházban lesz a szállásunk.

10

 
Shegar, Rongbuk, Everest alaptábor
 

Shegarban beszerezzük az Everest alaptábor felkereséséhez szükséges engedélyeket, majd letérünk a főútról és Rongbuk felé vesszük az irányt. Apró kis tibeti falvakon utazunk át, majd felkapaszkodunk a Pang La 5.220 méteres hágójára, ahonnan tiszta időben az Everest, a Cho Oyu, a Lhotse, a Gyachung Kang és a Makulu fantasztikus panorámáját élvezhetjük. Rongbuk kolostorában a Nyingma rend szerzetesei és apácái élnek, alapvetően nagyon barátságos és kedves emberek. Délután szabadprogram keretében lehetőség a környék felfedezésére, a kolostor megtekintésére, de jó idő esetén már ma feltúrázunk az Everest északi alaptáborába. Az éjszakát a Rongbuk kolostor egyszerű vendégházában, vagy a közelben felállított sátortáborban töltjük, 5000 méteres magasságban!

11

 
Rongbuk, Tingri, Nyalam, Zhangmu
 

Amennyiben tegnap nem tettük volna meg, ma reggel feltúrázunk a Mount Everest északi alaptáborába, ahonnan a világ egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük! A szállásunktól mintegy 8 kilométerre, 5200 méteres magasságban fekvő alaptáborban egy imazászlókkal díszített kis domb állít emléket az Everest mászóinak, közvetlenül előttünk pedig az Everest északi fala tör meredeken az ég felé. Elképesztő látvány! Az alaptáborból visszatúrázunk táborhelyünkre, majd útra kelünk, s hamisítatlan tibeti tájon haladva előbb Tingri apró településére érkezünk, ahonnan tiszta időben az Everest és a Cho Oyu fantasztikus panorámáját élvezhetjük, majd folytatjuk utunkat a nepáli határ irányába. Ami a tájat illeti, ez kétségtelenül utazásunk egyik leglátványosabb napja. Miközben a tibeti fennsíkra oly jellemző kietlen pusztaságokon vágunk át, délről végig a Himalája egeket ostromló csúcsai és gerincei kísérnek. A Tong La 5120 méteres hágójára felkapaszkodva még egy pillantást vethetünk északra, e kietlen vidékre, míg délről a Himalája hófödte csúcsai köszöntenek. Hosszú és meredek ereszkedés után érünk el Nyalam kicsi falujába, ahonnan tovább haladva alig egy óra alatt hátunk mögött hagyjuk a tibeti fennsík kopár díszleteit és egy teljesen más világba érkezünk. Erdőkkel borított, mind jobban összeszűkülő keskeny szurdokvölgyön át vezet az utunk a kínai-nepáli határra, Zhangmu-ba, amely az egyetlen hivatalos határátkelőhely a Himalája teljes hosszában! Szállás egyszerű szállodában.

12

 
Zhangmu, Kodari, Kathmandu
 

Kora reggel a határra indulunk. A határátlépési formalitások elintézése után gyalogosan kell átsétálnunk a Barátság hídon, ahol a másik, nepáli oldalon már vár ránk kisbuszunk, amellyel a Bhote Kosi völgyében rizsteraszos földek, kicsiny falvak és erdőségek között folytatjuk utazásunkat Kathmandu városáig. Kathmanduba megérkezve elfoglaljuk szállásunkat a már ismerős szállodában, majd belevetjük magunkat a Thamel már szintén ismerős forgatagába.

13

 
Kathmandu
 

Szabadprogram Kathmanduban. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembe vételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosul az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a figyelembevételével. Ha - normál esetben - erre nem lesz szükség, akkor ezt a napot Kathmanduban töltjük.

14/+0

 
Kathmandu / Bandipur, Pokhara
 

Azon utasaink, akik csak az alap programot választották, ma megkezdik a hazautazás. A Nepál hosszabbításon is részt vevőkkel ma reggel elhagyjuk a nyüzsgő Kathmandut és Pokhara felé vesszük az irányt. Útközben a Trisuli-folyó partján tartunk ebédszünetet, s egy arra alkalmas helyen átkelünk a folyó felett átívelő, imbolygó függőhidak egyikén is. Útközben tőlünk északra sorra tűnnek fel a Himalája hegyóriásai, előbb a Ganesh Himal (7422 m), majd a Manaslu 8163 méteres csúcsa is. Ez utóbbit Bandipur hangulatos kisvárosában élvezhetjük igazán, ezért ide rövid kitérőt teszünk. Végül mintegy 5-6 órás utazás után, a kora esti órákban érkezünk meg Pokharába. Elfoglaljuk szállásunkat, majd rögtön bele is vetjük magunkat a kisváros esti forgatagába, ahol rendkívül hangulatos éttermekben vacsorázhatunk, vagy tovább bővíthetjük túrafelszerelésünk és szuvenírkészleteink egyre bővülő darabjait...

15/+1

 
Pokhara: Világbéke sztúpa, Phewa-tó
 

Reggeli után könnyed túrára indulunk a közeli hegygerincen emelkedő Világbéke sztúpához. A sztúpához vezető kaptató jutalma az a páratlan kilátás, ami tiszta időben odafentről szemeink elé tárul: alattunk a Phewa-tó Pokharával, a háttérben pedig a Himalája, az Annapurna csoport örökké hóborította hegyláncaival és a nepáliak szent hegye, a Machapuchare piramis alakú csúcsával. A gerincről lejövet a Phewa-tó várossal átellenes partjára lyukadunk ki, ahonnan apró bárkákon hajózhatunk vissza a központba. Délután Pokhara bazárnegyedében bóklászhatunk, míg a jól megérdemelt vacsora már a másnapi raftinghoz szükséges erőgyűjtést szolgálja.

16/+2

 
Pokhara, rafting a Seti-folyón, Chitwan Nemzeti Park
 

Nepáli utazásunk nem lenne teljes, ha kihagynánk egy vadvízi evezés egyedülálló élményeit itt a Himalája völgyeiben zúgó vad folyamok egyikén. A Seti-túra amolyan kóstoló csak, de izgalomból és szépségből azért akad itt is elég. Pokharából kora reggeli indulással, jó két órás buszozás után érkezünk a Seti folyó partjára, rafting túránk kiindulópontjához. Biztonsági eligazítás után magunkra öltjük a felszerelést, elfoglaljuk helyünket a 6-8 személyes gumitutajokban, majd tapasztalt vezetőink segédletével nekivágunk a haboknak. A Seti különlegessége, hogy nagyobb lakott településektől, gépjárműforgalomtól távol, igazán érintetlen vidéken kanyarog. Számtalan kisebb-nagyobb örvényes zuhataggal, rapiddal kell megküzdenünk, szlalomoznunk a vízből kiemelkedő sziklatömbök között. Egy ebédszünet következik, majd rafting túránk második szakaszán újra az érintetlen tájban evezünk, ahol már néhány komolyabb zúgóval is meg kell „küzdenünk”. Összességében jó 5-6 óra evezés vár ránk, s az utolsó, nagy hullámtörés leküzdése után, a Seti és a Trisuli folyó összefolyásánál érjük el túránk végcélját. Kikötés után még elfogyasztjuk uzsonnacsomagunkat, majd buszra szállunk, hogy az indiai határ mentén fekvő Chitwan Nemzeti Park területén folytathassuk nepáli kirándulásunkat. A lassan már megszokott utazási tempóval az esti órákban érkezünk meg a vadrezervátumba. Szállás egyszerű bungalókban vagy vendégházban, ahol két éjszakát töltünk.

17/+3

 
Chitwan Nemzeti Park
 

Ma egész napos szafari program következtik a Chitwan Nemzeti Park területén. Kora reggel madárlesre indulunk a közeli ligetes térségbe, majd elefánthátra pattanunk, s így próbáljuk a dzsungel királyának számító tigriseket felkutatni. A tigris nyomára bukkanni ugyan nem olyan egyszerű, viszont orrszarvút, szarvast, lombok között tanyázó majom-csapatokat minden bizonnyal láthatunk. Ebéd után igény esetén részt vehetünk az elefántfürdetésen: e barátságos ormányosokkal együtt fürödhetünk, frissítő zuhanyt vehetünk a hátukon. A délutáni órákban pedig krokodil lesre indulunk vezetőink kíséretében. A helyiek által használt, egyetlen fatörzsből kivájt kenukkal siklunk a Rapti-folyó sekély vizein, melynek során a vízparton sütkérező krokodilok mellett számos vízimadarat is megfigyelhetünk. Az elefánt telep közelében szállunk partra, ahol megnézhetjük az itt nevelt kis elefántokat. Élményekben gazdag napunkat egy napnyugtanézéssel zárhatjuk. A Rapti-folyó partján sorakozó éttermek valamelyikének teraszáról szemlélve várjuk, ahogy a lemenő Nap vöröslő korongja eltűnik a dzsungel fái közt...

18/+4

 
Chitwan Nemzeti Park, Kathmandu
 

Korán reggel elhagyjuk a Chitwan Nemzeti Park területét, s busszal visszatérünk Kathmandu városába, közvetlenül a reptérre utazunk és megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.

További képek az Eupolisz képtárban és Facebook oldalunkon, a képgalériákban !


http://kundermann.hu/fotok/tibet/

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés