Via Ferrata: Rax-Alpok (kezdőknek, 2 nap)

Klettersteig az Alpokban - kezdőknek

A Rax-Alpok nem csupán közelsége miatt népszerű a magyar természetkedvelők körében. A hegytömbre vezető nagyszámú turistaösvény mellett számos jól kiépített, biztosított klettersteig útvonalat is találunk, melyeken a sziklamászásban nem jártas kirándulók is biztonsággal próbára tehetik ügyességüket és bátorságukat, s addig nem sejtett, egyedülálló pillantásokat vethetnek a hegyek korábban megközelíthetetlennek vélt sziklavilágába. A hegytömb észak-keleti részén, a Grosses Höllental völgyében induló utak közül a legizgalmasabbakat vettük bele programunkba, amelyet a via ferrátázással csak most ismerkedő újoncoknak különösen jó kiindulási alapot kínálnak. Rax programunk tehát amolyan bemelegítés a ferrátázás világába, abszolút kezdőknek mindenképpen ezt ajánljuk, aztán ha ízlik, jöhetnek a Hohe Wand technikásabb falai, vagy a Dolomitok igazi kihívást jelentő útvonalai.

Ez a túránk a 2007 m - Rax-Alpok  csúcsmászó programunkkal párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, és a napi túráink is hasonló térségekbe vezetnek – csak más-más utakon.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. június 10. -
2017. június 11.
Még tudsz jelentkezni.
2017. május 14.
2017. szeptember 23. -
2017. szeptember 24.
Még tudsz jelentkezni.
2017. augusztus 27.
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező.

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
1

 
Budapest, Rax-Alpok: Teufelsbadstubensteig (A/B)
 

Indulás Budapestről reggel 6 órakor. Találkozás 5.45-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Mintegy 4-5 órás utazást követően érkezünk Ausztriába, a Schwarza-patak partjára, amely a Rax és a Schneeberg hegytömbjét választja el egymástól. A Weichtal-szurdok bejáratánál található parkolóban hagyjuk a buszunkat. A felszerelésünk felpróbálása és az elméleti oktatás után gyalogosan indulunk a Rax-Alpok északi oldalán található Grosses Höllental-völgyhöz, amely az egyik leglátványosabbnak számít 500-600 méteres, szinte függőleges sziklafalaival. Bemelegítésképpen egy vaslépcső közel 200 lépcsőfokával kell megküzdenünk, majd a lassan, de fokozatosan emelkedő erdei ösvényen, illetve erdészeti úton túrázunk, míg elérünk a sziklafalak lábához. Itt találhatóak a tulajdonképpeni via ferrata beszállások, ahol számos útvonal közül választhatunk. Mi kezdésként a Teufelsbadstubensteig via ferrátán keresztül élvezzük a kapaszkodást fölfelé a Höllental-völgy sziklafalain. Látványos útvonal ez, az egyik legkedveltebb és legjobban kiépített klettersteig a Rax-on. A túra első fele az izgalmasabb, hosszú vaslétrák váltakoznak a kitett, de jól biztosított sziklafalakkal, sziklahasadékokkal, majd keskeny, cikkcakkos ösvény következik törmeléklejtőkkel. A közel 3 órás mászás után a Wachthüttelkamm gerincre érkezünk, ahonnan élvezhetjük az egyedüli kilátást, majd egy meredek, létrákkal, láncokkal megerősített ösvényen ereszkedve térünk vissza a völgybe, a Weichtal-szurdok bejáratánál található szállásunkra. A szobák elfoglalása után megvacsorázunk, majd megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: a frissen felújított menedékházban, matrac szálláson.
(Menetidő: 5-6 óra, szintkülönbség: 500 méter fel/le.

2

 
Rax-Alpok: Alpenvereinsteig (A/B), Törlkopf (B/C), Budapest
 

Reggelit követően összecsomagolunk, majd elindulunk mai túránkra. Kezdetben a tegnapról már ismerős útvonalon haladunk, ám ma egy másik beszállást választunk a sziklafalak lábához érve: a kicsit hosszabb, de annál látványosabb útvonalon, az Alpenvereinsteig ferrátán indulunk el felfelé. Az út első részén hosszú vaslétrákon kapaszkodunk, majd az egyik legszebb, szakaszonként drótkötéllel, néhol további vaslétrákkal biztosított útvonalon mászunk fel a Rax-fennsíkra. Itt előbb az 1620 méter magasan fekvő Höllental-Aussicht kilátópontról tekinthetünk vissza a völgyre, ahonnan érkeztünk, ill. a szemközti Schneeberg ugyancsak impozáns sziklafalaira, majd immár kényelmes sétával érjük el a nap kihívását. Ez nem más, mint a Törlkopf 1589 méter magas sziklacsúcsának meghódítása. Itt újra szükség lesz a via ferráta felszerelésünkre, hiszen a szikla oldalán végigvezető útvonal B/C nehézségű, s rövidsége ellenére kellemes izgalmakat tartogat a gyakorlottabb ferrátázóknak is. Ezután visszasétálunk az Otto-menedékházhoz, az igencsak megérdemelt pihenőre. Akinek kedve, és ereje is van, a közeli Jakobskogel csúcsát hódíthatja meg, a hatalmas csúcskereszt tövéből csodálatos a panoráma. Innen a Rax-felvonó állomására indulunk, és pár perc alatt 1000 méternyi szintet ereszkedve érkezünk vissza a völgybe, ahol már vár ránk a buszunk. ( FIGYELEM! Friss információ! A Rax-felvonó felújítása befejeződött, így lefele útra a felvonót újra igénybe tudjuk venni! ) Kellemesen elfáradva, friss élményekkel feltöltődve a késő délutáni órákban indulunk haza. Budapestre késő este érkezünk. Ellátás: reggeli. (Menetidő: 7-8 óra, szintkülönbség: 1200 méter fel 250 méter le.)

Az oldalon látható képeket Szabadka Zsófia készítette.

További képek az Eupolisz facebook oldalán, a képgalériákban.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés