Zanszkár, Ladakh

Az utolsó Shangri-La. Kőrösi Csoma Sándor nyomában a Himalája eldugott völgyében.

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- az utazást bérelt terepjáró buszokkal, 
- a szállást Lehben 3 éjszakára hotelben, két ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást Kargilban 1 éjszakára hotelben, félpanzióval,
- a szállást Rangdumban 1 éjszakára telepített sátrakban, félpanziós ellátással,
- a szállás Padumban 3 éjszakára hotelben, félpanziós ellátással,
- a két napos Phugtal kirándulást utazással, helyi vezetővel, szállás vendégházban, félpanziós ellátással,
- a szállást sarchu mellett 1 éjszakára telepített sátrakban, félpanziós ellátással,
- a kirándulást a Tso Kar tóhoz utazással, helyi vezetővel, szállás telepített sátorban, félpanziós ellátással,
- a nemzeti parkok engedélyét és a speciális útvonalengedélyeket,
- a Padum környéki kolostorlátogatásokat,
- az ismerkedési esten egy welcome drink-et,
- a helyi idegenvezetők tiszteletdíját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és belföldi repülőjegyeket,
- a belépőket,
- a borravalókat (kb. 100 USD),
- az esetleges védőoltásokat,
- a biztosítást,
- az indiai e-vízum árát ( kb. 23 000 Ft).

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest – Leh - Budapest,  átszállással) 220.000 – 490.000 Ft között várható, illetékekkel együtt.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal.  
 
Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára Leh reptér és a szállás között: kb. 5 USD/taxi.

Utazás

nemzetközi és helyi repülőjárattal, helyben bérelt buszokkal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A két napos Phugtal trekking kivételével alapvetően hosszú buszozásokra kell számítani, nehéz terepen, néha földutakon zötykölődve! Ez mindenkitől sok kitartást és tűrőképességet követel. A Phugtal trekking során kb napi 3-3 órás túrázásra kell számítani, hullámzó terepen, jónéhány meredek kaptatóval. Bár maga a túra technikailag nem nehéz, jó kondíciót és kitartást követel a nehéz, kitett terep és elsődlegesen a nagy tengerszint feletti magasság miatt. Sportos erőnlét szükségeltetik, de ugyanilyen fontos a lelki pozitív hozzáállás, kitartás és a túra előtti akklimatizáció! Több alkalommal meredek, néhol nagyon kitett ösvényen ereszkedünk le, fontos a szédülésmentesség, a stabil mozgáskoordináció! A túra alatt jó hasznát veszed egy pár túrabotnak, mindenképpen hozz magaddal! Az akklimatizációt szolgálják a gyalogtúra előtti kisebb kirándulások, melyek során fontos egy lassú, állandó tempójú, megerőltetés nélküli gyalogláshoz kell hozzászoknunk.

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról, kiránduláűsokról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt bármely szakaszról visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat 55 év felett csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk!

Szállás

Utunk során szállókban, illetve telepített sátrakban szállunk meg. A szállókban szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák mind rendelkeznek saját fürdőszobával és angol WC-vel. A szobák többségében kétágyasak, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és - lehetőség szerint - korban megegyező utastársakkal. A telepített sátrak is relatív kényelmes szálláslehetőséget jelentenek. Mindegyikben található ágy, tiszta ágyneművel, legtöbbször saját mosdóhelység is van hozzá. Egy éjszakát Phugtal kolostora mellett helyi vendégházban töltünk, ahol nagyon egyszerű viszonyokra kell számítani!

Terület

Ladakh tartomány alapvetően biztonságos, túlnyomórészt buddhista vallású terület a szomszédos muzulmán Jammu és Kasmír tartománnyal szemben, amely évtizedek óta az India és Pakisztán közötti kiélezett konfliktus gerjesztője. Ugyanakkor utunkat néha itt is katonai ellenőrző pontok keresztezhetik, ez számunkra csupán egy útlevél-ellenőrzést jelent. Stratégiailag fontos objektumok (hidak, reptér) fényképezése tilos! A buddhista kolostorokban igyekezzünk visszafogottan, a szerzetesek vallásos lelkületére tekintettel viselkedni, soha ne fotózzuk őket előzetes megkérdezésük nélkül, kérjünk engedélyt a szentélyekbe történő belépés előtt!

Ezen belül a Zanszkár-völgy a mai napig a Himalája egyik legelzártabb, legeldugottabb szeglete. A turizmus itt még gyerekcipőben jár, egyszerű viszonyokat találunk mind szállások, mind az egyéb turisztikai infrastruktúra tekintetében. Zanszkár túránk így minden résztvevőtől komoly alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A ladakhi részen, Lehben kényelmes szállodákat, gazdag választékot kínáló éttermeket találunk, Zanszkárban a térség infrastrukturális fejletlensége miatt azonban mindenképpen fel kell készülni az Ázsiában megszokottnál egyszerűbb viszonyokra is! Ez néha rendkívül egyszerű szállásokat takar, éttermeket szinte csak a "fővárosban", Padumban találunk, az utak ezen a környéken esetenként poros, rázós földutat jelentenek, ahol a legjobb állapotú busz vagy terepjáró is bármikor lerobbanhat és veszteglésre kényszerülhetünk. Túránkat épp ezért a hegyitúra alatt teljes ellátással, vagy Padum környéki zanszkári napok alatt pedig félpanziós ellátással szervezzük, tartalék készleteket Lehben és Padumban tudunk csak beszerezni. A hegyitúrák alatt néha kimondottan kitett, meredek ösvényeken haladunk, ezért erre az útra csak stabil mozgáskoordinációval és abszolut szédülésmentességgel rendelkező utasok jelentkezését tudjuk elfogadni. A nehézségekért cserébe viszont garantáljuk, hogy valóban életreszóló, igaz élményekkel gazdagodsz, ha velünk tartasz!

Ország

A közhiedelemmel szemben alapvetően biztonságos ország, mind politikai, mind személyi szempontból. Ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Az ország lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem... Legtöbbször olyan helyeket látogatunk meg, ahol a helyi emberekkel fogunk találkozni, s nem csupán a minket minden áron kiszolgálni akaró (s ezért természetesen ellenszolgáltatást váró) személyekkel. Az árak a magyarországihoz képest alacsonyabbak. A beszélt nyelv a hindi, városokban általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :) Az elektromos áram hálózata 220 Volt, 60 Hz, Ladakhban átalakítóra nincs szükség. A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait időről időre a Leh-i és a padum-i szálláson van lehetőséged feltölteni. Ladakhban és Zanszkárban a hazai mobiltelefonok nem működnek, kapcsolattartásra vagy a szállásokon, éttermekben található wifin keresztül, vagy helyi telefonhívással van lehetőség. A wifi szolgáltatás Lehben alapvetően jó, Zanszkárban gyenge, nem mindig elérhető!

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Indiában mindig fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Ladakhban és Zanszkárban, a Himalája főgerincétől északra, amely felfogja a csapadékot szállító légáramlatokat, sivatagi viszonyokra emlékeztető, szinte teljesen csapadékmentes időjárás jellemző, extrém értékekkel. Télen akár –40C, míg nyáron +35C is lehet. Szeptemberben többnyire napsütéses idő várható. Nappal 20-25C körüli hőmérsékletre számíthatunk, hajnalra azonban nagyon lehűlhet a levegő, mindössze 5-10 fok körüli hőmérséklet várható. A hőérzetet nagyban befolyásolja az erős napsütés! A trekking túrán a nagy magasságból adódóan hajnalban akár gyenge fagy is előfordulhat, ezért a jó hálózsák (min. mínusz 5 C komfortfokozattal) elengedhetetlen! Némi csapadék Ladakhban, Zanszkárban is előfordul, alapvetően nem jellemző, ugyanakkor tény, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbak itt is komolyabb nyári záporok, felhőszakadások.

Felszerelés

Meleg hálózsák, kényelmes hátizsák, a nyári lábbeli (szandál) mellett elengedhetetlen a jól záródó és kényelmes bakancs, fejfedő, esőkabát. Az erős napsugárzás miatt fontos egy jó napszemüveg, naptej, ajakstift. A szélsőséges hőmérsékleti értékek miatt meleg és könnyedebb ruházat egyaránt legyen nálad. Amire még szükség lehet: elemlámpa, zsebkés. A két napos trekking túra alatt jó hasznát veheted egy teleszkópos túrabotnak is. Erre a túrára minimális felszereléssel indulunk, a kis hátizsákba hálózsákot, váltás ruhát teszünk, a felszerelés nagy része a buszon maradhat! A nagy magasság, száraz levegő miatt a nyálkahártya könnyen kiszárad, javasoljuk, hogy Izotóniás tengeri sót tartalmazó orrspray-t hozz magaddal! (AquaMaris, Sterimar,Isomar) Az erős szélben szálló por ellen jó hasznát veszed egy kendőnek, vagy vékony csősálnak is, ami egyben a napsugárzástól is védi az arcodat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Kizárólag palackozott víz fogyasztható, ami egyébként mindenütt kapható. Húst csak jól átsütve, valamint gyümölcsöt és zöldséget alaposan megmosva, vagy hámozva szabad fogyasztani, bár az is tény, hogy Ladakhban és Zanszkárban a klímából adódóan jóval biztonságosabbak a higiénikus viszonyok, mint India egyéb részein! Ha odafigyelsz, jó eséllyel el tudod kerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelező védőoltás nincs, de javasolt a diftéra, a tetanusz és a hepatitisz elleni oltás. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt, a túrákra izomlazítő krémet, fekete nadálytőkrémet az esetleges ízületi fájdalmakra.

Élelem

Utazásunk az 5 napos gyalogtúra és a reggelik kivételével önellátó. A városok éttermeiben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. A gyalogtúra alatt végig teljes ellátást kapunk, napi háromszori étkezéssel, teával, vízzel, de üdítőitalokról magunknak kell gondoskodni, ezek a túraösvény mentén sorakozó sátrakban, egyszerű vendégházakban kaphatóak!

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz az indiai rúpia. (INR) 1 INR = kb.4 Forint. USD-t érdemes vinni magunkkal, amit Indiában átváltunk. Bankkártya használatára kevés a lehetőség. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), így biztosan nem érhet csalódás, lévén az árak néha jelentősen alatta maradnak az itthoninak.

Belépők (tájékoztató árak):

- kolostorbelépők: 30-50 INR kolostoronként
- Borravaló a személyzetnek, helyi sofőröknek: 100 USD/fő

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges. 2015. augusztusától elektronikus vízumot lehet igényelni a következő oldalon keresztül, egyénileg:
https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Ügyelni kell a fomanyomtatvány pontos kitöltésére! Az online vízum ára 82,35 dollár (kb. 23.000 Ft), az oldalon dombornyomott kártyával lehet fizetni. A vízum 3-7 munkanap alatt készül el. Az úthoz egyszeri belépésre jogosító turista vízum szükséges.

Indiában köztudott módon jelentős az indiai kender termesztése és fogyasztása, így annak származékaihoz (marihuána, hasis) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása India egész területén tilos, és természetesen az országból való kihozatala csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel.

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/sajtoszoba/kozlemenyek/?article_hid=2131
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. A belföldi (Leh-Delhi) repülőjáraton előfordulhat, hogy biztonsági okokból a kézipoggyászt is fel kell adni, azaz csak a fényképezőgépet, értékeket vihetjük fel a gép fedélzetére!

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 5000 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  Biztosító kockázatot visel világ területi hatállyal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt Speciális sport extra kategóriára is! Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor biztosításának megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napon. Részleteket honlapunkon megtalálod: http://www.eupolisz.hu/bbp

Air & Cruise Outdoor: 25.650 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Basic: 19.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.960 Ft/fő (önrész: 0 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés