Lorenz-hágó

2000 méter felett a Magas-Tátrában

Indulás és érkezés helye: Budapest
Ellátás: szállás menedékházban, reggeli
Kedvelt menedékházunk közvetlen szomszédságában kerekedünk fel ismét, hogy magasabbra téve a „lécet”a Magas-Tátra egyik legkönnyebben elérhető kétezres hágóját, a 2314 méter magas Lorenz –hágót hódítsuk meg. A Szoliszkó gerinc első bemélyedésén való átkelésre a csodálatos környezetben fekvő Csorba-tótól indulunk. Utunk során több kisebb - nagyobb gleccser tavat is érinteni fogunk, s a fáradtságos napunk jutalma a Szoliszkó menedékházból való kilátás mellett, a ház autentikus környezetében való kellemes pihenés lesz. Ha még nem másztál kétezer méter fölött, itt a remek alkalom, hogy kipróbáld magad ezen a közepes nehézségű túrán!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Csorba-tó, Lorenz-hágó (2314 m), Elülső-Szoliszkó menedékház (1830 m)
 

Találkozó és indulás 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. A Magas-Tátra Nemzeti Parkba 4-5 órás, pihenőkkel tarkított utazás után érkezünk, a kisbuszt a Csorba-tó parkolójában hagyjuk. A sárga jelzésen indulunk meg, s jobbról kerüljük a Szoliszkó gerincét, melyen az első bemélyedés ez a magashegyi hágó. Utunk egyik fénypontja a Fátyol-vízesés lesz, melynél pihenünk egy kicsit, majd tovább emelkedünk és áthágjuk a Lorenz-hágót, melyet valószínű, hogy az első feljegyzett átkelés előtt talán már a zergevadászok és pásztorok is ismertek. Az első ismert átkelők 1879. augusztusában Kövi Imre iglói tanár, Róth Márton és Havas Péter erdészek voltak, akik közül később Róth Márton a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) évkönyvében az átkelésüket részletesen leírta, és mivel névtelennek vélte a nyerget, elnevezte Lorenz Viktorról Lorenz-hágónak. Túránk során a hágó előtt megcsodáljuk a Felső-Fátyol-tavat (Szkok-tó), az Alsó-Zerge-tó katlanját, majd kissé feljebb a Szentiványi-tavat. A hágón való átkelést követően a Wahlenberg-tavak mellett is eltúrázunk, majd megérkezünk a Furkota-völgyi elágazáshoz, ahol kisétálunk a Szoliszkó-menedékházhoz, mely szállásunk is lesz egy éjszaka erejéig. Akikben marad erő és kedv, azok akár a közeli Elülső-Szoliszkó csúcsra is felszaladhatnak naplementét, avagy napfelkeltét nézni, ami a Magas-Tátra hegység egyik legjobb kilátását adó csúcsa, a maga 2093 méter magasságával. Hosszú napunk után elfoglaljuk hangulatos szállásunkat, majd a menedékház ebédlőjében folytatjuk az estét. Menetidő: 5-6 óra, táv: 12 kilométer, szint: 1074 méter fel, 574 méter le.

2

 
Elülső-Szoliszkó menedékház (1830 m), Csorba-tó, Budapest
 

Korai kelés és friss reggeli után elbúcsúzunk a menedékháztól, s toronyiránt a síugró sánc felé indulunk, vidáman beszélgetve haladunk egy kissé térdet próbáló ösvényen, amelyen egyenesen a Csorba-tóhoz jutunk le, ahol teszünk egy körsétát levezetésképpen, majd kellemesen elfáradva érkezünk vissza a parkolóban ránk váró kisbuszunkig, ahonnan Budapest felé vesszük az irányt. Érkezés Budapestre várhatóan a délutáni órákban. Menetidő: 2 óra, táv: 4,4 kilométer, szint: 505 méter le.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés