Páris-patak szurdoka és Fülek

A magyar Grand Canyon és Fülek vára

Indulás és érkezés helye: Budapest
Biztosan álmodoztál már róla, hogy egyszer eljuss a Grand Canyonba...ha nem is pont oda, de nyáreleji napos túránk a "kistesvéréhez" a magyar Grand Canyonhoz kalauzol el Téged. Hétvégi utunk során túrázunk a Páris patak völgyében, vagyis a palóc Grand Canyonban, megkóstoljuk a szomszédos szlovák ízeket (egy jó csapolt sört,  kofolát, vagy egy juhtúrós sztrapacskát mindenképpen) s ellátogatunk Fülek várához is, megcsodálni ezt a gyönyörű valamikori magyar várat.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. június 16. -
2018. június 17.
A jelentkezés lezárult
2018. június 14.
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1.

 
Budapest, Páris-patak szurdoka
 

Találkozó, indulás: Szent Gellért tér, reggel 7:00 a szokásos helyen: Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. Közel 3 óra buszozás után érkezünk meg Páris patak völgyéhez, ahol a buszt a parkolóban hagyjuk és máris nekikezdünk a mai könnyed túránknak. Több millió évvel ezelőtt folyó kanyargott itt, és a felhalmozódott hordalék megkövesült rétegeit csodáljuk meg.  Az itt volt hajdani folyó úgy vájta ki medrét, hogy ha a szurdokban sétál az ember, fölémagasodnak a hordalékból keletkezett, sziklaszerű építmények. Néhol fagyökerek szövik át a kőrétegeket, itt-ott kidőlt fatörzseken és mohától csúszós kőtömbökön kell átmászni. Indák nyúlnak a gyanútlan vándor után, és bizony a szúnyogok is ostromolhatnak minket. A kiszáradt mederben sétálva fogjuk látni, hogy feltehetôen egy nagyobb folyam tengerparti deltatorkolatánál halmozódott fel az a hatalmas mennyiségû üledék, amelybe a Páris patak egyre jobban bevágja medrét. Rengeteg féle, a folyó által hozott, hordott, letett réteget figyelhetünk meg (kavics, homokos üledék, tufás márga, riolittufa-, tufitrétegek). Pár órás túránkat követően visszaszálunk mikrobuszukba, S a határt átlépve meg sem állunk Fülek (Filakovo) váráig. A történelem során először a tatárjáráskor találkozhatunk a vár említésével, mégpedig szokatlan módon, ugyanis a vár túlélte a tatárok pusztítását. Később a törökök elleni harcok idején megerősítették, ennek ellenére már 1554-ben az oszmán birodalom kezére került. Ekkor a környék közigazgatási és katonai központja. Később a török hódoltság után jelentősen veszített fontosságából, majd hanyatlásnak indult. Legjobb állapotban a vár bejáratánál álló Bebek-bástya maradt fent. Falában az 1682-es Thököly féle ostromból maradt ágyúgolyót láthatunk. A bástyában vár- és várostörténeti kiállítás működik. A felső várban a palota, az óratorony és az ágyúbástya maradványa magasodik A várból gyönyörű kilátás kínálkozik a környékbeli tájra. Ha szerencsénk van a régi hagyományokat őrző lovagokat is lencsevégre kaphatunk, amint éppen lovagi tornán viaskodnak egymással. Látogatásunk végeztével szállásunk felé veszünk az irányt. A szállás elfoglalása után lehetőségünk lesz tábortűz mellett beszélgetni, főzni, szalonnát sütni :)

2.

 
Fülek, Budapest
 

Reggeli után útra kelünk s a hazafelé vezető úton egy másik könnyű túrát teszünk egy lélegzetelállító Riolittufa- mészkő mezőn. Hazaérkezés a kiindulási helye dél körül.

A fotókat készítette Gutter Krisztián.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés