Szlovák Paradicsom II.

Szurdok-kalandok vad vízfolyások mentén, hatalmas vízesések árnyékában

Ez a programleírás jelenleg archív. Aktuálisan nincs hozzá tervezett időpontunk, az is előfordulhat, hogy később más formában szervezzük meg.
Ha szeretnéd követni, mi történik ezzel az úttal, akkor érdemes felirtakoznod a hírlevelünkre, ebben az új időpontok vagy új programok meghirdetéséről minden esetben tájékoztatunk.

Hírlevélfeliratkozás - csak akkor küldjük, ha tényleg információt akarunk közölni :)
A Szlovák Paradicsom, azaz Káposztafalvi-karszt területén számtalan gyönyörű szurdok és kanyon található, ezért egy újabb programot szerveztünk ide. A napi túraútvonalak változatos palettája már nagyobb túrázási tapasztalatot és erőnlétet kíván, mint az I. programnál, de a látvány szokás szerint megéri a fáradtságot. A remek túrák után pedig közös tábortűz melletti borozgatásra várjuk a megfáradt vándorokat :)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2013. május 18. -
2013. május 20.
A jelentkezés lezárult
1

 
Budapest, Podlesok, Kis Kysel szurdokvölgye, Cingov
 

Indulás Budapestről, reggel 7 órakor. Találkozás 6.45-kor a Hősök terén az Műcsarnok oldalánál az autóbusz parkolóban. Mintegy 5 órás utazás után érkezünk meg a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park északi peremvidékére, ahol a leglátványosabb túrák kiindulópontja található. Podlesokból (650 méter) bemelegítésként eltúrázunk a Klástorisko fennsíkra (838 méter) egy kellemes túraösvényen, majd némi pihenés után elindulunk a kis Kysel szurdokvölgyének irányába. Mielőtt leérnénk a völgybe, letérünk egy elfeledett vízesés felé. Innen már vadregényes doronglétrákon keresztül érjük le az Obrovsky vízesés tetejét, ahonnan nagyon jó a kilátás robajló folyamra. A fotószünet után már elindulunk a Kysel rövid, de intenzív élményeket rejtegető szakaszára. Miután magunk mögött hagyjuk a szurdokot, megpihenünk (950 méter) és visszaereszkedünk a buszunkhoz egy órás túrával. Teljes menetidő: 5,5 óra, táv: 9,2 kilométer, szintkülönbség: 450 méter. A túráról visszatérve rövid buszút után elfoglaljuk szállásunkat a Cingov üdülőfalu szélén levő panzióban. Este lehetőség van a helyi kis étteremben vacsorázni.

2

 
Pila, Velky Sokol, Glac fennsík, Tomásovská Belá-völgy, Hernád, Cingov
 

A tegnapi bemelegítés után a mai napon egy hosszú, változatos túraútvonalra indulunk. Busszal Pila faluig utazunk (581 méter), majd a parkbelépő megvásárlása után egy félórás kellemes sétával érjük el a Nagy-Sólyom szurdokvölgy bejáratát. Az első szakaszon még a patak egyik, majd másik oldalán túrázva lassan beszűkül a völgy és innen már doronglétrákon, fahidakon keresztül haladunk egyre feljebb. Először a Kőkapu szűkületbe érkezünk, majd a Kis- és a Nagy-lépcsős vízesés következik. Itt található a terület egyik legnagyobb vaslétrája, amin már felkapaszkodva a völgy szélesebb szakasza felé érkezünk. Némi pihenés után a felső szakaszon elérjük a Roth-szakadékot és a keszekusza doronglétrákat, majd elérkezünk a Glac útra (899 méter). A Glac tetőn (990 méter) elérjük az egykori erdészházat, ahol egy hosszabb, jól megérdemelt pihenőt tartunk. Továbbindulva változatos felszínformák között a Biely patak felé ereszkedünk. Elérkezünk a Savanyú torkolatába (556 méter), ahonnan továbbra is kis hidak, láncok, és pallók segítik haladásunkat. Utunk ezen szakasza már inkább csak a bátor és vállalkozókedvű túrázók által járt részen halad. A Hernád áttörés középső szakasza felé érkezünk, amit majd egyórányi túrázással érünk el. A Tamásfalvi kilátó alá érkezünk, felettünk 160 méteres sziklafal magasodik, sokszor sziklamászókkal az oldalán. Innen már nincs messze a jól megérdemelt pihenés, a lehetőség a helyi specialitások elfogyasztására a szállásunk környékén. Teljes menetidő: 8-9 óra, táv: 18 kilométer, halmozott szintkülönbség: 700 méter.

3

 
Hernád völgye, Sokolia dolina szurdokvölgye, Budapest
 

Bepakolás és a szállás átadása után kalandhétvégénk utolsó napján a már ismert útvonalon indulunk el a Hernád mentén majd a Belá völgyben a Sokolia dolina szurdokvölgyébe. A kezdetben kellemes, tágas völgyben felfelé túrázva már előtűnnek a grandiózus sziklafalak, és a kisebb létrás szakaszok. Elérkezünk a időközben a nagy vízesések és a hatalmas létrarendszerek világába, ahol mintegy 70 métert haladunk függőlegesen több létrán, majd kis hidakon felfelé, de az erőfeszítésekért a látvány mindenképp bőségesen kárpótol. Kiérkezve a völgyből megpihenünk, majd nekiveselkedünk a fárasztó ereszkedésnek Pila falu irányába. A túra levezető szakasza itt egy gyönyörűséges bükkerdőbe torkollik, majd egy erdei útra kiérve sokáig szintben haladva egy hirtelen meredélyen leereszkedve jutunk el a buszunkhoz. Menetidő: 7 óra, táv: 13 kilométer, szintkülönbség: 700 méter. (Ezen a napon mindenképpen fontos, hogy csak az tartson velünk akinek biztos a mozgáskoordinációja, valamint nincs tériszonya! Esős időben ez a szurdok nem járható, helyette a Nagy Kyselben túrázunk.) Túra után buszunkba szállunk és hazaindulunk. Kb. 5-6 órás utazás után érkezünk meg Budapestre a késő esti órákban.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés