Bejelentkezés

Garda-tó gyalogtúra

Panorámás kirándulások a világhírű gleccsertó körül.

Dolomitok túráinkon már megtapasztalhattátok az Alpok déli láncainak különös varázsát, és az itt jellemző észak-olaszországi hangulatot. A Garda-tó és környéke igazán méltó vetélytársa a Dolomitoknak, de teljesen mások a természeti jellemzői. A tó északi része igazi alpi gleccsertó, lágyan kanyarodik a meredek parti sziklafalak között, türkizkék színének elképesztő hátteret adnak a mellette égbe törő hegyek havas csúcsai. Igazi paradicsom ez az aktív pihenést kedvelőknek, kiránduló-, és mászóközpont. Ennyire mélyen északra az Alpok hegyláncai között igazán különleges a jellemzően mediterrán éghajlat, a pálmák, leanderek sokasága. De bámulatosak a társadalmi díszletek is, a régi középkori városkák, a lapostetős házak, az olasz stílus, szóval: tó, hegyek, grappa és a kihagyhatatlan: egy igazán finom kávé :)

Garda-tavi gyalogtúránk ezúttal is a via ferrata programunkkal párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, ugyanazon a szálláson szállunk meg, és a napi túráink is hasonló térségekbe vezetnek – csak más-más utakon.
 • 1. nap Budapest, Olaszország

  20:30-kor találkozunk a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Indulás 21:00 órakor. Szlovénián keresztül utazunk a Garda-tóhoz, az éjszakát az autóbuszon töltjük.
 • 2. nap Arco, Garda-panoráma

  2

  Reggel érkezünk a Garda-tó északi partjához, ahol a közeli Arco városkában lesz a szállásunk. A szállás elfoglalása után egy kisebb kirándulást teszünk a város fölé magasodó hegyecskére. Innen gyönyörűen látszik túránk minden helyszíne. A Garda-tó kékesen csillog a kilométer magas sziklák közt húzódó gleccservölgyében, és látványosan emelkedik mellette holnapi túránk helyszíne, a Riva del Garda - Cima Sat útvonal. Ellátunk a holnaputáni kirándulás helyszínéig is, a közel kétezer méter magas Monte Baldo gerincig, és előttünk púposodik az északi part végének apró taraja, a Monte Brione. A mai túrán már megtapasztaljuk a környék hegyeinek meredekségét, ami elsősorban lépésbiztonságot és szédülésmentességet kíván. Állóképesség szempontjából ez a túra kevésbé megterhelő, a program kialakításánál figyelembe vettük ez előző éjszakai utazást.  A kora esti órákban besétálunk Arco hangulatos kis óvárosába, és megtartjuk ismerkedési estünket az egyik kis étteremben. Szállás: apartman. (táv: 8 kilométer, szintkülönbség 400 méter.)

 • 3. nap Riva del Garda, Cima Sat (1246 m)

  4

  Reggel rövid buszozást követően érkezünk meg Riva del Garda városkájába, ahonan a mai túránk indul a Cima Sat 1246 méter magas ormához. Mivel 70 méteres tengerszint feletti magasságról indulunk, és a távolság csupán 14 kilométer, ezért igen meredek terepre, erős emelkedésre és fárasztó túrára kell számítani. Magassági szempontból közel félúton található a Santa Barbara kápolna, ahol lehetőség van a visszafordulásra, egyértelmű, gyakran kiépített út vezet vissza Riva del Garda szép mediterrán városkájába, ahol könnyű eltölteni az időt és bevárni a teljes túrát végigcsináló csapatot. (A teljes túra nehézsége a kitettség és a szintkülönbség miatt négy bakancs, a kápolnától visszafordulva viszont inkább két-három bakancs.) A kápolnától továbbindulva hamarosan egy tíz méter hosszú létra alján találjuk magunkat. Itt nyer igazán értelmet a lépésbiztosság, amire a továbbiakban is szükség lesz, hiszen a meglehetősen meredek hegyoldalból gyakran adódik panoráma a Garda-tóra. Egy-két nehezebb terep még adódik útközben, ezeknél szükség esetén sodronyba is tudunk kapaszkodni, mert a túra útvonala szépen karbantartott. Napos idő esetén fantasztikus látvány a több száz méteres magasságból lenézni Riva del Gardára, a tóra, az innen aprónak tűnő Brione-hegyre és az innen is hatalmas környező hegyekre. A Cima Sat orom után a táj új arcot mutat, a lefelé vezető útvonal erdős, zöld hegyekre és köztük megbúvó falvakra, városkákra néz. Várhatóan 8-10 órát vesz igénybe a túra, aminek látványos, felfelé vezető útvonalát a következő napokban többször is lesz még lehetőségünk lentről végigmérni, s büszkén visszagondolni: megcsináltuk! Szállás: apartman. (táv: 14 kilométer, menetidő: 8-10 óra, szint: 1176 méter fel/le)

 • 4. nap Malcesine, Monte Baldo gerinc, Cima Delle Pozette (2132 m)

  3

  Ma is látványos helyszínen kirándulunk, reggel Malcesinebe, a Monte Baldo felvonó lábánál fekvő kis városkába utazunk. Jegyvásárlás és a következő kabin megvárását követően fél óra alatt érünk fel 1760 méteres magasságba. Figyelni kell arra, hogy megfelelő öltözet legyen mindenkinél, mert óriási különbség lehet a tó körüli és a gerincen uralkodó időjárási viszonyok között. A Monte Baldo gerincén előbb észak felé haladva a Riva del Garda felé néző kilátóponthoz megyünk, a 2132 méter magas Cima Delle Pozette csúcshoz, majd innen vissza a felvonóházhoz. Minimális szintkülönbségű 3-4 kilométer hosszú gyaloglásról van szó, ami nagyjából egy-két órát vesz igénybe. A városba ereszkedést követően szabadidő következik Malcesinében, majd buszra szállunk és visszatérünk szállásunkra, ahol még sétálhatunk egyet a kisvárosban, a partjáról is megcsodálva a Garda-tavat. Szállás: apartman. (táv: 7 kilométer, szintkülönbség: 400 méter fel-le, menetidő: 3-4 óra.)

 • 5. nap Dro, Castello di Drena, Budapest

  2
  A reggeli összecsomagolást követően egy rövid buszozással elérjük utolsó túránk helyszínét Dro városkája mellett. Buszunkat a parkolóban hátrahagyva félórás sétával érjük el túránk végcélját, a 390 méter magasan fekvő Drenai várat. Bóklászunk egyet a váracska körül, majd egy kanyargós ösvényen 30 perc alatt lejutunk a parkolóban várakozó buszhoz és felszállva rá megkezdjük hazautazásunkat. A késő esti órákban érkezünk Budapestre.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást 4-6 fős modern, jól felszerelt apartmanokban 3 éjszakára,
- a programban szereplő túrákat és kirándulásokat,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a belépők árát,
- a felvonó árát,
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 410 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 20-28 fő. Az utat minimum 20 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Gyalogtúra programunkhoz semmilyen hegymászótudásra nincs szükség, ám túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet, lépésbiztosságot és kitartást feltételez. A napi túraútvonalakat úgy válogattuk össze, hogy megterhelő napokat könnyebb programok kövessenek. A legnehezebb a Cima Sat oromhoz tartó, harmadik napi túránk, ahol viszont a napi szint felénél van lehetőség a visszafordulásra. Elmondható, hogy a túrák átlagos sportos erőnléttel, jó kondícióval, jól teljesíthetőek. Mivel a túraútvonalak néhol törmelékes, meredek ösvényeken mentén, vagy létrákon keresztül vezetnek, a stabil mozgáskoordináció és a szédülésmentesség elengedhetetlen (túrabot használata nagyon fontos!). Napi 3-10 órás túrázásra kell számítani, a terepviszonyokból adódóan meredek útvonalakra. Itt is leírjuk, hogy a magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő vagy nem járható utak esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról.

Szállás

Szállásunk Arco-ban, egy modern apartmanházban lesz, ahol 3 éjszakát töltünk. Az apartmanok 4-6 fő elhelyezésére alkalmasok, a fürdőszobán és erkélyen kívül van egy vagy kettő szoba franciaággyal, a nappali helyiséghez csatlakozik a jól felszerelt konyha-étkező, ahol a nappaliban egy további kanapéágy található.

Terület

Az Alpok és a Pó-síkság között található Olaszország legnagyobb tava, a tengerszint felett 65 méter magasan fekvő Garda-tó (hosszúsága: 51,6 km, szélessége: 17,2 km, legmélyebb része: 346 méter), amely egyedülálló klímája és környezete miatt az egyik legnépszerűbb úticél Észak-Olaszországban. Észak felől a Sarca-folyó táplálja a tavat, a folyóvölgyet nyugatról és keletről határoló több száz méter magas hófehér mészkő sziklafalak lenyúlnak egészen a tóig, varázslatos kontrasztot adva a türkizzöld víztükörnek. Szintén a tó északi részén fekszik Riva városa, melyet a Garda-tó fővárosaként is emlegetnek. A tó körüli városkákban valódi mediterrán hangulat uralkodik, pálmafákkal, olaj- és citromfa ligetekkel, színpompás leanderekkel és ciprusokkal. Nem csoda, hogy az ebben a környezetben lévő sziklafalak felkeltették nem csak a sziklamászók, hanem a ferrátázók érdeklődését is. A nagy szintkülönbségek miatt az itteni túrák mind meglehetősen kitett részeken vezetnek, ahol fontos a lépésbiztonság.

Időjárás

Jellemzően mediterrán éghajlat, de az Alpok közelsége miatt néha előfordulhat egy-egy zápor, zivatar(vízálló öltözéket ezért javasolt bepakolni). Napközben a hőmérséklet 18-25 Celsius fok között valószínű, a tó vízének hőmérséklete még ősszel is 20 fok környékén van.

Felszerelés

Utazótáska vagy nagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit a napi túrákra nem szükséges) közepes méretű hátizsák (mindazon felszereléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), dupla rétegű, esőálló sátor, derékalj, meleg hálózsák, vízálló túrabakancs, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, fejfedő, túrabot, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere.

A Fjällräven ajánlata:

Könnyű és légies magától álló sátor két előtérrel, amelyeket a szellőztetés és a jobb kilátás érdekében ki lehet nyitni. Két átlós, keresztet alkotó alumínium  merevítőrúd fokozza stabilitását: Ilyen sátor például a Fjällräven Abisko View 2.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz illetve a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz valamint fásli.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet). Javasolt a reggelire és vacsorára való élelmiszer egy részét is itthonról vinni, ugyanakkor friss pékáru, gyümölcs, zöldség, tejtermék, üdítőitalok vásárlására a kempingben és a városban lesz lehetőségünk. A helyi specialitások kipróbálása végett kerítünk arra is lehetőséget, hogy beüljünk egy-egy olcsóbb étterembe. Egy turista menü ára Arcoban előétellel, főétellel, desszerttel és üdítővel kb.15 euro, egy pizza üdítővel kb.12 euro. Amit itthonról érdemes vinni: készételkonzervek, levesporok, zacskós tésztaételek, szőlőcukor, krumplipürépor, rizs, egyéb konzervek: hal-, májkrém-, zöldborsó-, kukoricakonzerv, méz vagy lekvár, szárazkolbász, sajt, pezsgőtabletták. A napközbeni étkezésre célszerű reggelente szendvicseket készíteni.

Pénz-ügy

Olaszország hivatalos pénzneme az euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal. Költőpénznek nagyjából 10-25.000.- Ft-nak megfelelő euro-t ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A Monte Baldo felvonó ára: kb. 25 €.

Vám

Magyar állampolgárok részére csak érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/olaszorszag

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrizhetik. Nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek.
A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 2.700 Ft/fő
Top: 3.550 Ft/fő
Top extra: 5.800 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Storno Basic: 7.450 Ft/Fő, összege a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 5.960 Ft/Fő, összege a részvételi díj 3,5%-a (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.