Bejelentkezés

4367 m - Mount Giluwe (v7s)

Ausztrália és Óceánia legmagasabb vulkánja

Pápua Új-Guinea nevét említve talán a legtöbb utazónak mai napig a legendákkal övezett történelem és a rejtélyes, külvilágtól elzárt törzsekben élő népcsoportok jutnak az eszébe. Az igazság pedig nem is áll olyan messze a képzeltünkben élő Pápuáról: a Földünk második legnagyobb szigetén fekvő ország messze az egyik legkevésbé felfedezett része világunknak, mint földrajzi, mint pedig kulturális értelemben. Erre, az európai utazók által alig ismert szigetre mindent kétséget kizáróan életre szóló élmény jelent eljutni, ezért utunkat úgy állítottuk össze, hogy a "Volcanic 7 Summits” csoporthoz tartozó Mount Giluwe vulkánjának megmászása mellett további élmények is várjanak csapatunkra. Belekóstolunk a hegyvidéki területek apró falvainak különös világába, átélhetünk egy hamisítatlan tradicionális fesztivált, kitérünk a tengerparti régió érintetlen szigeteire, majd felfedezzük a Sepik folyó misztikus világát is. Utunk végére pedig nem marad más hátra, mint a mérvadó utazási oldalakon a régió gyöngyszemeként emlegetett Raja Ampat szigetvilága. Új-Guinea szigetének így az indonéz részéről  is kapunk egy ízelítőt, hogy végül paradicsomi körülmények között pihenjük ki életünk egyik legnagyobb kalandját.

Kiemelt látnivalók az utunk során:

- a Mount Hagent körülvevő pápuai hegyvidék,
- Ausztrália és Óciánia legmagasabb vulkánja, a Mt Giluwe,

- a ország egyik leghíresebb kulturális fesztiválja, a két napos Hagen Show,
- Új-Guinea leghosszabb folyója, a misztikus Sepik folyó,
- a folyóparton élő pápuai törzsek, szellemházaik és különös szokásaik,
- a Muschu-sziget meseszép tengerpartjai és japán háborús emlékei,
- a Sentani-tó csodás panorámája a MacArthur emlékműről,
- Raja Ampat paradicsomi szigetei,
- a világ egyik leggazdagabb víz alatti élővilága.
Hosszabbítási lehetőség Raja Ampat mesés szigetei közt!
Időpontok
A "Volcanic 7 Summits” (v7s) kifejezés a hét kontinens hét legmagasabb vulkánját foglalja magába. Ezek közül több csúcs már eddig is szerepelt a kínálatunkban, most azonban tudatosan törekszünk arra, hogy szervezetten, Eupolisz túra keretében valamennyit végigjárjuk. Ezen csúcsok megmászása általában technikailag nem okoz különösebb nehézséget, a nagy magassággal és néha az extrém időjárási viszonyokkal természetesen itt is meg kell küzdenünk, de a megfelelő felkészüléssel, jó kondícióval és tudatos akklimatizációval jó eséllyel ott állhatunk a legtöbb ilyen vulkán csúcsán. A 7 vulkáni csúcsból jelenleg 5 elérhető, de a kínálatunk folyamatosan bővül, s ha már csak az az egy hiányzik, természetesen elmegyünk az Antarktiszra is! :) Ha érdekel ez a kihívás, csatlakozz hozzánk, s járd körbe velünk a világot!

A “Volcanic 7 Summits” tagjai:

6893 m - Ojos del Salado (Dél-Amerika: Chile/Argentina)
5895 m - Kilimandzsáró (Afrika: Tanzánia)
5642 m - Elbrusz (Európa: Oroszország)
5636 m - Pico de Orizaba (Észak-Amerika: Mexikó)
5610 m - Damavand (Ázsia: Irán)
4367 m - Mt. Giluwe (Ausztrália és Óceánia: Pápua Új-Guinea)
4285 m - Mt. Sidley (Antarktisz)Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a csúcsmászás alapprogram után! Hat napos extra programmal várjuk azokat, akik a hegymászás mellett szeretnének többet megtapasztalni Pápua rejtett világából. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen hat nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program felára 279.000 Ft. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2017. agusztus 18-án indul és 2017. szeptember elsején ér véget! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.

 • 1. nap Port Moresby, Mount Hagen

  Érkezés Pápua Új-Guinea fővárosába Port Moresby-be, ahol egy nagyon rövid városnézésre indulunk, hiszen a város nem tartogat túl sok látnivalót. A pápuai Parlament meglátogatása és egy ebédszünet után még aznap egy alig egy órás belföldi repülés vár ránk, hogy a hegyvidéki részek legnagyobb városába Mount Hagenbe tegyük át székhelyünket, várhatóan a délutáni órákban. Első napunkon kipihenjük a több napos ide utat, átnézzük felszereléseinket és átbeszéljük a programunk legfontosabb részleteit. Szállás: szállóban.
 • 2. nap Mount Hagen, Hagen Show

  Mai reggelünk már a kellemes klímájú, gyönyörű hegyek között fekvő Mount Hagenben köszönt minket, amely aztán a vulkántúránk kiindulópontja is lesz egyben. A mai lesz egyben az első napja az országszerte híres Hagen Show-nak is, így mi is belevetjük magunkat az ünnepi forgatagba. A Hagen Show-t még 1961-ben rendezték meg először, hogy az éppen a függetlenségéért harcoló Pápua Új-Guinea hegyvidéki részének nyugati törzsei egyesüljenek egy két napos tradicionális ünnepség keretében. Az utóbbi években aztán az egyre népszerűbbé váló Hagen Show már méltó versenytársa lett a közeli Goroka városában tartandó éves fesztiválnak, így aztán mi se hagyhatjuk ki, hogy részese legyünk ennek az egészen különleges rendezvénynek. A városhoz közel fekvő hegyvidéki települések szinte mindegyike képviselteti magát a két nap alatt, itt aztán a hagyományos táncok, énekek, versenyek és különbözp rituálek mellett a színes és díszes ruhák, valamint a testfestés ezernyi változata között utazásunk kétségkívül legjobb fényképeit készíthetjük el. Szállás: szállóban.
 • 3. nap Mount Hagen, Mt Giluwe alaptábor (4100 m)

  4
  Rövid logisztikai eligazítás és a helyi vezetőinkkel való megismerkedés után gépjárműveinkkel a Mount Giluwe vulkán lábához megyünk, és megkezdjük két napos csúcstámadó expedíciónkat Ausztrália és Óceáni legmagasabb vulkánjára, a "Volcanic 7 Summits" egyik prominens csúcsára. A viszonylag fiatal, mindössze 650-800 ezer éves sztratovulkánt először a 20. század elején, 1934-ben mászták meg lelkes ausztrál kutatók, azóta pedig a hét kontinens legmagasabb vulkánjai közé bekerült hegycsúcs egyre több utazót vonz messze földről. Túránk első napján nagyjából 2600 méteres magasságból indulunk, majd gyönyörű köderdődön keresztül vezet utunk. A táj 3700 méter környékén drámain megváltozik, az addig körülöttünk lévő buja vegetációt egy csapásra felváltja a füves, kietlen, ám lenyűgöző fennsík. Szép idő esetén a panoráma már itt is elképesztő lesz, hiszen a pápuai hegyvidék környező csúcsait és völgyeit innen már madártávlatból figyelhetjük meg. A 4100 méteren fekvő alaptáborba vezető ösvényen aztán folyamatos lopjuk a szintet, hol vízesések, hol különös formájú vulkanikus csúcsok, hol pedig egy-egy kisebb nagyobb tó mellett, ám a Mount Giluwe csúcsát csak aznapi túránk vége felé pillantjuk meg először. Várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk meg alaptáborunkba, amely leginkább csak a nevében lesz alaptábor, hiszen egy általunk kiválasztott placcon fogjuk felverni sátrainkat, és miután beszerezzük a szükséges vízmennyiséget, hozzálátunk vacsoránk elkészítéséhez. Korán nyugovóra térünk, hiszen következő nap kora hajnalban már a csúcs felé fogunk tartani! Szállás: saját sátorban. (Túratáv: ~ 14 km, szintkülönbség: ~ 1500 méter, szintidő: ~ 8-9 óra)
 • 4. nap Mt Giluwe alaptábor (4100 m), Mt Giluwe csúcs (4367 m), Mount Hagen

  4
  A mai nap a csúcstámadás napja, a kora hajnali órákban indulunk a Mount Giluwe csúcsára. A 4100 méteres magasságon már meg fogjuk érezni az oxigénhiányt is, így könnyed tempóban haladva, a tervek szerint napfelkelte környékén érünk fel vulkánunkra. Hitelesen dokumentáljuk, hogy Ausztrália és Óceánia legmagasabb vulkánját is meghódítottuk, kigyönyörködjük magunkat, miközben belegondolunk, hogy Földünk talán utolsó érintetlen, legendákkal teli szigetén kevés embernek adatott meg a lehetőség, hogy eljusson erre a varázslatos helyre. A csúcsról lefelé jövet jó idő esetén a pazar panoráma mellett az esőerdei flóra és fauna jeles képviselőivel is találkozhatunk, majd délutánra már visszatérünk először a kiindulópontunknál fekvő faluba, onnan pedig Mount Hagen városába. Szállás: szállóban. (Túratáv: ~ 16 km, szintkülönbség: ~ 400 m fel, 1800 m le szintidő: 9-10 óra)
 • 5. nap Mount Hagen, Wewak, Pagwi

  A mai napon elhagyjuk a hegyvidéki részeket, hogy Pápua Új-Guinea újabb kalandos régióival ismerkedjünk meg. A várhatóan a kora délutáni órákban induló újabb belföldi járattal a Bismarck-tenger partján fekvő Wewak apró városába repülünk, hogy megkezdjük két napos expedícionkat a legandás Sepik folyón. Landolás után már várni fog ránk kisbuszunk, így rögtön elhagyjuk Wewakot, hogy egy közel négy órás buszozás után az esti órákra már megérkezzünk Pagwi városába. A Sepik középső szakaszának legnagyobb városa lesz aztán a folyó legszebb részeit bejáró hajótúránk központja, szállásunk pedig egy hangulatos családi szálláson lesz, ahol többen fogunk majd osztozni szobánkon. Szállás: bungalóban.
 • 6. nap Pagwi, Sepik folyó

  1
  Vadregényes napnak nézünk elébe, ugyanis ma egész nap Pápua Új-Guinea leghosszabb folyóján, a Sepik folyón hajózunk. Az Új-Guinea szigetén több mint 1000 km-en kanyargó hatalmas, misztikus Sepik már a 19. század végén vonzotta a bátor német expedíciós csapatokat, akik a folyó mentén haladva több száz kilométeren keresztül gyakorlatilag érintetlen természetet és rejtélyes törzseket találtak. A helyzet szerencsére nem sokat változott azóta, így mai napunkon mi is kisebb-nagyobb településeken állunk meg, ahol aztán ismerkedünk a helyiek különös szokásaival, kultúrájával, kézműves termékeivel. A folyó környékén épült települések majdnem mindegyikén találhatunk úgynevezett szellemházakat, melyek az adott falu kulturális és rituális központjai voltak, és melyeknek a hangulata a mai napig hűen tükrözi az itt élő népcsoportok életét. Szállás: folyóparti településen, családi szálláson.
 • 7. nap Sepik folyó, Pagwi, Wewak

  A folyóparton ér minket a napfelkelte, reggelink után pedig újra csónakjainkkal haladunk a Sepik folyón. Amennyiben időnk engedi, újabb településeken állunk meg egy-egy rövid szünetre, ám a délután második felében már visszaindulunk először a folyóparti Pagwiba, majd a már ismerős Wewak városába. Szállás: szállóban.
 • 8. nap Wewak, Muschu sziget

  Reggelink után meglátogatjuk a szállásunkhoz közeli wewaki általános iskolát, ahol megismerkedhetünk a helyi iskolarendszerrel és belekóstolhatunk, hogy miket tanulnak a 6-14 éves nebulók a világ másik felén. A közös képek után aztán irány a kikötő, hiszen egy egész napos szigettúra vár ránk a Wewakhoz közeli meseszép szigeteken. A Wewaktól alig fél óra hajóútra fekvő Muschu-szigeten kristálytiszta víz, korallzátonyok, karibi hangulatot árasztó belógó pálmafák és hihetetlen nyugodt atmoszféra várja a turistákat. Muschu fontos helyszín volt egyébként a második világháborúban, hiszen amíg Wewak városában a térség egyik legfontosabb japán katonai repülőtere volt, addig a szigeten ezt védendő egy szinte áthatolhatatlan védelmi vonalat építettek ki, hogy az erre járó ausztrál hajókat és repülőket még a célba érés előtt megsemmisítsék. Ennek a védelmi rendszernek a megmaradt darabjait kutatjuk fel az esőerdőben, persze előtte sznorkellezünk is, illetve ismét hajókba pattanva a szomszédos Kairiru szigetének legszebb öbleit is meglátogatjuk. Élménydús napjainkat megkoronázva helyi barátaink által készített remek ételeket is fogyaszthatunk, amelyek végre igazi felüdülést fognak jelenteni a meglehetősen szegényes pápuai konyha fogásai után. Késő délután aztán visszahajózunk Wewak városába. Szállás: szállóban.
 • 9/+1. nap Wewak, Port Moresby / Vanimo, Sentani

  Az alapprogramot választó utasaink a délelőtti órákban visszarepülnek Port Moresby városába, majd megkezdik hosszú hazaútjukat Budapest felé.

  A hosszabbításon is részt vevő utasainkra ismét egy rövid belföldi repülés vár, alig egy óra alatt az indonéz határhoz közeli Vanimo városában találjuk magunkat. Innen közel 50 percet buszozunk az indonéz határhoz, ahol a vízumok intézése után belépünk az Indonéziához tartozó Pápua tartományba, melynek történelmi és kulturális diverzitása hasonló Pápua Új-Guineáéhoz. A határellenőrzés után újabb, nagyjából két órás út vár ránk, mely során járműveinkkel Sentani városába utazunk. Itt aztán motoros taxik segítségével fél napos kirándulásra indulunk, hogy felfedezzük a város melletti Sentani-tó legszebb részeit. Naplementére aztán felkapaszkodunk a MacArthur emlékmű pazar kilátást kínáló kilátójába is. Szállás: szállodában.
 • 10/+2. nap Sentani, Sorong, Raja Ampat, Kri

  Repülőnk indulásától függően aztán transzfer a reptérre, majd egy belföldi járattal átrepülünk a másik tartomány, Nyugat-Pápua egyik legnyugatibb csücskébe, Sorongba. A város közvetlenül a tengerparton fekszik, és a világhírű Raja Ampatra induló túrák kiindulópontja, így érkezésünk után egyből kimegyünk a kikötőbe, hogy délutánra már a Kri szigeten található szállásunkon legyünk, néhány méterre a tengertől. Szállás: tengerparti bungalókban, teljes ellátással.
 • 11/+3. nap Kri, Gam, Arborek, Mansuar

  Raja Ampat jelentése a Négy Király, utalva a szigetvilágban található négy legnagyobb szigetre, ám ezeken kívül összesen több mint 1500 kisebb-nagyobb sziget alkotja a Nyugat-Pápuához tartozó Raja Ampatot, melyet portugál utazók már az 1500-as évek közepén paradicsomnak írtak le, nem véletlenül. A szigorúan védett természetvédelmi területen található szigetek közös vonása a kristálytiszta víz, a hófehér homok, az alig néhány száz helyi lakos és a világon egyedülálló víz alatti élővilág. Az ázsiai Korall-háromszög ezen részén az ideális körülményeknek köszönhetően tengerbiológusok egyedülálló fajgazdagságot fedeztek fel: több mint 1500 féle hal és 500 féle korall rejtőzik a víz alatt, és szerencsére ezek jelentős részét búvárkodás nélkül is közelebbről szemügyre tudjuk venni. Nincs más dolgunk tehát az utolsó négy napon, mint kiélvezni ezen az egészen kivételes szigetvilágon töltött minden percünket, a víz fölött és a víz alatt egyaránt. A mai napon a környező szigetek felfedezésére indulunk, így kikötünk majd a Krivel szemben fekvő Gam szigetén, meglátogatunk egy helyi iskolát, sznorkellezünk a fantasztikus korallszirtek között, majd hasonló aktivitásokat keresve először az aprócska Arborek, majd pedig Mansuar legszebb részeit is felkeressük. A neplemente fényeiben térünk vissza szigetünkre. Szállás: tengerparti bungalókban, teljes ellátással.
 • 12-13/+4-5. nap Raja Ampat, Kri

  Utolsó két teljes napunkon ismét egész napos hajókirándulásokra indulunk, hogy felfedezzük a szigetvilág legszebb részeit, öbleit, apró rejtett szigeteit. Szállás: tengerparti bungalókban, teljes ellátással.
 • 14/+6. nap Raja Ampat, Sorong

  Felejthetetlen napjaink végén elbúcsúzunk apró szigetünktől és az aznapi kompok egyikével visszatérünk Sorong városába, ahol méltóképpen megünnepeljük utolsó esténket Pápua szigetén. Szállás: szállodában.
 • 15/ +7. nap Sorong, Makassar, Kuala Lumpur

  A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, hogy megkezdjük hosszú utazásunk Magyarországra, várhatóan Makassar és Kuala Lumpur érintésével.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.