Via ferrata: Garda-tó

Egy igazi mediterrán gyöngyszem

Ha nem akarsz állandóan irigy tekintetek céltáblája lenni, akkor ne mondd meg, hogy ide jössz! :) Garda-tó: Ezt a nevet a sziklamászók, szörfösök, bringások, túrázók és ferrátázók igazi áhítattal ejtik ki, mivel ezen a helyen minden együtt van egy tökéletes nap/hét/hónap/év eltöltésére. Ebben a varázslatos mikroklímájú környezetben tapasztalhatod meg, hogy milyen az igazi mediterrán életérzés, itt fogunk néhány felejthetetlen napot eltölteni.

A ferráta-túráktól itt elsősorban ne a hatalmas kihívást várd, mozgásban ugyan nem lesz hiány, mert két napon is komoly szinteket meg kell tennünk, de tény, hogy itt nincsenek olyan hosszú és technikás, kiépített útvonalak, mint a Dolomitokban, vagy a Dachstein sziklafalain. Így programunkra is elősorban olyan ferrátázók jelentkezését várjuk, akik az első lépéseket megtették már a Rax avagy a Hohe Wand sziklafalain, jó kondícióval rendelkeznek, s most igazán mesés környezetben szeretnék még jobban begyakorolni az ott tanultalak, élvezvén a gyönyörű kilátást, a meredeken égbetörő csúcsok alatt kéklő Garda-tavat, olajfaligeteket és szőlőlugasokat, hangulatos kisvárosokat, ahol a sarki kisétteremben az eredeti olasz pizza mellé garda-tavi cabernet sauvignon csúszik, ahol a napi túra után ellazulhat az ember, és a pálmafák alatt teli hassal végigdőlve a tóparton elgondolkozhat azon, mennyivel jobb dolog a parmezán-sajt, mint a porleves. Egyszóval élvezni azt a laza mediterrán fílinget, melyre méltán irigyek az északi országok lakosai! 

Utunk a Garda-tó gyalogtúra programunkkal párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, és a napi túráink is hasonló térségekbe vezetnek – csak más-más utakon.


Idén szeptemberben ismét ajánlani tudunk az úthoz apartmanszállás opciót, a kemping területén lévő faházakban. A fedett szállás felára 3200 Ft/éj/fő, azaz 9600 Ft/fő az út időtartamára. Az apartmanszállások száma korlátozott, a jelentkezéseket időrendi sorrendben tudjuk elfogadni. Kérjük mielőbb jelezd felénk, ha szeretnéd kérni!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező.

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.

1

 
Budapest, Olaszország
 

20:30-kor találkozunk a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Indulás 21:00 órakor. Az éjszakát az autóbuszon töltjük.

2

 
Monte Colodri: Sentiero attrezzato del Colodri
 

Az utazás fáradalmait még érezve indulunk első ferrata túránkra, amely a Monte Colodri 396 méter magas csúcsára visz fel. Szerencsénkre a ferratahoz a felmenet kempingünk bejáratától indul, így 15 perces gyaloglással érkezünk meg ehhez a népszerű „vasúthoz”.  2 órás, végig biztosított mászás után érkezünk meg a Colodri csúcsa alatt lévő nyeregbe, ahonnan újabb 15 perces sétával jutunk fel a csúcsra. Alattunk Arco középkori vára magasodik, a hátteret pedig a Garda-tó szolgáltatja. A csúcsról körbe, Arco nyüzsgő, hangulatos városközpontján keresztül jövünk le (1 óra).  A délután hátralévő részében szabad foglalkozás, ezért akinek van kedve vásárolhat vagy bóklászhat a város macskaköves utcácskáin. Aki bővíteni, színesíteni akarja öltözékét az rengeteg túrabolt közül válogathat, mivel a város a környék sziklamászó életének a központja. Este egy szolid ismerkedési estet tartunk, mivel érdemes rápihenni a másnap előttünk álló komoly erőpróbára.

(nehézség: B, szintkülönbség: 300 méter, ferrata menetideje: 2 óra, összmenetidő: 4 óra) 

3

 
Cima Capi ferrata
 

Reggeli kelés után Riva és a Garda-tó felé vesszük az irányt. Rivát elhagyva egy hosszú alagúton Biacesa faluba utazunk. A faluból egy egyre emelekdő ösvényen kapaszkodunk fel a felettünk magasodó hegy oldalára, ahol jó óra séta után egyszer csak kitárulkozik a völgy és teljes szépségében pillantjuk meg alattunk a mélyben a Garda-tó égszínkék víztükrét, felette a Monte Baldo égbetörő csúcsaival. Innen ösvényünk világháborús katonai bunkerek érintésével kikapaszkodik a Cima Capi sziklás gerincére, ahol rácsatlakozunk a ferrata drótkötelére. A Fausto Susatti via ferrata egy történelmi ferrata, az I. világháborús katonai bunkereket köti össze, néhol alagutakban, futóárkokban haladva. Az ösvény felkapaszkodik a Cima Capi csúcsára, ahol egy közel 800 m magas sziklafal tetején pihenhetünk meg. A csúcscsokik elfogyasztása után követjük a lövészárkokat, és a hajdani hadtáp útvonalán – Cima Capi ferratán leereszkedve egy forrás – és még jónéhány katonai bunker érintésével – Riva del Garda városába érkezünk a délutáni órákban. Miután szabadprogram keretében bebóklásztuk a városka középkori szűk utcácskáit, busszal utazunk vissza Arcoba, szállásunkra.
(ferráta nehézség: B, szintemelkedés: 760 m fel, 1020 le, táv: 8 km, menetidő: 5-6 óra)

4

 
Cima SAT: Via dell'Amicizia
 

Ma az egyik legszebb látványvilággal rendelkező ferrátát fogjuk bejárni. Azonban nem csak a legszebb, hanem az egyik leghosszabb is. Korai reggelit követően a Cima SAT 1246 méter magas csúcsára vezető via dell'Amicizia erőt próbáló ferrátájának beszállását a Garda-tó fővárosaként emlegetett Riva del Garda városkából érjük el. 1,5 órás sétával érünk el az 550 méter magasan lévő beszálláshoz, miközben az alattunk egyre inkább kibontakozó tó látványa feledteti velünk a felfelé kapaszkodás fáradalmait. Az 560 méteren lévő Santa Barbara kápolnánál még tartunk egy rövid pihenőt, majd beöltözve elkezdjük a mászást. Kezdetben drótkötelek segítségével mászunk felfelé, majd elérkezünk az első komolyabb próbához, egy 40 méteres függőleges vaslétrához. Azonban ez csak a bemelegítés. A ferrata fő attrakciója 100 méterrel feljebb van, egy 70(!) méteres függőleges létra. A létra meglehetősen kitett, igazi bátorságpróba. Lábunk alatt teljes pompájában a Garda-tó, Riva városa pedig apró makett csupán. A létrát követően drótkötelek és kisebb létrák segítenek a szintvonalak habzsolásában, majd a 4 órás mászás végén felérünk a Cima SAT csúcstömbjére. A csúcson tartunk egy hosszabb pihenőt, mivel erőt kell gyűjtenünk a lefelé tartó 1200 méter szintkülönbség legyőzősére, valamint időbe telik a több száz fotó elkészítése – mivel a látvánnyal nem lehet betelni! Jó 2-3 óra alatt jutunk vissza Rivaba, ahonnan a busz visszavisz minket a kempingbe.
(ferráta nehézség: C, szintkülönbség: 1200 méter fel/le, ferrata menetideje: 4 óra, összmenetidő: 9-10 óra.
Figyelem! Esős idő esetén a létrák csúszóssá válnak, és mivel az útból sehol sincs kiszállás, ez esetben egy könnyebb útvonalat választunk!)

5

 
Dro-Drena: Via ferratta Rio Sallagoni
 

A mai napon egy varázslatos szurdoktúrában lesz részünk. A reggeli összecsomagolást követően egy rövid buszozással elérjük utolsó túránk helyszínét Dro városkája mellett. Buszunkat a parkolóban hátrahagyva félórás sétával érjük el a szurdok bejáratát, ahol felvesszük a felszerelésünket. Mintha egy mesefilm forgatásába csöppennénk bele. A díszletként szolgáló kanyon 4-5 méter széles, a ferrata pedig az egyik falán keresztül vezet végig. Lábaink alatt a lezúduló víz, felettünk a kanyon 20 méter magas sziklafala. Félórás izommunkával átjutunk ezen a víz által kivájt és lecsiszolt keskeny átjárón, utána a kanyon kiszélesedik. Ezután egy vízesés fölött függő 3 köteles indiánhídon(a középső kötélen lépegetünk, a két szélsőn kapaszkodunk és biztosítunk) tehetjük próbára ügyességünket. Egy szűk résen átsétálva vár minket a következő vízesés, amely egy gyönyörű réten  szelídül folyóvá. A folyóparton számtalan, emberek által létrehozott kőemberke magasodik. A vízesés felett pedig egy újabb indiánhíd várja a rettenthetetlen vállalkozókat(mindkét hidat lehetőség van kikerülni gyalogösvényen is). A második vízesés felett átlebegve röpke félóra alatt érjük el túránk végcélját, a 390 méter magasan fekvő Drenai várat. Ha időnkbe belefér, bóklászunk egyet a váracska körül, majd egy kanyargós ösvényen 30 perc alatt lejutunk a parkolóban várakozó buszhoz és felszállva rá megkezdjük hazautazásunkat.
(nehézség: B/C, szintkülönbség: 200 méter, ferrata menetideje: 2 óra, összmenetidő: 3,5 óra)

Az oldalon látható képeket Klein Dávid és Kozma Attila készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés