Selmecbánya és a Szitnya

Selmec, Selmec, sáros Selmec, Te vagy az oka mindennek...

Indulás és érkezés helye: Budapest
Ellátás: szállás szállodában reggelivel
Selmecbánya: a Magyar Királyság és kontinensünk egykor legfontosabb bányavárosa, a bányászati és erdészeti felsőoktatás emblematikus színhelye, amiről szinte mindenkinek van valamilyen képe, ha máshonnan nem, hát Mikszáth novelláiból. Selmec akkor is csodás város, lenne, ha nem kötődne ennyi magyar emlék hozzá és akkor is magával ragadja az utazót, ha ezekről mit sem tud. Utunk során többek között meghódítjuk a Selmeci-hegység legmagasabb csúcsát, megtekintjük csúcsán a 13. századi vár romjait, felfedezzük Selmecbánya látnivalóit, elzarándokolunk a történelmi Magyarország leglátványosabb Kálváriájára és rövid ideig még bányászbőrbe is bújunk. Az biztos, tartalmas hétvének nézünk elébe…
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. augusztus 25. -
2018. augusztus 26.
A jelentkezés lezárult
2018. augusztus 23.
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1.

 
Budapest, Szitnya, Selmecbánya
 

Találkozó 7:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Sokat kanyarogva rövid utazás után érjük el a Selmecbányától délre fekvő Bacsófalvi-tavat, amely a környék bányatavai közül a legnagyobb és az egyik leglátogatottabb. A tó melletti parkolóból indulunk el a Selmeci-hegység legmagasabb pontjára, az éppen ezer méter fölé nyúló Szitnyára (1009m). A csúcsra vezető út rövid, de annál impozánsabb. Bizarr sziklatornyok között kanyarogva kaptatunk egyre feljebb, utunkat meredek lépcsősorok szegélyezik, azonban a számtalan kilátópont nyújtotta élmény és a csúcsról nyíló pazar kilátás megér minden fáradságot. A csúcstól tovább haladva érjük el a 13. századi vár romjait, ahonnan szintén csodálatos panorámában lesz részünk a Selmeci-hegység keleti részére. A vár romjainál pihenőt tartunk, majd ha kigyönyörködtük magunkat leereszkedünk a Bacsófalvi-tóhoz. A tavat megkerülve szabad program keretében kipihenjük a túránk fáradalmait: beülhetünk a parton található egyik vendéglátóhelyre, élvezhetjük a tóparti nyugalmat, csónakázhatunk, napozhatunk, fürödhetünk, vagy éppen felkereshetjük a közeli miniállatkertet. Délután a tavat magunk után hagyva egyenesen Selmecbánya Kálváriája alá buszozunk és máris - pontosabban némi kaptató után - remek panorámában lehet részünk. A XVIII. századi barokk szakrális épületek együttese három templomból, 19 kápolnából és egy Szűz Mária szoborból áll. Sajátos táji elhelyezkedésével – a selmeci vulkán közepén – Selmecbánya városképét nagyban meghatározza. Több kápolna érintésével jutunk el az Alsó (Szlovák) -templomhoz, majd meredek szerpentinen a stációkat érintve kanyargunk fel egészen a Felső- (Német) templomhoz, amelynek kilátóteraszáról a már ismert Selmeci-hegységet láthatjuk egy teljesen más szögből. Itt érnek minket a lemenő nap sugarai, majd buszunkba ülünk és szállásunkra utazunk. A szobák elfoglalása után felfedezzük a város esti fényeit és a helyi gasztronómiát.

A túra időtartama: 2-3 óra, túratáv: 10km, szint: 500 m fel és le

2.

 
Selmecbánya, Budapest
 

Reggeli után napunk úticélja a Szabadtéri Bányamúzeum, amely egy működő bányából lett átalakítva múzeummá, bányászati skanzenné. A közel két órás tárlatvezetés során betekintést nyerünk a bányászat világába: a felületi kiállításon olyan épületeket, berendezéseket tekintünk meg, amelyet Selmecbánya és a Felvidék különböző bányáiban használtak. Ha már megismerkedtünk a bányászathoz szükséges eszközökkel, mi magunk is bányászköpenybe bújunk, sisakot veszünk fel és lámpással a kezünkben elindulunk a múzeum különlegességébe, a Bertalan-aknába, hogy a saját bőrünkön tapasztaljuk meg a hajdani bányászok életét. A tárlatvezetés után buszunkba ülünk és a délutáni órákban érkezünk Budapestre.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés