Selmecbánya és a Szitnya

Selmec, Selmec, sáros Selmec, Te vagy az oka mindennek...

Indulás és érkezés helye: Budapest
Selmecbánya: a Magyar Királyság és kontinensünk egykor legfontosabb bányavárosa, a bányászati és erdészeti felsőoktatás emblematikus színhelye, amiről szinte mindenkinek van valamilyen képe, ha máshonnan nem, hát Mikszáth novelláiból. Selmec akkor is csodás város, lenne, ha nem kötődne ennyi magyar emlék hozzá és akkor is magával ragadja az utazót, ha ezekről mit sem tud. A városlátogatás nem túra... majd a nap végén meglátjuk. Mindenesetre azért a Selmeci-hegység legmagsabb csúcsát is meghódítjuk.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, a vadonatúj Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1.

 
Budapest, Selmecbánya, Szitnya
 

Találkozó 7:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Sokat kanyarogva érjük el a felvidéki bányavárosok gyönygszemét, az UNESCO világörökségét, Selmecbányát. Túránk első fele maga a város. Nyitásként a Kálvária alá buszozunk és máris - pontosabban némi kaptató után - remek panorámában lehet részünk a XVIII. századi kápolna alól. Itt már nem kérdés: fogunk mi még föl-le menni. A több dombra, teraszra és a köztük húzódó völgyekbe épült város központját vesszük célba, ahol szabadprogram keretében keressük fel a nevezetességeket, de egy biztos: mindhez föl majd le kell menni, legyen az a Leányvár vagy Petőfi egykori líceuma... Délután elhagyjuk a várost, és a Selmeci-hegyég legmagasabb pontjának meghódítása már csak levezető sétának fog hatni a városi bolyongás után. Felkeressük Szitnya várának romjait, majd felkapaszkodunk az éppen ezer méter fölé nyúló csúcsra is, ha szerencsénk lesz, nyitva találjuk a menedékházat is. Visszaereszkedünk buszunkhoz és hazatérünk Budapestre.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés