Bosznia-Hercegovina, Dél-Dalmácia

Bővizű karsztforrások, páratlan látnivalók, békés környezetben

Bosznia-Hercegovina nevét méltatlanul csak a több, mint 20 éve lezárult háborúval kötik össze. A békés ország számtalan, európai viszonylatban is kiemelkedő látnivalóval rendelkezik. A keleti és nyugati kereszténység és az iszlám világ egyedi keverékét változatos természeti környezetben csodálhatjuk meg. Többek között ellátogatunk az ország legszebb és legnagyobb vízeséséhez és kontinensünk egyik legbővizűbb karsztforrásához, felkeressük az ország fővárosát, Szarajevót és a türkizkék Neretván átívelő hídjáról világhírűvé vált Mosztárt. Utunkat a horvát tengerpart legtávolabbi részén fekvő, a Világörökség részét képező, nagy múltú kereskedőváros Raguza, azaz Dubrovnik bejárásával egészítjük ki, valamint felkeresünk több keleties hangulatú települést Hercegovina szívében.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest
 

Indulás Budapestről 23 órakor, találkozás 22.30-kor a a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hidfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), majd utazás egész éjszaka, rövid megállókkal.

2

 
Szarajevó, Počitelj, Međugorje
 

Délelőtt érkezünk az ország fővárosába, a keleti és nyugati kereszténység, valamint az iszlám világ határmezsgyéjén épült Szarajevóba. Szabadprogram során bejárjuk a híres bazárt, a Baščaršjat, megnézzük a Latin-hidat, ahol kitört az I. Világháború, és (ha sikerül) megtekintjük a város legnagyobb dzsámiját, valamint egy egykori karavánszerájt. Elfogyasztjuk első török kávénkat, majd továbbindulunk Hercegovina felé. A hegyek között fekvő Szarajevó éghajlata még hűvös, egykor még Téli Olimpiát is rendezett a város. Dél felé haladva, az Iván-hágó után fokozatosan érkezünk meg a mediterrán klímájú vidékre, miközben a busz ablakából a Neretva csodás völgyét követhetjük. Délután egy apró hercegovinai faluba, a keleties hangulatú Počiteljbe utazunk . A medreszaból átalakított kávézóban elfogyasztott ital után felkapaszkodunk a fellegvárba, ahonnan a falucska régi házaira, dzsámijára és a Neretva folyamára tekinthetünk le. A látvánnyal nehéz betelni. Késő délután érkezünk Međugorjeba, a zarándokoknak tervezett szállásunkon három éjszakát töltünk. Szállás: panzió.

3

 
Kravica-vízesés, Radimlja, Stolac, Blagaj, Mostar
 

A mai napon Hercegovina látnivalóit keressük fel. Első megállónk a Kravica-vízesés: egy tó körül számtalan vízesés zúdul lefelé a sziklákról. A vízhozam és az időjárás függvényében akár fürödni is lehet a meglehetősen friss vízben. Következő megállónk egy ősi nekropolisz, majd a közeli Stolac településre utazunk, ahol sajnos még napjainkban is kézzel fogható jelei vannak a 20 éve lezárult konfliktusnak. Felkapaszkodunk a település várába, végigsétálunk főutcáján, amit kisebb vízesések, régi hidacskák, dzsámik és vízimalmok színesítenek. Blagajba indulunk, ahol Európa egyik legbővizűbb karsztforrása utunk célja. Egy hatalmas sziklafal előtti üregből rögtön egy folyó bukkan elő, a látványt tovább tetézi a forrásbarlang kijárata fölé emelt tekija, azaz muszlim kolostor. Késő délután Hercegovina központjába, Mosztárba látogatunk, ahol a türkizkék Neretva mentén elterülő bazárban barangolhatunk, majd átsétálunk a híres Öreg-hídon is. Lesz idő kései ebéd gyanánt kipróbálni néhány helyi specialitást is. A késő délutáni órákban egy látványos szerpentin úton keresztül visszabuszozunk a szállásunkra. Akik bírják energiával, azokkal sötétedés után éjszakai túrára indulunk a jelenés hegyére, ahonnan éjfél után térünk vissza. A túra nem hosszú, de nehéz talajú, így bakancs javasolt! Szállás: panzió.

4

 
Dubrovnik, Trebinje, Hercegovačka Gračanica-kolostor
 

Korán indulunk ma útnak, hogy hamar elérjük a Világörökség részeként számon tartott Dubrovnikot. Mielőtt elérnénk Ragúzát, rövid szünetet tartunk Trebinje városában és a fölé magasodó Hercegovačka Gračanica szerb ortodox kolostornál, ahol az egyházi építmények mellett a táj szépségében is gyönyörködhetünk, de a magasból ráláthatunk az ország egyik legnagyobb török kori hídjára is. Dubrovnikban szabadprogram keretében bejárjuk az óváros szűk sikátorait, az erődített városfalakon pedig felülről lesünk be a középkori város eldugott utcácskáiba, de aki szeretne, a tengerben is megmártózhat. A városnézés mellett más fakultatív kirándulásokat is tehetünk. Első lehetőségként a város fölé magasodó Srđ-hegy és a Dubrovniki Erőd kínálkozik. Ha vannak vállalkozó kedvű utasok (minimum 5 fő), gyalog is nekivágunk a hegyoldalnak, 3 kilométer és 400 méter szintemelkedés vár ránk: cik-cak ösvényünk kopár mészkőfelszínen halad, a küzdelmes emelkedő leküzdéséért cserébe páratlan kilátásban lehet részünk. Visszafelé ugyanezen az úton haladhatunk. Az óváros madártávlati látványában azok is gyönyörködhetnek, akik az ösvény helyett a felvonóval hódítják meg a hegycsúcsot. Második fakultatív lehetőség Lokrum-szigetének felfedezése, ahova a régi kikötőből juthatunk el kb 20 perces hajóúttal. A sziget dús vegetációja felfrissülést ad a város mészkőtengere után. A szigeten számtalan ösvényen barangolhatunk, meglátogathatjuk a botanikus kertet, egy erődöt, egy kolostor romjait vagy egy romantikus belső tengeröblöt, de felhergelhetjük a sziget páváit is, hogy „megszépüljenek”. Visszaúton a busz ablakából csodáljuk ahogyan a napkorong a tengerbe bukik, sötétedés után érünk vissza szállásunkra. Szállás: panzió.

5

 
Konjic, Budapest
 

Reggel hazafelé indulunk, hosszú buszos utazásunkat Konjic régi hídjánál szakítjuk meg. A néhány éve visszaépített oszmán híd méltó befejezése utunknak. Még iszunk egy búcsú kávét, feltankolunk az útra burekkel és Magyarország felé vesszük az irányt. Budapestre a késő esti órákban érkezünk meg.

Az oldalon látható képeket Cseh Zsombor készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés