Bejelentkezés

4367 m - Mount Giluwe (v7s)

Ausztrália és Óceánia legmagasabb vulkánja

Pápua Új-Guinea nevét említve talán a legtöbb utazónak mai napig a legendákkal övezett történelem és a rejtélyes, külvilágtól elzárt törzsekben élő népcsoportok jutnak az eszébe. Az igazság pedig nem is áll olyan messze a képzeltünkben élő Pápuáról: a Földünk második legnagyobb szigetén fekvő ország messze az egyik legkevésbé felfedezett része világunknak, mint földrajzi, mint pedig kulturális értelemben. Erre, az európai utazók által alig ismert szigetre mindent kétséget kizáróan életre szóló élmény jelent eljutni, ezért utunkat úgy állítottuk össze, hogy a "Volcanic 7 Summits” csoporthoz tartozó Mount Giluwe vulkánjának megmászása mellett további élmények is várjanak csapatunkra. Belekóstolunk a hegyvidéki területek apró falvainak különös világába, átélhetünk egy hamisítatlan tradicionális fesztivált, kitérünk a tengerparti régió érintetlen szigeteire, majd felfedezzük a Sepik folyó misztikus világát is. Utunk végére pedig nem marad más hátra, mint a mérvadó utazási oldalakon a régió gyöngyszemeként emlegetett Raja Ampat szigetvilága. Új-Guinea szigetének így az indonéz részéről  is kapunk egy ízelítőt, hogy végül paradicsomi körülmények között pihenjük ki életünk egyik legnagyobb kalandját.

Kiemelt látnivalók az utunk során:

- a Mount Hagent körülvevő pápuai hegyvidék,
- Ausztrália és Óciánia legmagasabb vulkánja, a Mt Giluwe,

- a ország egyik leghíresebb kulturális fesztiválja, a két napos Hagen Show,
- Új-Guinea leghosszabb folyója, a misztikus Sepik folyó,
- a folyóparton élő pápuai törzsek, szellemházaik és különös szokásaik,
- a Muschu-sziget meseszép tengerpartjai és japán háborús emlékei,
- a Sentani-tó csodás panorámája a MacArthur emlékműről,
- Raja Ampat paradicsomi szigetei,
- a világ egyik leggazdagabb víz alatti élővilága.
Hosszabbítási lehetőség Raja Ampat mesés szigetei közt!
A "Volcanic 7 Summits” (v7s) kifejezés a hét kontinens hét legmagasabb vulkánját foglalja magába. Ezek közül több csúcs már eddig is szerepelt a kínálatunkban, most azonban tudatosan törekszünk arra, hogy szervezetten, Eupolisz túra keretében valamennyit végigjárjuk. Ezen csúcsok megmászása általában technikailag nem okoz különösebb nehézséget, a nagy magassággal és néha az extrém időjárási viszonyokkal természetesen itt is meg kell küzdenünk, de a megfelelő felkészüléssel, jó kondícióval és tudatos akklimatizációval jó eséllyel ott állhatunk a legtöbb ilyen vulkán csúcsán. A 7 vulkáni csúcsból jelenleg 5 elérhető, de a kínálatunk folyamatosan bővül, s ha már csak az az egy hiányzik, természetesen elmegyünk az Antarktiszra is! :) Ha érdekel ez a kihívás, csatlakozz hozzánk, s járd körbe velünk a világot!

A “Volcanic 7 Summits” tagjai:

6893 m - Ojos del Salado (Dél-Amerika: Chile/Argentina)
5895 m - Kilimandzsáró (Afrika: Tanzánia)
5642 m - Elbrusz (Európa: Oroszország)
5636 m - Pico de Orizaba (Észak-Amerika: Mexikó)
5610 m - Damavand (Ázsia: Irán)
4367 m - Mt. Giluwe (Ausztrália és Óceánia: Pápua Új-Guinea)
4285 m - Mt. Sidley (Antarktisz)Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a csúcsmászás alapprogram után! Hat napos extra programmal várjuk azokat, akik a hegymászás mellett szeretnének többet megtapasztalni Pápua rejtett világából. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen hat nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program felára 279.000 Ft. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2017. agusztus 18-án indul és 2017. szeptember elsején ér véget! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.

 • 1. nap Port Moresby, Mount Hagen

  Érkezés Pápua Új-Guinea fővárosába Port Moresby-be, ahol egy nagyon rövid városnézésre indulunk, hiszen a város nem tartogat túl sok látnivalót. A pápuai Parlament meglátogatása és egy ebédszünet után még aznap egy alig egy órás belföldi repülés vár ránk, hogy a hegyvidéki részek legnagyobb városába Mount Hagenbe tegyük át székhelyünket, várhatóan a délutáni órákban. Első napunkon kipihenjük a több napos ide utat, átnézzük felszereléseinket és átbeszéljük a programunk legfontosabb részleteit. Szállás: szállóban.
 • 2. nap Mount Hagen, Hagen Show

  Mai reggelünk már a kellemes klímájú, gyönyörű hegyek között fekvő Mount Hagenben köszönt minket, amely aztán a vulkántúránk kiindulópontja is lesz egyben. A mai lesz egyben az első napja az országszerte híres Hagen Show-nak is, így mi is belevetjük magunkat az ünnepi forgatagba. A Hagen Show-t még 1961-ben rendezték meg először, hogy az éppen a függetlenségéért harcoló Pápua Új-Guinea hegyvidéki részének nyugati törzsei egyesüljenek egy két napos tradicionális ünnepség keretében. Az utóbbi években aztán az egyre népszerűbbé váló Hagen Show már méltó versenytársa lett a közeli Goroka városában tartandó éves fesztiválnak, így aztán mi se hagyhatjuk ki, hogy részese legyünk ennek az egészen különleges rendezvénynek. A városhoz közel fekvő hegyvidéki települések szinte mindegyike képviselteti magát a két nap alatt, itt aztán a hagyományos táncok, énekek, versenyek és különbözp rituálek mellett a színes és díszes ruhák, valamint a testfestés ezernyi változata között utazásunk kétségkívül legjobb fényképeit készíthetjük el. Szállás: szállóban.
 • 3. nap Mount Hagen, Mt Giluwe alaptábor (4100 m)

  4
  Rövid logisztikai eligazítás és a helyi vezetőinkkel való megismerkedés után gépjárműveinkkel a Mount Giluwe vulkán lábához megyünk, és megkezdjük két napos csúcstámadó expedíciónkat Ausztrália és Óceáni legmagasabb vulkánjára, a "Volcanic 7 Summits" egyik prominens csúcsára. A viszonylag fiatal, mindössze 650-800 ezer éves sztratovulkánt először a 20. század elején, 1934-ben mászták meg lelkes ausztrál kutatók, azóta pedig a hét kontinens legmagasabb vulkánjai közé bekerült hegycsúcs egyre több utazót vonz messze földről. Túránk első napján nagyjából 2600 méteres magasságból indulunk, majd gyönyörű köderdődön keresztül vezet utunk. A táj 3700 méter környékén drámain megváltozik, az addig körülöttünk lévő buja vegetációt egy csapásra felváltja a füves, kietlen, ám lenyűgöző fennsík. Szép idő esetén a panoráma már itt is elképesztő lesz, hiszen a pápuai hegyvidék környező csúcsait és völgyeit innen már madártávlatból figyelhetjük meg. A 4100 méteren fekvő alaptáborba vezető ösvényen aztán folyamatos lopjuk a szintet, hol vízesések, hol különös formájú vulkanikus csúcsok, hol pedig egy-egy kisebb nagyobb tó mellett, ám a Mount Giluwe csúcsát csak aznapi túránk vége felé pillantjuk meg először. Várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk meg alaptáborunkba, amely leginkább csak a nevében lesz alaptábor, hiszen egy általunk kiválasztott placcon fogjuk felverni sátrainkat, és miután beszerezzük a szükséges vízmennyiséget, hozzálátunk vacsoránk elkészítéséhez. Korán nyugovóra térünk, hiszen következő nap kora hajnalban már a csúcs felé fogunk tartani! Szállás: saját sátorban. (Túratáv: ~ 14 km, szintkülönbség: ~ 1500 méter, szintidő: ~ 8-9 óra)
 • 4. nap Mt Giluwe alaptábor (4100 m), Mt Giluwe csúcs (4367 m), Mount Hagen

  4
  A mai nap a csúcstámadás napja, a kora hajnali órákban indulunk a Mount Giluwe csúcsára. A 4100 méteres magasságon már meg fogjuk érezni az oxigénhiányt is, így könnyed tempóban haladva, a tervek szerint napfelkelte környékén érünk fel vulkánunkra. Hitelesen dokumentáljuk, hogy Ausztrália és Óceánia legmagasabb vulkánját is meghódítottuk, kigyönyörködjük magunkat, miközben belegondolunk, hogy Földünk talán utolsó érintetlen, legendákkal teli szigetén kevés embernek adatott meg a lehetőség, hogy eljusson erre a varázslatos helyre. A csúcsról lefelé jövet jó idő esetén a pazar panoráma mellett az esőerdei flóra és fauna jeles képviselőivel is találkozhatunk, majd délutánra már visszatérünk először a kiindulópontunknál fekvő faluba, onnan pedig Mount Hagen városába. Szállás: szállóban. (Túratáv: ~ 16 km, szintkülönbség: ~ 400 m fel, 1800 m le szintidő: 9-10 óra)
 • 5. nap Mount Hagen, Wewak, Pagwi

  A mai napon elhagyjuk a hegyvidéki részeket, hogy Pápua Új-Guinea újabb kalandos régióival ismerkedjünk meg. A várhatóan a kora délutáni órákban induló újabb belföldi járattal a Bismarck-tenger partján fekvő Wewak apró városába repülünk, hogy megkezdjük két napos expedícionkat a legandás Sepik folyón. Landolás után már várni fog ránk kisbuszunk, így rögtön elhagyjuk Wewakot, hogy egy közel négy órás buszozás után az esti órákra már megérkezzünk Pagwi városába. A Sepik középső szakaszának legnagyobb városa lesz aztán a folyó legszebb részeit bejáró hajótúránk központja, szállásunk pedig egy hangulatos családi szálláson lesz, ahol többen fogunk majd osztozni szobánkon. Szállás: bungalóban.
 • 6. nap Pagwi, Sepik folyó

  1
  Vadregényes napnak nézünk elébe, ugyanis ma egész nap Pápua Új-Guinea leghosszabb folyóján, a Sepik folyón hajózunk. Az Új-Guinea szigetén több mint 1000 km-en kanyargó hatalmas, misztikus Sepik már a 19. század végén vonzotta a bátor német expedíciós csapatokat, akik a folyó mentén haladva több száz kilométeren keresztül gyakorlatilag érintetlen természetet és rejtélyes törzseket találtak. A helyzet szerencsére nem sokat változott azóta, így mai napunkon mi is kisebb-nagyobb településeken állunk meg, ahol aztán ismerkedünk a helyiek különös szokásaival, kultúrájával, kézműves termékeivel. A folyó környékén épült települések majdnem mindegyikén találhatunk úgynevezett szellemházakat, melyek az adott falu kulturális és rituális központjai voltak, és melyeknek a hangulata a mai napig hűen tükrözi az itt élő népcsoportok életét. Szállás: folyóparti településen, családi szálláson.
 • 7. nap Sepik folyó, Pagwi, Wewak

  A folyóparton ér minket a napfelkelte, reggelink után pedig újra csónakjainkkal haladunk a Sepik folyón. Amennyiben időnk engedi, újabb településeken állunk meg egy-egy rövid szünetre, ám a délután második felében már visszaindulunk először a folyóparti Pagwiba, majd a már ismerős Wewak városába. Szállás: szállóban.
 • 8. nap Wewak, Muschu sziget

  Reggelink után meglátogatjuk a szállásunkhoz közeli wewaki általános iskolát, ahol megismerkedhetünk a helyi iskolarendszerrel és belekóstolhatunk, hogy miket tanulnak a 6-14 éves nebulók a világ másik felén. A közös képek után aztán irány a kikötő, hiszen egy egész napos szigettúra vár ránk a Wewakhoz közeli meseszép szigeteken. A Wewaktól alig fél óra hajóútra fekvő Muschu-szigeten kristálytiszta víz, korallzátonyok, karibi hangulatot árasztó belógó pálmafák és hihetetlen nyugodt atmoszféra várja a turistákat. Muschu fontos helyszín volt egyébként a második világháborúban, hiszen amíg Wewak városában a térség egyik legfontosabb japán katonai repülőtere volt, addig a szigeten ezt védendő egy szinte áthatolhatatlan védelmi vonalat építettek ki, hogy az erre járó ausztrál hajókat és repülőket még a célba érés előtt megsemmisítsék. Ennek a védelmi rendszernek a megmaradt darabjait kutatjuk fel az esőerdőben, persze előtte sznorkellezünk is, illetve ismét hajókba pattanva a szomszédos Kairiru szigetének legszebb öbleit is meglátogatjuk. Élménydús napjainkat megkoronázva helyi barátaink által készített remek ételeket is fogyaszthatunk, amelyek végre igazi felüdülést fognak jelenteni a meglehetősen szegényes pápuai konyha fogásai után. Késő délután aztán visszahajózunk Wewak városába. Szállás: szállóban.
 • 9/+1. nap Wewak, Port Moresby / Vanimo, Sentani

  Az alapprogramot választó utasaink a délelőtti órákban visszarepülnek Port Moresby városába, majd megkezdik hosszú hazaútjukat Budapest felé.

  A hosszabbításon is részt vevő utasainkra ismét egy rövid belföldi repülés vár, alig egy óra alatt az indonéz határhoz közeli Vanimo városában találjuk magunkat. Innen közel 50 percet buszozunk az indonéz határhoz, ahol a vízumok intézése után belépünk az Indonéziához tartozó Pápua tartományba, melynek történelmi és kulturális diverzitása hasonló Pápua Új-Guineáéhoz. A határellenőrzés után újabb, nagyjából két órás út vár ránk, mely során járműveinkkel Sentani városába utazunk. Itt aztán motoros taxik segítségével fél napos kirándulásra indulunk, hogy felfedezzük a város melletti Sentani-tó legszebb részeit. Naplementére aztán felkapaszkodunk a MacArthur emlékmű pazar kilátást kínáló kilátójába is. Szállás: szállodában.
 • 10/+2. nap Sentani, Sorong, Raja Ampat, Kri

  Repülőnk indulásától függően aztán transzfer a reptérre, majd egy belföldi járattal átrepülünk a másik tartomány, Nyugat-Pápua egyik legnyugatibb csücskébe, Sorongba. A város közvetlenül a tengerparton fekszik, és a világhírű Raja Ampatra induló túrák kiindulópontja, így érkezésünk után egyből kimegyünk a kikötőbe, hogy délutánra már a Kri szigeten található szállásunkon legyünk, néhány méterre a tengertől. Szállás: tengerparti bungalókban, teljes ellátással.
 • 11/+3. nap Kri, Gam, Arborek, Mansuar

  Raja Ampat jelentése a Négy Király, utalva a szigetvilágban található négy legnagyobb szigetre, ám ezeken kívül összesen több mint 1500 kisebb-nagyobb sziget alkotja a Nyugat-Pápuához tartozó Raja Ampatot, melyet portugál utazók már az 1500-as évek közepén paradicsomnak írtak le, nem véletlenül. A szigorúan védett természetvédelmi területen található szigetek közös vonása a kristálytiszta víz, a hófehér homok, az alig néhány száz helyi lakos és a világon egyedülálló víz alatti élővilág. Az ázsiai Korall-háromszög ezen részén az ideális körülményeknek köszönhetően tengerbiológusok egyedülálló fajgazdagságot fedeztek fel: több mint 1500 féle hal és 500 féle korall rejtőzik a víz alatt, és szerencsére ezek jelentős részét búvárkodás nélkül is közelebbről szemügyre tudjuk venni. Nincs más dolgunk tehát az utolsó négy napon, mint kiélvezni ezen az egészen kivételes szigetvilágon töltött minden percünket, a víz fölött és a víz alatt egyaránt. A mai napon a környező szigetek felfedezésére indulunk, így kikötünk majd a Krivel szemben fekvő Gam szigetén, meglátogatunk egy helyi iskolát, sznorkellezünk a fantasztikus korallszirtek között, majd hasonló aktivitásokat keresve először az aprócska Arborek, majd pedig Mansuar legszebb részeit is felkeressük. A neplemente fényeiben térünk vissza szigetünkre. Szállás: tengerparti bungalókban, teljes ellátással.
 • 12-13/+4-5. nap Raja Ampat, Kri

  Utolsó két teljes napunkon ismét egész napos hajókirándulásokra indulunk, hogy felfedezzük a szigetvilág legszebb részeit, öbleit, apró rejtett szigeteit. Szállás: tengerparti bungalókban, teljes ellátással.
 • 14/+6. nap Raja Ampat, Sorong

  Felejthetetlen napjaink végén elbúcsúzunk apró szigetünktől és az aznapi kompok egyikével visszatérünk Sorong városába, ahol méltóképpen megünnepeljük utolsó esténket Pápua szigetén. Szállás: szállodában.
 • 15/ +7. nap Sorong, Makassar, Kuala Lumpur

  A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, hogy megkezdjük hosszú utazásunk Magyarországra, várhatóan Makassar és Kuala Lumpur érintésével.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

Út ára tartalmazza

Az alapprogram során:
- a repülőtéri transzfereket, amennyiben a csoporttal repülsz, és az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,

- az utazást saját, bérelt autóbusszal vagy személyautóval, taxival és helyi tömegközlekedéssel,
- a szállást 5 éjszakára Mount Hagenben és Wewakban, szállókban vagy hostelekben,
- a szállást 2 éjszakára a Sepik folyónál családi szállásokon,
- a Mt Giluwe túra alatt a teherhordók és a helyi vezetők díját, illetve a külön kisbusz használatát,
- az egész napos hajókirándulást a Muschu-szigetre, ebéddel,
- a Sepik folyónál, a külön kisbuszt, a bérelt hajókat, az ehhez szükséges benzint, a napi háromszori étkezést, a helyi vezetők díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A hosszabbítás során:
- a repülőtéri transzfereket, amennyiben a csoporttal repülsz, és az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- a szállást 2 éjszakára Sentaniban és Sorongban szállókban,
- a szállást 4 éjszakára Raja Ampaton, egyszerű tengerparti bungalókban, teljes ellátással,
- a külön kisbusz használatát Vanimo reptere és az indonéz határ között,
- a bérelt autók használatát az indonéz határ és Sentani között,
- Sentaniban a motorostaxit bérlését,
- a hajójegyeket Sorong és Waisai között,

- a bérelt hajók használatát Waisai és a szállásunk között,
- a három, egész napos hajókirándulásunk során a bérelt hajókat, a benzint és a helyi vezetők díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegyek árát,

- a reptéri illetékeket,
- a belépőket és fakultatív programokat, 
- a biztosítást,
- az étkezéseket,
- az esetleges védőoltások árát.

A részvételi díj nem tartamazza a hat napos kiegészítő program árát! A kiegészítő program ára 279.000 Ft, mely nem tartalmazza:
- a belépők árát, 
- a hosszabbításhoz kapcsolódó térségi repülőjegyek árát,
- a termeszetvédelmi díjat Raja Ampaton,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát,
- az étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 295 Ft /1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket!

A nemzetközi repülőjegy várható ára az alapprogram során: (Budapest – Port Moresby – Budapest útvonalon) 360.000 – 400.000 Ft.
A nemzetközi repülőjegy várható ára a hosszabbítással együtt: Budapest – Hong Kong/Szingapúr/Manila - Port Moresby - Kuala Lumpur – Budapest útvonalon) 320.000 – 360.000 Ft.

A belföldi repülőjegyek ára az alapprogram során (Port Moresby - Mount Hagen, Mount Hagen - Wewak, Wewak - Port Moresby) összesen 120.000 - 180.000 Ft között várható.
A belföldi repülőjegyek ára a hosszabbítással együtt (Port Moresby - Mount Hagen, Mount Hagen - Wewak, Wewak - Vanimo, Jayapura - Sorong, Sorong - Makassar és Makassar - Kuala Lumpur) összesen 200.000 - 260.000 között várható.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a szállodába történő eljutásod és távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Pápua Új-Guineáig repülővel, a célországban majd Indonéziában helyben bérelt kisbuszokkal vagy személyautókkal, hajóval, taxikkal, esetleg helyi tömegközlekedéssel utazunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Mount Giluwe (4367 m) túra nem számít extrém túrának, technika tudást nem igényel, így egy átlagosan sportos erőnléttel és megfelelő fizikai felkészülés esetén a túra jó eséllyel teljesíhető.

A nehézséget alapvetően a következő tényezők befolyásolhatják:

- a turisztikai infrastruktúra szinte teljes hiánya, (legyen szó az utazásról vagy a szállásról) állapota és a hozzá kapcsolódó személyzet más szabályok és szokások szerint működik, ezért Európához, de a legtöbb délkelet-ázsiai országhoz képest is a megszokottnál jóval nagyobb rugalmasságra, nyitottságra és türelemre van szükség.

- a tengerszint feletti magassághoz kapcsolódóan az oxigénhiány okozta magashegyi betegség enyhébb tünetei bárkinél jelentkezhetnek. Ez lehet fejfájás, hányinger, rossz közérzet, így ezeket a tüneteket minden esetben komolyan kell venni. Mivel a túránkon 4000 méter fölött csak néhány órát töltünk, komolyabb tünetekre jó esetben nem kell számítanunk.

- az időjárás a száraz évszak ellenére a magashegyi részeken kiszámíthatatlan, így tiszta napsütéses időre, de a csúcsrégióban akár hózáporokra, viharos szélre és egész napos ködre is van esély.

Szállás

Városi szállodáink (3 éjszaka) a magyarországi 2-3 csillagnak felelnek meg (saját fürdőszoba és wc). A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák általában két vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

A Mount Giluwe túra alatt az alaptáborban sátorban (1 éjszaka) szállunk meg. Saját sátorra szükségünk lesz, ennek részleteit a túrák leírásánál találod a tudnivalók között.

A Sepik folyónál két éjszakát töltünk egyszerű családi szállásokon. Az ilyen jellegű szállásokon ne számítsunk luxusra, általában több ágyas szobákban fogunk megszállni közös fürdőszobával, és sokszor akadozó áramellátással. A helyiek vendégszeretete illetve a hely szelleme viszont kárpótolni fog minket a nyugaton megszokott kényelmi szolgáltatások hiányáért.

Raja Ampat szigetein egyszerű, de annál hangulatosabb tengerparti bungalókban leszünk (4 éjszaka). Itt készüljünk fel a két ágyas szobákra (az átlagos felszereltség az ágy, illetve a moszkitóhálók), a közös fürdőszobákra (zuhany híján sós és édes víz keverékét tároló hordókból fogjuk magunkra merni a vizet), valamint a teljes ellátásra (ez szinte minden alkalommal rizs, hal/csirke, és valamiylen helyi zöldség).

Terület

Új-Guinea Ausztráliától északra található sziget, a világ második legnagyobb szigete (Grönland után). Kelet-nyugati kiterjedése nagyjából 2500 km. A sziget területén két állam osztozik: keleti részén az önálló Pápua Új-Guinea terül el, a nyugati részén Indonézia két tartománya, Pápua és Nyugat-Pápua található. Földrajzilag Ausztrália kontinens része.
 
Pápua Új-Guinea Óceánia egyik állama, mely a Föld második legnagyobb szigetének, Új-Guinea szigetének keleti részét és számtalan kisebb szigetet foglal magában. Fővárosa és a néhány nagyvárosának egyike Port Moresby, ami a sziget keleti csücskének déli partvonalán fekszik. 850-féle bennszülött nyelv és legalább ennyi hagyományos népcsoport létezik a 6 milliónál valamivel kisebb létszámú országban. Az egyik leginkább vidékies jellegű ország is, csupán a népesség 18%-a él városokban. Az ország egyike a legkevésbé felfedezetteknek kulturális és földrajzi értelemben is, és vélhetően számos felfedezetlen növény- és állatfaj él Pápua Új-Guinea belsejében.

Az ország 80%-a Új-Guinea szigetének keleti felén helyezkedik el. A további 20%-ot más szigetek alkotják. Legjelentősebbek közülük: Új-Britannia, Új-Írország, Bougainville. Új-Guinea legmagasabb pontja a 4694 méter magas Mount Wilhelm. A szigeteken sok a még ma is aktív működő vulkán. Új-Guinea szigete geológiai szempontból fiatal képződmény. A felszínen megfigyelhető kőzetek a földtörténeti harmad- és negyedidőszak szülöttei, részben tengeri és szárazföldi üledékek, részben vulkanikus anyagok. Új-Guinea szigetét alig 20-50 méter mélységű sekély tenger választja el Ausztráliától. A sziget középső vidékén húzódik a 3000-4000 méter magas Központi-hegységrendszer. Itt található az ország legmagasabb csúcsa, a 4694 m magas Mount Wilhelm. A Központi-hegységrendszer északi oldalán medencék láncolata helyezkedik el, amelyeket a Sepik, a Ramu és a Markham folyók hordaléka töltött fel egyenletes síksággá. A tenger mellékén újabb hegyvonulatok húzódnak, a széttagolt Parti-hegység, amelynek folytatása átnyúlik Új-Britannia szigetére. Ezen a vidéken gyakoriak a földrengések és sok működő tűzhányót is találunk. A Maláj-szigetek közelsége ellenére Új-Guinea sohasem volt Ázsia része.

Az indonéz szigetvilág bő 5 ezer kilométer hosszan nyúlik el az Egyenlítő két oldalán, így „picit szélesebb” mint Európa. Közel 2 millió km2 területe nagyjából 17 500 szigeten oszlik szét, amik közül kb. 6 ezer lakott. A vulkanikus szigetvilág élővilága ennek megfelelően rendkívül színes, biodiverzitása egyedülálló, éghajlata trópusi. A széttagoltság és a kulcsfontosságú fekvés okozta hódítások kulturálisan rendkívül színes etnikai és vallási viszonyokat hoztak létre. Indonézia jó 255 millió lakosával Földünk 4. legnépesebb állama Kína, India és az USA után. Átlagos népsűrűsége picit nagyobb, mint hazánké, de ez több teljesen lakatlan terület és például Földünk legsűrűbben lakott szigetének (Jáva) átlagából alakul ki. A több, mint 300 nemzet és etnikum körülbelül 700 különféle nyelvet beszél a hivatalos indonéz nyelv mellett, ami a maláj egyik változata. Az ország lakosságának közel 90% muszlim, így Indonézia a világ legnépesebb iszlám országa, a közel 20 milliós protestáns, a szűk 8 milliós katolikus közösségek eltörpülnek. Az olyan apróbb csoportokat százalékosan már nem is érdemes kifejezni, mint a hinduk vagy buddhisták, akik összlétszáma azért simán kitöltene egy átlagos közép-európai országot. Utunk során három nagyobb szigetet és egy kisebb szigetcsoportot érintünk.

Pápua Új-Guineában és Indonéziában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Pápua Új-Guinea és Indonézia klímája trópusi, azaz forró. Két jól elkülöníthető évszak létezik: a száraz és az esős, utóbbi rendkívül csapadékos, novembertől március végéig tart. Mivel utazásunk során tengerparti és hegyvidéki térségeket egyaránt érintünk, változékony időjárásra kell készülni. A tengerparton 30- 34 °C körüli párás hőmérsékletre, változóan felhős időre számíthatunk, a hegyvidéki részeken ennél hűvösebbre (20-25 °C körül) lehet számítani.

A Mount Giluwe alaptáborban nem ritka éjszakánként az 3-5 °C körüli, a csúcson pedig akár a fagypont körüli hőmérséklet sem. Egy-egy záporra, a csúcsok közelében hózáporra, vagy akár hevesebb ezősésre a hegyvidéki részeken minden nap van esély.

A tengerparton és a városokban tehát melegre kell számítani, így a nap elleni védelemre kell helyezni a hangsúlyt (napszemüveg, fejfedő, magas faktorszámú naptej), míg a hegyvidékeken a változékonyságara és a csúcstúrákon a csípős hidegre kell felkészülni (hosszú nadrág, pulóver, esőkabát, hálózsák).

Felszerelés

A Mount Giluwe túra során saját felszerelést (sátor, matrac, hálózsák) használunk, ám teherhordóink segítenek azok cipelésében.

A túrákhoz saját főzőszettet (gázfőzőfej, edények, evőeszközök stb.) nem érdemes vinni, mivel a szükséges gázpalackot a repülőn nem szállíthatjuk, a helyszínen pedig szinte lehetetlen lesz beszerezni azt. 

Összefoglalva tehát, amire a magashegyi túránk alatt szükségünk lesz:
- lehetőleg könnyű szerkezetes, magashegyi, strapabíró sátor (az út előtt mindenképp összehangoljuk, mert két személyes sátrak esetén nem mindenkinek kell hozni saját sátrat),
- nagy túrazsák: ebbe kerül a felszerelésed nagy része (gurulós bőröndöt erre a túrára nem javaslunk!),
- közepes méretű sporttáska (a hegyi túrára felesleges felszerelést ebben tudod a szállásunkon hagyni),
- kis hátizsák (a hegyi túrákon kívül a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van),
- meleg hálózsák (legalább +5 fokig komfortos)
- vastag derékalj (polifoam vagy felfújható matrac),
- jól bejáratott, betört, vízálló túrabakancs, váltásnak túraszandál vagy edzőcipő, papucs,
- fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, esőnadrág, meleg és szélálló ruha (a csúcsokon négyezer méter felett nem gyakran emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé), meleg sapka és kesztyű, arcvédő maszk,
- egészségügyi ragtapasz, erős naptej,
- jó minőségű UV-szűrős napszemüveg (gleccserszemüveg),
- kamásli,
- nagyon fontos a fejlámpa a tartalék elemmel, mert a csúcshódítások napján napkelte előtt indulunk,
- a termosz ekkor szintén kiemelt fontosságú, hogy elegendő meleg italunk legyen a hosszú menetelés során a hideg éjszakában!
- javasolt legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel!
- a trekking során jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is
- fürdőruha, svájci bicska, szúnyogriasztó, füldugó, gyógyszerek

Mivel előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyász esetenként csak késve érkezett meg, azt javasoljuk, hogy a túrázáshoz nélkülözhetetlen felszerelésed (bejáratott túrabakancs, túranadrág, jófajta aláöltözet, softshell kabát, esőkabát) legyen rajtad, illetve a kis hátizsákban, amit a repülőre felviszel.

Pápua Új-Guineában az elektromos hálózat sokszor kiszámíthatatlan, egy-egy helyen számítanunk kell az akadozó áramellátásra. A Sepik folyó partján fekvő településeken illetve a magashegyi túráink alatt pedig szinte egyáltalán ne számítsunk áramra, így egy energiabank, vagy egy napelemes töltő jó szolgálatot fog tenni. A konnektorok ausztrál típusúak, így ezek használatához mindenképp kell átalakító.

Indonéziában az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni. Internetezésre általában a nagyobb városokban lévő szállásainkon lesz lehetőséged. A hazai mobiltelefonok mindenhol működnek. A legtöbb szálláshely környékén van lehetőség olcsó mosatásra is.


A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, javasolt védőoltások: Hepatitis A, B, hastífusz. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Pápua Új-Guineában viszonylag szegényes konyhával fogunk találkozni a híres délkelet-ázsiai gasztronómiához képest, ám próbálunk majd így is minél változatosabban étkezni. A nagyvárosokban találunk európai jellegű szupermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, viszonylag olcsón lehet meleg ételhez jutni (3-4 USD) főleg Indonéziában, hiszen Pápua Új-Guieneában azért jóval magasabb árakkal kell számolnunk.
Indonéziában nagyon olcsóak a déligyümölcsök (banán, narancs, kókusz, rambután, durián, salak stb., Pápua Új-Guinea ebben a tekintetben szintén sokkal drágább. Dohányt, alkoholt szinte mindenhol lehet vásárolni, utóbbit sokszor borsos áron (pl. 3 dl sör - 6-700 Ft). Sokan kreteket (szegfűszeges cigi) szívnak, amit a nem dohányzó embereknek is érdemes megkóstolniuk. Az indonéz illemtan szerint a kanalat a jobb kézben, a villát a balban kell tartanunk, kést nem használnak, mivel az ételeket úgy készítik el, hogy további aprításra már ne legyen szükség.

A szegényes Pápua Új-Guineai árufelhozatal miatt, illetve mert a hegyi túráinkon saját magunk gondoskodunk az ellátásról, érdemes Magyarországról több féle élelmiszert is vinni.
Ez lehet jó féle kolbász, szalámi, de akár tartósabb sajtok, mustár-majonéz-kechup, a gyors energiapótlásra csokoládék, müzliszeletek, energiaszeletek, aszalt gyümölcsök, különböző magvak, földimogyoró, szőlőcukor, egy kis üveg Nutella vagy mackó méz.

Pénz-ügy

Pápua Új-Guinea hivatalos fizetőeszköze a Pápua új-guineai kina, Indonéziában pedig az indonéz rúpia. EURO-t vagy USD-t javaslunk átváltani, melyeknél fontos, hogy hibátlan állapotban lévő, és minél újabb szériájú, lehetőleg 100-as címletek legyenek! A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, illetve pénzváltóinál könnyűszerrel tudunk majd pénzt váltani. Bankkártya használatára kevés helyen van lehetőséged. Költőpénznek minimum 600-700 USD-t ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén),


A helyszínen fizetendő költségek az alapprogram során (USA dollárban):
- belépő a Hagen Show-ra: 80 dollár
- kötelező borravalók: kb. 120 dollár

A hosszabbítás során:
- természetvédelmi díj Raja Ampaton: 70 dollár

Vám

A Pápua Új-Guineába és Indonéziába történő belépéskor magyar állampolgárok 30 napot nem meghaladó tartózkodás esetén ingyenesen kaphatnak vízumot. A kilépési illeték megszűnt. Az útlevélnek érkezés után még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Indonéziában köztudott módon jelentős az indiai kender termesztése és fogyasztása, így annak származékaihoz (marihuána, hasis) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Indonézia területén is tilos, és természetesen az országból való kihozatala csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel. Irodánk az ebből fakadó problémákért nem vállal semmilyen felelősséget. Korallt az országból kivinni szigorúan tilos!

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg! Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Outdoor: 1090 Ft / nap
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: összege a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: összege a részvételi díj 3,5%-a (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.