Weichtal-szurdok, Medve-szurdok, Hochlantsch (1720 m)

Látványos szurdoktúrák az Alpokban - opcionális csúcsmászással.

2007 óta szervezzük túráinkat Ausztria legszebb és leghosszabb vizes szurdokai közé tartozó Medve-szurdokba. Nem véletlen áll védettség alatt, minden megtalálható, amit a természetjáró csak kívánhat: sűrű erdők, napos rétek, szűk szorosok, szurdokvölgyek, dübörgő vízesések, kis patakok, ritka növények. Továbbra is a Weichtal-szurdokkal együtt indítjuk ezt a túrát, egy szép, két napos, nem rohanós hétvégi kirándulásként, ami így valóban a szurdokok jegyében telik. Mindezt úgy, hogy még egy nap szabadságot sem kell kivennünk – feltöltődve és élményekkel gazdagodva kezdhetjük a hétfői napot, biztos tudatában annak, hogy jól használtuk a hétvégét. Aki pedig igazi csúcsélményre vágyik, az opcionálisan a Hochlantsch 1720 m magas csúcsát is meghódíthatja! Kalandra fel! :)

Ez a programunk a Rax-Alpok kezdő via ferrata programunkkal párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, és a napi túráink is hasonló térségekbe vezetnek – csak más-más utakon.

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Schneeberg: Weichtal-szurdok
 

Indulás Budapestről reggel 6 órakor. Találkozás 5.45-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Mintegy 4-5 órás utazást követően érkezünk Ausztriába, a Schwarza-patak partjára, amely a Rax és a Schneeberg hegytömbjét választja el egymástól. A Weichtal-szurdok bejáratánál található parkolóban hagyjuk a buszunkat. Mai programunk során ebbe, a Schneeberg déli oldalában húzódó, rendkívül látványos szurdokba kirándulunk. Az út a szállásunknál indul (536 m), majd meredek sziklafalakkal határolt, néhol rendkívül keskenyre összeszűkülő szurdok mélyén, a patakmeder mentén kapaszkodunk egyre feljebb. Haladásunkat láncokkal és vaslétrákkal biztosított szakaszok segítik. Jó két óra kapaszkodás után a Jakobsquelle-forrásánál érünk ki a völgyből, innen meredek erdei ösvényen folytatjuk utunkat a Kienthaler-menedékházig (1380 m). Itt megpihenünk, új erőt adó meleg levest, vagy hideg szörpöt fogyaszthatunk, majd visszafelé egy másik útvonalon, a Ferdinand Mayer Weg kitaposott ösvényen ereszkedünk le szállásunkra. A szobák elfoglalása után megvacsorázunk, majd megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás: a frissen felújított menedékházban, matrac szálláson. (Menetidő: 6 óra. szintkülönbség: 850 méter fel/le.)

2

 
Mixnitz, Medve-szurdok, Hochlantsch (1720 m), Budapest
 

A mai napon korai indulással utazunk a Graz melletti Mixnitz-be (479 m), hogy legyen elég időnk nem csupán a Medve-szurdok bejárására, de igény esetén a Hochlantsch csúcsának megmászására is. Mixnitz falva mellett található a Medve-szurdok, a Hochlantsch-vidék egyik legszebb és leghosszabb vizes szurdoka, amelyet közvetlen közelről élvezhetünk a kiépített útnak köszönhetően: létrák, hidak, stégek teszik teljesen biztonságossá és látványossá a túrát. Fél óra gyaloglás után – magunk mögött hagyva egy meredek emelkedőt - érjük el a szurdok bejáratát, ahonnan a valódi izgalmak kezdődnek. Innen 200-300 méter magas sziklafalak között haladunk, főként létrák, lépcsők, hidak segítségével – melyből összesen 164 darab található. A szurdokból kiérve nemsokára az 1209 méteren fekvő Guten Hirten alpesi fogadóhoz érkezünk, ahol elfogyasztjuk uzsonnánkat, és a teraszról csodáljuk az elénk táruló gyönyörű panorámát. Opcionális lehetőség a közeli Hochlantsch csúcsának meghódítása, azoknak, akik időben felérnek a menedékházhoz, és van erejük még egy 500 méteres szintkülönbség legyűrésére - időben. A Hochlantsch a graz-i hegyvidék legmagasabb pontja, meredek és sziklás úton felkapaszkodva odafent gyönyörű panoráma fogad. Miután elfogyasztottuk a csúcscsokikat és megcsodáltuk az alpesi legelők egyedülálló panorámáját, visszatúrázunk a többiekhez a menedékházba, majd leereszkedünk a völgybe, ahol autóbuszunk vár bennünket. Kellemesen elfáradva, friss élményekkel feltöltődve a késő délutáni órákban indulunk haza. Budapestre késő este érkezünk. (Menetidő: 6-7 óra, szintkülönbség: 730 méter fel/le, Hochlantsch túrával menetidő:8-9 óra, szint: 1240 méter fel/le.)

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

További képek az Eupolisz facebook oldalán, a képgalériákban.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés