Horvát nemzeti parkok

Hangulatos városok, hatalmas vízesés rendszerek és az Adriai-tenger

Változatos horvátországi hétvégére invitálunk a márciusi hosszú hétvégéhez kapcsolódva. Páratlan szépségű nemzeti parkokba és hangulatos tengerparti városokba látogatunk el, csodás környezetben a Balkán kétezres hegyei és az Adria találkozásánál. Horvátország talán leginkább változatos és látványos nemzeti parkjait látogatjuk meg, összekötve némi tengerparti idillel.
 
Kiemelt látnivalók az utazás során:

- Zadar hangulatos kisvárosa
- Paklenica szurdokvölgyei
- Krka csodálatos vízesései
- A Plitvicei Tavak Nemzeti Park (UNESCO világörökség)

A március 15-i hosszú hétvégének köszönhetően 4 napos programunkhoz most nincs szükség egyetlen nap szabadságra sem! Kalandra fel!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Horvátország: Zadar
 

Találkozó 5.15-kor, indulás 5:30 órakor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Utazásunk rövid pihenőkkel vezet Horvátország irányába. A kora délutáni órákban érkezünk meg a horvát tengerpartra, Zadar városába. A számos magyar vonatkozással is rendelkező város központját közösen sétáljuk körbe: lehetőségünk van a Szent Anasztázia-székesegyház, Szent Donát-templom megtekintésére, megnézzük a római fórum maradványait a ma is álló szégyenoszloppal, majd a parti sétányra kisétálva a tengeri orgona felcsendülésében gyönyörködhetünk a környező szigetvilág panorámájában. Levezetésképpen pedig az óváros kellemes kis kávézóinak teraszain múlathatjuk az időt. A kora esti órákban indulunk tovább a szállásunkra, Starigrad-Paklenicába. Szállás: apartmanokban.

2

 
Krka Nemzeti Park, Starigrad
 

Ma a Krka Nemzeti Parkban teszünk látogatást. Itt először Skradin városát érintjük, ahonnan hajóval utazunk a nemzeti park bejáratához. A húszperces hajóút végén feltűnik előttünk a nemzeti park egyik kikötője, ahonnan gyalogosan, egy rövid sétával érjük el a négy folyó által alkotott Skradinski Buk többlépcsős hatalmas vízesés rendszerét. A vízesések mellett, kiépített útvonalon sétálva belelátunk a múlt nyomaiba: régi vízimalmok, vízerőművek maradványait találjuk. A felső vízesésrendszeren épített gyaloghidakon keresztül testközelből is megszemlélhetjük a robajló áradatot. Miután körbebóklásztuk a park legszebb szegleteit, visszabuszozunk Starigrad-Paklenicába. Itt még kisétálhatunk a tengerpartra, s egy kellemes étteremben megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat: csevabcsicsa, grill ételek, Maraschino cseresznyelikőr. Szállás: apartmanokban. (Menetidő: 2 óra, szintkülönbség: 100 méter fel/le, túratáv: 2 kilométer.)

3

 
Paklenica Nemzeti Park
 

Reggel indulunk a tengerpart közelében fekvő Paklenicai Nemzeti Parkba. Rövid buszozással érkezünk a túránk kiindulópontjára, a Mala Paklenica szurdokvölgy bejáratához. A vadregényes szurdokban néhol a patakmederben haladva, néhol nagyméretű sziklákon felkapaszkodva hagyjuk magunk mögött a tengerparti tájat. Gyalogösvényünk ezután egy fennsíkra kanyarog fel, amelyen átvágva 1700 méteres hegycsúcsok látképével érkezünk a Velika Paklenica szurdok pereméhez. Meredek ereszkedés után érünk le a helyenként 400 méter magas sziklafalak tövébe. Ez már a sziklamászók paradicsoma: a legváltozatosabb nehézségű falszakaszokon mindig látunk mászókat. Túránk végén, a Velika Paklenica szurdok kijáratánál vár buszunk amellyel visszatérünk szállásunkra. Szállás: apartmanokban. (Menetidő: 7-8 óra, szintkülönbség: 680 méter fel/le, túratáv: 15 kilométer.)

4

 
Plitvicei Nemzeti Park
 

Kora reggeli órákban indulunk a világörökség részét képező Plitvicei Nemzeti Parkba. Közel két órás utazás után érkezünk meg a park bejáratához. A nemzeti park területére lépve rögtön szembetűnik az óriási vízesés, valamint a mészkőlerakódások által létrehozott kisebb-nagyobb vízesések és kristálytiszta tavak hálózata. Az alsó és felső tavak vidékét gyalogosan - kiépített sétaúton a víz mellett és felett -, majd a két tórendszert összekötő csatornán kis hajókkal, illetve helyenként a park saját buszával járjuk be. A gyalogtúra kb. 8 kilométer a kiépített sétautakon haladva. Délután indulunk tovább Budapest felé. Érkezésünk a késő esti órákra várható. (Menetidő: 5 óra, szintkülönbség: 200 méter fel/le, túratáv: 8 kilométer.)

Az oldalon látható képeket Garamvári Gábor készítette.

További képeket, fotókat találsz Horvátországról az Eupolisz képtárban .

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés