5671 m - Damavand (v7s) (Irán)

Hegymászótúra a mesés Perzsia legmagasabb csúcsára

Hosszabbítási lehetőség: 4 napos körutazás a csúcsmászást követően - Dasht-e Kavir, Kashan, Iszfahán.
Irán a világ talán egyik legellentmondásosabb és az európai emberek által leginkább félreismert, de egyben legérdekesebb országa. Megítélését a nyugati világban sajnos komoly előítéletek befolyásolják. Egy ország, melyben életre kelnek az egykori hatalmas perzsa birodalom emlékei; ahol az emberek vendégszeretete, barátságossága és kedvessége az idők során mit sem változott; ahol a lakók boldogok és megtisztelve érzik magukat, ha meglátogatjuk hazájukat. Kaotikusnak tetsző, lüktető és modern nagyvárosok, nyüzsgő bazárok és csendes, nyugalmat árasztó, impozáns mecsetek, csodálatos kertek és hangulatos agyagfalvak. Egy ország, ahol a sztereotípiák mögé bepillantva egy teljesen új világ tárul fel előttünk: Irán igazi arca, ami a híradókból kimarad…

A rendkívül népszerű kéthetes kulturális körutazásunk mellett, egy újabb iráni úttal bővült kínálatunk, mely során az ország legmagasabb, és a "Volcanic Seven Summits" Ázsiát képviselő csúcsának meghódítását tűzzük ki célul. A komoly helyi tapasztalatokkal rendelkező, a térséget nagyon jól ismerő túravezetőnk által az elmúlt évek során kialakított kapcsolatnak köszönhetően sikerült egy olyan utat összeállítanunk, mely során végig a sikeres csúcstámadást tartjuk szem előtt. Ennél fogva a hegyen töltött napok során helyi vezetőnk és segítőnk biztosíta a reggelit és a meleg vacsorát, valamint nehéz csomagjainkat a táborhelyekre terepjárókkal és öszvérekkel szállítják. Így nekünk csak kishátizsákkal kell túráznunk, s a táj, a túrázás élvezetére, no meg a megfelelő akklimatizációra kell figyelnünk. Ezen tényezőknek köszönhetően sokkal nagyobb eséllyel indulhatunk neki a sikeres csúcsmászásnak is, hiszen energiánkat nem a hatalmas hátizsákok cipelése, és a reggeli / vacsorakészítés fogja elvenni.

Első utunk 2016 nyarán vezetett ide. A mászás rendkívül eredményes volt: a 11 fős csapatból mindenki sikeresen feljutott a csúcsra! 2018-ban ezen tapasztalatokkal és eredményekkel hátunk mögött ismét nekiindulunk.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. július 13. -
2018. július 21.
2018. július 12. -
2018. július 21.
A jelentkezés lezárult
2018. március 25.
A "Volcanic 7 Summits” (v7s) kifejezés a hét kontinens hét legmagasabb vulkánját foglalja magába. Ezek közül több csúcs már eddig is szerepelt a kínálatunkban, most azonban tudatosan törekszünk arra, hogy szervezetten, Eupolisz túra keretében valamennyit végigjárjuk. Ezen csúcsok megmászása általában technikailag nem okoz különösebb nehézséget, a nagy magassággal és néha az extrém időjárási viszonyokkal természetesen itt is meg kell küzdenünk, de a megfelelő felkészüléssel, jó kondícióval és tudatos akklimatizációval jó eséllyel ott állhatunk a legtöbb ilyen vulkán csúcsán. A 7 vulkáni csúcsból jelenleg 6 elérhető, s ha már csak az az egy hiányzik, természetesen elmegyünk az Antarktiszra is! :)

Ha érdekel ez a kihívás, csatlakozz hozzánk, s járd körbe velünk a világot!

A “Volcanic 7 Summits” tagjai:

6893 m - Ojos del Salado (Dél-Amerika: Chile/Argentina)
5895 m - Kilimandzsáró (Afrika: Tanzánia)
5642 m - Elbrusz (Európa: Oroszország)
5636 m - Pico de Orizaba (Észak-Amerika: Mexikó)
5610 m - Damavand (Ázsia: Irán)
4367 m - Mt. Giluwe (Ausztrália és Óceánia: Pápua Új-Guinea)
4285 m - Mt. Sidley (Antarktisz)Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Damavand csúcsmászás alapprogram után! Négy napos extra programmal várjuk azokat, akik a hegymászás mellett szeretnének többet megtapasztalni Irán csodálatos világából: a helyeik páratlan vendégszeretetéből és kedvességéből, az egyedülálló tájaiból, valamint a több ezer éves kultúrájából. A kiegészítő program során az alapprogramunk első pár napjaiban is érintett Kashan és Iszfahán városába utazunk el. Kashanban felfedezzük a vidéki, konzervatívabb Irán oldalát. A város közelében pedig homokdűnékről mozizva nézünk végig egy csodálatos sivatagi napfelkeltét, majd ellátogatunk egy hatalmas sós tóhoz. Iszfahánba menet teszünk egy kis kitérőt a Zagrosz-hegység szívében megbújó piciny Abyaneh faluba. Utunk megkoronázásaképpen pedig Irán egyik leghíresebb városába, a monumentális Imám térről ismert Iszfahánba látogatunk el. A kiegészítő program felára 119.000 Ft.

Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2018. július 13-én indul Teheránban és 2018. július 25-án ér véget Teheránban! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.
1

 
Teherán, Reyneh (2020 m)
 

Egy átszállást követően, a kora reggeli órákban érkezünk meg a fővárostól, Teherántól 50 kilométerre található Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtérre. Bérelt buszunkkal 3-4 órás utazást követően érkezünk meg a Damavand lábához, a 2020 méter magasan fekvő Reyneh faluba. Itt elfoglaljuk szállásunkat helyi hegyivezetőnk családjánál. Miután kipihentük az éjszakai repülőút fáradalmait és megreggelizünk, tartunk egy programmegbeszélést. Délután Reyneh környékén teszünk egy rövidebb bemelegítő túrát, ismerkedve a helyi viszonyokkal. A szállásunkra visszatérve megvacsorázunk, kipróbálva a tradicionális iráni konyha remekeit és megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: magánszálláson, ellátás: reggeli és vacsora.

2

 
Reyneh (2020 m), Gusfand Sara (3020 m)
 

Reggelit követően összekészülünk, majd nagy csomagjainkkal együtt a túránk kiindulópontjáig megyünk. Míg terepjáróink viszik tovább a nagy csomagjainkat, mi a legszükségesebb túrafelszereléssel és a napközbeni elemózsiával megrakott kis hátizsákjainkkal elindulunk a 3020 méter magasan fekvő Gusfand Sara pár házból és egy mecsetből álló pásztor falujába. Kényelmes, nyugodt tempóban, rövidebb pihenőkkel megszakítva haladunk felfelé annak érdekében, hogy szervezetünk minél jobban tudjon alkalmazkodni a nagyobb magassághoz. A kora délutáni órákban fogunk megérkezni Gusfand Sara-ba. Itt a menedékházként szolgáló mecsetben elfoglaljuk szállásunkat, pihenünk egyet és a magunkkal hozott elemózsiából megebédelünk. A délután folyamán teszünk még egy rövidebb akklimatizációs túrát kb. 3400 méterig, majd visszaereszkedve a faluba megvacsorázunk és nyugovóra hajtjuk fejünket. Szállás: menedékházban, ellátás: reggeli és vacsora.
(Szintemelkedés: 570 m fel + 300 m fel és le, Távolság: 4 km + 4 km oda-vissza, Menetidő: kb. 3 óra + 2 óra)

3

 
Gusfand Sara (3020 m), Bargah menedékház (4240 m)
 

Reggelit követően összepakolunk. A nehezebb csomagjainkat öszvérek fogják felszállítani a Bargah menedékházhoz. Mi pedig ismételten kis zsákjainkkal hátunkon vágunk neki a hosszú emelkedőnek. Mivel 3000 méter felett már jelentkezhetnek a magashegyi betegség tünetei, ezért kiemelt figyelmet fordítunk a nyugodt tempójú túrázásra, melyet rövidebb-hosszabb megállókkal egészítünk ki, valamint a megfelelő folyadékbevitelre. A délutáni órákban érkezünk meg a 4240 méter magasan fekvő Bargah menedékházhoz. Itt elfoglaljuk szállásunkat, majd megkezdjük legfontosabb napi teendőnket: a pihenést és az energiautánpótlást. A nyugodtabb alvás érdekében délután folyamán teszünk egy rövid akklimatizációs túrát a menedékház feletti ösvényen.  Szállás: menedékházban, ellátás: reggeli és vacsora.
(Szintemelkedés: 1220 m fel + 150 m fel és le, Távolság: 6 km + 1 km oda-vissza, Menetidő: kb. 5-6 óra + 1,5 óra)

4

 
Bargah menedékház (4200 m), 4700 m, Bargah menedékház
 

A mai napot teljes mértékben az akklimatizációnak szenteljük. Reggeli után kis hátizsákjainkkal elindulunk a Bargah menedékháztól a Damavand csúcsa felé. Célunk az, hogy minél jobban hozzászoktassuk szervezetünket a 4000 méter feletti magassághoz. Ennek érdekében ismételten nyugodt tempóban haladunk felfelé, ügyelve arra, hogy ne terheljük meg túlzottan a szervezetünket. Kb. 4700 méterig mászunk fel. Ezt követően visszaereszkedünk a menedékházhoz. A nap hátralévő részében eszünk-iszunk, pihenünk, alszunk és felkészülünk a másnapi csúcstámadásra. Szállás: menedékházban, ellátás: reggeli és vacsora.
(Szintemelkedés: 500 m fel és le, Távolság: 4 km oda-vissza, Menetidő: 3-4 óra)

5

 
CSÚCSMÁSZÁS! Bargah menedékház (4240 m), Damavand csúcs (5671 m), Bargah menedékház (4240 m)
 

Napfelkeltekor mi is felkelünk, majd egy bőséges reggelit követően a hajnali órákban nekiindulunk Irán legmagasabb csúcsának. Az előző napi akklimatizációs túráról már ismert útvonalon haladunk felfelé. A fagyott vízeséseket magunk mögött hagyva belépünk az 5000 méter feletti csúcsrégióba. A magasság növekedésével párhuzamosan csökkenő oxigénhiány mellett, a hegy vulkáni mivoltának köszönhető kénes kigőzölgések nehezítik az utolsó métereket. Ezeket is leküzdve azonban a kora délután órákban abban szerencsében lehet részünk, hogy a "Föld hét legmagasabb vulkánja" közül az Ázsiát képviselő 5671 méter magas Damavand tetején állhatunk. A csúcsfotók elkészítése, valamint a csúcscsokik elfogyasztását követően megkezdjük lassú ereszkedésünket vissza, a Bargah menedékházhoz, ahová a késő délutáni órákban érünk vissza. Vacsorát követően fáradtan zuhanunk bele ágyunkba, hogy kipihenjük a csúcsmászás fáradalmait. Szállás: menedékházban, ellátás: reggeli és vacsora
(Szintemelkedés: 1431 m fel és le, Távolság: 13 km oda-vissza, Menetidő: 10-12 óra)

6

 
Bargah menedékház, Gusfand Sara (3020 m), Reyneh (2020 m)
 

Ezen a napon szép fokozatosan levonulunk a hegyről. Reggelit követően összepakolunk, majd nehéz csomagjainkkal felmálházzuk teherhordó szamarainkat. Gusfand Sara-ig kistáskáinkkal hátunkon ereszkedünk le. Itt már várnak ránk dzsippeink, melyek csomagjainkkal együtt lerepítenek reyneh-i barátainkhoz. Miután lepakoltunk, összecsomaguljuk fürdőfelszerelésünket és a faluhoz közeli, a hegy oldalában sorakozó természetes hévizek egyikéhez utazunk, ahol átadjuk magunkat a forró víz kényesztetésének. Este visszatérünk Reynehbe, ahol a helyiek által készített fenséges vacsora keretében ünnepeljük meg a sikeres csúcsmászást. Szállás: magánszállás, ellátás: reggeli és vacsora.
(Szintemelkedés: 1220 m le, Távolság: 5 km, Menetidő: kb. 3-4 óra)

7

 
Reyneh (2020 m), Teherán
 

Reggeli után összepakolunk, majd búcsút intve reynehi barátainktól és a Damavandtól kisbuszunkkal leutazunk Teheránba. Miután elfoglaltuk szállásunkat és rendbeszedtük magunkat, elindulunk felfedezni Irán zsúfolt, kaotikus, szmogos, dinamikus, nyüzsgő fővárosát. Ellátogatunk a Nemzeti Múzeumba, ahol egy folyamatosan bővülő tárlaton keresztül ismerkedhetünk meg Perzsia múltjával egészen az őskortól kezdve. Innen, kipróbálva a teheráni metrót, ellátogatunk az egykori amerikai nagykövetség épületéhez, ahol a híres 1979-es teheráni túszdráma is játszódott. Ezután ismét metróra szállunk, s Teherán jelképéhez, a monumentális és elegáns formájú Azadi-toronyhoz utazunk. Onnan visszatérve a szállásunkhoz közeli hangulatos örmény étteremben fogyasztjuk el vacsoránkat. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

8

 
Tartaléknap / Teherán
 

Ez a nap egyben mászóutunk tartalék napja is. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembevételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosulhat az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a segítségével.

Amennyiben a tartaléknapokat nem kellett igénybe vennünk a csúcsmászáshoz, ezt a napot Teherán további látványosságainak felfedezésével fogjuk tölteni. Az erősebb idegzetűekkel az Ebrat Múzeumba látogatunk el, mely a sah egyik hírhedt börtöne volt, s mely Irán történelmének Európában kevéssé ismert fejezetébe enged beketintést. Ezután a Kádzsár sahok rezidenciájába, a Golesztán palotába megyünk, ahol több órán keresztül barangolhatunk a hatalmas palotakomplexum díszesebbnél-díszesebb épületeiben. Itt koronázták meg 1967-ben Mohammad Reza Pahlavi sahot is egy fényűző ceremónia keretében. A Golesztán Palotát elhagyva felkeressük a híres Nemzeti Ékszer Múzeumot, ahol a rengeteg ékszer mellett megtekinthetjük a sahok híres pávatrónját is. Ezután a híres teheráni Szőnyegmúzeumot keressük fel. Az épületet Mohammad Reza Pahlavi sah felesége, Farah Diba tervezte, aki az építészet és a művészetek elkötelezett támogatója volt. A múzeumban számos, esetenként akár több száz éves és hatalmas méretű szőnyeg van kiállítva. Ezt követően metróval Teherán legészakibb, a gazdag rétegek által lakott részébe, a Darbandba utazunk. Az Elburz-hegységből alábukó patakok mentén kacskaringós kirándulóutak vezetnek fel a hegyekbe. Ezek egyikén teszünk mi is egy kisebb sétát. A patak fölé éttermek és teázók fekvőhelyeit építették, visszafelé egy ilyen étterembe fogunk betérni egy frissítő teára és késői ebédre, miközben élvezhetjük a tiszta és friss hegyi levegőt. Napunkat egy tradicionális étteremben zárjuk, ahol megtartjuk búcsúvacsoránkat. A finom vacsora és vízipipa társaságában felidézzük csúcsmászásunk legszebb pillanatait, miközben azt tervezgetjük, mikor térünk vissza, hogy felfedezzük az mesés Perzsia csodálatos világát. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

9/+1

 
Teherán, Budapest / Kashan
 

Azok az utasaink, akik csak az alap mászóprogramot választották, a repülőgépük indulásának függvényében az Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtérre mennek, ahonnan rengeteg élménnyel és emlékkel feltöltekezve és szerencsés esetben egy nagysikerű csúcsmászással a hátuk mögött hazaindulnak Budapestre.

A többiekkel, akik a hosszabbítást jelentő pár napos kultúrprogram is részt vesznek, reggelit követően összepakolunk, majd taxikkal Teherán déli busztermináljához utazunk, ahonnan hozzávetőlegesen egy három órás utat követően érkezünk meg a Dasht-e Kavir peremén fekvő nyugodt kisvárosba, Kashanba. Érkezést követően elfoglaljuk az óvárosban található szállásunkat, melyet egy egykori tradicionális házból alakítottak át hostelnek, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. A vályogtéglákból épült házban az árnyas belső udvarról nyílnak szobáink, a tetőre felmászva pedig csodálatos kilátás nyílik a városra. Rövid pihenő után, a kora délutáni órákban a város felfedezésére indulunk. Elsőként Kashan híres tradicionális házait látogatjuk meg. Ezek a kívülről szerénynek tetsző, de belülről hatalmas pompával és belső terekkel rendelkező házak egykor gazdag kereskedők és főurak lakhelyei voltak. Az utóbbi évek komoly restaurációs munkáinak köszönhetően közel az eredeti állapotukban tekinthetjük meg ezeket a régi épületeket. Ezt követően egy múzeummá átalakított, gyönyörű belső díszítésű fürdőt (hammam) nézünk meg, melynek tetejére felmászva csodálhatjuk a minareteket és széltornyokat. A fürdőt követően az óváros szélén található citadella maradványait tekintjük meg, majd egy szállodává átalakított tradicionális ház kávézójában kóstoljuk meg a helyi italkülönlegességnek számító rózsavízzel ízesített üdítőitalokat. Végül egy rövid sétát teszünk a bazárban, ahol egy gyönyörű karavánszerájba látogatunk el, majd a szállásunkra visszatérve megvacsorázunk, további utazásokat folytatva a tradicionális iráni konyha világában. Szállás: tradicionális stílusú szálláson, ellátás: reggeli.

10/+2

 
Kashan, Maranjab-sivatag, Namak-tó, Abyaneh, Iszfahán
 

A mai nap során Kashan és környékének természeti, valamint kulturális emlékeinek felfedezése vár ránk. Még pirkadat előtt autókba szállunk, hogy a hajnali csillagos égbolt alatti utazást követően a napfelkeltét már a Maranjab-sivatag festői homokdűnéiről csodálhassuk végig. Miközben mi alig bírunk betelni a látvánnyal, ahogy a nap sugarai fokozatosan színezik egyre vörösebbé a homokdűnéket, sofőrjeink reggelit készítenek nekünk. A sivatagi reggeli elfogyasztása után a 2500 km2 kiterjedésű, tükörsima Namak-, azaz Sós-tóhoz látogatunk, mely egy több ezer éve ezen a területen hullámzó tenger emlékeit őrzi. A só által kialakított geometriai formák megtekintése után Kashan egyik peremvárosában, Aran va Bidgolban tekintünk meg egy síita mártír sírját, mely köré egy hatalmas és rendkívül impozáns mecsetet építettek. Aran va Bidgolból visszatérünk Kashanba. Elsőként Irán és egyben a világ legősibb, a több mint 5000 éves Teppeh-ye Sialk zikkuratot (toronytemplom) tekintjük meg, mely egyike a Közel-Kelet 32 zikkuratjának és régibb a sokkal inkább ismert mezopotámiai toronytemplomoknál. Ezt követően Fin Gardenbe, az UNESCO Világörökség részét képező Perzsa-kertek egyikébe látogatunk el. Itt raboskodott hosszú ideig Amir Kabir, egy hősként tisztelt reformer miniszter, akit végül az anyakirályné parancsára gyilkoltak meg. A hatalmas cédrusfák tövében, a hegyoldalban fakadó forrás vizét vezetik végig a parkban kialakított csatornákon. Kashanból a Zagrosz-hegység vonulatai között, a 3899 méter magas Karkass-hegy északi lejtőjén megbújó, alig 250 lelket számláló Abyaneh faluba utazunk, mely Irán egyik legősibb, több mint 2000 éves települése. A lakosok átlagéletkora pedig erősen 70 év felett van, a fiatalok ugyanis lehetőségek híján elvándoroltak a nagyobb városokba. A 2235 méteres magasságban, a Barzrud-folyó mentén fekvő falu a természettel teljes harmóniában lévő építészet egyik ékköve. Egyedi vörös árnyalatú vályogtéglás épületei számos turistát vonzzanak ide mind Iránból, mind külföldről. Az abyanehi nők sajátos ruházatot viselnek: hosszú, a vállat és a felső testrészeket fedő, színes mintázatú kendőket és térd alá érő szoknyát viselnek. Bár a központi kormányzat részéről erős nyomás nehezedik az abyanehiekre (abyanukik), mégis kitartóan hordják különleges öltözéküket. További különlegessége az abyanukiknak, hogy ők még a perzsa nyelv legszebbnek mondott változatát, a közép-perzsát beszélik, mely évszázadokkal ezelőtt szinte teljesen eltűnt. A város feletti sziklás domb tetején, illetve a várossal szemben, a folyó túloldalán található egy erőd a Szafavida-korból. Abyaneh elsősorban mezőgazdasági termékeket állít elő: búza, árpa, burgonya, gyümölcsök (alma, körte, sárgabarack). Az elmúlt időkben a szőnyegszövés is népszerű lett a faluban. Miután bebarangoltuk a házak közti utcácskákat, felfedeztük Abyaneh egyetlen mecsetét folytatjuk utunkat Irán harmadik legnagyobb városába, Iszfahánba. A szállásunk elfoglalását követően a világ egyik legmonumentálisabb főterére, az Imám térre sétálunk, ahol egy bazárban lévő tradicionális étteremben megvacsorázunk. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli

11/+3

 
Iszfahán
 

A mai napot teljes egészében Iszfahán felfedezésére szánjuk. Városnéző sétánkat a szállásunktól húsz perces sétára található, a Szafavida-korban épült Chehel Sotun palotában kezdjük. A gyönyörű parkkal körbevett, freskókkal díszített épület különlegessége a bejárat előtti hatalmas oszlopcsarnok, melyen komoly restaurációs munkálatok folynak jelenleg is. Innen gyalog újból az Imám térre megyünk.. Az 512 méter hosszú, és 163 méter széles teret kétszintes árkádos épületek fogják körbe, ahol mind a mai napig kézzel készítik a réz tálakat, kannákat, szőnyegeket és miniatúrákat. Elsőként a Sheikh Lotfollah mecsetet látogatjuk meg, melynek elképesztően szép, kék mozaikokkal díszített bejárati oldala a Szafavida-kori síita iszlám építészeti stílus páratlan jelképe. Betérve a hatalmas kupolaterembe, a lélegzetünk is eláll a középkori perzsa építészet e remekétől. Ezután, fokozva a látványt a grandiózus, hatalmas bejárati kapukkal (iwan) díszített Imám-mecsetbe térünk be. A kupolája alatt tapsolva akár 12 visszhangot is hallhatunk, ha ügyesek vagyunk. Végül Ali Qapu palota teraszára felkapaszkodva felülről is lefotózhatjuk a teret, miközben helyi családokkal tömött lovas hintók haladnak el alattunk. Az Imám teret elhagyva taxikkal a Péntek-mecsethez utazunk, mely az ország legnagyobb mecsete, melynek ma is látható alapjait még a középkorban rakták le. A négy hatalmas, kék mozaikokkal berakott iwannal díszített mecset, bebarangolása után egy közel eső étteremben megebédelünk. Ebédet követően a várost kettészelő Zayandeh-folyótól délre eső Örmény-negyedbe (Jolfa) taxizunk. A perzsa Napkirályként is ismert I. Abbász sah által a XVII. században, gazdasági okok miatt idetelepített örmények egy zárt közösséget alakítottak ki, melynek hatásait mi is érezhetjük a negyed utcáin sétálva. Elsőként az egyszerre örmény és síita muszlim építészeti elemeket felvonultató, hatalmas Vank katedrálisba látogatunk el, melynek belsejét óriási freskók díszítik. A katedrális mellett található örmény múzeum megtekintése után egy helyi kávézóba térünk be, hogy egy erős fekete kíséretében megkóstolhatjuk a páratlan ízű és méretű süteményeket. Az örmény negyedből a folyóparti parkokon keresztül, majd átkelve az látványos Pol-Si-o-Se hídon visszatérünk az Imám térre, hogy a lemenő nap fényében gyönyörködhessünk a világ második legnagyobb terében. Innen ki-ki a maga tempójában fedezheti fel a bazársor további portékáit vagy térhet be egy hangulatos étteremben egy finom vacsorára. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

12/+4

 
Iszfahán, Teherán
 

Reggelit követően a délelőttöt még az utolsó bazári ajándékok megvásárlásával tölthetjük. A kora délutáni órákban taxikkal kiutazunk a buszterminálra, ahonnan egy körülbelül hét órás utat követően érkezünk vissza Teheránba. A már ismert szálláson egy szoba fog várni minket, ahol lehetőségünk lesz a másnap hajnali indulás előtt összepakolni és felfrissíteni magunkat. Indulás előtt ellátogatunk egy újabb perzsa étterembe, ahol megtartjuk második búcsúestünket is, felidézve utunk legemlékezetesebb pillanatait. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

13/+5

 
Teherán, Budapest
 

Ezen a napon szomorúan búcsút intünk Teheránnak, majd Iránnak. Repülőgépünk indulásának függvényében kiutazunk az Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtérre, ahonnan egy sikeres csúcsmászással hátunk mögött, rengeteg élménnyel és emlékkel feltöltekezve, egy átszállással Budapestre repülünk.

Az oldalon látható képeket Cseh Zsombor készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés