Tlstá és Ostrá

Kiránulás a Nagy-Fátra nyugati oldalán

Indulás és érkezés helye: Budapest
Újabb hazánkban kevésbé ismert fátrai csúcsokat hódítunk meg: szép fenyvesek, változatos ösvények, pazar kilátás! Levezetésként a Körmöcbányát ajánljuk...
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. április 13. -
2019. április 14.
A jelentkezés lezárult
2019. április 11.
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1.

 
Budapest, Blatnica, Tlstá (1373 m), Ostrá (1247 m)
 

Találkozó Budapesten 6:00-kor a XI. ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán lévő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett) Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek eupolisz logókkal. A Fátra nyugati oldalánál fekvő Blatnica faluig utazunk, majd nekivágunk a hegynek. Az első kilométerek még bemelegítésként síkon haladnak, majd ösvényünk nyomvonala merőlegesen rákanyarodik a térképen egyre sűrűbben futó szintvonalakra. A kaptató nem csak meredek, de látványos is, a fenyvest szép sziklaalakzatok teszik változatossá. Az emelkedő végén kiérünk az erdőből, fáradságainkat szép panorámával hálája meg a Tlstá sziklás tömbje. Rövid pihenő után indulunk tovább, hiszen egy másik csúcs meghódítása is vár még ma ránk. Sőtt, kettő, bár túránk legmagasabb pontja a Lubená csúcsa (1414 m) az erdőbe veszve nem tartogat kiemelkedő látványosságot, nem úgy a hegyes tűként az égbe magasodó Ostrá, ahova egy kis kitérő és némi lánccal biztosított szakasz után érkezünk. Leereszkedünk a völgybe, majd viszatérünk kisbuszunkhoz és szállásunkra utazunk. Táv: 17 km Szint: 1160 m.

2.

 
Körmöcbánya, Budapest
 

Ébredés után megismerkedünk Körmöcbányával, a Magyar Királyásg és a világ egykor egyik legjelentősebb aranybányász városával, aminek gazdagsága még évszázadok távlatából is szembetűnő. A séta után elbúcsuzunk a Fátra vidékétől és hazafelé indulunk.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés