5642 m - Elbrusz (v7s)

Zöldellő völgyeken, havas hegyeken át az Elbrusz csúcsára

Hófehér hegycsúcsok, vadul hömpölygő gleccserfolyók, és a számtalan, örökké mozgó gleccser birodalma ez a táj! Oroszországnak ez a része mindig is a túrázók és hegymászók egyik fő célpontja közé tartozott, de Európából nem sokan jutottak el erre az izgalmas, élményekkel teli különleges világba! Mi most belekóstolhatunk az igazi orosz hegyvidéki emberek különös életébe. Kisebb-nagyobb hegycsúcsokra kapaszkodunk fel, átkelünk zúgó hegyi folyókon, gleccsereken, úttalan utakon, hogy elkezdhessük Elbrusz mászásunkat a Kaukázus lélegzetelállító hegyvonulatai között.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
A "Volcanic 7 Summits” (v7s) kifejezés a hét kontinens hét legmagasabb vulkánját foglalja magába. Ezek közül több csúcs már eddig is szerepelt a kínálatunkban, most azonban tudatosan törekszünk arra, hogy szervezetten, Eupolisz túra keretében valamennyit végigjárjuk. Ezen csúcsok megmászása általában technikailag nem okoz különösebb nehézséget, a nagy magassággal és néha az extrém időjárási viszonyokkal természetesen itt is meg kell küzdenünk, de a megfelelő felkészüléssel, jó kondícióval és tudatos akklimatizációval jó eséllyel ott állhatunk a legtöbb ilyen vulkán csúcsán. A 7 vulkáni csúcsból jelenleg 5 elérhető, 2017-re tervezzük a hatodikat, s ha már csak az az egy hiányzik, természetesen elmegyünk az Antarktiszra is! :)

Ha érdekel ez a kihívás, csatlakozz hozzánk, s járd körbe velünk a világot!

A “Volcanic 7 Summits” tagjai:

6893 m - Ojos del Salado (Dél-Amerika: Chile/Argentina)
5895 m - Kilimandzsáró (Afrika: Tanzánia)
5642 m - Elbrusz (Európa: Oroszország)
5636 m - Pico de Orizaba (Észak-Amerika: Mexikó)
5610 m - Damavand (Ázsia: Irán)
4367 m - Mt. Giluwe (Ausztrália és Óceánia: Pápua Új-Guinea)
4285 m - Mt. Sidley (Antarktisz)

1

 
Mineralnye Vodi, Baksan-völgy, Terszkol (2200 m)
 

Moszkvai átszállást követően repülővel érkezünk meg Mineralnye Vodi városába a Kaukázustól északra. Innen kisbusszal  indulunk tovább, és 4-5 órás utazást követően érjük el Kabard – Balkár földet, az Elbrusz lábánál fekvő Baksan-völgyben. A késő esti, éjszakai órákban érkezünk meg Terszkol faluba, és elfoglaljuk szállásunkat, ahol három éjszakát töltünk! Szállás szállóban, Terszkolban.

2

 
Baksan-völgy, Terszkol, Cseget (3404 m)
 

Reggel felderítjük szállásunk környékét. Ismerkedünk a helyi környezettel, itt élő emberekkel, váltunk elegendő orosz valutát, és bevásárolunk a helyi piacon, boltokban. Láthatjuk a régi Szovjetunió máig megmaradt emlékeit, melyeket még most is nagy becsben tartanak, s megtapasztaljuk a mai oroszországi hegyvidéki falvak nemes egyszerűségét, a helyi emberek segítőkészségét. Délelőtt némi szerencsével már látszanak a nap sugaraiban megcsillanó és felhőtakaróból kibukkanó Elbrusz havas csúcsai. Szinte hívogat, de hozzá csak később megyünk. Ebédet követően egy rövid akklimatizációs túrát teszünk a közeli, 3 404 m magas Cseget csúcsra. Elgyalogolunk a hegy lábához ahol éttermek, boltok, árusok között jutunk el az ülőszékes felvonó kiindulásához. Innen indul túránk, amely tökéletes ahhoz, hogy elkezdjük szokni a magasságot. Először felvonóval kb. 3 000 m. magasra megyünk. Innen rövid, pár órás túra után jutunk fel a csúcsra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Elbruszra, és az odavezető útvonalra. A Cseget csúcsáról körülnézve láthatjuk a szomszédos hegygerincen húzódó orosz – grúz határt is, melynek közelében fekvő völgyeket tilos látogatni, és határőrök őrzik. Szállás szállóban, Terszkolban. Szintkülönbség: 400 méter gyalog fel, 400 méter gyalog le.

3

 
Terszkol (2200 m), Terszkol csillagvizsgáló (3200 m)
 

A mai nap célja a Baksan völgynek a Cseget csúccsal szembeni oldalán található Terszkol csillagvizsgáló. Reggeli után szállásunktól gyalog indulunk el a völgy oldalába vájt földúton. Utunkat végig meseszép panoráma kíséri, óriási hófödte hegycsúcsokkal, mélyen kitüremkedő gleccserekkel tarkított völgyekkel. A fákat lassan magunk mögött hagyjuk, majd ritkás fű, kisebb-nagyobb kövek, sziklák között haladunk fölfelé. A hegyek birodalma ez, képeslapra illő környezet. Lassan haladunk fölfelé és gyönyörködünk az egyre mesésebb látványban. Útközben helyenként bazaltorgonák kísérik utunkat, mélyen fejünk fölé nyúlva, majd rövid pihenőre megállunk egy vízesésnél. A csillagvizsgálóhoz az autóút le van zárva, de egy ösvényen tovább tudunk menni mellette, amíg ismét megpillantjuk utunk hóborította célját. A csillagvizsgáló után rövid kaptató következik, melyet magunk mögött hagyva, elénk tárul az Elbrusz ikercsúcsa, és az alattunk lévő gerinc másik oldalán húzódó gleccser. Elfogyasztjuk a jól megérdemelt csokijainkat, elkészítjük csúcsfotóinkat, és gyönyörködünk a káprázatos látványban. A lefelé vezető utunk a már jól ismert ösvényen történik. Szállásunkra a délutáni órákban érünk vissza, ahol forró zuhany és vendégszerető kisvendéglők várnak minket. Szállás szállóban, Terszkolban. Szintkülönbség: 1 000 méter gyalog fel, 1 000 méter gyalog le.

4

 
Terszkol (2200 m), MIR állomás (3500 m), Garabashi állomás (3750 m), Priut 11 ( 4100 m), Garabashi állomás (3750 m)
 

Korán indulunk kisbuszokkal Azau kis településre, ahonnan felvonó indul az Elbrusz csúcsa felé. A felvonó aljában lévő piacon nézünk szét, ahol sok helyi jellegzetességet vásárolhatunk. Gyors vagy lassú jegyváltást követően felvonózunk a MIR állomásig (3 500 méter), majd felgyalogolunk a 3 750 méter magasan fekvő Hordók (Garabashi) állomásig. Körülnézve már egyre nagyobb hófoltokat láthatunk, de az egybefüggő hótakaró csak feljebb kezdődik. Az itteni szálláshelyek nagy része hordó alakú konténerekben kerültek kialakításra. Itt pillanthatjuk meg először az Elbrusz hófödte csúcsait testközelből, elkészíthetjük fotóinkat. Az ebédet követően nagy zsákjainkat szálláshelyünkön hagyva pár órás túrára indulunk a PRIUT 11 menedékházhoz, mely 4 100 méter magasan fekszik. Ez lesz az akklimatizációs lépcső következő szakasza, ahonnan kis időzés után vissza indulunk táborunkba, hogy kipihenjük a nap fáradalmait, és szoktassuk szervezetünket a magassághoz. Az éjszakát "hordóban", vagy szálláshellyé átalakított konténerben töltjük. Szintkülönbség: 1 100 méter felvonóval fel, 350 méter gyalog fel.

5

 
Garabashi állomás (3750 m), Priut 11 ( 4100 m)
 

Táborunkból napkelte előtt indulunk, hogy elkerüljük a reggeli olvadást és az ebből kövezkező nehezebb előrejutást. Ugyanazt az utat kell megtennünk, mint előző nap, csak most teljes menetfelszerelésben. Embert próbáló teljesítmény, de gyakorlott, jó kondícióban levő túrázók számára teljesíthető. A 4 100 méter magasan fekvő menedékház elérése után elfoglaljuk szállásunkat, ebédelünk és pihenünk. Itt vagy a kőből épített menedékházban, vagy szálláshelyekké átalakított konténerekben töltjük az éjszakát. A mai napon nem megyünk feljebb, hogy szoktassuk szervezetünket a magassághoz, és feltöltődjünk energiával. Természetesen, aki elegendő erőt érez magában, könnyű felszereléssel feljebb túrázhat, ezzel is segítve az akklimatizációt. Az éjszakát a menedékházban, vagy szálláshelyekké átalakított konténerekben töltjük. Szintkülönbség: 350 méter gyalog fel.

6

 
Priut 11 (4100 m), Pastukhov-sziklák (4600 m), Priut 11 (4100 m)
 

A mai napon újabb akklimatizációs lépcsőt teszünk meg. Hátizsákok nélkül felkapaszkodunk a Pastukhov-sziklákig (4 600 méter). Lassan haladunk felfelé, előttünk az Elbrusz kettős csúcsa uralja a látványt, betölti szinte az egész eget, mögöttünk pedig négyezres csúcsok lánca és az orosz-grúz határ. Célunk, úgy tűnik szinte karnyújtásnyira van, de ez a benyomás csalóka. Még hosszú utat kell megtennünk a csúcsfotóhoz. Az út mintegy 4 órát vesz igénybe egy irányba, majd visszatérünk a menedékházba. Ettől a magasságtól kezdve már csak az folytathatja a túrát, akinek sikeres volt az eddigi akklimatizációja, és nincsenek komoly panaszai. Az éjszakát a menedékházban, vagy szálláshelyekké átalakított konténerekben töltjük. Szintkülönbség: 500 méter gyalog fel, 500 méter gyalog le.

7

 
Priut 11 (4100 m), Elbrusz Nyugati-csúcs (5642 m), Priut 11 (4100 m), MIR állomás (3500 m), Terszkol (2200 m)
 

Pár órával éjfél után, jóval napfelkelte előtt, még sötétben indulunk el a csúcsmászásra. A havas, jeges terepen hágóvasainkkal, jégcsákányainkkal felfegyverkezve jutunk előre. Bár a terep nem túl meredek, az oxigénhiány miatt nehézkesen jutunk majd előre. Fölkapaszkodunk az Elbrusz két csúcsa közötti nyeregig, ahol egy ideig alig van szintemelkedés, majd egy meredekebb szakasz leküzdésével érjük el a csúcsot. Ha szerencsénk van, és tiszta az ég, akár a Fekete-tengert is megpillanthatjuk a távolban. A csúcsfotók elkészítése után visszaereszkedünk a menedékházba, összeszedjük itt hagyott felszerelésünket, majd leereszkedünk a MIR állomáshoz. Felvonóval lemegyünk Azauba, ahonnan kisbusszal visszatérünk szállásunkra, ahol az éjszakát töltjük. Szállás szállodában, Terszkolban. Szintkülönbség: 1540 méter gyalog fel, 2 150 méter gyalog le, 1 100 méter felvonóval le.

8

 
tartaléknap
 

Ez a nap körutunk tartalék napja. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembe vételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosulhat az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ezeknek a biztonsági (tartalék) napoknak a figyelembevételével.

Amennyiben a tartaléknapot nem kell igénybe vennünk a csúcsmászáshoz, fakultatív program keretében elmehetünk Elbrusz faluba, ahonnan egy gyalogtúrát lehet tenni az Irik-völgyben, vagy ugyancsak fakultatív program keretében a Baksannal párhuzamos Bezengi-völgyben tehetünk egész napos kirándulást kisbuszokkal, ahol ötezer méter feletti csúcsok fenséges panorámája fogad minket. Szállás szállóban, Terszkolban.

9

 
Terszkol
 

A mai napon búcsút veszünk ettől a gyönyörű tájtól, ettől a csodálatos hegyvidéktől, a helyi emberektől és elindulunk 5 órás utunkra Mineralnye Vodiba, ahonnan megkezdjük a hazautazást.

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés