Horvátország (Dalmácia)

Szurdokok, vízesések, hangulatos városok és az Adriai-tenger.

Beutazási szabályok: 2021.05.06-tól Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Horvátországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. Az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, s ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai.

A Horvátországba történő beutazás magyar védettségi igazolvánnyal - a jelenlegi gyakorlat szerint - a következő módon lehetséges: A beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. (A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval.) Kérjük az utazást tervezőket, hogy fentieket vegyék figyelembe.

Egyéb esetben az országba való beutazáshoz negatív PCR teszt szükséges, kivéve, ha rendelkezik oltással, vagy átesett a betegségen. 1. A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával. 2. Van lehetőség a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégezni, ez esetben a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni. 3. A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a COVID betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja. Regisztráció: A határátlépéskor minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs
Változatos horvátországi hosszú hétvégére utazunk, melynek során felfedezzük Észak-Dalmácia legjavát. Páratlan szépségű nemzeti parkokba és hangulatos tengerparti városokba látogatunk el a Velebit-hegység mészkő hegyei és az Adria találkozásánál. Túrázunk Paklenica vadregényes szurdokvölgyeiben, gyönyörködünk a Krka Nemzeti Park híres vízeséseiben és nem maradhatnak ki Plitvice csodálatos tavai, vízesései sem. A természeti szépségeken túl lesz időnk barangolni Zadar és Sibenik óvárosában, valamint finom ételek-italok mellet lazítani. Tengerparthoz közeli szállásunknak köszönhetően lehetőségünk lesz élvezni a tenger és a napsütés páratlan hangulatát is.

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- Zadar hangulatos kisvárosa,
- Paklenica szurdokvölgyei,
- Krka csodálatos vízesései,
- Sibenik óvárosa,
- A Plitvicei-tavak Nemzeti Park (UNESCO Világörökség).
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. május 21. -
2021. május 24.
Már csak néhány hely maradt!
2021. május 19.
1

 
Budapest, Horvátország: Starigrad-Paklenica, Zadar
 

Találkozás 5.50-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor! Érkezés Starigrad-Paklenica kisvárosába a kora délutáni órákban. Elfoglaljuk szállásunkat, kicsit pihenünk az idevezető út után, majd Zadar városába indulunk. A számos magyar vonatkozással is rendelkező város központját közösen sétáljunk körbe: lehetőségünk van a Szent Anasztázia-székesegyház, Szent Donát-templom megtekintésére, megnézzük a római fórum maradványait a ma is álló szégyenoszloppal, majd a tengerparti sétányra kisétálva gyönyörködhetünk a környező szigetvilág panorámájában. Levezetésképpen pedig az óváros kellemes kis kávézóinak teraszain múlathatjuk az időt. Ezután visszautazunk szállásunkra, Starigrad-Paklenicába. Itt lefekvés előtt még kisétálhatunk a tengerpartra, majd egy kellemes étteremben megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat. Érdemes kipróbálni a helyi csevabcsicsat, grill ételeket és a Maraschino cseresznyelikőrt. Szállás apartmanokban, két ágyas szobákban.

2

 
Krka Nemzeti Park, Sibenik
 

Mai első célunk a Krka Nemzeti Park. Kényelmesen megreggelizünk, majd nagyjából másfél órát utazunk Skaradin városába. Lesétálunk a kikötőbe, ugyanis innen egy kb. húsz perces hajóúttal utazunk a nemzeti park bejáratához. Kikötés után gyalogosan, egy rövid sétával érjük el a négy folyó által alkotott Skradinski Buk többlépcsős hatalmas vízesés rendszerét. A vízesések mellett, deszka pallókból épített utakon sétálva járjuk be a folyókkal, patakokkal teli erdőt. A felső vízesésrendszeren épített gyaloghidakon keresztül testközelből is megszemlélhetjük a lábunk alatt robajló áradatot. Helyenként a múlt nyomaival találkozhatunk, szépen helyreállított régi vízimalmokat, vízerőműveket láthatunk. Mielőtt elhagynánk a parkot, lesz lehetőség fürdeni az alsó, nagy vízesés által kialakított medencében, természetesen csak a kijelölt részen és a vízesés alá beúszni tilos. Így is csodálatos érzés megmártózni a kellemesen hűsítő vízben. Kora délután indulunk el visszafelé, de útközben megállunk, hogy a nap hátralévő részét Sibenikben, a Dalmát tengerpart egyik leghangulatosabb városában töltsük városnézéssel: Szent Jakab-székesegyház, Ferences kolostor és természetesen felkapaszkodunk a csodálatos kilátást nyújtó Szent Mihály-erődbe is. Miután körbebóklásztuk az egyedülálló hangulatú óváros sikátoros, ódon utcácskáit, a kora esti órákban visszaindulunk szállásunkra. Szállás: apartmanokban.

3

 
Paklenica Nemzeti Park
 

A mai napon csodálatos környezetben fogunk túrázni. Reggeli után indulunk a szállásunktól nem messze lévő, tengerpart közelében fekvő Paklenicai Nemzeti Parkba. Rövid utazás után érkezünk a túránk kiindulópontjára, a Mala Paklenica szurdokvölgy bejáratához. Megvesszük belépőinket, majd elindulunk egy, néhol a patakmeder oldalában haladó ösvényen. A vadregényes szurdokban néhol a patakmederben haladva, néhol nagyméretű sziklákon felkapaszkodva hagyjuk magunk mögött a tengerparti tájat. Eleinte lassan emelkedik utunk, majd helyenként meredek kaptatókat leküzdve haladunk tovább, rövid pihenőket beiktatva, hogy hidratáljunk, pótoljuk az energiát és természetesen fotózásra is marad idő. Meredek, helyenként függőleges sziklafalak szegélyezik utunkat, a tavasszal megáradó patak hatalmas sziklákat hordott a szurdok aljába, melyeket kerülgetve, átkapaszkodva rajtuk tudunk tovább haladni. Gyalogösvényünk ezután egy fennsíkra kanyarog fel, ahol egy megállunk egy hosszabb pihenőre, elfogyasztjuk magunkkal hozott ebédünket, majd tovább indulunk. Körben 1700 méteres hegycsúcsok látképével érkezünk a fennsík pereméhez, ahonnan lefele vezet utunk. Egy másik ösvényen indulunk el lefele a park bejáratánál hagyott járműveinkhez. Nagyjából kétórás gyaloglás vár ránk, közben több megállóval, hogy gyönyörködhessünk az utunkat körülvevő zord sziklavilágban és az egyre gyakrabban felbukkanó tenger látványában. A késő délutáni órákban érünk vissza szállásunkra és még mielőtt lemenne a nap, vacsora előtt még van idő csobbanni egyet az Adriai-tenger hűsítő vizében. Menetidő: 8-9 óra, szintkülönbség: 680 méter fel/le, túratáv: 15 kilométer. Szállás: apartmanokban.

4

 
Plitvicei-tavak Nemzeti Park
 

Korán reggel elhagyjuk szállásunkat és elindulunk a világörökség részét képező Plitvicei Nemzeti Parkba. Közel kétórás utazás után érkezünk meg a park bejáratához. Erdős hegyek által körbevett völgyben terül el Európa egyik legszebb természeti látványossága, mesés tavak, gyönyörű vízesések, sűrű erdők, barlangok és meredek sziklafalak világa. A 16 tóból álló tórendszer egyik különlegessége a víz gyönyörű színe, valamint áttetszősége, amely több métert is elérhet. A tavakat számtalan patak látja el vízzel, amelyek egymásba torkollnak különböző magasságú és szélességű vízeséseket alkotva. A tavak két csoportra oszthatók: a felső tavak, amelyek nagyobbak és békésebbek, sűrű erdő által körbevéve; míg az alsó tavakat magas sziklafalak veszik körbe. A nemzeti park területére lépve rögtön szembetűnik az óriási vízesés, valamint a kisebb-nagyobb vízesések és kristálytiszta tavak hálózata, melyet mészkőlerakódások hoztak létre. A Plitvicei-tavak mentén több kilométer hosszú rendezett gyalogösvény várja az idelátogatókat. Az alsó és felső tavak vidékét gyalogosan - a kiépített sétaúton a víz mellett és felett -, majd a két tórendszert összekötő csatornán kis hajókkal, illetve helyenként a park saját buszával járjuk be. A gyalogtúra kb. 8 kilométer a kiépített sétautakon haladva.  Menetidő: 5 óra, szintkülönbség: 200 méter fel/le, túratáv: 8 kilométer Délután indulunk tovább Budapest felé. Érkezésünk a késő esti órákra várható.


 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés