Garda-tó gyalogtúra

Panorámás kirándulás a gleccsertó körül.

Dolomitok túráinkon már megtapasztalhattátok az Alpok déli láncainak különös varázsát, és az itt jellemző észak-olaszországi hangulatot. A Garda-tó és környéke igazán méltó vetélytársa a Dolomitoknak, de teljesen mások a természeti jellemzői. A tó északi része igazi alpi gleccsertó, lágyan kanyarodik a meredek parti sziklafalak között, türkizkék színének elképesztő hátteret adnak a mellette égbe törő hegyek havas csúcsai. Igazi paradicsom ez az aktív pihenést kedvelőknek, kiránduló-, és mászóközpont. Ennyire mélyen északra az Alpok hegyláncai között igazán különleges a jellemzően mediterrán éghajlat, a pálmák, leanderek sokasága. De bámulatosak a társadalmi díszletek is, a régi középkori városkák, a lapostetős házak, az olasz stílus, szóval: tó, hegyek, grappa és a kihagyhatatlan: egy igazán finom kávé :)
Ez a programunk a Garda-tavi via ferrata programunkkal párhuzamosan fut.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Idén szeptemberben ismét ajánlani tudunk az úthoz apartmanszállás opciót, a kemping területén lévő faházakban. A fedett szállás felára 3200 Ft/éj/fő, azaz 9600 Ft/fő az út időtartamára. Az apartmanszállások száma korlátozott, a jelentkezéseket időrendi sorrendben tudjuk elfogadni. Kérjük mielőbb jelezd felénk, ha szeretnéd kérni!
1

 
Budapest, Olaszország
 

20:30-kor találkozunk a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Indulás 21:00 órakor. Szlovénián keresztül utazunk a Garda-tóhoz, az éjszakát az autóbuszon töltjük.

2

 
Arco, Garda-panoráma
 

Reggel érkezünk a Garda-tó északi partjához, ahol a közeli Arco városka kempingjében lesz a szállásunk. Végtagok nyújtóztatása, sátorállítás, és egy jó regenerációs zuhany céljából itt egy pár óra pihenőt tartunk, majd egy kisebb kirándulást teszünk a kemping fölé magasodó hegyecskére. Innen gyönyörűen látszik túránk minden helyszíne. A Garda-tó kékesen csillog a kilométer magas sziklák közt húzódó gleccservölgyében, és látványosan emelkedik mellette holnapi túránk helyszíne, a Riva del Garda - Cima Sat útvonal. Ellátunk a holnaputáni kirándulás helyszínéig is, a közel kétezer méter magas Monte Baldo gerincig, és előttünk púposodik az északi part végének apró taraja, a Monte Brione. A mai túrán már megtapasztaljuk a környék hegyeinek meredekségét, ami elsősorban lépésbiztonságot és szédülésmentességet kíván. Állóképesség szempontjából ez a túra kevésbé megterhelő, a program kialakításánál figyelembe vettük ez előző éjszakai utazást.  A kora esti órákban besétálunk Arco hangulatos kis óvárosába, és megtartjuk ismerkedési estünket az egyik kis étteremben.

(táv: 8 kilométer, szintkülönbség 400 méter.)

3

 
Riva del Garda, Cima Sat
 

Reggel rövid buszozást követően érkezünk meg Riva del Garda városkájába, ahonan a mai túránk indul a Cima Sat 1246 méter magas ormához. Mivel 70 méteres tengerszint feletti magasságról indulunk, és a távolság csupán 14 kilométer, ezért igen meredek terepre, erős emelkedésre és fárasztó túrára kell számítani. Magassági szempontból közel félúton található a Santa Barbara kápolna, ahol lehetőség van a visszafordulásra, egyértelmű, gyakran kiépített út vezet vissza Riva del Garda szép mediterrán városkájába, ahol könnyű eltölteni az időt és bevárni a teljes túrát végigcsináló csapatot. (A teljes túra nehézsége a kitettség és a szintkülönbség miatt négy bakancs, a kápolnától visszafordulva viszont inkább két-három bakancs.) A kápolnától továbbindulva hamarosan egy tíz méter hosszú létra alján találjuk magunkat. Itt nyer igazán értelmet a lépésbiztosság, amire a továbbiakban is szükség lesz, hiszen a meglehetősen meredek hegyoldalból gyakran adódik panoráma a Garda-tóra. Egy-két nehezebb terep még adódik útközben, ezeknél szükség esetén sodronyba is tudunk kapaszkodni, mert a túra útvonala szépen karbantartott. Napos idő esetén fantasztikus látvány a több száz méteres magasságból lenézni Riva del Gardára, a tóra, az innen aprónak tűnő Brione-hegyre és az innen is hatalmas környező hegyekre. A Cima Sat orom után a táj új arcot mutat, a lefelé vezető útvonal erdős, zöld hegyekre és köztük megbúvó falvakra, városkákra néz. Várhatóan 8-10 órát vesz igénybe a túra, aminek látványos, felfelé vezető útvonalát a következő napokban többször is lesz még lehetőségünk lentről végigmérni, s büszkén visszagondolni: megcsináltuk! (táv: 14 kilométer, menetidő: 8-10 óra, szint: 1176 méter fel/le)

4

 
Malcesine, Monte Baldo gerinc
 

Ma is látványos helyszínen kirándulunk, reggel a ferrata-csapat kedvéért kis kitérővel buszozunk Malcesinebe (menetidő kb. 1 óra), a Monte Baldo felvonó lábánál fekvő kis városkába. Jegyvásárlás és a következő kabin megvárását követően fél óra alatt érünk fel 1760 méteres magasságba. Figyelni kell arra, hogy megfelelő öltözet legyen mindenkinél, mert óriási különbség lehet a tó körüli és a gerincen uralkodó időjárási viszonyok között. A Monte Baldo gerincén előbb észak felé haladva a Riva del Garda felé néző kilátóponthoz megyünk, majd innen vissza a felvonóházhoz. Minimális szintkülönbségű 3 kilométer hosszú gyaloglásról van szó, ami nagyjából egy órát vesz igénybe. Figyelembe véve az előző napi túra nehézségét, és az esetleges fáradtságot, itt lehetőség van visszaereszkedni a felvonóval Macesinebe. A városka gyönyörű, pihenésre rekreációra kiválóan alkalmas. A többiekkel elindulunk a gerincen a 2132 méter magas Cima Delle Pozette csúcshoz.  A városba ereszkedést követően buszra szállunk, és a ferrátás csapatot is felszedve, amennyiben lehetőségünk van rá sétálunk egyet Riva-ban, a partjáról is megcsodálva a Garda-tavat.

(táv: 7 kilométer, szintkülönbség 300 méter, a várható menetidő 2 óra.)

5

 
Monte Brione, hazautazás
 

Reggel sátorbontás, pakolás, majd indulunk utolsó napi rövid, de annál látványosabb kirándulásunkra. Csodás panorámaúton haladunk felfelé a Garda-tó északi csücskén magasodó Monte Brione-n. Előbb a tó teljes hosszában, majd a pénteki Cima Sat túra útvonala, majd a tó északkeleti partja tárul elénk, végül észak felé az Alpok vonulatai is feltűnnek. A kirándulás rövid, 4 kilométer hosszú, mindössze 250 méter szintkülönbséggel. A túra végénél egy cukrászda található, ahol ha időnk is engedi, buszunkat megvárva még megihatunk egy jó olasz kávét, majd hazaindulunk. A késő esti órákban érkezünk Budapestre.

Az oldalon látható fotókat Hubay Ágnes , Happ Gergely és Szabó Szilveszter készítették.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés