Magas-Tátra: Lorenz-hágó

2000 méter felett a Magas-Tátrában

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre! Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia
Kedvelt menedékházunk közvetlen szomszédságában kerekedünk fel ismét, hogy magasabbra téve a „lécet”a Magas-Tátra egyik legkönnyebben elérhető kétezres hágóját, a 2314 méter magas Lorenz –hágót hódítsuk meg. A Szoliszkó gerinc első bemélyedésén való átkelésre a csodálatos környezetben fekvő Csorba-tótól indulunk. Utunk során több kisebb - nagyobb gleccser tavat is érinteni fogunk, s a fáradtságos napunk jutalma a Szoliszkó menedékházból való kilátás mellett, a ház autentikus környezetében való kellemes pihenés lesz. Ha még nem másztál kétezer méter fölött, itt a remek alkalom, hogy kipróbáld magad ezen a közepes nehézségű túrán!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Csorba-tó, Lorenz-hágó (2314 m), Elülső-Szoliszkó menedékház (1830 m)
 

Találkozó 6:00-kor a Keleti-Pályaudvaron lévő postai parkolónál. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, ha a transzfert választjátok. A Magas-Tátra Nemzeti Parkba 4-5 órás, pihenőkkel tarkított utazás után érkezünk meg, a kisbuszt és az autókat egy parkolóban hagyjuk. Túránk innen kezdődik. A sárga jelzésen indulunk meg, s jobbról kerüljük a Szoliszkó gerincét, melyen az első bemélyedés ez a magashegyi hágó. Utunk egyik fénypontja a Fátyol-vízesés lesz, melynél pihenünk egy kicsit, majd tovább emelkedünk és áthágjuk a Lorenz-hágót, melyet valószínű, hogy az első feljegyzett átkelés előtt talán már a zergevadászok és pásztorok is ismertek. Az első ismert átkelők 1879. augusztusában Kövi Imre iglói tanár, Róth Márton és Havas Péter erdészek voltak, akik közül később Róth Márton a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) évkönyvében az átkelésüket részletesen leírta, és mivel névtelennek vélte a nyerget, elnevezte Lorenz Viktorról Lorenz-hágónak. Túránk során a hágó előtt megcsodáljuk a Felső-Fátyol-tavat (Szkok-tó), az Alsó-Zerge-tó katlanját, majd kissé feljebb a Szentiványi-tavat. A hágón való átkelést követően a Wahlenberg-tavak mellett is eltúrázunk, majd megérkezünk a Furkota-völgyi elágazáshoz, ahol kisétálunk a Szoliszkó-menedékházhoz, mely szállásunk is lesz egy éjszaka erejéig. Hosszú napunk után elfoglaljuk hangulatos szállásunkat, majd a menedékház ebédlőjében folytatjuk az estét. Menetidő: 5-6 óra, táv: 12 kilométer, szint: 1074 méter fel, 574 méter le.

2

 
Elülső-Szoliszkó menedékház (1830 m), Elülső-Szoliszkó-csúcs (2093 m), Csorba-tó, Budapest
 

Két napos túránk nem lehet teljes egy csúcsélmény nélkül, aminek eléréséhez a menedékháztól egy háromnegyed órás emelkedőt kell még legyőznünk. Miután elértük a csúcsot és kifújtuk magunkat, 2093 méter magasról nézhetünk le a havasi pintyekre, a vadregényes Mlinica- völgyre és csak a menedékházig jutó kényelmes turistákra. Tiszta időben előttünk látszik Poprád városa, a Szlovák paradicsom és az Alacsony-Tátra. A sikeres csúcsmászást megünnepeljük a magunkkal hozott csúcs-csokival, üdítővel, mama legjobb almás pitéjével és elkészítjük a tradicionális Eupoliszos csúcsfotót. Mielőtt a látvány végleg odaszegezne minket a csúcshoz, lefelé vesszük az irányt, s a már éjszakáról ismerős menedékháznak búcsút intve haladunk lefelé tovább a parkolóba. Menetidő: 3-4 óra, táv: 7 kilométer, szint: 250 m fel, 857 méter le.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés