Bejelentkezés

Lienzi-Dolomitok (via ferrata), Ankogel (3252 m)

Izgalmas via ferrata utak a csodálatos Lienzi-Dolomitok mészkőfalain és egy klasszikus 3000-res csúcstúra a Magas-Tauern keleti részén

Ausztria nyugati részére évek óta visszajárunk a Dachstein csúcsai közé gyalogtúrázni és via ferrátázni is, ám ezúttal újabb hegységeket is megmutatunk nektek szomszédunknál. A Lienzi-Dolomitok csipkés hegycsúcsait talán sokan látták már az "igazi" Dolomitok felé tartva, ám legtöbben még nem jártak a mészkőhegység szívében, ahová túránk vezet. Az egyik legszebb fekvésű osztrák menedékház, a 2260 méteren fekvő Karlsbader hütte lesz két napra az otthonunk, ahonnan csillagtúrákkal fedezzük fel a hegység legizgalmasabb via ferrata útjait, élvezzük a ház mögötti Laserzsee pazar panorámáját és a házból látható csodálatos naplementéket. A vasalt utak után egy éjszakára átköltözünk Mallnitz városkájába, ahol egy pihentető délután után az egyik legkönnyebb, mégis igazi kihívást jelentő 3000 méter feletti csúcsra, az Ankogelre indulunk. 3252 méter magasról csodáljuk majd meg a Magas-Tauern csúcsait, hiszen csak egy kőhajítás választ majd el minket Ausztria csúcsától, a Grossglocknertől, és a környező 3000 méteres csúcsoktól. Élmény ferráták, menedékház élmény, Ausztria egyik legjobb kempingje és egy klasszikus 3000-res csúcs 4 napban! Várunk Téged is :)

A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező.

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.

A via ferrata utak vezetéséhez megfelelő engedély szükséges, melyhez nem elegendő Magyarországon megszerzett sziklamászó, vagy túravezető képesítés. Mi minden magashegyi utunknál és via ferrata programunknál helyi vezetőt alkalmazunk, aki rendelkezik az adott országban a helyi hegyivezetéshez szükséges engedéllyel.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
 • 1. nap Budapest, Lienzi-Dolomitok, Rudl Eller Weg (A-B), Karlsbader Hütte (2260 m)

  3
  Transzfer esetén 5:45-kor találkozunk Budapesten a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 Hajóval szemben). Gyors bepakolást követően indulás 6:00 órakor, majd nagyjából 7 és fél órás utazás Ausztriába Graz, Villach és Lienz érintésével. Az egyénileg utazókkal 13:30 és 14:00 között találkozó a Lienzi-Dolomitok legmagasabban fekvő parkolójában, a Dolomitenhütte előtt. Itt kiosztjuk a via ferrata felszereléseket, majd rövid készülődés után nekivágunk az aznapi túránknak. A széles, erdei utat használó normál út helyett egy alternatív úton közelítjük meg a Karlsbader Hüttét, és már az első szakaszokon becsatolhatjuk magunkat egy bemelegítő, A-s nehézségű kezdő via ferrata szakaszon. Az általunk használt Rudl-Eller-Weg túraútvonalát szinte alig használják, ezt kihasználva nyugodt tempóban, a csodálatos tájon álmélkodva haladunk majd egyre feljebb. A nagyjából 5 órás első napi túránk végén jól eső fáradtsággal érkezünk majd meg a következő két napi szálláshelyünkre, a 2260 méteren fekvő Karlsbader Hüttébe. Miután elfoglajuk szobáinkat, a naplementére érdemes a ház mögött fekvő Lazerzsee tavát megkerülni, és lőni néhány fotót a naplemente csodálatos fényeiben. Szállás: menedékházban, több ágyas szobákban, reggelivel. (Táv: 6 kilométer, VF nehézség: A-B, szint: 753 méter fel, menetidő: 4-5 óra).
 • 2. nap Karlsbader Hütte (2260 m), Madonnen Klettersteig (B-C), Karlsbader Hütte (2260 m)

  3
  A mai napon már teljes mértékben kiélvezhetjük a Lienzi-Dolomitok döbbenetes látványt kínáló, csipkézett sziklatornyait és hegycsúcsait. Bőséges reggelink után kényelmesen elkészülünk, majd alig 1 km-t szintben túrázunk egy hágóig, ahonnan még 200 méter ereszkedés után kezdjük meg aznapi via ferrata túránk, a Madonnen Klettersteig alsó szakaszát. A beszállónál természetesen ismét átbeszéljük a legfontosabb szabályokat, melyeket via ferrata közben mindenkinek be kell tartani. A Madonnen Klettersteig egy nem túl hosszú, ám technikás szakaszokkal tűzdelt, igazi élményferrata, amely során két csúcsot is érinteni fogunk, függőhídon kelünk át, és csipkézett gerinceken élvezzük majd az alattunk elterülő tájat és a vad sziklaormok látványát. Az alsó szakaszokon B-C nehézségű, jól kiépített, kellemes fogásokkal és lépésekkel kialakított via ferrata vár majd ránk, amely útvonal a függőhídig egészen kedélyes, nagy mélység sem lesz alattunk. Innen aztán egyre több C-s szakasz vár majd ránk, felkapaszkodva a gerincre pedig az északi oldal meredek falai lesznek alattunk, de csak egy rövid ideig, hiszen a Große Gamswiesenspitze (2486 m) csúcsára vezető utolsó szakaszt már via ferrata szett nélkül, túrázva fogjuk teljesíteni. A csúcsról szép idő esetén a Lienzi-Dolomitok egész nyugati részét beláthatjuk, ebédünket is ebben a varázslatos környezetben fogyasztjuk majd el. A hosszabb pihenő után következik a kistestvér, vagyis a Kleine Gamswiesenspitze (2454 m), ahová egy szép ívben felvezető, C-s szakaszokkal tűzdelt, alig 20 perces via ferrata vissza majd fel minket. A csúcsról megcsodálat panoráma után egy jó 200 méter ereszkedünk a reggel már érintett hágóig, majd alig fél óra alatt visszatúrázunk a házba. A délután maradék részét pihenéssel, sörözéssel, beszélgetésekkel, és persze az újabb naplemente fotózásával zárjuk. Szállás: menedékházban, több ágyas szobákban, reggelivel (Táv: 8 kilométer, VF nehézség: B-C, szint: 800 méter fel/le, menetidő: 5-6 óra).
 • 3. nap Karlsbader Hütte (2260 m), Panorama Klettersteig (C-D), Mallnitz

  3
  Utolsó napunkat kezdjük meg a Lienzi-Dolomitok fenséges kulisszái között. Szobáinkat elhagyva összepakoljuk a cuccainkat, ezeket a szálláson hagyjuk, majd ismét a csúcsok közé indulunk, ám ezúttal már egy fokkal nehezebb, C-D-s nehzéségű via ferrata út vár ránk. A nevéből adódóan a Panorama Klettersteig az egész Lienzi-Dolomitok talán leglátványosabb via ferrata útvonala, megannyi izgalmas szakasszal, technikás és kitett részekkel. A háztól ezúttal kelet felé vesszük az irányt, majd egyből a sziklafalak alá érkezünk és megkezdjük a via ferrata szakaszokat. A túra során négy csúcsot is érintünk, amelyek közül a legmagasabb a Große Sandspitze (2772 m) lesz, itt tartjuk majd ebédszünetünket. Az izgalmas ferrata után dél körül már újra a szálláson leszünk, felkapjuk a maradék cuccokat, majd alig 2 óra alatt visszatúrázunk az gépjárműveinkhez. Amennyiben szép idő lesz és időben leszünk, úgy csobbanunk egyet a Lienz melletti Tristachersee kristálytiszta vizében, majd alig 55 perc alatt átutazunk a Magas-Tauern egyik legszebb fekvésű városkájába, Mallnitzba. Itt aztán az egyik legszínvonalasabb osztrák kemping vendégszeretetét élvezve készülünk fel a következő napi csúcsmászásra. Szállás: kemping. (Panorama Klettersteig túratáv: 5 km, nehézség: C-D, menetidő: 3-4 óra, szint: 630 méter fel/le.)
 • 4. nap Mallnitz, Ankogel (3252 m), Budapest

  3
  A korai kelés után összepakoljuk sátrainkat, majd az alig 15 percre fekvő Ankogelbahn alsó állomásához utazunk. Az első felvonók egyikével kelünk útnak, hogy 1400 méter szintet letudva alig 20 perc alatt már a 2630 méteren fekvő felső állomáson legyünk. A kilátás már innen is egészen pazar: karnyújtásnyira leszünk a közeli Hannoverhaus-tól, de látszódik majd aznapi túránk célja, a Magas-Tauern Ankogel-csoportjának névadó, és egyben legmagasabb tagja, a 3252 méteres Ankogel csúcsa is. A túra első szakaszában jól járható, folyamatosan emelkedő terepen jutunk el a Kleiner Ankogel előtti törmelékes, havas, jeges terephez, amelyen átkelve egy meredek kaptató végén már a 3096 méteres kis csúcson találjuk magunkat. Erőt gyűjtünk az utolsó szakaszra, ahol sokszor már kezeinket is használni kell majd a biztos haladáshoz, és néhol igencsak meredek, omladékos, sokszor kitett szakaszokon átkelve érjük majd a 3253 méteres Ankogelt. A csúcsfotók és némi pihenés után visszatérünk a felvonó felső állomásához, és a hazautazás ütemezésétől függően akár a Hannoverhaus teraszán is pihenhetünk még egyet. A lenti parkolóból aztán megkezdjük hazautunkat, Budapestre csak késő este érkezünk majd meg. (Túratáv: 7,5 km, menetidő: 6-7 óra, szint: 800 méter fel/le.)
Az oldalon látható fotókat Pál Máté készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.