Bulgária, Macedónia

A Balkán legszebb magashegységei és a varázslatos Ohridi-tó

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a külön kisbuszok használatát a Pirin Nemzeti Parkban,
- a szállást apartmanszállásokon négy éjszakára, két ágyas szobákban Melnikben és Ohridban,
- a szállást szállodában öt éjszakára, két ágyas szobákban, Borovecben és Banskoban,
- 6 svédasztalos reggelit,
- a borkóstolás díját Melnikben,
- a programban szereplő kirándulásokat,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a belépők és felvonók árát,
- a fakultatív programokat (kajaktúra, hajókirándulás az Ohridi-tavon),
- a további étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 325 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Mivel közel két hétig az autóbusz lesz a "második otthonunk", fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Rilai Hét-tó-völgy, Rila-hegység: Szép magashegyi túra, köves ösvényeken, amik sehol nem kitettek, alattunk nagy mélység sehol sincs. Többször megállunk pihenni, de rövidítésre nincs mód. A túrán jelentős a szintemelkedés, bakancs és túrabot szükséges. 

Muszala-csúcs, Rila-hegység: Ugyan itt megyünk a legmagasabbra, a másik két magashegyi túránknál könnyebb, mert kevesebb szintemelkedés található rajta, ám még így sem elhanyagolható. Az ösvény köves, sziklás, néhol kitett, bakancs és túrabot szükséges. Rövidítésre van lehetőség.

Melnik környéki és stobi sziklapiramisok, Pirin-hegység: Könnyebb túra, több pihenővel, esetleg rövidítési lehetőséggel. A szintemelkedés a távon szét van osztva, jelentős kaptató nincs. Az ösvény sokszor törmelékes, csúszhat, ez elsősorban ereszkedésnél kíván némi figyelmet. Bakancs és túrabot szükséges. 

Vihren-csúcs, Pirin-hegység: Legnehezebb túránk, sziklás, időnként kitett ösvényekkel, amik jó mozgáskoordinációt, túrázási tapasztalatot igényelnek. A túrán jelentős emelkedők és meredek ereszkedések is vannak, de technikai felszerelésre sehol sincs szükség. Jegesedés vagy rossz idő esetén a túra útvonala változhat, ezért a táv és a szintemelkedés is az előre leírtakhoz képest megváltozhat. Rövidítésre nincs mód, de ajánlunk alternatív kirándulást azoknak, akik nem vállalják ezt a napot. Bakancs és túrabot szükséges.  

Galicica Nemzeti Park: Szintén egy közepesen nehéz túra, néhol sziklás, néhol erdős terepen. Rövidítésre nincs mód, de ajánlunk alternatív kirándulást azoknak, akik nem vállalják ezt a napot. Bakancs és túrabot szükséges.

Szállás

A szállásunk apartmanszállásokon lesz négy éjszakára, két-három szobás apartmanokban, két ágyas szobákban, Melnikben és Ohridban. Utóbbi kivételével mindenhol kapunk svédasztalos reggelit is. Négy éjszakát szállodákban ( ebből két éjszakát egy SPA hotelben, két ágyas szobákban, Banskoban) fogunk aludni, szintén svédasztalos reggelivel.

Ország

Bulgária a Balkán-félsziget szívében elhelyezkedő, hazánknál valamivel nagyobb területű, ám kisebb népességű állam. Az ország északi határát a Duna képezi. A lösszel borított, hullámos felszínből emelkedik ki a kelet-nyugat csapásirányú Balkán-hegység, melynek déli előterében számtalan medence található (Pl.: Szófiai-medence, Kazanlaki-medence). Bulgária legnagyobb alföldje a Marica-alföld, mely a híres bolgár kertészet szülőhazája. Az ország déli része igazi vadregényes magashegységek vidéke: itt található a Rodope, a Rila és a Pirin hegység, melyek a Balkán-félsziget legmagasabb csúcsait hordozzák. Az ország keleti határát a Fekete-tenger alkotja, homokos strandjai egész Európa szerte híresek. Utunk során majd minden tájegységet érintünk, így igen változatos utazásra van kilátásunk! Bulgária 7,5 millió lakosának 83%-a bolgár, 9%-a török, 5%-a cigány – ám a hivatalos adatoknál valószínűleg nagyobb a kisebbségek aránya. A lakosságnak mintegy 15-20%-a muzulmán (törökök és pomákok – muzulmán bolgárok) míg a 80-85%-a ortodox keresztény.

Macedónia: Az egykori Jugoszlávia legdélebbi, tengertől elzárt tagköztársasága 1991-ben nyerte el függetlenségét. Az ország elnevezése miatt függetlensége óta komoly vitában áll Görögországgal, mivel a görögök kizárólagos jogot formálnak arra, hogy Nagy Sándor makedón államának utódjának tartsák magukat. Az ország területe valamivel kevesebb, mint 26 ezer km2, azaz körülbelül akkora, mint a Dunántúl 2/3-a. Macedónia területének döntő része hegyvidék, amit az ország közepénél a Vardar-folyó szel ketté. A folyótól keleti és nyugati irányba is folyamatosan emelkednek a hegyek, legmagasabb pontja az albán határon emelkedő 2764 méter magas Korab. Az ország lakosainak (valamivel több, mint 2 millió fő) bő fele macedón. A macedónok cirill ábécét használó szláv népcsoport, vallásuk ortodox, nyelvük hivatalos nyelv. Az ország lakosságának harmada albán, nyelvük sok helyen a macedónnal egyenrangú, döntő többségük muszlim. A népesség 5 %-a török, de jelentős szerb, bolgár, görög, cigány és vlach kisebbség is él az országban. Utunk során elsősorban macedónok által lakott vidéken fogunk tartózkodni. A macedónok az ókori Makedón Birodalom leszármazottainak is tartják magukat, de szláv nemzeti ébredésük csak a XIX. században zajlott le, korábban nem volt saját állami múltjuk. Macedónia viszonylag szegény ország, amit a környező etnikai konfliktusok és a görögökkel fenntartott tradicionális rossz viszony is konzervált. Politikailag az egyik leghaladóbb balkáni ország, a térség országai közül feltehetően elsőként csatlakozhat majd a NATO-hoz és az EU-hoz. Turisztikai szempontból legérdekesebb része az ország délnyugati csücske, Ohrid városa, valamint az Ohridi- és Prespa-tó vidéke. Mi is itt töltjük el a legtöbb időt.

Időjárás

Bulgária és Macedónia éghajlata mediterrán jellegű, így meleg, száraz időre számíthatunk. A hegyvidékek éghajlata szeszélyes, akár nyáron is elképzelhető hideg idő, sőt a Vihren vagy a Muszala csúcsokon akár hó is lehet. Így alapvetően nyári ruhákkal kell készülni, de a hosszú nadrág, polár felső és esőkabát is elengedhetetlen!

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túrabakancsot csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Bulgária és Macedónia higiéniai viszonyai a mai napra már közel megegyeznek Magyarországéval. „A ne igyunk vizet és ne együnk gyümölcsöt” már a múlté, de az elővigyázatosság továbbra is fontos, nézzük meg hova ülünk be étkezni és ugyanúgy mossuk meg a helyben vásárolt zöldséget, gyümölcsöt ahogy otthon is tennénk, Ha van rá mód, vásároljunk ásványvizet (szinte mindenhol van rá mód).  A „tappancsos” vagy „gugolós” WC-k továbbra is elterjedtek, de szállásink már angol WC-kel vannak felszerelve.

Élelem

Az utazás alatt hat bőséges, általában svédasztalos reggeli vár ránk szállásainkon. Minden szállás közelében van étterem, így a vacsoráinkat ott tudjuk majd eltölteni. Vásárlásra a városlátogatások közben van lehetőség, így az egász napos túrákra szükséges élelmiszereket a helyszínen is meg tudjuk várásolni.

Pénz-ügy

Érdemes euróban vagy dollárban hozni a költőpénzt, amit a helyszínen fogunk átváltani a helyi hivatalos fizetőeszközökra, a bolgár levára és a macedón dínárra. (1 leva = 155-160 Ft, 1 dínár= 5-6 Ft). Természetesen ATM-ek segítségével is tudunk készpénz levenni a legtöbb helyen.

Várható kiadások:
- belépők (múzeumok, templomok): 4-5 leva
- Borovec, Muszala felvonó: kb. 30 leva/fő
- Hét-tó völgye felvonó: kb. 40 leva/fő
- hajókirándulás az Ohridi-tavon: 15-20 euró/fő
- kajakbérlés: 5-8 euró/óra

Az árak a hazaihoz hasonlóak, illetve kissé alacsonyabbak.

Vám

Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek be Bulgáriába és Macedóniába.

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) hátizsákod, vagy utazótáskád, és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, ez persze légitársaságonként változhat. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz 

A Bulgáriában használt kisbuszban korlátozott a hely, illetve néha rövid sétával kell megközelíteni a szállásunkat, ahová mindenkinek saját magának kell vinnie a saját felszerelését. 
A csomagok könnyebb elrendezése érdekében kérjük, hogy nagy bőröndöt, a kisbusz csomagtartójába nehezen passzintható gurulós bőrőndöt ne hozzál, inkább hátizsákba, utazótáskába pakolj! 


A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni kisbuszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Nívo: 4.500 Ft/fő
Top: 5.900 Ft/fő
Top extra: 9.400 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 8.450 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 6.760 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés