Bejelentkezés

Marokkó (észak)

Atlanti-óceán, Magas-Atlasz, Szahara körutazás, avagy: Marokkó ezer arca

Idén újra útnak indulunk e távoli, sejtelmes varázsú térségbe, Afrika egyik legvégletesebb országába: Marokkóba. Körutunk során érintjük a látnivalókban leggazdagabb ún. királyvárosok közül Marrakesh, Fez és Rabat városát, megtekintjük Ait Benhaddou varázslatos kasbáját és újra bekerült a programba Volubilis római kori romvárosa is. A marrakeshi bazárban remek kézműipari termékekre, az Atlaszban ásványokra, a Szahara szélén pedig őskövületekre alkudozhatunk vég nélkül. Megpihenünk Tinerhir datolyaerdőkkel teli oázisában, mindezt megspékeljük némi Szaharával, hatalmas homokdűnékkel és kopár sziklasivatagokkal, és vad szépségű szurdokvölgyekkel. Rengeteg kaland és élmény vár, ha velünk tartasz!

Kiemelt látnivalók az utazás során:

- Marrakesh nyüzsgő városa és Medinája ( Unesco Világörökség),
- a Nagymecset Casablancában,
- Rabat történelmi városközpontja ( Unesco Világörökség),
- Chefcahaouen hangulatos városközpontja és utcái,
- Volubilis római romvárosa (Unesco világörökség),
- Fes Medinája (Unesco Világörökség),
- Merzouga vöröslő homokdűnéi,
- Tinerhid oázisvárosa a kiterkedt datolyaligetekkel,
- a Todra-szurdok döbbenetes szikalfalai,
- Ait Ben Haddou erődítményvárosa ( Unesco Világörökség).

Időpontok

 • 2024. október 23
  → november 02.
Ha több aktivitásra vágynál, akkor irány Marokkó legmagasabb csúcsa!  Toubkal csúcsmászó túránk során célunk a Magas-Atlasz legmagasabb pontjának meghódítása. Amennyiben szeretnéd megmászni Észak-Afrika legmagasabb hegyét, tarts velünk!
 • 1. nap Marrakesh

  Érkezés a marokkói Marrakesh városába szállásunkra, ahonnan programunk indul. Itt két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Marrakesh (UNESCO világörökség)

  Ma Marrakesh városával ismerkedünk. A több tízezer datolyapálmával körülvett oázis okkersárga, vert agyag városfalai között egész évben pezseg az élet. Így mi is a medina szívében fekvő Djemaa El-Fna misztikus terére igyekszünk, ahol napközben különféle árusok, mutatványosok, mesemondók és kígyóbűvölők tarka forgataga ejt bámulatba. Megtekintjük a Marrakesh szimbólumának számító 12. századi Koutoubia-mecset minaretjét, a Bab Agnaou pompás díszkapuját, Szadida dinasztia mór díszítésű síremlékét és a Bahia-palotát. Délután szabadprogram keretében felkereshetjük Marrakesh egy apró, de nagyon híres kertjét a Majorelle-kertet, vagy a bazár-negyed apró utcácskáiban alkudozhatunk szőttesekre, táskákra, berber és tuareg ékszerekre. Este az alaposan átalakult téren lacikonyhák és kifőzdék ínycsiklandozó illatai csábítanak, örömtüzek és dobzene vár, s szinte megelevenedik előttünk az 1001 éjszaka varázslatos világa. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Marrakech, Casablanca, Rabat (UNESCO világörökség), Chaouen

  Mai napon elhagyjuk a „Vörös Várost” és elindulunk a királyi főváros, Rabat felé. Pár órás buszozás után először Casablancába látogatunk el. Casablanca modern nagyváros, így itt sokat nem időzünk, de az Atlanti-óceán partjára épített Nagymecsetet mindenképp megtekintjük. Innen továbbhaladva érkezünk meg a Regreg folyó partján található Rabat legfőbb nevezetességéhez, a Hassan toronyhoz és a modern Marokkó államalapítójának - V.Mohammed - monumentális márvány Mauzóleumához. Rabati városnézésünk után újra buszunkra szállunk, s továbbindulunk a Rif-hegység hangulatos települése, Chefchaouen felé. Szállás: tradicionális marokkói szállás, ellátás: reggel.
 • 4. nap Chefchaouen, Rif-hegység, Chefchaouen

  3
  Ma délelőtt gyalogtúrára indulunk a Rif-hegység vonulatai közt. Chefchauent elhagyva Akchour faluba utazunk buszunkkal, ahonnan egy másfél – két órás túrával, patakokon átkelve érjük el a a hegység legmagasabb, majd 60 méteres vízesését. Visszautunkon felkutathatjuk még a környék néhány kisebb-nagyobb vízesését is, a délutáni órákban pedig már újra Chefchauen kékre meszelt házacskái között bolyonghatunk. Érdemes beülni a főtéren található teázók valamelyikébe, és még egyszer megízlelni a friss levelekből készített, világhírű marokkói mentateát. Késő délután a városka mellett emelkedő régi mecsethez kirándulhatunk , hogy itt várjuk be a napnyugta különleges fényeit. Szállás: tradicionális marokkói szállás. (Rif-hegység túra menetideje: 5-6, szintkülönbség: 400 méter fel/le, túratáv: 12 kilométer)
 • 5. nap Chefchaouen, Volubilis (Unesco Világörökség), Fez

  Reggel elindulunk az ország kulturális fővárosa, Fez irányába. A pár órás buszozás során kitérőt teszünk Marokkó leghíresebb római kori romvárosához, Volubilis romjaihoz. A világörökség részévé nyilvánított romvárosban megcsodálhatjuk Caracalla császárt diadalívét, és a gazdag polgárházak romjai között megbújó gyönyörű mozaikpadlók ábrázolásait is. A régmúlt időket idéző romok bebarangolása után újra buszra szállunk és tovább utazunk Fezbe, ahol két éjszakát töltünk. Szállás: szálloda.
 • 6. nap Fez (UNESCO világörökség)

  Ma közös városnézést tartunk a Marokkó kulturális és spirituális fővárosának tekintett királyvárosban, Fezben. Fez a mohamedán világ 3. leglátogatottabb zarándokhelye, óvárosa a Világörökség része. Itt ismételten azt érezzük, mintha tényleg egy más korba csöppentünk volna bele. Helyi idegenvezetővel fedezzük fel a lenyűgöző hangulatú, zegzugos, sikátoros óváros mecsetjeit, Korán iskoláit, a díszes, zománcozott kapukat és falikutakat, a bazárt, és természetesen a messze földön híres bőrcserző műhelyeket, ahol hatalmas agyagkádakban, évszázadok óta változatlan módszerekkel festik a bőrt. A városnézés után szabadprogram keretében bóklászhatunk Fez belvárosának sikátoros utcáin, a régi zsidónegyeden keresztül eljuthatunk a város egyik jelképének is számító Királyi Palota hatalmas aranyszínű kapuihoz, de ellátogathatunk egy helyi hammanba, gőzfürdőbe is. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Fez, Zeida, Ziz-völgye, Merzouga

  Kora reggel összepakolunk, majd elindulunk a sivatag irányába. Ma hosszú, de igazán változatos utazás vár ránk. Először igazi alpesi hangulatú tájon átkelve, Ifrane európai jellegű városát érintve érkezünk a Közép-Atlasz varázslatos vidékére, ahol fantasztikus cédruserdők között állunk meg, hogy lefotózzuk az itt szabadon élő berber makákó majmokat. Élmény a makákók etetése, élmény, hogy fél méteres közelségből csodálhatjuk kicsi, közönyös arcukat. Déltájban Zeida környékén tartunk pihenőt, majd legközelebb már egészen más jellegű tájon, a Ziz szurdokvölgyében, az amerikai Monument Valley-re emlékeztető fantasztikus sziklafalak között haladunk, majd a délutáni órákban megérkezünk utazásunk újabb csúcspontjához, a Szaharába. Tiszta időben már messziről feltűnnek előttünk Merzouga híres homokdűnéi. Az alapvetően vöröses, de a napszakoktól függően színüket állandóan változtató dűnék a legnagyobbak Marokkóban. 1990-ben itt forgatták a Múmia című mozifilm sivatagi jeleneteit. E homokdűnék közvetlen közelében, egy fogadó lesz ezúttal szállásunk. Miután elhelyezkedtünk szálláshelyünkön, a legmagasabb dűne megmászására indulunk, hogy innen csodálhassuk meg a varázslatos naplementét, majd az est beköszöntével a sivatagi égbolt felett ragyogó csillagokat. Persze akár egy hatalmas sivatagi homokvihart is kifoghatunk... Fogadónkba visszatérve egy ízletes marokkói vacsorával koronázhatjuk meg legfrissebb élményeinket. Szállás: szálló, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 8. nap Merzouga, Tinerhir

  2
  A korán kelőkkel újra a homokdűnék felé vesszük az irányt, megcsodálni a napkelte szintén egyedülálló fényeit. Reggeli után buszra szállunk, s a már egyre inkább megszokottá váló, túlnyomórészt kősivatagos tájon átkelve érkezünk a kora délutáni órákban Tinerhir városába. A Todra-folyó partján fekvő városka a környék egyik legszebb oázisa, melynek több tízezer datolyapálmája, a patakpart gondosan művelt kertjei döbbenetes kontrasztot képeznek az egyébiránt oly jellemző kopársággal szemben. Szállásunk elfoglalása és pihenés után rövid túrára indulunk a vörös sziklafalak lábánál fekvő, elhagyott, félig romba dőlt vályog-városba és az alatta elterülő datolyaligetbe. Szállásunkra visszatérve egy ízletes vacsorával zárhatjuk a napot. Szállás: tradicionális marokkói szálláson, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Ellátás: reggeli.
 • 9. nap Tinerhir, Todra-szurdok, Ouarzazate, Ait Benhaddou

  2
  Reggeli után a sziklamászók paradicsomába, a Todra-szurdok meredek, vörös sziklafalai közé látogatunk. A néhol 300 méter mély szurdok alján csordogáló kristálytiszta vizű patak mellett haladva egy óra alatt kényelmesen végigsétáljuk a leglátványosabb részeket. Ezután a marokkói filmgyártás legfontosabb városa felé vesszük az irányt. Tinghir után a Dadés-völgyön át, az „ezer kasba” útján indulunk tovább útközben pompás, de nagyrészt már romos erődök, rózsaligetek és oázisok mentén haladunk tovább a már egyre inkább megszokottá váló, túlnyomórészt kősivatagos tájon. Ouarzazate városába érve megtekinthetjük a környék legnagyobb és legismertebb kasbáját, a Taourirt kasbát, vagy a vele szemben található helyi Filmmúzeumban ismerkedhetünk az itt forgatott filmek kellékeivel! A délutáni órákban érkezünk Marokkó egyik legszebb, de mindenképpen leghíresebb erődjéhez, a remekbeszabott Ait Benhaddou kasbához. A többször is felújított erődváros olyan híres filmek színhelyéül szolgált, mint az Arábiai Lawrence, a Názáreti Jézus, vagy a Gladiátor, s mára az Unesco Világörökség részévé nyilvánították. A nyaranta kiszáradt Ounila folyó medrén átkelve jutunk be a városka néhol már omladozó vályogházai közé. A legszebb panorámát a szomszédos emelkedő tetejére érve élvezhetjük, ahonnan nem csak a város épületeit, de a folyómenti pálmaligeteket és a Hammada, a kősivatag zord, kietlen pusztaságát is remekül beláthatjuk. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Ait Benhaddou (UNESCO világörökség), Tizi n'-Tichka-hágó, Marrakesh

  2
  Reggel elhagyjuk Ait Benhaddou sivatagos vidékét és a Magas-Atlasz főgerincén átkelve utazunk tovább Marrakech irányába. Fantasztikus hegyvidéki tájon, hihetetlen hajtűkanyarokkal tűzdelt szerpentinutakon kelünk át a Tizi n'-Tichka-hágón, ahol fotószünetet tartunk és a buszunkat megrohamozó berber árusoktól gyönyörű kristályokat és őskövületeket vásárolhatunk. Aztán a Magas-Atlaszból leérve aztán a kora délután órákban visszaérünk a már ismerős, pezsgő hangulatú Marrakech-be, ahol utolsó marokkói éjszakánkat töltjük. Délután szabadprogram keretében még egyszer belevethetjük magunkat a bazár forgatagába, s beszerezhetjük a még szükséges ajándékokat, csecsebecséket. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Marrakech

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.


Út ára tartalmazza

- Marokkóban az utazást bérelt busszal,
- 5 éjszaka szállást szállodában, reggelivel,
- 5 éjszaka szállást tradicionális stílusú szálláson, reggelivel,
- a Merzouga-i szálláson egy közös, marokkói vacsorát,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- szervezést és magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegy(ek) árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát,
- a belépőjegyeket,
- a reggeliken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Marrakesh - Budapest útvonalon: kb. 184.000 - 224.000 Ft-tól. (2023.dec.29.)

Utazás

Mivel utazunk Marokkóban?

Marokkón belül helyben bérelt busszal utazunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Marokkóban?

A programban szereplő kirándulások könnyűek, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Meg kell jegyezzük e mellett: Marokkó rendkívül végletes országát körbeutazni hihetetlen élményeket jelent! Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez már Afrika - még ha Marokkó a "legeurópaibb" afrikai államok közé sorolható is.

Szállás

Milyenek a szállások Marokkóban?

Utunk során több szállás típust veszünk igénybe. Szállodákban öt éjszakát töltünk, két vagy három ágyas szobákban alszunk, melyek saját fürdőszobásak, angol WC-k vehetők igénybe. A tradicionális stílusú marokkói szálláson, ahol öt éjszakát töltünk el, két vagy három ágyas, ágyneművel ellátott szobákban alszunk, melyekhez közös használatú meleg vizes zuhanyzók, angol WC-k tartoznak.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Marokkóról?

Marokkóban a beszélt nyelv az arab és a berber, de ezek mellett a francia nagyon elterjedt, sőt általában a spanyolt illetve az angolt is megértik.


Fontos szituáció Marokkóban a vásárlás. A bazárban bóklászva esetleg azt hihetjük, hogy nincs szükségünk semmire, aztán az arab-berber árusok úgyis meggyőznek majd, hogy igenis kell nekünk az a szőnyeg, terítő, teáskanna, tőr, dzsellaba, bőrtáska... A fő szabály, hogy mindig mindenre alkudni kell. De nagyon. Sokszor az "eredeti" ár töredékéért is megkapható az áhított áru. Célszerű jelezni, hogy nem amerikai turista vagy, hanem magyar. ("Special hungarian price?") A hegyekben, a berber árusok esetében bevett módszer a csere: pólókat, zoknit, törülközőt, cigit ilyesmiket beszámítják az árba. Itt is lehet alkudni, bár az ottani mértéktelen szegénységet látva nem mindig van "szíve" az embernek pár dirhamon variálni. Tőlük elsősorban különleges kőzeteket, kristályokat, őskövületeket lehet nagyon jó áron beszerezni. Ha lehet, vigyünk magunkkal néhány reklám-tollat, üres füzetet, a szegény hegyvidéki gyerekek ezeknek rendkívüli módon tudnak örülni!

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy marokkói adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő – problémákat nem ismerő – mentalitásra. Ennek megfelel az utak állapota, a közművek előforduló hiánya, és bizony az egészségügyi ellátás is néhol bizonytalan. Az emberek életritmusa, igényszintje eltér az európaitól, amire nem árt felkészülni. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időeltolódás: -1 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell hátrébb állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Marokkóban 11 óra a pontos idő).

Elektromosság: Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni.

Közbiztonság: Roppant barátságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Az itteniek általában kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem.

Időjárás

Milyen az időjárás Marokkóban?

Mivel utazásunk során tengerparti, hegyvidéki és sivatagi térségeket egyaránt érintünk, meglehetősen változékony időjárásra kell készülni. Az óceán mentén tavasszal túlnyomórészt 25°C körüli hőmérsékletre, változóan felhős időre számíthatunk, Marrakesh környékén és az Atlaszon túli, ill. a Szahara közeli részeken ennél melegebbre lehet számítani (30°C körül). Ezzel ellentétben az Atlasz-hegységben a nagyobb magasságokból adódóan hűvösebb várható, nem ritka éjszakánként a 0 fok körüli hőmérséklet sem. Ráadásul a hegyek között egy hirtelen zápor, jégeső, havazás is bármikor könnyen előfordulhat, azaz meleg ruha, esőkabát is feltétlen legyen nálatok! Az Atlaszban és a sivatagban különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata!

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk Marokkóba?

Egy pici, könnyű, nyári hálózsák (még akkor is, ha szálláshelyek minősége nagyon jó, érdemes bepakolni annak, akinek a higénia különösen érzékeny kérdés), esőkabát és esőnadrág, a nyári lábbeli mellé egy kényelmes impregnált bakancs, kényelmes nagy hátizsák, amibe az összes felszerelés kerül. Ezen kívül: túrabot, fejfedő, napszemüveg, napkrém,  legalább egy váltás meleg ruha (polárfelső), sapka, fejlámpa, zsebkés, szúnyogriasztó. Szükséges egy további kis hátizsák a napi programokra, túrákra.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Milyen a higiénia Marokkóban? Kell védőoltás Marokkóba?

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. Mindenhol lehet palackozott vizeket kapni.

Kötelező védőoltás nincs Marokkóba. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, és a tetanusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat vagy az oltóközpontot.

Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.).

Élelem

Milyen élelemmel készüljünk Marokkóba?

Az árak a magyarországi árakhoz hasonlóak. Természetesen itthonról is lehet minimális mennyiségű élelmet kihozni, ám teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Szállásainkon Marrakeshben háromszor, Tinerhirben egyszer, Fezben pedig kétszer kapunk reggelit. A nagyvárosokban találunk európai jellegű hipermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Marokkóban nagyon olcsóak a déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád. Dohányt, alkoholt csak a kijelölt helyeken, a hipermarketekben lehet vásárolni.

Hozzávetőleges ételárak:

turista menü: 70-120 Dh
utcai kifőzdében egytálétel: 30-70 Dh
ásványvíz: 5-10 Dh

Pénz-ügy

Mi Marokkó hivatalos fizetőeszköze? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

A helyi fizetőeszköz a marokkói Dirham.  Euro-t vagy Dollár-t érdemes vinni, a határon és a nagyobb városok bankjaiban is be tudod váltani. Bankkártya használatára hipermarketekben, illetve banki pénzfelvételnél van lehetőséged. Költőpénznek minimum 70.000.- Ft-ot ajánlunk (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató belépő árak (2023):

- Marrakesh, Sadida sírok: 70 Dh 
- Marrakesh, Bahia-palota: 70 Dh 
- Marrakesh, Majorelle kert: 150 Dh
- Marrakesh, Secret Garden: 120 Dh
- Chefchaouen Kasbah: 60 Dh
- Ait Benhaddou: 10 Dh 
- Ouarzazate: Filmmúzeum: 30 Dh 
- Ouarzazate: Taourirt Kasbah: 20 Dh 
- Merzouga, tevegelés: 150 Dh 
- Fez, medresa: 15 Dh 
- Fez, Nejjarine Karaván Szeráj: 20 Dh 
- Volubilis ( Római romok): 70 Dh 
- Borravaló a sofőröknek: 150 Dh 

Vám

Mi szükséges a Marokkóba történő beutazáshoz?

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél szükséges, mely kilépéstől még 3 hónapig érvényes kell hogy legyen. 

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Marokkóba?

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre.

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Marokkóba?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 14.520 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 17.450 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 28.480 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Anna

"Marokkó régóta nagy álmom volt, a sivataggal, Ait Benhaddou-val, a kék ajtókkal, ennek megfelelően óriási elvárásokkal indultam és ami szinte lehetetlennek tűnt, még ennél is többet kaptam az országtól, a népétől és ettől az úttól. A program végig rendben volt, egyedül a hazaérkezés előtti napot vágnám meg, mert aznap nagyon sokat buszoztunk, de nehéz megmondani mit változtatnék, mert a Casablanca-i nagymecset csodálatos, azt nem hagynám ki. Személy szerint szívesen töltöttem volna még egy napot a sivatagban, de ternészetesen tisztában vagyok vele, hogy ez csak egy hosszabb programmal lenne lehetséges. Gábor maximalista, elképesztően törődő, segítőkész, ugyanakkor laza, jófej ember, aki nélkül ez az utazás nem lenne ugyanaz. Mindenkivel megtalálja a hangot, végtelenül jó humora van, nyugodt magabiztosságának, felkészültségének köszönhetően az első pillanattól kezdve komfortosan éreztem magam - még a számomra kényelmetlen helyzetben is (extrém tériszony). Akár már holnap indulnánk vele a következő útra. Úgy gondolom, hogy a szállások túlnyomó többsége kedves, autentikus hely volt. Nem számítottam luxusra ill. nem is választottam volna ezt az utat, ha steril szállodai környezetben töltöttük volna az időnket. Minden szobánk tiszta volt és kényelmes. Minden Marrokóba utazni vágyó ismerősömnek bátran fogom ajánlani ezt a programot."

Péter

Marokkó és az emberek csodálatosak. A túravezető személyisége egy olyan pluszt adott, amit nehéz szavakba önteni. Nélküle ez a túra nem adott volna ennyit. A programok összeállításánál érződik, hogy ismeri az országot. ( Más irodáknál kivétel nélkül hiányzik 1-1 fontos úti cél.) A távok, pihenők, látnivalók jól végiggondoltak, egyáltalán nem fárasztóak. A Rif-hegység túra össze van kötve késő délutáni fakultatív városnézéssel. A Rif-hegységre több időt hagynék, a természeti szépségek, a vízesés megcsodálására. Bár nem könnyű koordinálni csoporton belül az eltérő igényeket. A várakozásaimat messze felűlmúlták a szállások, kiemelném Chefchaouen-t, ahol, bár a fürdő közös volt, de a legjobb állapotú és a legtisztább szállás volt. Merzouga (sivatagi szállás) jó hangulatú hely, közösségi terek kiválóak, de nagyon sok a légy. Az utat és Marokkót azóta is ajánlom ismerőseimnek. Elvárásoknak sikerült megfelelni, köszönhetően a fentebb leírtaknak, valamint a kiváló társaságnak. A legnagyobb élmény a Todra szurdok, ha a természeti szépségeket vesszük alapul, és a Menarából visszataxizás, ha az emberekkel való kapcsolatot kellene kiemelni. Első este a bazározás és külön a jemma sok volt egyszerre. De ez kellett, ahhoz, hogy átérezzem a hangulatot."

Katalin

"Nagyon jól éreztem magam, szuper volt a csapat is, rengeteget röhögtunk és óriási élményekben volt részünk. Nekem a csúcselmeny a sivatag és a tevegelés volt. Ezenkívül még az, hogy minimum 4 éghajlaton jöttünk keresztül, ami a növényzeten, a tájon is látszodott. Nagyon tetszett Chefchauen és a Casablancai mecset. Marokkóban voltunk, így nem számotottam "hű, de milyen szuper" szállásokra, ehhez képest pozitív csalódás volt, tetszettek a szállások. Túravezetőnk, Gábor nagyon jól vezette a túrát. Sok infót kaptunk az országról, a humort sem mellőzve. Mindenkire figyelt, minden résztvevővel beszélgetett. Az is tetszett, hogy a helyi segítőkkel (buszvezető, hotel staff) egyenlő partnerként bánt. Mindenkinek javaslom ezt az utat."

Szilvi

"Én eddig csak saját szervezésben utaztam, így eléggé tartottam az út előtt a csoportos úttól. Ráadásul egyedül jelentkeztem az útra. Szerencsére minden tekintetben jól sikerült minden, nyilván ebben nagy szerepe volt a szobatársamnak és a többi résztvevőnek is, ez alakulhatott volna máshogy is, és nem is rajtatok múlik. Viszont maga a csoportos utazási módszerrel kapcsolatban nagyon pozitív benyomásokat szereztem, tetszik az a stílus, ahogy összeállítjátok az programot, változatos, van benne kultúra, városnézés, természet, aktív programok. Gábor nagyon jól vezette a túrát. Sok infót kaptunk az országról, a humort sem mellőzve. Mindenkire figyelt, minden résztvevővel beszélgetett. Az is tetszett, hogy a helyi segítőkkel (buszvezető, hotel staff) egyenlő partnerként bánt. Az utazás csúcspontja számomra a sivatagban töltött idő és a chefchaoueni tartózkodás tetszett - igaz ez utóbbi miatt választottam a Ti utatokat :-) Szívesen ajánlom az irodátókat és kifejezettem ezt az utatokat is másoknak, illetve ezek után bátrabban veszek részt egyéb útjaitakon is!"

Eszter

"Nagyon jól éreztem magam, örülök, hogy ezzel a csapattal utazhattam. Minden a várakozásaimnak megfelelő volt. (a nagy távolságokat leszámitva) Igazán igényesen összevállogatott volt a program. Jó volt, hogy a városokat megszakitottuk egy kis természettel. A túravezető 5*. Nagyon örülök,hogy Gábor vezetett minket. Nem tudom, mikor alszik/eszik, de mindig a toppon volt, lehetett rá számitani. Ha valaki szobát akart cserélni, vagy vmi csecse-becsét keresni a vásárban. Rugalmas volt, mégis tartottuk a menetrendet. Felkészült és odafigyelt mindenre. Nagyon jó személyisége van. Ami felejthető volt az az utolsó nap. Nagyon jó volt látni Rabat és Casablanca nevezetességeit, de kiélvezni nem lehetett. A legjobb? Huh, ez nehéz, mert imádtam az utat. :)"

Tamás

"Mindenben azt kaptam, amit reméltem. Ez volt az első Eupoliszos utam, de máskor is szívesen jövök majd. A jelentkezés során is minden rendben ment. A szükséges információkat mindig időben megkaptam. A program teljesen megfelelt a várakozásaimnak. Mozgalmas volt, érdekes és fárasztó. És ez jól is van így. Nem vagyok gyakorlott túrázó, ezért a 13 km-es túra eléggé lefárasztott, de nagyon tetszett. Nekem jó volt, hogy az utazás végére esett ez a nap, mert így nem zavart már később a fájó lábam és az izomláz...:-) A túravezetőtől rengeteg infót kaptunk az országról és az egyes helyszínekről. Remélem összejön Gáborral még egy másik túra is Kubába."

Tünde

"Szuper volt az út! A társaság is, a túravezetes is és a program is remek volt! Gábor remek túravezető! Türelmes, kedves, tájékozott, segítőkész, tapasztalt. Gyorsan és találékonyan oldotta meg a problémás helyzeteket, mindannyiunk megelégedésére. Nagyon örülök, hogy ő vezette a túrát és másikon is szívesen utazom vele."

Szabina

"Többet kaptam, mint amit vártam. Teljes volt a kikapcsolódás, nem éreztem azt, hogy kimaradt volna valami. (Azóta is) bátran ajánlom az utat másoknak is! A program nagyon profin volt kitalálva. A kommunikáció is profi volt, mindent érintő volt a tájékoztatás, az útra való felkészülés. Mégsem éreztem azt, hogy ""szájbarágós"" lenne, vagy úgy kezelne, mintha gyerek lennék - és ez már megadta nekem a jó alapot az útra. Probléma esetén azonnal jött a segítség - de mégis meg volt hagyva az önnállóságunk, Épp ezért szeretjük ezt a fajta utazást. Biztonságba - de önállóan. Ha össze kellene foglalnom, akkor az volt a leginkább az érzésem, mintha mi lennénk Gábor legkedvesebb vendégei, akiknek meg szeretné mutatni az ország csodáit - és ez nekem nagyszerű élmény volt! Nagy katarzist nem tudok említeni, mert sok-sok élmény tette egésszé az utat. Tudom, hogy még vissza fogok térni ide (sivatag, Chefchauen...), csak attól tartok, már nem lesz ilyen jó, mert ehhez éppen ez a csapat is kellett! Ami kifejezetten jó volt, hogy ilyen kis csoport voltunk (12 fő) - nagyobbal szerintem nem érdemes mozogni, mert ""ipari"" mérete lenne úgy."

Dorottya

"Az út során nagyon jól éreztem magam, még többet is kaptam, mint amire számítottam, hála a gyönyörű célországnak, a túravezetőnek és a jó csapatnak. Legnagyobb élményt a merzouga-i sivatag, az Atlasz-túra és a Rif-hegység-beli túra nyújtott, ezeket semmi esetre sem szabadna kihagyni! Felejthető szakasz nem volt. Javasolnám ezt a túrát másoknak is!"

Roland

"A túrán annyi élmény volt, hogy még mindig nem sikerült feldolgozni mindet. Az út legnagyobb élménye természetesen a Toubkal, ahogy mentünk fel a kristálytiszta levegőben és a fülemben dobolt a szívem a csúcson az elfelejthetetlen. Elsőre mikor megérkeztünk Afrikába kicsit féltem, hogy mi lesz, mert minden olyan volt mint itt Európában, búzaföldek, utak, a táj stb. 4 óra éjszakai utazás után megérkeztünk Marakechbe és ott a főtéren szálltunk ki a buszból. 100 000 ember egy téren, szagok és ízek a levegőben, kígyóbűvölők, utcai konyhák és konyhának kinéző bizarr étkezdék, emberek szamárháton, motorral 40-el a tömegben, bennszülött mesélők, hangoskodás, bűz és mégis illat szóval helló Afrika. :) Mint egy lórúgás. Az agyad legmélyebb részéig hatolt, 3 óra alvás után is éber lettem, és rettenetesen vert a szívem."

Andi

"A Liszt Feri-hegyen könnyű volt megismerni 15 sok mindenre elszánt utazót meg egy túravezetőt - pl. hatalmas zsákjukról.
Aztán a 16 együtt töltött felejthetetlen nap alatt:
-  utaztunk buszon, repülőn és tevén
-  felszaladtunk hegynyi magasságba és lelopakodtunk a tenger szintjére
-  megfagytunk és bőrig áztunk a forró és száraz sivatagban
-  néztünk napfelkeltéket, a naplementék valahogy érdeklődés hiánya miatt elmaradtak
-  fülünkön folyt ki a kuszkusz..., de narancs lé és crep nélkül nem indult a nap
-  aludtunk tetőteraszon és pihe puha ágyban
-  alkudtunk, ahol csak bírtunk
-  vásároltunk, amennyit bírtunk
Jó volt. Próbáld ki, ha teheted, nem bánod meg."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.