Izland

Körutazás az északi sarkkörnél

Júniusi programunkon jelenleg várólistát vezetünk, szervezési okokból. Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni programunkon, küldd el jelentkezésedet, és amint lehetséges, visszajelzünk, tudjuk-e azt fogadni.

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást bérelt busszal végig a program során, 
- a szállást 4 éjszakára turistaszálláson és 1 alkalommal hotelben, 
- 1 reggelit,
- ismerkedési esten egy welcome drinket, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegy árát és az illetékeket, 
- a belépőket, a fakultatív programok árát és a biztosítást.

A részvételi díj nem tartalmazza a 2 napos kiegészítő programot, amely Izland északi területét járja be! A kiegészítő program felára 99.000 Ft, amely tartalmazza az utazást bérelt busszal, szállást turista szállásokon 1 éjszakára, hotelben további egy alkalommal, reggelivel és a magyar nyelvű túravezetést, de nem tartalmazza az esetleges belépőket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 2,4 Ft / 1 izlandi korona (ISK) árfolyamig tudjuk tartani. Ha az izlandi korona (ISK) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest – Reykjavik – Budapest útvonalon közvetlen járattal (WizzAir) vagy észak- vagy nyugat-európai átszállással) 140.000 – 200.000 Ft között alakult illetékekkel együtt. 

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat. 

Ha az utazáshoz a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod, akkor kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal! 

Ha az utazáshoz a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásásrolod, és az érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a repülőtérről a szállodába történő eljutásod (illetve vissza) során fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapest - Keflavik - Budapest vonalon repülni fogunk. Érkezéskor repülőtéri busszal transzfer az Eupolisz Utazási Iroda által kiajánlott járattal érkezőknek Reykjavíkba, szállásunkra. A továbbiakban a városok és a városokon kívüli látnivalók között végig bérelt busszal utazunk négy napig, helyi sofőrrel. Reykjavík és a többi város felfedezése gyalog fog történni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 16-28 fő. Az utat minimum 22 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Csak kisebb, néhány órás kirándulások lesznek, amelyek átlagos erőnléttel teljesíthetők.

Szállás

Turistaszállásokon és egy alkalommal hotelben fogunk megszállni. Az út folyamán használt szállásokon a szobák általában 2 – 4 – 6 ágyasak (kivételes esetben lehet 10 fős is), melyek tájolása, mérete eltér egymástól, így a jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Ágyneműt majdnem mindegyik szálláson kapunk, egy helyen szükséges a saját hálózsák. Törülközőt nem kapunk, ezért azt hozzál magaddal. Ezeken a turista szállásokon a zuhanyok, és a WC-k száma korlátozott, több emberre jut egy zuhany, WC, készüljünk fel az esetleges sorban állásra. A nagyobb népsűrűség miatt kialakuló esetleges súrlódások elkerülése végett legyünk toleránsak.

Terület

Rövid földrajzi leírás: Európa második legnagyobb szigete Magyarországnál kb. 10%-kal nagyobb, az Atlanti-óceán északi részén található. Európához, hagyományosan Skandináviához tartozik, bár a legközelebbi szárazföld Grönland (mindössze 300 km). Skóciától 800, Norvégiától 1.000, Magyarországtól 3.000 km-re fekszik. Alakja ovális, 300x500 km kiterjedésű. Partvidéke ötezer kilométer, ami annak köszönhető, hogy a nyugati és északi része igen tagolt, fjordokkal tarkított. Az északi sarkkör a fősziget ’fölött’ húzódik, az Izlandhoz tartozó Grímsey-szigeten pedig pont áthalad. Ennek köszönhetően tapasztalhatjuk meg az ’éjféli napot’, azt a jelenséget, amikor a Nap épp csak leereszkedik a horizont alá, de fénye nem halványul számottevően, nappali világosság uralkodik éjszaka is. Domborzatát tekintve a hozzávetőleg sík tengerparti sáv keskeny (itt található a szigeten körbefutó főút), bentebb magasabb térszín uralkodik. A felföldből több tíz aktív vulkán és számos kráter emelkedik ki. Legmagasabb pontja 2110 méter, a Vatnajökull gleccser egyik csúcsa. Gleccserekkel való borítottsága nagyobb (Izland 10%-a), mint Európa többi részének összesen. Csak a Vatnajökull több mint 8.000 km2, vastagsága pedig helyenként eléri az 1.000 métert.

Rövid történelmi bemutatás: Az első felfedezők kiléte ismeretlen. Norvég és kelta (skót és ír) bevándorlók kolonizálták a IX – X. században. Már 930-ban megalapították a világ első parlamentjét. Több mint 300 évig függetlenek voltak, de később Norvégia és Dánia bekebelezte Izlandot. Az Askja vulkán 1875-ös kitörése után a gazdaság összeomlott, általános éhínség következett be, és a lakosság egyötöde kivándorolt. 1874-ben saját törvénykezést, 1918-ban szuverenitást nyert Dániától, végső függetlenségét pedig 1944-ben nyerte el Izland. 1946-ban tagja lett az ENSZ-nek, 1949-ben pedig a NATO-nak. Folyamatosan erősödött gazdaságilag és kulturálisan is, a világ egyik legmagasabb életszínvonalú társadalma él itt.

Rövid természettudományos ismertető:
Biológia: fás szárú növényzete igen ritka, mindössze néhol lelhető fel észrevehetően. Az Egilsstadir közelében levő erdőnek számos egyede külön azonosító táblával van ellátva. A zord időjárásnak köszönhetően a cserjék többsége a talajfelszín közelében fekszik, nem nőnek nagyra, nem is feltűnőek. Lágyszárú növényzetére jellemző a hidegtűrő fűfélék dominanciája. Madárvilága gazdag, tengeri halevő fajok sora költ itt. Különlegessége a lunda, de hófajd is költ Izlandon (pl. Hrísey szigetén). Említést érdemelnek a tengeri emlősök is, amelyek közül néhányat remélhetőleg meg is tudunk figyelni egy bálnales alkalmával.

Földrajz: Izland a geológusok álma. Olyan folyamatok figyelhetők meg, melyek Földünket a kezdetek óta alakítják. Surtsey szigete pl. 1963-ban született, a tudósok, tévéstábok szeme láttára. De tanulmányozhatók itt a vulkánok, a vulkáni utóműködések (ilyen a gejzírjelenség is), az aktivitásra utaló iszapfortyogók. És itt húzódik az észak-atlanti hátság egy szakasza, amelynek két oldala: az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemez tengerszint fölé kiemelkedett része alkotja Izlandot. A két szemközti sziklafal évente 2 cm-t távolodik. A fokozódó nyomás okozta feszültség felhalmozódik, és alkalmanként rengést produkál. De hasonló jelenség kíséri a vulkánok működését is. Ezekben az időkben is várható kitörés, napjainkban a Hekla mutat fokozott aktivitást (ráadásul le is telt a 'szokásos’ évtizedes pihenője).

Ország

- államforma: köztársaság.
- főváros: Reykjavik.
- terület: 103.000 km2
- népesség: 306.000 fő.
- nyelv: izlandi.
- pénznem: 1 új izlandi korona (ISK) = 100 aurar.
A lakosság 92%-a él városban, Reykjavikban is kb. 100.000-en élnek. Gazdaságának fő ágazatai a halászat, geotermikus energia, vízenergia, diatóma kitermelés. A föld 0,07%-a művelt, a vegetációval borított helyeken legeltetés folyik. Természeti veszélyforrásai a földrengések és a vulkánkitörések. Zászlója kék alapon ábrázol egy fehér szegélyes piros keresztet. A színek az Izlandot meghatározó elemeket tükrözik: a kék a tengert, a piros a vulkán tüzét, a fehér pedig a jeget. Regéiket, történelmüket a saga-k gyűjtötték össze. Nyelvükre jellemző, hogy olyan konzervatív, hogy a sok száz éves iratokat is el lehet ma is olvasni.

Időeltolódás: - 2 óra Budapesthez képest Izland egész területén, vagyis ennyivel kell visszaállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Izlandon 10 óra a pontos idő).

Térerő, internet: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai gond nélkül működnek. Szállásainkon, három kivételével, van wi fi internet hozzáférés. A városok kávézóiban, könyvesboltokban, fürdőkben is van wi-fi internet hozzáférés.

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek.

Veszélyek: Izland közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, a világ egyik legbiztonságosabb országa. Ennek ellenére biztos ami biztos, mindig legyen nálunk az útlevelünk. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk. Érdemes fénymásolatokat készíteni minden fontos okmányról, akár több példányban is és az eredetitől eltérő helyen tartani az utazás folyamán (útlevél, biztosítás), az esetleges elvesztés esetére. A bankkártyának legyen meg az esetleges elvesztés esetén a letiltásának módja, telefonszáma.

Időjárás

Neve és elhelyezkedése ellenére mérsékeltebb a klímája, mint hinnénk. A Golf-áramlat – mely délen és nyugaton halad - kiegyenlíti a nagy hőmérséklet különbségeket, a tél mérsékelten hideg, a nyár hűvös. A déli mérsékelt légtömegek sok nedvességet hoznak, amely a déli tengerparti övezetben hullik ki (több ezer mm évi csapadék), általában ezek nem is jutnak el a sziget belsejébe (150-250 mm évi csapadék, gyakorlatilag sivatag). Északról arktikus levegő érkezik, így a légtömegek találkozás gyakran eredményez változékony időjárást, viharokat.
Mindenképpen ajánlott felkészülni a változékony hőmérsékletű időjárásra, és nagy hőingásra a nappali és éjszakai hőmérséklet között. Helyenként az éjszakai órákban fagyponthoz közeli hőmérsékletre is számíthatunk. Napközben pedig szeles, esős, de néhol napos, meleg (akár extrém 30oC!), vagyis rendkívül változékony időre számíthatunk. Fontos felszerelés a megfelelő lábbeli (bakancs), vízálló, meleg ruhák! Ha valami itthon marad, nem probléma, szinte bármi beszerezhető a helyszínen.

Felszerelés

Alapkövetelmény, hogy a lábbeli és a ruházat külső rétege víz- és szélálló legyen. Jól jöhet még: gázfőző, edények, mosogatókészlet, konzervnyitó, elemlámpa, öngyújtó vagy gyufa, kamásli, sportcipő, túrabot, kesztyű, sapka; elosztó és hosszabbító, akkumulátor-töltő telefonhoz és fényképező géphez. Ajánlott még napszemüveg, pipere-készlet, gyógyszerek, fásli, fényképezőgép. Az elektromos berendezések használata problémamentes, a dugasz a hazaival kompatibilis. Az alváshoz mindenképp érdemes hálózsákot hozni, mert a turistaszállókon nem feltétlenül kapunk ágyneműt.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Teljesen megfelelő körülmények várnak minket. Ugyanakkor készüljünk fel arra, hogy nem jut mindenkire egy zuhany. De némi sorban állás után mindenkinek jut zuhany. Egy-két alapvető orvosságot azért érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Ha valaki mégis igényli, időben keresse fel háziorvosodat, vagy a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964 , vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.


Gyógyszerek: A hazaitól némileg különböző konyha miatt az érzékenyebb gyomrúaknál hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kalcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges lehet!


Élelem

Nyers hús, húsáru, tejtermékek bevitele tilos! Lehet Magyarországról élelmiszert vinni, de vegyük figyelembe a repülőgépre feladható poggyászra vonatkozó súlykorlátozást. Ha viszünk itthonról élelmiszert, érdemes porított, félkész ételeket vinni. Utunk során majdnem minden nap meg fogunk állni helyi üzletekben, hogy beszerezhessük a szükséges élelmiszereket. Az árak magasabbak mint itthon, de a választék bőséges. A szállásainkon lesznek jól felszerelt konyhák, tányérokkal, edényekkel, evőeszközökkel, de a főzőhelyek száma korlátozott, így sorban állásra lehet számítani. Ugyanakkor némi türelemmel, és beosztással megoldható, hogy mindenki hozzájusson a főzési lehetőséghez. Ha valaki szeretné, lehet saját gázfőzővel főzni. De: gázpalackot a repülőgépre felvinni, feladni, szállítani tilos! Főzőfejet lehet hozni, a gázt hozzá meg lehet venni helyben. Minden szükséges élelmiszer Izlandon is megvásárolható. Utazásunk önellátó, csak egyszer kapunk reggelit. Az alap élelmiszereket (kenyér, húskészítmények, zöldség, gyümölcs, rizs, tészta, tejtermékek, stb.), víz, üdítő megvásárlására mindig lesz lehetőség útközben, amikor rendszeresen meg fogunk állni nagyobb boltoknál, hogy bevásároljunk a további napokra. Ugyanakkor nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Alkohol tartalmú italokat meg lehet vásárolni, de nagyon drágán, korlátozott időben, egy bizonyos bolthálózat üzleteiben. Egy kivétellel minden napra tudunk rendelni reggelit és vacsorát. Lehetőség szerint érdemes is élni a lehetőséggel, mert nagyon, de nagyon finomakat lehet enni. A bárány, lazac és egyéb halak utolérhetetlenül finomak (de mindig van választék, baromfi és sertés is szerepel az étlapon).

Pénz-ügy

Hivatalos fizetőeszköz az izlandi korona. Bankautomaták szinte mindenhol vannak, és szinte bárhol fizethetünk kártyával. Érkezéskor a reptéren lehet majd pénzt váltani. Több lehetőség is lesz: euróról, dollárról válthatunk izlandi koronát, vagy vehetünk fel bankkártyáról is. 1 ISK = kb. 2,4 HUF. Izland drága ország. Ez vonatkozik az élelmiszerre, a belépőkre is (bár ez utóbbira ritkán kell költeni). Ugyanakkor a turista látványosságok többsége ingyenes.

Belépők, fakultatív programok (várhatóan):
- bálnanézés: 80 EUR
- esti fürdő: kb. 4 000 ISK alkalmanként
- Jökulsárlón jéghegyek közötti hajózás: 5 000 ISK
- Reykjavík katedrális torony: 1.000 ISK.

Vám

Magyar állampolgárok számára vízum nem szükséges, de hazajöveteltől számított 3 hónapig érvényes útlevél igen! Nyers hús, húsáru, tejtermékek bevitele tilos. Személyenként 1 l tömény szeszes ital, 1 l bor és 6 l sör vihető be vámmentesen az országba.

Csomag

Legyen egy nagy (60 - 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod, úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen. A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 8-10 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu). A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Ezért gondoljuk át alaposan mit viszünk és mennyit. Csomagod ne haladja meg az egy hátizsáknyi, sport táskányi térfogatot! A bérelt busznak véges a csomagtere, el kell, hogy férjünk benne. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz/?article_hid=79

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

alapprogram:
Air & Cruise Top 4.290 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 6.450 Ft/fő

alap- és kiegészítő program:
Air & Cruise Top 5.720 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 8.600 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

alapprogram:
Storno Basic: 12.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 9.960 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
alap- és kiegészítő program:
Storno Basic: 17.400 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 13.920 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés