Bejelentkezés

Horvátország (Dalmácia)

Szurdokok, vízesések, hangulatos városok és az Adriai-tenger.

Fedezd fel Észak-Dalmácia varázslatos szépségeit! Csatlakozz hozzánk egy páratlan szépségű horvátországi hosszú hétvégére, ahol Észak-Dalmácia legjavát fedezheted fel. Utunk során elkalauzolunk titeket a Velebit-hegység mészkő hegyeinek és az Adria találkozásához, ahol a természet csodája minden lélegzetvételünket elvarázsolja. Merülj el Paklenica vadregényes szurdokvölgyeiben, ahol a mészkőfalak közötti ösvényeken barangolva új dimenzióba kerül a természet közelsége. Gyönyörködj a Krka Nemzeti Park híres vízeséseiben, és engedd, hogy a kristálytiszta víz csobbanása kikapcsolja mindennapi gondjaidat. Nem hagyjuk ki Plitvice csodálatos tavait és vízeséseit sem, melyek festői szépsége magával ragadja minden érzékünket. Keresztül barangolunk Zadar és Sibenik óvárosainak szűk sikátorain, és felfedezzük a múlt titkait a kőfalak mögött. Megkóstolhatjátok a helyi finomságokat, és élvezhetitek az életet egy pohár jó bor vagy a friss tenger gyümölcsei mellett, miközben a tengerpart nyugalmát és a napsütés páratlan hangulatát is átérezheted a tengerparthoz közeli szállásunkon. Hagyd, hogy a friss, sós tengeri szellő simogassa arcodat.

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- Zadar hangulatos kisvárosa,
- Paklenica szurdokvölgyei,
- Krka csodálatos vízesései,
- Sibenik óvárosa,
- A Plitvicei-tavak Nemzeti Park (UNESCO Világörökség).

Időpontok

 • 2024. június 06 → 09.
 • 1. nap Budapest, Horvátország: Zadar

  Találkozás 5.45-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor! Érkezés Zadar városába a kora délutáni órákban. Elfoglaljuk szállásunkat, kicsit pihenünk az idevezető út után, majd a város felfedezésére indulunk. A számos magyar vonatkozással is rendelkező város központját közösen sétáljunk körbe: lehetőségünk van a Szent Anasztázia-székesegyház, Szent Donát-templom megtekintésére, megnézzük a római fórum maradványait a ma is álló szégyenoszloppal, majd a tengerparti sétányra kisétálva gyönyörködhetünk a környező szigetvilág panorámájában. Levezetésképpen pedig az óváros kellemes kis kávézóinak teraszain múlathatjuk az időt. Lefekvés előtt még kisétálhatunk a tengerpartra, ahol egy kellemes étteremben megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat. Érdemes kipróbálni a helyi csevabcsicsat, grill ételeket és a Maraschino cseresznyelikőrt. Szállás apartmanokban, két ágyas szobákban.
 • 2. nap Krka Nemzeti Park, Sibenik

  1
  Mai első célunk a Krka Nemzeti Park. Kényelmesen megreggelizünk, majd nagyjából másfél órát utazunk Skaradin városába. Lesétálunk a kikötőbe, ugyanis innen egy kb. húsz perces hajóúttal utazunk a nemzeti park bejáratához. Kikötés után gyalogosan, egy rövid sétával érjük el a négy folyó által alkotott Skradinski Buk többlépcsős hatalmas vízesés rendszerét. A vízesések mellett, deszka pallókból épített utakon sétálva járjuk be a folyókkal, patakokkal teli erdőt. A felső vízesésrendszeren épített gyaloghidakon keresztül testközelből is megszemlélhetjük a lábunk alatt robajló áradatot. Helyenként a múlt nyomaival találkozhatunk, szépen helyreállított régi vízimalmokat, vízerőműveket láthatunk. Mielőtt elhagynánk a parkot, lesz lehetőség fürdeni az alsó, nagy vízesés által kialakított medencében, természetesen csak a kijelölt részen és a vízesés alá beúszni tilos. Így is csodálatos érzés megmártózni a kellemesen hűsítő vízben. Kora délután indulunk el visszafelé, de útközben megállunk, hogy a nap hátralévő részét Sibenikben, a Dalmát tengerpart egyik leghangulatosabb városában töltsük városnézéssel: Szent Jakab-székesegyház, Ferences kolostor és természetesen felkapaszkodunk a csodálatos kilátást nyújtó Szent Mihály-erődbe is. Miután körbebóklásztuk az egyedülálló hangulatú óváros sikátoros, ódon utcácskáit, a kora esti órákban visszaindulunk szállásunkra. Szállás: apartmanokban.
 • 3. nap Paklenica Nemzeti Park

  3
  A mai napon csodálatos környezetben fogunk túrázni. Reggeli után indulunk a szállásunktól nem messze lévő, tengerpart közelében fekvő Paklenicai Nemzeti Parkba. Rövid utazás után érkezünk a túránk kiindulópontjára, a Mala Paklenica szurdokvölgy bejáratához. Megvesszük belépőinket, majd elindulunk egy, néhol a patakmeder oldalában haladó ösvényen. A vadregényes szurdokban haladva hagyjuk magunk mögött a tengerparti tájat. Eleinte lassan emelkedik utunk, majd helyenként meredek kaptatókat leküzdve haladunk tovább, rövid pihenőket beiktatva, hogy hidratáljunk, pótoljuk az energiát és természetesen fotózásra is marad idő. Meredek, helyenként függőleges sziklafalak szegélyezik utunkat, a tavasszal megáradó patak hatalmas sziklákat hordott a szurdok aljába, melyeket kerülgetve, átkapaszkodva rajtuk tudunk tovább haladni. Gyalogösvényünk ezután egy fennsíkra kanyarog fel, ahol egy megállunk egy hosszabb pihenőre, elfogyasztjuk magunkkal hozott ebédünket, majd tovább indulunk. Körben 1700 méteres hegycsúcsok látképével érkezünk a fennsík pereméhez, ahonnan lefele vezet utunk. Egy másik ösvényen indulunk el lefele a park bejáratánál hagyott járműveinkhez. Nagyjából kétórás gyaloglás vár ránk, közben több megállóval, hogy gyönyörködhessünk az utunkat körülvevő zord sziklavilágban és az egyre gyakrabban felbukkanó tenger látványában. A késő délutáni órákban érünk vissza szállásunkra és még mielőtt lemenne a nap, vacsora előtt még van idő csobbanni egyet az Adriai-tenger hűsítő vizében. Menetidő: 8-9 óra, szintkülönbség: 680 méter fel/le, túratáv: 15 kilométer. Szállás: apartmanokban.
 • 4. nap Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Budapest

  2
  Korán reggel elhagyjuk szállásunkat és elindulunk a világörökség részét képező Plitvicei Nemzeti Parkba. Közel kétórás utazás után érkezünk meg a park bejáratához. Erdős hegyek által körbevett völgyben terül el Európa egyik legszebb természeti látványossága, mesés tavak, gyönyörű vízesések, sűrű erdők, barlangok és meredek sziklafalak világa. A 16 tóból álló tórendszer egyik különlegessége a víz gyönyörű színe, valamint áttetszősége, amely több métert is elérhet. A tavakat számtalan patak látja el vízzel, amelyek egymásba torkollnak különböző magasságú és szélességű vízeséseket alkotva. A tavak két csoportra oszthatók: a felső tavak, amelyek nagyobbak és békésebbek, sűrű erdő által körbevéve; míg az alsó tavakat magas sziklafalak veszik körbe. A nemzeti park területére lépve rögtön szembetűnik az óriási vízesés, valamint a kisebb-nagyobb vízesések és kristálytiszta tavak hálózata, melyet mészkőlerakódások hoztak létre. A Plitvicei-tavak mentén több kilométer hosszú rendezett gyalogösvény várja az idelátogatókat. Az alsó és felső tavak vidékét gyalogosan - a kiépített sétaúton a víz mellett és felett -, majd a két tórendszert összekötő csatornán kis hajókkal, illetve helyenként a park saját buszával járjuk be. A gyalogtúra kb. 8 kilométer a kiépített sétautakon haladva.  Menetidő: 5 óra, szintkülönbség: 200 méter fel/le, túratáv: 8 kilométer Délután indulunk tovább Budapest felé. Érkezésünk a késő esti órákra várható.


Út ára tartalmazza

- az utazást kisbusszal,
- a szállást három éjszakára apartmanokban, két ágyas szobákban,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket, helyi specialitásokból,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a belépők árát,
- az étkezéseket,
- a biztosítást.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Találkozás 5.45-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-16 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A paklenicai túra egész napos, ezt a gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk. Ettől eltekintve könnyű, utcai ruházatot igénylő, teljesen kiépített útvonalakon haladó túrákról van szó, hétköznapi erőnléttel mind kényelmesen teljesíthető!

Szállás

Szállásunk Zadar városában lesz egy színvonalaos apartmanházban. A szállástípus jellegéből adódóan az apartmanok és szobák kialakítása eltérő, felszereltségük hasonló. Egy- és kétszobás apartmanokban, azon belül két ágyas szobákban leszünk elszállásolva. Így az egyedül utazókat összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Ágynemű van, három-négy emberre jut egy fürdőszoba. Az apartmanok felszereltek, konyhával és fürdőszobával vannak ellátva.

Terület

Plitvicei-tavak Nemzeti Park: a világörökség része, 16 türkizkék tavat rejt e térség, amelyeket vízesések és zuhatagok kötnek össze. A nemzeti park gazdag növényvilága is gyönyörű látványt nyújt, amely páratlan állatvilággal párosul (medvék és farkasok birtokolják a környező, turisták által nem látogatott részeket). Krka Nemzeti Park: itt található egyik legnagyobb, többlépcsős vízesésrendszer, a Skradinski Buk. A 800 méter hosszú vízesés 17 lépcsőből áll, mely bő vízhozama miatt lenyűgöző látványt nyújt. Paklenicai Nemzeti Park: a Velebit-hegység legszebb része, a hegycsúcsok, a hatalmas sziklafalak és a tenger találkozásánál. A park határát két szurdokvölgy alkotja, amelyet mély, olykor 400 méter magas gigászi sziklafalak határolnak. Dús növényzet borítja e karsztos felszínt, a mediterrán növényektől a szubalpin erdőkig. A Velika Paklenica völgye már kora tavasztól a sziklamászók paradicsoma.

Időjárás

Az éghajlat a partvidéken mediterrán jellegű, míg beljebb kontinentális, alapvetően nem tér el az itthonitól. Nagyon fontos, hogy felkészülj a változékony időjárásra, mert könnyen előfordulhat egy-egy nagyobb eső a nyári hónapokban is.

Felszerelés

Utazótáska vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, ami az aznapi túrákra nem szükséges) kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), lehetőleg vízálló túrabakancs, kamásli, sapka, túraöltözet, jó esőruha, meleg ruha, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fejfedő. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek, vagy fáslinak valamint a túrabotnak!És fürdőruha se maradjon otthon!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiénikus viszonyok jók, akárcsak itthon, egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolni valót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet). Javasolt a reggelire és esetleg vacsorára való élelmiszert itthonról vinni. Esténként és reggel lehetőség van vásárolni a helyi, jól felszerelt kisboltban. Éttermek is találhatók a környéken többek között helyi specialitásokkal az étlapon.

Pénz-ügy

Horvátország pénzneme 2023. január elseje óta az Euró. Az árak magasak, nyugat-európai színvonalúak. Egy átlagos vacsora 15-20 Euro. Ajánlott költőpénz: 200-250 Euro/fő, de ez egyéni vérmérséklettől is függ. A boltok és vendéglátóipari egységek nagy többsége elfogad bank kártyát, de legyen nálunk készpénz is. Pl. a Paklenica Nemzeti Parkban a belépőt csak készpénzért tudjuk megvenni.

Belépők (tájékozatató árak):

Paklenicai Nemzeti Park: 10 Euro/fő
Krka Nemzeti Park: 40 Euro/fő
Plitvicei Nemzeti Park: 40 Euro/fő
(Az árak tájékoztató jellegűek, a belépők a teljes árú felnőtt árak.)

FONTOS! A Plitvicei Nemzeti Park a nagyon magasra emelkedett látogatószám csökkentése érdekében először drasztikusan megemelte a belépőjegyek árát, majd 2019-től bevezették a napi látogatószám korlátozást. Ezért érdemes nem helyben megvenni a belépőt, kockáztatva, hogy nincs hely a parkban, hanem előre, online. Lehet helyben is jegyet venni, de csak akkor, ha van szabad hely, nem adták el az összes jegyet, vagy azok közül, akik online vettek jegyet valaki nem jelent meg. Az online jegyvásárlást ezen a linken lehet megtenni: https://ticketing.np-plitvicka-jezera.hr/Index.aspx?l=EN Itt megkell adni, hogy melyik bejáraton és mikor szeretnél bemenni. A mi esetünkben az 1. számú bejárat. Sikeres fizetéskor küldenek egy vouchert. Az időpont előtt két nappal még lehet módosítani a belépési időponton. A jeggyel a vásárláskor kiválasztott időponttól számított egy órás időtartamon belül be kell lépni a parkba az előre kiválasztott bejáratnál. A jegyet az előre kiválasztott időpont előtt fél órával már át lehet venni. Az egy órás időkorlát túllépésével érvényét veszti a belépőjegy, emiatt nagyon fontos, hogy időben érkezünk a bejárathoz. A jegy megvásárlását csak a garantált indulás kihirdetését követően javasoljuk intézni!

Vám

Az EU Tanácsának döntése értelmében Horvátország teljesjogú tagjává vált a belső határok nélküli schengeni térségnek, ami azt is jelenti, hogy a 2023. január 1-jétől a magyar-horvát határszakaszon lévő határátkelőhelyeken megszűnt a személyek ellenőrzése, tehát nem kerül sor a személyek ki- és beléptetésére. Felhívjuk a figyelmet a Horvátországba való beutazás és tartózkodás azon feltételére, mely szerint a magyar állampolgárnak továbbra is rendelkeznie kell érvényes úti okmánnyal, melynek meglétét a horvát hatóságok bármikor ellenőrizhetik. Beutazás előtt kérjük, ellenőrizzék saját és családtagjaik okmányának érvényességét, érvénytelen úti okmánnyal vagy okmány nélkül Horvátországból nem tudnak továbbutazni más országokba (pl. Bosznia-Hercegovinába vagy Montenegróba, melyek nem tagjai az EU-nak és a schengeni térségnek).

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek! Részletek: https://kkonzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/horvatorszag

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra: 4.640 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 7.495 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 10.636 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Ferenc és Melinda

"Kemény túra, laza hangulat. Ez az egész, így ahogy volt, nagyon nekünk való. Sibenikben keressétek a friss kerek kenyeret! Nagy sikere volt! Percek alatt elfogyott. Klassz szervezés, remek útitársak."

András

"Nagyon jó társasággal, nagyon szép helyeket, remek szervezésben tekintettünk meg. Minden élvezetes volt és a túrákon kellemesen elfáradtam. Egyszer még visszamegyek ezekre a helyekre."

Betti és Júlia

"Ha azt hittétek, megszabadultok tőlünk, tévedtetek: megint itt vagyunk! :-) A prágai út után nem is volt kérdés, hogy jövünk-e, hiszen már a fiúkat ismertük és ez nekünk elég volt, hogy ismételten a "kezükbe adjuk a sorsunkat". Annyira összecsiszolódtunk, hogy a két négyzetméternyi, ötcsillagos fürdőszobán heten osztoztunk problémamentesen, csupán baráti szeretetből. A túrák isteniek voltak, életünkben először kipróbáltuk a lajhár-mászást is, több-kevesebb sikerrel. 16 km-en át "kerestük" Winnetou-t, de végül izmos önbizalommal inkább visszatértünk a teraszra, ahol a jó társaság és a finom borok sem homályosították el a tenger látképét. Nemsokára találkozunk!"

Ági

"Hatalmas sziklák Paklenicában, gyönyörű vízesések a Krkában, sikátoros városnézések, Plitvicében a türkizkék tavak és egy hatalmas felhőszakadás... Jó csapat... sör... színes pillangók... Jól éreztem magam... Köszönöm!!! PS: Csúcsélmény: Sibenikben egy hideg sör után fel a Szent Anna erődbe. Csodás kilátás igen vidám, sörmámoros hangulatban. Ajánlom mindenkinek!"

Eszter

"Élménydús négy napot töltöttem egy jó csapattal. Peregtek az események, tengerpart, fürdés, túrázás, sziklák, mélységek, magasságok, mesés tengerparti városok, sörözés, mókázás és "Jurassicpark"!!! Kiváló program!!!"

Erika

"Csodálatos volt Plitvicén, mezítláb a csúszós hajópadlón, libabőrösen átélni az eső, víz (Neptun) erejét."

Szilvi

"Néhány sorban leírni mindazt, ami történt, lehetetlen. Kiemelni a lényeget, a legszebb élményeket nehéz menet. Kedvet csinálni másoknak képekkel, s hosszabb szöveggel lehet. Feljutni a csúcsra fájós lábbal, levált talpú bakanccsal a tikkasztó hőségben, víz nélküli kulaccsal mámorító lehet. Ez így történt, s ráadásul velem."

Anett és Csaba

"Köszönjük nektek! Nagyon jól éreztük magunkat. Kellemes meglepetés volt, hogy utazási iroda ilyesmire is képes lehet: jó hangulat teremtése, utazás és program szervezés, túravezetők (idegenvezetők is egyben) felkészültsége. Az út csúcspontja az volt amikor lejöttünk a hegyről! :-D Felejthető a másnapi izomláz! Javasolnánk a túrát azon barátainknak szívesen akik bírják a megpróbáltatásokat! (Paklenica)"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.