Albánia

Élmények sokasága Európa egyik utolsó, rejtett magashegyi paradicsomában

Út ára tartalmazza

- a repülőtéri transzfereket, amennyiben a csoporttal utazol és az Eupoliszon keresztül veszed meg a repülőjegyedet, 
- az utazásokat bérelt busszal végig a program során, 
- a szállást apartmanszálláson 4 éjszakára Thethben, 2-3-4 ágyas szobákban, 4 reggelivel,
- a szállást apartmanszálláson 3 éjszakára Gjirokasterben, 2-3-4 ágyas szobákban, 3 reggelivel,
- a szállást apartmanszálláson 2 éjszakára Beratban, 2-3-4 ágyas szobákban, 2 reggelivel,
- Thethben egy borkóstolóval egybekötött tradicionális albán vacsorát,
- a programban szereplő kirándulásokat, 
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát és az illetékeket, 
- a biztosítást, 
- a belépőket, 
- a reggeliken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 340 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Ehhez az utunkhoz a legcélszerűbb a Wizzair fapados Budapest - Podgorica, Tirana - Budapest járatával utazni, a program szerinti dátumokon. Érdemes a jegyet minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 

Tájékoztató repülőjegy ár Budapest – Podgorica, Tirana – Budapest útvonalon: kb. 100.000 Ft illetékkel. 

Amennyiben nem a Wizzair fapados Budapest - Podgorica járatával utazol, a repülőjegy vásárlása előtt mindenképp egyeztess ügyfélszolgálatunkkal, hogy az érkezési/indulási időpontod igazodjon a programhoz, ellenkező esetben nem tudjuk vállalni számodra a program maradéktalan teljesítését.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A kirándulások általában közepesen nehezek, de lelkesedéssel és kellő litartással könnyűek és bárki által teljesíthetőek. A Valbona-hágó túra közepes nehézségű, nem túl hosszú, de végig meredek, helyenként rossz talajú túra. A Pejes hágó látványos, de megerőltető, folyamatosan emelkedő, néhol meredek, keskeny ösvényen vezet fel.

Szállás

Utazásunk során szállásaink Thethben hangulatos és színvonalas apartmanokban lesznek, 2-3 vagy 4 ágyas szobákkal és bőséges reggelivel. Girokasterben hotelben, Beratban pedig szintén egy hangulatos vendégházban leszünk elszállásolva. Az utóbbi években a turizmus fellendülésével az albán szállásadók is lelkes felújításokba, építkezésekbe kezdtek, így a szállások minősége is évről évre emelkedik.

Ország

Albánia: Shqipëria, azaz sasok földje, ezt jelenti 29 ezer km2  kiterjedésű ország neve. Az ország keleti fele hegyvidék, míg a tengerhez közelebb eső területein síkságok húzódnak, ez alól az ország déli részén húzódó parti hegylánc a kivétel: ennek tövében terül el az Albán Riviéra. Az ország legmagasabb pontja ugyanaz, mint Macedóniának: a Korab. A legszebb, legelzártabb hegyvidékek északon az Albán-Alpok vidékén húzódnak. A Balkánon szinte egyedülállóan az ország lakóinak 95%-a albán, míg a kisebbségek – főleg görögök – csak a lakosság 5%-át adják. (Utunk során fogunk görögök lakta vidéken tartózkodni.) Ugyanakkor az albán az egyik legmegosztottabb nép is a térségben, délen toszkok, míg északon gegek laknak. A két csoport mind kulturálisan, mind nyelvileg különböznek egymástól, az ország hivatalos nyelve a toszk nyelvre épül. A megosztottság a vallásban is megmutatkozik, a gegek nyugati, míg a toszkok a keleti kereszténység hívei, de sok muszlim is él az országban, toszkok és gegek vegyesen. A kommunista időkben minden más európai országnál jobban üldözték a vallásokat, ennek eredményeként ma is igen sok az ateista. Az illírektől származó, egyedi nyelvet beszélő albánoknak igen hosszú történelme van, ám a múlt század eseményei határozták meg leginkább az ország mai helyzetét: Enver Hoxha önellátásra berendezkedő, a külvilágtól teljesen elzárt diktatúrája nyomorba döntötte az országot, ahol a rendszerváltás csak 1991-ben történt meg, ráadásul a 90-es évek végén hosszú ideig központi irányítás nélküli anarchia uralkodott az országban. Fontos megjegyezni, hogy az albánok két barát nemzetet tartanak számon: az olaszt és a magyart. Ezt mi „szégyelljük” valami miatt, talán nem divat ilyen szegény országnak barátja lenni, de Albániában utcákat és tereket neveznek el magyar személyekről. Albánia kontinensünk egyik legszegényebb, de egyben leggyorsabban fejlődő országa. Fogunk nyomort látni, de Albánia ma már egy élhető európai ország, városainak arculatát korántsem a szegénység határozza meg. Jellemzőek a rendezett és szépen gondozott tiszta parkok, az úthálózat is rohamosan fejlődik.

Időjárás

A Balkán területe és ezért időjárása is rendkívül változatos. A hegyvidéki területeken jó esetben napközben 15-25 °C-ra számíthatunk, ám záporok, zivatarok bármikor előfordulhatnak. Hajnalban még nyáron is 5-10 °C fokkal lehet számolni.

Felszerelés

Amire nem árt felkészülni az a lehetséges változékony időjárás. Vízálló öltözet és egy jó bejáratott túrabakancsot csomagoljunk hátizsákunkba! Kényelmes nagy hátizsák, vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), egy kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Fejfedő, esőkabát, napszemüveg, naptej, melegebb ruhák a hidegebb estékre, rövidnadrág a melegebb napokra. Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. A szakszerűen megválogatott felszerelésekkel utazásod s főleg a túrák során könnyebben fogsz megküzdeni az elemekkel, eltöltött időd még inkább élménnyé válhat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiénikus viszonyok nem olyan rosszak, mint a hírük. A legtöbb helyen iható az ivóvíz, ahol nem, ott erre a túravezető felhívja a figyelmet. Ezeken a helyeken ásványvizet érdemes vásárolni. A nyilvános illemhelyek igen sokféle képet mutatnak higiéniás állapotukat tekintve, akadnak sajnos elég borzasztóak is, de nem ritka a makulátlan tisztaság sem. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt megmosd, ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A-t, sajnos ez még itthon is jól jöhet. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta, kálcium, sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Élelem

Az utazásunk során 9 alkalommal bőséges reggelit fogunk kapni, az első thethi esténken pedig kipróbálhatjuk a hegyvidéki albán konyha legjobb fogásait és a környék borainak bármelyikét. A thethi vacsora (borral együtt) a további két éjszakára is kérhető, melynek ára 13 euro/fő.
Ezeken felül természetesen lesz egyéb étterem, illetve kisboltok is, ahol fel tudjuk majd tölteni készleteinket.

Pénz-ügy

Albánia hivatalos fizetőeszköze az albán lek, itthon nem váltható, ezért ide is eurot érdemes hozni. Bankautomaták nem mindenhol fogadnak el külföldi kártyákat, így készpénz javasolt. A bankkártyás fizetés Albániában nem olyan népszerű, így sok helyen nem is lehet. Ha van otthon elfekvő szerb dinár, boszniai konvertibilis márka vagy horvát kuna, akkor az is kerüljön az úti-pénztárcába. Sajnos az az elképzelés, hogy a Balkán, pláne Albánia nagyon olcsó hely, nem igaz. Az árak mindenhol a hazaiakhoz hasonló, a szolgáltatások egy kicsivel olcsóbbak, de nem sokkal. Ennek fényében a napi költőpénz mértéke egy balatoni nyaraláséhoz hasonló, a belépőjegyek általában 3-10 euro között mozognak.

Vám

Magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, a beutazás napjától számított 3 hónapig érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphetnek be Albániába.

Csomag

A Wizzair fapados járatainál érdemes figyelembe venni, hogy a fedélzetre felvihető ingyenes kézipoggyász kis méretű lehet csak, ám okos pakolással a 10 napos túránkat minimális felszereléssel is tudod teljesíteni. Részleteket az alábbi honlapon:

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés 6.750 Ft / fő 
Top + sport extra kiegészítés 8.850 Ft / fő 
Top extra + sport extra kiegészítés 14.100 Ft / fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 9.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 7.960 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés