5895 m - Kilimandzsáró: Machame-ösvény (Ngorongoro-kráter, Zanzibár)

Afrika csúcsától a szavannák világán át a fűszerek szigetéig

Kiegészítő akklimatizáció: Mt Meru (4566 m) - hosszabbítási lehetőség: 3 napos szafari + 5 nap lazulás Zanzibáron
UPDATE!
2015 szeptember 12-én ezt az utunkat kettébontottuk Kilimandzsáró mászás, illetve Ngorongor-kráter és Zanzibár utakra.

Emiatt a 2016. januári Kilimandzsáró mászásunkra már nem itt, hanem ezen az oldalon tudsz jelentkezni. A szafari és Zanzibár utunkat itt találod.
Afrika tetejére vezet az egyik legsikeresebb túránk: az elmúlt sok év alatt eddig összesen 150 fő tartott velünk, 10-16 fős csoportokban, akik közül 143 fő felért a Kibo kráterperemére! Óriási eredmény, amiért mindenki gratulációt érdemel! Az Eupolisz csoportok minden tagjának ajánljuk a Kilimandzsáró előtti akklimatizációs túránkat, mert ez nagyban megkönnyíti a csúcshódítást, sőt, előfordul, hogy ez alapvetően szükséges a Kibo-ra feljutáshoz. Fontos tudni, hogy az előzetes akklimatizáción résztvevők közül mindenki felért az Uhuru Peak-re, a hatékonyság 100%-os!

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez egy könnyű túra, el kell keserítsük. Egyáltalán nem az. Csak meg kell nézni máshol (már ahol bevallják) a Kilimandzsáró túrák általános sikerességét. Tény, hogy technikai értelemben a hegy nem jelent kihívást, azonban túrázni ebben a magasságban, legyűrni a csúcsnapon a szintet, korántsem egyszerű: elhivatottságot, alapvető fizikai kondíciót, megfelelő felszerelést, és elsősorban kitartást igényel.

Az emberi kitartás mellett azonban biztosan tudjuk, hogy a sikeres túrák alapja, a legfontosabb tényező, a megfelelő akklimatizáció. Erre lehet csak építkezni ebben a magasságban, e nélkül a kínlódás, a hegyibetegség, és az idő előtti visszafordulás szinte bizonyosan benne van a pakliban. Ezért szervezzük és ajánljuk a túra előtt az akklimatizációs Mount Kenya, illetve Mount Meru mászást, és ezért szeretünk a legjobb akklimatizációt biztosító Machame-ösvényen haladni.

Összehasonlításnak: a három legnépszerűbb, és egyben általunk is szervezett útvonal, ösvény jellemzése.

A Machame utat amiatt is szeretjük, mert - bár a szépség relatív fogalom - a legtöbbek (például a helyi vezetők, rangerek) által a legszebbnek tartott útvonal. Rajta a Shira vulkáni krátere mellett érjük el a Kibo tömbjét, majd annak oldalában haladva a Mawenzi csonkja tárul elénk. A Kilimandzsáró-hegység mind a három óriási vulkáni kúpja elénk kerül tehát, mielőtt felérnénk a legmagasabb pontra, a Kibo csúcsára, az Uhuru Peak-re.

Kilimandzsáró programunk azonban nem "csupán" Afrika legmagasabb pontjának megmászásáról szól. A kapcsolódó fakultatívan választható szafari programmmal és zanzibári lazulással együtt egy nagyon kerek, Kelet-Afrika legkülönlegesebb, leglátványosabb régióit érintő utazás. Ha valaki nem feltétlenül hegyet mászni szeretne, hanem egy olyan, felettébb látványos trekking túrára vágyik, ami átlagos erőnléttel is teljesíthető, az a Mount Kenya és a Kilimandzsáró csúcsmászó napját kihagyva akár az alaptáborban is megvárhatja a többieket.

Képzeld el: a pirkadat narancsszínű fényei mind markánsabban rajzolják ki a távolban a Mawenzi csipkézett sziklacsúcsait. Alattunk felhők gomolyognak, felettünk a ragyogóan kék ég. Szinte karnyújtásnyira tőlünk kékesen csillámló gleccserek. Már csak néhány méter. Mégis egy örökkévalóságnak tűnik. De egyszerre csak ott állunk Afrika tetején, a Kilimandzsáró csúcsán! Uhuru-Peak: 5895 méter! Sikerült, megcsináltuk! Kétségtelenül az egyik legemlékezetesebb pillanat marad ez mindenki életében, aki a szinte már mítosszá vált óriásvulkán, a Kilimandzsáró megmászására vállalkozik. Ugyanakkor 6 napos gyalogtúránk, amely a hegyre vezető számos útvonal közül a leglátványosabb, legváltozatosabb Machame úton halad, a Kibo kráterét a déli oldalról megkerülve, nem csupán a csúcsmászás egyedüli élményét kínálja. A „Kili” minden nap és minden napszakban új arcát mutatja felénk. Ködpárába burkolódzó, lecsüngő mohákkal és liánokkal borított erdőségeken, hatalmas fa matuzsálemek között indul a túránk, majd a bokros, ligetes térségek után a Kilimandzsáró különleges növényei, az óriás lobéliák és szeneciók ejtenek ámulatba, a magashegységi sivatag kopár világát pedig a mind közelebb kerülő gleccserek, a „lábaink alatt” kavargó felhőpamacsok, s a végtelenbe nyúló panoráma teszi örök emlékké. Kelet-Afrika ugyancsak gazdag állatvilágával a hosszabbításként választható, két napos szafari program során ismerkedhetünk, hogy aztán lezárásként Zanzibár mesés tengerpartján pihenjünk. A szafari során a Tarangire Nemzeti Parkba, továbbá a világ nyolcadik csodájának is nevezett Ngorongoro-kráterhez látogatva a „Big Five”, azaz a vadászok körében legveszélyesebbnek tartott 5 nagyvad (oroszlán, gepárd, kafferbivaly, orrszavú, elefánt) mindegyikével nagy eséllyel összeakadhatunk, de ezen túl sok-sok egyéb, különleges állatot (majmok, vízilovak, zebra és gnú-csordák, zsiráfok, flamingók) láthatunk. Zanzibáron pedig minden bizonnyal jól fog esni mindenkinek egy kis lazulás a pálmafákkal szegélyezett, mesébe illő tengerpartokon, ahol a fehér korallhomok és a türkizkék tenger csak a felszín: a víz alatti világ még színesebb csodákkal vár!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Akklimatizációs túralehetőség a Kilimandzsáró mászás előtt egy négy napos trekkingre a Mount Meru hegyre, egy extra pihenőnappal Moshiban! Részletek: 4566 m - Mount Meru Mivel a megfelelő akklimatizáció a sikeres Kilimandzsáró mászás titka, a Mount Meru kiegészítő programot kimondottan javasoljuk a biztos siker érdekében! A Mount Meru mászást minimum 6 fő jelentkezése esetén indítjuk!

Amennyiben a lehetséges hosszabbításra is jelentkezel: Ngorongoro-kráter - Tarangire Nemzeti Park 3 napos szafari + Zanzibár (5 nap/4 éjszaka), akkor az utazásod 2016. január 31-én ér véget, várható érkezés Magyarországra: másnap. A hosszabbítás ára: 269.000 Ft. Ezt a kiegészítő programot minimum 6 fő jelentkezése esetén indítjuk! Kérjük, hogy részvételi szándékodat mind a kiegészítő Mount Meru előakklimatizációs túra, mind az esetleges szafari - Zanzibár hosszabbítás vonatkozásában jelentkezéskor jelezd felénk!
1

 
Moshi
 

Érkezés Kilimandzsáró reptérre. Transzfer Moshiba, a Kilimandzsáró lábánál fekvő kisvárosba. Útközben bepillantást nyerhetünk a helyi lakosok életébe, mindennapjaiba, a nyüzsgő piacok tarka forgatagába. Moshiban szállásunk elfoglalása után rövid programmegbeszélést tartunk, s szerencsés esetben szállásunk teraszáról vethetjük első pillantásainkat a Kilimandzsáró égbe törő vulkáni kúpjára, a tetején a fehéren csillámló gleccserekkel. Afrika legmagasabb hegye valóban fölénk tornyosul: a légvonalban alig 20 kilométerre magasodó 5895 méteres csúcs ekkor közel ötezer méterrel van magasabban nálunk. Este pihenés, rákészülés a másnapi túrára.

2

 
Moshi, Machame-kapu (1840 m), Machame-tábor (2950 m)
 

Reggeli után a Kilimandzsáró déli lejtőinél található Machame település érintésével a nemzeti park bejáratához utazunk. Útközben megállunk egy út menti mini marketben feltölteni készleteinket, s mintegy másfél óra zötykölődés után érkezünk az 1840 méteren található Machame-kapuhoz. Amíg vezetőnk az engedélyeket intézi, lesz időnk végignézni azt a nagy nyüzsgést, ahogy teherhordóink a 6 napos expedíciónk felszerelését összepakolják, lemérik, majd kényelmes, laza tempóban nekivágunk túránk első szakaszának. Nagyon fontos, hogy kezdettől fogva rendkívül lassan, kimért lépésekkel haladjunk. Erre vezetőnk újra és újra emlékeztet is: „Pole, Pole” ! A biztos csúcshódításnak ez az egyik titka! Az első két órában széles, erdei úton haladunk, csekély emelkedővel, majd egy keskeny ösvényre térünk át, s már igazi esőerdőben, hatalmas faóriások között visz tovább az utunk. Itt valóban nehéz gyorsan haladni – nem annyira a terep, sokkal inkább az állandó fényképezésre csábító vadregényes táj miatt. A mohával vastagos benőtt fák, a lecsüngő liánok, a sok színes virág, a fák lombkoronájában zajongó majomcsapatok mind megtorpanásra késztetnek. Táborhelyünk felé közeledve elhagyjuk az esőerdő övezetét, s magasra nőtt bokros, ligetes térségbe érünk. Egy tisztáson, 2950 méteres magasságban fekszik a Machame-táborhely, ahol érkezésünkkor már állnak is sátraink, s kísérőink forró teával várnak. Akinek van még energiája, azzal napnyugtanézés céljából feljebb kapaszkodunk még egy kicsit az ösvény mentén, majd várhatóan jó étvággyal fogyasztjuk el első tábori vacsoránkat. (szint: 1110 méter fel, táv: kb.16km, menetidő: 5-6 óra)

3

 
Machame-tábor (2950 m), Shira-tábor (3840 m)
 

Kora reggel sátrunkból kibújva jó eséllyel megcsodálhatjuk a még távolból íncselkedő Kibo sajnos mind jobban visszahúzódó gleccsernyelveit, majd reggeli után felkerekedünk, hogy ismét egy közel ezer méteres emelkedést abszolváljunk következő táborhelyünkig. Míg tegnap még az esőerdőben kapaszkodtunk felfele, ma egészen más jellegű tájon, ligetes, bokros térségeken keresztül, 2-3 méteres Erikafák között vezet utunk, egykori lávafolyások különleges alakzatai mellett. A Shira-platóhoz közeledve már találkozunk a Kilimandzsáró talán legjellegzetesebb növényei, az óriás szeneciók és lobéliák néhány méretes példányával. Napközben várhatóan reánk ereszkedik az ebben a magasságban szinte mindennapos ködtakaró, amely aztán az esti órákban szétoszlik. Táborhelyünk 3840 méteren fekszik, ahonnan a délután folyamán lesz időnk elbóklászni a közeli lávabarlangokhoz, avagy kisétálni a plató szélére, a napnyugta fényeit megcsodálni. (szint: 890 méter fel, táv: kb.8 km, menetidő: 4-5 óra)

4

 
Shira-tábor (3840 m), Láva-torony (4630 m), Barranco-tábor (3950 m)
 

Érdemes ismét korán kelnünk, hogy tanúi lehessünk, amint a felkelő nap narancs fénybe vonja a szomszédos Mount Meru felhők fölé tornyosuló, 4566 méter magas csúcsát és a mára már nagyrészt lepusztult Shira-kráter markáns gerincvonulatát. Mai túranapunkon aztán újra sokat változik a táj, ahogy a Kilimandzsáró következő éghajlati övezetébe lépünk. A táborhelyünket elhagyva szinte azonnal a magashegységi sivatag kopár, sziklás vidékén találjuk magunkat. 4000 méteres magasság fölött úgy érezzük, hogy valóban egy kősivatagban járunk. Lassú, kimért lépésekkel haladva, kisebb pihenőket tartva mintegy 3-4 óra alatt érkezünk meg a 4630 méteres magasságban található Láva-toronyhoz, amelyet a jobb akklimatizáció miatt érintünk. A torony lábánál fogyasztjuk el ebédcsomagunkat, amiből erőt meríthetünk az előttünk álló ereszkedéshez. Először egy meredek, sziklás szakaszon küzdjük le magunkat, majd lankásabb részekre érve az egész túra egyik leglátványosabb, legkülönlegesebb szakasza következik az ösvény mentén mind sűrűbben megjelenő óriás szeneciókkal és lobéliákkal. A délutáni órákban érkezünk meg a Machame-útvonal legszebb táborhelyére, a fenséges Barranco-fal lábánál, óriás szeneciók erdejében létesített Barranco-táborba. Táborhelyünkről nézve különösen látványosak a napnyugta narancsszínű fényei a szemközti Nagy Barranco-fal szikláin. (szint: 790 méter fel, 680 méter le, táv: kb.10 km, menetidő: 6-7 óra)

5

 
Barranco-tábor (3950 m), Karanga-völgy, Barafu-tábor (4620 m)
 

Túránk ma a Kibo csúcsát teljesen megkerülő körtúra útvonal déli szakaszán halad, túlnyomórészt 3500 és 4200 méteres magasságok közt, hullámzó terepen. Táborhelyünket elhagyva előbb óriási lobéliák és szeneciók erdején át ereszkedünk le a patakmederhez, majd egy meredek kapaszkodás vár ránk a tegnap már megcsodált Nagy Barranco fal oldalában. A sziklás terepen gyakran kezünket is használnunk kell az előrejutáshoz. Cserébe egy gyönyörű, sziklateraszon kapunk egy kis pihenőt, felettünk a Kibo, előttünk a Mt Meru. A Karanga-völgybe leereszkedve ismét dúsabb vegetáció fogad, majd egy kisebb kaptató után a Karanga-táborban (3940 m) segítőink már meleg ebéddel várnak. Innen ösvényünk újra a magashegységi sivatag kopár sziklavilágában vezet tovább, fejünk felett a Kibo gleccsernyelveivel. Végül még egy kemény kaptató következik túránk legmagasabban fekvő táborhelyére: egy hegygerincen, 4620 méteres magasságban felépített Barafu-táborba, ahonnan remek kilátást élvezhetünk a Mawenzi csipkézett sziklatömbjére. A holnapi csúcsmászás előtt ajánlatos időben hálózsákjainkba bújni, s szunnyadni néhány órát! (szint: 900 méter fel, 300 méter le, táv: kb.13 km, menetidő: 6-7 óra)

6

 
Barafu-tábor (4620 m), Stella Point (5745 m), Uhuru-csúcs (5895 m), Barafu-tábor, Mweka-tábor (3100 m)
 

A csúcstámadás napja! Még éjfél előtt megkapjuk az erőt adó meleg teát, némi harapnivalót, összekészülődünk, termoszainkat is feltöltjük forró teával, aztán éjfélkor nekivágunk az éjszakának. A fejlámpáink fényében araszolunk a meredek omladéklejtőn a már megszokott, kimért tempóban. „Pole, pole!” Közel 1200 méteres szintkülönbséget kell leküzdenünk a kráter pereméig. A Stella Point 5745 méteres magasságában találkozik ösvényünk a Marangu útvonallal. Itt rövid pihenőt tartunk, s miközben erőt gyűjtünk, megcsodáljuk, ahogy a felkelő nap sugarai beragyogják a baloldalt húzódó Rebmann-gleccser jég alakzatait. Innen „már csak” 150 méternyi magasság és még egy óra lassú botorkálás választ el attól, hogy Afrika legmagasabb pontján, a Kilimandzsáró tetején álljunk! Uhuru, azaz Győzelem-csúcs: 5895 méter! Van okunk az ünneplésre nekünk is! A kötelező jellegű csúcsfotók elkészülte után aztán a már ismerős útvonalon indulunk lefele, hatalmas gleccserek mentén. A Stella Point-ot elérve az időközben felolvadt, lazává vált törmeléklejtőn már jóval gyorsabban le tudunk ereszkedni a Barafu-táborba, ahonnan pár óra pihenés és jó étvággyal elfogyasztott ebéd után még 3-4 órás, hosszú ereszkedés vár ránk lefele a 3100 méteren fekvő Mweka táborhelyig. Útközben a kopár sziklasivatagot újra mind gazdagabb növényvilág váltja fel. Táborhelyünkön vacsoránk elfogyasztása után kétségtelenül fáradtan, de jól eső érzéssel zuhanunk hálózsákjainkba e rendkívül hosszú, fárasztó, de örökre emlékezetes nap után. (szint: 1280 méter fel, 2800 méter le, táv: kb.6 km az Uhuru csúcsig, kb.17 km a Mweka-táborig, menetidők: Stella Point: 5-6 óra, Uhuru-csúcs: 1 óra, Barafu-tábor: 3 óra, Mweka-tábor: 3 óra, összesen: 12-13 óra!)

7

 
Mweka-tábor (3100 m), Mweka-kapu (1800 m), Moshi
 

Utolsó túraszakaszunk a Mweka ösvényen haladva már csak amolyan levezetés a tegnapi csúcshódítás után. A tábort elhagyva ismét az esőerdő fenséges, mohákkal vastagon borított fái és égig érő páfrányok között találjuk magunkat. A magashegyi sivatag kopár tájai után most még inkább élvezzük a zöld, dús vegetációt, az ösvény mentén nyíló színes virágokat, s a fák ágai közt kis szerencsével a különösen látványos fekete-fehér szőrű colubus majmokat is megfigyelhetjük. Mintegy négy óra túrázás után érjük el a Mweka-kaput, ahol búcsút intünk kísérőinknek, átvesszük a csúcsmászást igazoló oklevelet, s némi alkudozás után kezünkben Kilimanjaro sörrel, felsőtestünkön pedig egy frissen vásárolt „just done it” feliratú Kilimandjaro pólóval baktathatunk vissza banánültetvények között a közelben várakozó buszunkhoz, ami alig egy óra alatt visszarepít minket Moshiba, kényelmes szállásunkra. (szint: 1300 méter le, táv: kb.15 km, menetidő: 3-4 óra)

8/+1

 
Moshi, Tarangire Nemzeti Park, Mto wa Mbu
 

Aki csak az alap Kilimandzsáró mászást választotta, azok számára transzfer Kilimandzsáró reptérre, hazautazás Budapestre.

Aki a hét napos hosszabbítást is választotta, azokkal ma szafari programunkra, a Manyara-tó partján fekvő Tarangire Nemzeti Parkba látogatunk. Moshiból jó három órás utazással érjük el Mto Wa Mbu apró települését, amely a Manyara-tó északi partjainál fekszik, s ahol a szállásunk lesz egy tiszta, kellemes kempingben, s innen indulunk mindkét szafari programunkra. Első nap délután a Tarangire Nemzeti Parkba látogatunk, amely elsősorban az itt található rengeteg elefántról és a hatalmas, akár ezer éves baobab fákról nevezetes. De jó eséllyel láthatjuk a szafari programokról már ismerős patásokat (zebra, gnú, gazella, antilop), s némi szerencsével a rájuk vadászó nagyvadakat is (oroszlán, gepárd, leopárd), számos zsiráfot, varacskos disznót, struccot, rengeteg színes madarat - azaz jóformán mindent, az orrszarvú kivételével, melyet a 80-as években a vadorzók teljesen kiírtottak... A parkot napnyugtakor kell elhagynunk, szállásunkra visszatérve már meleg vacsorával várnak. Vacsora előtt körbenézhetünk még az út menti árudákban, ahol a legkülönbözőbb fafaragásokra, színes Tingatinga festményekre alkudozhatunk, avagy megkóstolhatjuk a helyi specialitást, a piros banánt, a vacsora mellett pedig stílusosan egy üveg Safari sör mellett beszélhetjük át a nap élményeit. Szállás kempingben, kétszemélyes sátrakban.

9/+2

 
Ngorongoro-kráter, Ol Doinyo Lengai, Engaresero
 

Ma folytatódik a szafari programunk, s reggeli után táborhelyünkről a szafari programok csúcspontja, a Ngorongoro-kráter felé vesszük az irányt. Mintegy 2 órás utazás után érkezünk a nemzeti park bejáratához, ahol engedélyeink beszerzése után először egy kilátópontot érintünk. Innen remek rálátás nyílik a 16*20 km átmérőjű, a peremtől számítva mintegy 600 méter mély óriáskráterre. A világ legnagyobb, nem víz borította kalderájában a zsiráfok kivételével, melyek a meredek kráterfalakon való közlekedésre alkalmatlanok, a kelet-afrikai szafarik állatvilága szinte teljes egészében képviselteti magát. Erről hamarosan mi magunk is meggyőződhetünk, amikor szafari járműveinkkel leereszkedünk a kráter aljába. Nagyon jók az esélyeink arra, hogy a szabadon legelésző zebra, antilop, gnú és bivalycsordák, a kóborló hiénák, a sekély vizű tavakban dagonyázó vízilovak mellett a „big five”, azaz az öt legveszélyesebbnek tekintett nagyvad: az oroszlán, a leopárd, a kafferbivaly, az orrszavú és az elefánt néhány példányával is összeakadjunk. Ebédcsomagunkat egy tó partján kialakított piknikező helyen fogyasztjuk el, ahol különösen vigyáznunk kell az elemózsiára a légből váratlanul lecsapó madarakra! A késő délutáni órákban járműveinkkel felkapaszkodunk a kráter pereméhez vezető meredek úton, még egy utolsó pillantást vetünk a Ngorongoro-kráterre, majd folytatjuk utazásunkat egy igazi kalandokkal kecsegtető, turisták által kevésbé látogatott vidékre, a Nátron-tó vidékére, a “Pokol tornácára”. A Nátron-tó a Kelet-Afrikát átszelő Nagy Hasadékvölgy (Great Rift Valley) keleti ágában, a kenyai határ mentén fekszik, a világ legsósabb tava, ahol tenyészidőszakban közel 2 milló flamingó varázsolja rózsaszínné a partmenti sávot. A Ngorongoro-krátert elhagyva jó 3-4 órás utazás után érkezünk meg e túlvilági látványt nyújtó vidékre, ahol a Ngorongoró-felvidék hűvösebb klímája után igazi nyári forróság fogad. A Nátron-tóhöz közelebb érve több helyen is megállunk fotószünetet tartani, lencsevégre kapni a 2878 méter magas Ol Doinyo Lengait, Tanzánia ma is működő vulkánját, melyet a környéken élő maszáj törzsek Istenük, Engai lakhelyeként tisztelnek. Várhatóan a kora esti órákban futunk be Engareseroba, ebbe az igazi világvége hangulatot árasztó maszáj faluba, ahol egy ligetes, tóparti kempingben állítjuk fel táborunkat. Szállás kempingben, kétszemélyes szafari sátrakban, teljes ellátással.

10/+3

 
Engaresero, Nátron-tó, Engaresero-szurdok, Moshi
 

Reggeli után terepjáróinkba pattanunk és a Nátron-tó partjára hajtunk, hogy a tó partján tegyünk egy kisebb sétát, megpróbáljuk becserkészni a rózsaszín flamingó csapatokat, s megnézzük azokat a lávafolyásba kövült lábnyomokat is, melyek korát több tízezer évesre becsülik... Tóparti kirándulásunk után helyi maszáj vezetőnk kíséretében egy izgalmas szurdoktúrára indulunk az Engaresero-szurdok mélyére, ahol a Kráter-felföldről érkező vízfolyások egy keskeny, vízesésekben gazdag völgyet alakítottak ki. Néhol a patak partján haladunk, néha a vízben gázolva jutunk egyre közelebb a szurdok végén megbúvó legszebb vízesésekhez, ahol a déli hőségben mi is megmártózhatunk. Felfrissülve térünk vissza táborunkba, ahol egy meleg ebéd elfogyasztása után összepakoljuk felszerelésünket, s az Ol Doinyo Lengai lávafolyásai mellett elhaladva újra a civilizáció, azaz Moshi felé vesszük az irányt. Egy rövid időre megállunk a már ismerős Mto wa Mbu településen, kicsit feltölteni készleteinket, esetleg, ha eddig még nem tettük volna, kipróbálni a helyi specialitást, a piros banánt. Innen még jó 3-4 órás utazás Moshi, ahova az esti órákba érkezünk, a már ismerős szállásunkra.

11/+4

 
Moshi, Zanzibár
 

Moshiból Kilimandzsáró reptérre utazunk, majd egy belföldi járattal Zanzibár szigetére repülünk, ahol a jól megérdemelt lazulás következik, varázslatos környezetben. A Tanzánia partjaitól mintegy 40 kilométerre fekvő, álomszép tengerpartokkal rendelkező sziget kétségtelenül az Indiai-óceán egyik gyöngyszeme. A fehér korallhomokkal borított, kókuszpálmákkal szegélyezett néhol türkizkék, néhol smaragd színű tenger épp ilyen színes víz alatti világot rejt. Szállásunk a sziget északi csücskében, Nungwi üdülőfaluban lesz, Zanzibár talán legszebb tengerpartja mentén, ahol érkezésünk után gyorsan a vízpartra sietünk, hogy mielőbb az Indiai-óceán habjai közé csobbanhassunk.

12/+5

 
Zanzibár: Nungwi, Mnemba-atoll
 

Ma sznorkel-túrára indulunk a  közeli korallzátonyokhoz, hogy felfedezzük a remek víz alatti világot is. Az óceán aktuális viszonyainak megfelelően vagy a kicsit távolabbi Mnemba-atollhoz hajózunk el, vagy a közelebbi Kendwa korallkertet látogatjuk meg. S amíg mi a víz alá merülünk, a gyönyörű színes halakat és korallokat megcsodálni, kísérőink finom grillezett hallal, ízletes gyümölcsökkel várnak vissza tengeri portyánkról. Jóízű falatozás, némi ejtőzés után visszaindulunk Nungwiba, ahol a tengerparton várhatjuk be a napnyugta vöröslő fényeit.

13/+6

 
Zanzibár: fűszerültetvények, Stone Town
 

A koránkelőkkel a mai napkeltét az Indiai-óceán partján köszönthetjük. Úszhatunk egyet, majd elsétálhatunk a nyílt vízről visszatérő halászbárkákhoz, hogy megnézzük, milyen zsákmányra tettek szert a helyi halászok. A hajnali mozgás után jól fog esni a reggeli, majd kisbuszra szállunk,  hogy megismerkedjünk Zanzibár egyéb látnivalóival is. Jó órás utazás után először egy fűszerültetvényre  látogatunk, ahol rengeteg fűszernövényt ismerünk meg, természetes környezetében. Megkóstolhatunk számos egzotikus, jól ismert avagy számunkra még teljesen ismeretlen gyümölcsöt, megcsodálhatjuk a helyiek egyedüli fára mászó technikáját, aminek eredményeképpen kellemes, frissen lékelt kókuszitalt fogyaszthatunk.  Innen folytatjuk utazásunkat a sziget fővárosába. Helyi vezetőnk kalauzol végig bennünket Stone Town elbűvölő, labirintusszerű városában, ahol felkeressük a nyüzsgő piacot, megnézzük az egykori rabszolgavásár színterét, elzarándololunk Freddy Mercury szülőházához, majd szabadprogram keretében remek szuveníreket vásárolhatunk. Élményekben gazdag napunk megkoronázásaként a tengerparti sétányon felállított lacikonyhák kínálatából válogathatunk ízletesnél ízletesebb falatokat, a tenger gyümölcseitől kezdve, frissen sült halfalatkákon át a zanzibári pizzáig, leöblítve mindezt egy korsó frissen sajtolt cukornádlével.

14/+7

 
Zanzibár
 

Pihenőnap, lazulás Zanzibáron. Mielőtt visszatérnénk az európai télbe, jól fog esni még egy nap lazulás pálmafák árnyékában, avagy süttetni magunkat a napon, vagy csak bóklászni a hófehér homokfövenyes partokon.

15/+8

 
Zanzibár, Dar es Salaam
 

Délelőtt még a parton lazulhatunk, egy utolsó csobbanás is belefér, majd a délutáni órákban Zanzibár szigetéről várhatóan előbb Dar es Saalamba vagy Nairobiba repülünk, majd folytatjuk hazautazásunkat a választott repülési útvonal függvényében.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

Képek a 2014. januári túráról az Eupolisz képtárban.
Képek a 2014. augusztusi túráról az Eupolisz képtárban.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés