Bejelentkezés

Hótalpas túra: Rax (1737 m), Schneeberg (2076 m)

A Klasszikus és a Csúcs. Együtt. Két napban!

Bemelegítésnek hótalpazás az ausztriai Rax-Alpok hófödte fennsíkján, majd másnap csúcshódítás a Schneeberg hóborította lankáin! Ausztria két legnépszerűbb hótalpas terepe most egyetlen hétvégi túrában! Kényelmesen, rohanás nélkül, hiszen ebben az új, kint alvós verzióban a túrák között a frissen felújított Weichtalhausban melegedhetünk, ismerkedhetünk egymással, s élvezhetjük a ház kulináris ajánlatait! :)

A Rax egy fantasztikus téli élménytúra, mely kihívást, kalandot és új barátságokat rejteget. Kezdőknek is kiváló, csodaszép terep! A Rax-fennsík széléről kis hátizsákkal a hátunkon, s persze a bakancsainkra szerelt hótalpakkal indulunk útnak, hogy élvezzük a szikrázó napsütést, a hóval borított fenyveseket, a lélegzetelállító panorámát. A hóval, széllel, hideggel való küzdelem csak amolyan mellékzönge mindazzal a szépséggel és békés nyugalommal összehasonlítva, amit az érintetlen téli tájban a hegyvidéken megtapasztalhatunk. Majd másnap a Schneeberg már igazi kihívást tartogat, de ha megcsinálod, óriási élményt jelent!

Mesés, behavazott fenyvesek közt kanyargó szűk ösvények, széles, hóborította hegyi legelők, a csúcshódítás jutalma pedig a végtelenbe nyúló, pazar kilátás. A völgyeket telente sokszor megülő köd és felhőgomolyagok fölött a hegytetőn majdnem mindig vakítóan kék az ég és szikrázóan ragyog a napfény! Egyedüli élmény ezt a varázst megtapasztalni! S ha az időjárás kegyes lesz hozzánk, most Neked is sikerülhet! Próbáld ki a téli csúcsmászás új élményét velünk!

Időpontok

 • 2024. január 13 → 14.
Figyelem! A túra hótalpazásra alkalmas hómennyiség hiányában is indul, ebben az esetben a meghirdetett útvonalon téli gyalogtúra kerül megrendezésre. 
 • 1. nap Budapest, Rax-felvonó, Ottó-ház, Jakobskogel (1737 m), Berggasthof, Weichtalhaus

  2
  Találkozó 5.50-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor. A kora délelőtti órákban érkezünk meg Ausztriába, a Schwarza-patak völgyében található Rax-bahn parkolóba. Innen összekészülődés, és a hótalpak átvétele után a kabinos felvonóval percek alatt feljutunk a Rax-fennsíkra (1512 m), ahol téli túránk kezdetét veszi. Felcsatoljuk bakancsunkra a hótalpakat, felkapjuk kis hátizsákunkat és nekivágunk a téli tájnak. Utunk első, bemelegítő szakasza könnyen járható az Ottó-házig, hiszen itt még nagyrészt letaposott havon haladhatunk. Innen azonban már számítanunk kell arra, hogy mind inkább mély hóban, igazi érintetlen tájon visz utunk. Lankás dombvidéken, majd hatalmas fenyvesek közt kelünk át, míg kiérünk a Rax-fennsík szélére, ahonnan tiszta időben jól látszanak a hegytömböt övező kis falvak, alattunk pedig a Rax több száz méteres függőleges sziklafalai. Innen kapaszkodunk fel a közeli Jakobskogel 1737 méteres csúcsára, hogy a hatalmas csúcskereszt tövéből élvezzük a remek körpanorámát. Némi pihenő után visszatérünk a felvonóállomáshoz, a Berggasthofba. Az utolsó felvonóval a késő délutáni órákban leereszkedünk a Rax-fennsíkról, majd szállásunkra utazunk. (Menetidő: 4-5 óra, túratáv: 5-6 kilométer, szint: 200 méter.)
 • 2. nap Weichtalhaus, Edelweisshütte, Klosterwappen (2076 m), Budapest

  4
  Reggelit követően összecsomagolunk, bepakolunk a kisbuszokba, majd elindulunk mai túránkra. Kb. egy órás utazás után érkezünk meg a Schneeberg északkeleti lábánál, Puchberg közelében fekvő Losenheim apró településére. A falu szélén található a Salamander sífelvonó alsó állomása, ahonnan rövid megbeszélés és a hótalpak kiosztása után az ülőlift segítségével néhány perc alatt áthidaljuk a 400 méteres szintkülönbséget, s megérkezünk az Edelweiss-menedékházig (1235 m), ahonnan mai hótalpas túránk indul. Némi összekészülődés, erőgyűjtés után már csatolhatjuk is a hótalpainkat, és irány a varázslatos téli táj: útnak indulunk a Schneeberg csúcsa, a Klosterwappen felé! A Schneeberg meredek északi falai alatt haladva először egy erdészeti úton, hatalmas fenyvesek között haladunk a Kuhschneeberg 1500 méter körüli, széles fennsíkjáig. A Schwarzkogel 1521 méteres csúcsa előtt elhaladva megcsodálhatjuk a Trenkmauer meredek sziklafalait, majd ráfordulunk a csúcsra vezető ösvénynek. Az előbb még égig érő fenyőfák gyorsan elmaradnak mellőlünk, s máris törpefenyők között kapaszkodunk tovább. Ez lesz túránk legnehezebb szakasza, az alig másfél kilométeres kaptatón 500 méter szintet kell emelkednünk, míg elérjük a Schneeberg gerincén álló Fischer-menedékházat (2049 m). A ház télen ugyan zárva tart, de a vészmelegedőben azért meghúzódhatunk, felmelegedhetünk és szélvédett helyen fogyaszthatjuk a magunkkal hozott elemózsiánkat. Innen már csak egy tíz perces, könnyed séta a gerinc mentén a Klosterwappen 2076 méteren álló csúcskeresztje. Tiszta idő esetén fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk, megcsodálva a szomszédos Rax-fennsík tegnapról már ismerős hegyeit, völgyeit. A csúcshódítással természetesen csak megfelelő időjárás és hóviszonyok esetén lesz lehetőségünk próbálkozni! A már megismert útvonalon térünk vissza a hangulatos Edelweiss-menedékházba, ahol némi melegedés, meleg leves kanalazása után gyalogosan leereszkedünk a parkolóba, majd hazaindulunk. Érkezés Budapestre késő este. (Menetidő: 6-7 óra, szint: 900 méter fel/1200 méter le, táv: kb. 10-12 kilométer)
Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter és Gutter Krisztián készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást menedékházban, matrac szálláson,
- a reggelit a menedékházban,
- a hótalpak bérleti díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Saját síbot/túrabot szükséges!

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást, 
- a felvonó díját (Rax: kb. 35,5 euro oda-vissza, Schneeberg: kb: 12 euro egy irányban),
- a reggelin kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Találkozó 5:50-kor-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Ideális viszonyok között a napi távok könnyen teljesíthetők, rossz idő, erős hóesés, erős szél esetén azonban komoly erőfeszítést kívánnak. A hótalppal könnyen haladhatunk a mély, frissen esett hóban, porhóban is, használata mindenki által könnyen elsajátítható, de mindenképpen szükséges a túratapasztalat! Maga a hótalp, egy a bakancs talpára rögzített műanyag vagy alumínium talp, amellyel kevésbé süllyedünk be a hóba.

Feltétlen hozz magaddal jó minőségű „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy hágóvasat, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken, ahol a hótalp nem használható, nagyon jó hasznát vehetjük! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni!!! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!


Második napra a Schneeberg környéki téli túraútvonalak közül programunkba egy nehezebb, egésznapos túrát választottunk. Természetesen lehetőség van arra is, hogy a csapat egy része csak a Kuhschneeberg fennsíkjáig tart velünk, ahol jó időjárás esetén megvárja a csúcshódítókat, vagy visszatúrázik az Edelweiss-menedékházhoz. A csúcshódításhoz mindenképpen szükséges a jó kondíció és kitartás, a csúcshódítás kihagyásával közepesen nehéz túra.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (elsősorban az időjárás változásai)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk!) az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonalmódosítás kérdésében mindig a túravezető dönt!

Szállás

A jól megszokott Weichtalhaust 2013-ban lebontották, majd helyére egy teljesen újat építettek, ami 2017-ben nyílt meg. Mivel az új épületben a fűtést is megoldották, így az idei téli szezonban újra itt, a régi helyszínen, a megszokott matracszállás jelleggel (8-24 ágyas hálóterem), de már egy teljesen új épületben lesz a szállásunk. Saját hálózsák feltétlenül szükséges!

Terület

A Rax-Alpok hegytömbje az osztrák-magyar határtól alig egy órányira, Alsó-Ausztria déli részén, a hazánkban is nagyon közkedvelt Semmering síterep szomszédságában terül el. A minden oldalról meredek sziklafalakkal határolt fennsík legmagasabb pontja a 2007 méter magas Heukuppe, a fennsík áltagos magassága 1600-1800 méter között húzódik. A természetjárók körében rendkívül kedvelt, hiszen a varázslatos hegyvidéki táj, a gazdag növény- és állatvilág már egy hétvégi kirándulás keretében is új erővel tölt fel mindenkit és kiragad a hétköznapok taposómalmából. Több mint száz jelölt turistaösvény, s köztük számos klettersteig útvonal található itt, végtelen számú variációját kínálva a hegytömb bejárásának.

A Schneeberg hegytömbje az osztrák-magyar határtól alig egy órányira, Alsó-Ausztria déli részén, a hazánkban is nagyon közkedvelt Semmering síterep közelében terül el. A hegy legmagasabb pontja a 2076 méter magas Klosterwappen, nyáron a híres Salamander fogaskerekű vasúttal és egy kisebb túrával könnyen megközelíthető, így a kirándulók körében szintén rendkívül kedvelt.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárás lehet! Szerencsés esetben ragyogó napsütésben túrázhatunk, ilyenkor a hőérzet is kellemes, de számítani kell komoly hidegre (akár –20C is lehet, viharos széllel!), esetenként hófúvásokra, nagy mennyiségű hóra is! A túravezetőknek indokolt esetben lehetőségük van a tervezett útvonal megváltoztatására, szélsőséges esetben a túra elhalasztására! Mivel a Schneeberg hegytömbje erőteljesen kitett az uralkodó északnyugati szeleknek, a hegygerincen és a csúcson gyakran előfordul viharos szél, erre fel kell készülni!

Felszerelés

- impregnált túrabakancs
- meleg túrazokni
- kamásli
- sínadrág
- vízálló sídzseki vagy kabát kapucnival
- sál
- síkesztyű
- síszemüveg
- símaszk
- aláöltözet
- polár pulóver
- vastag és vékony sapka
- jó napszemüveg
- esetleg termosz
- naptej
- túrabot
- fejlámpa

Fontos, hogy rétegesen öltözz, mert felfele biztosan kimelegedünk, a csúcs közelében a viharos szélben ellenben minden réteg ruha nagyon fontos lehet!  A biztonságos ereszkedéshez feltétlenül hozz magaddal túrabotot (kötelezően hótányérral) vagy síbotot! A túránk várhatóan sötétedés után ér véget, ezért fejlámpa  is feltétlenül legyen nálatok!

Javasoljuk, hogy a hótalpak tárolását, hátizsákra való felerősítését segítő eszközöket (heveder, gumipók vagy pántos hátizsák) is hozzatok, mert olyan részeken, ahol kicsi a hó, s a sziklák kilógnak (pl. kevés hó esett, erős szélnek kitett gerinc), a hótalpakat le kell vennünk! 

Feltétlen hozz magaddal jó minőségű „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy hágóvasat, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken, ahol a hótalp nem használható, nagyon jó hasznát vehetjük! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni!!! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!

Higiénia

Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni és tartalék innivalót is betenni a zsákodba, mert a környéken általában a nagy hideg miatt nincs vízvételezési lehetőség. Javasolt termoszt hoznod, amit reggel, indulás előtt forró teával megtölthetsz.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. A felvonó felső állomásánál található Berggasthofban ha időnk engedi, lehetséges az étkezés: levesek, egytálételek, sültkolbász, főételek 5-10 euro körüli áron kaphatóak. A házban van folyóvíz, de lehet teát, s egyéb italokat is vásárolni.

Pénz-ügy

Ausztria hivatalos pénzneme az euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal. A felvonók díján felül költőpénznek nagyjából 10-15.000.-Ft-nak megfelelő euro-t ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Rax-felvonó: 34,5 Euro (oda-vissza)
Schneeberg, Salamander ülőlift: kb. 11,5 euro felfele, egy útra.

Vám

Magyar állampolgár részére érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ausztria


Csomag

Célszerű mindent egy kényelmes hátizsákba pakolni. A túraöltözékben gyere, tegyél be váltás ruhát, cipőt, tartalék pulóvert, és az egyéb szükséges felszerelésedet. Ami nem kell túra közben, a buszon lehet hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás.

A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják.

Fontos! A hótalpazás biztosítási szempontból extrém sportnak minősül, ezért a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (hótalp) használatát indokolják. Kérjük, nézd meg, van-e ennek megfelelő érvényes utasbiztosításod!

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra + sport extra: 3.480 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 2.995 Ft/fő
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 5.876 Ft/fő

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Gábor

"Zseniális volt. Meg kell mondjam, hogy megtaláltátok a helyes beállítást az időjárás-befolyásoló műholdon, mert ennél jobb időt kitalálni sem lehetett volna. A Rax pedig egy nagyon jó útvonal a magamfajtáknak, akik nem feltétlenül a szintkülönbségek legyőzését hajtják, csak elbóklásznának pár órát egy viszonylag egyszerű de szép terepen."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.