Vágmente: Kis- és Nagy-Fátra, Kócs-hegység

Egy utazás, három csúcs az Északnyugati-Kárpátokban: Kis- és Nagy-Fátra, illetve a Kócs-hegység

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!

Szállás és ellátás:
 panzióban, reggelivel és vacsorával.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia
November második hétvégéjén Szlovákia északnyugati hegyvidékére látogatunk el, ahol három csúcstúra vár ránk az őszi színekben pompázó szomszédunknál. A táj rendkívül sokszínű: sötétzöld fenyvesek, zúgó vízesések, füves-virágos lankás hegyhátak és páratlan kilátást nyújtó meredek sziklás hegyormok váltják egymást. Utunk során először a Nagy-Fátra legszebb panorámát kínáló pontjára, a Tlsta tömbjére túrázunk fel, majd a következő nap átkelve a Vág folyón, célunk a Kis-Fátra gerincének egyik impozáns csúcsa a Stoh, amelyről páratlan kilátás nyílik a lábunk alatt heverő vidékre és a Fátra ikonikus keleti bástyájára a Nagy-Rozsutecre. Hazaindulásunk előtt végül célba vesszük a Fátrák árnyékában megbújó Kócs-hegységet, melynek 1500 méter fölé magasodó csúcsáról 360 fokos panorámával tárul elénk a varázslatos őszi Felvidék.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Blatnica, Tlstá (1373 m), Terhely
 

Találkozás 5:45 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6:00 órakor! A Fátra nyugati oldalánál fekvő Blatnica faluig utazunk, majd nekivágunk a hegynek. Az első kilométerek még bemelegítésként síkon haladnak, majd ösvényünk nyomvonala merőlegesen rákanyarodik a térképen egyre sűrűbben futó szintvonalakra. A kaptató nem csak meredek, de látványos is, a fenyvest szép sziklaalakzatok teszik változatossá. Az emelkedő végén kiérünk az erdőből, fáradságainkat csodás őszi panorámával hálálja meg a Tlstá sziklás tömbje. Rövid pihenőt követően felkeresünk még egy-két rejtett kilátópontot, majd leereszkedünk a Gádor-völgybe, hogy visszatérjünk buszunkhoz és szállásunkra utazzunk. Táv: 13,5 km, szint: 920 m, menetidő: 5-6 óra. Szállás: panzióban, ellátás: vacsora.

2

 
Terhely, Stefanova, Medziholie-nyereg, Stoh-csúcs (1608 m), Poludňový grúň (1459 m), Terhely
 

Reggelink elfogyasztását követően érkezünk majd meg Štefanova alpesi hangulatot árasztó településére, ahonnan a zöld jelzés mentén indítjuk majd el túránkat. Sűrű fenyvesek között koptatjuk a bakancsainkat majd két órán keresztül, amire elérjük a Stoh és a Nagy-Rozsutec csúcsai közé mélyült Medziholie-nyerget (1185 m). Némi pihenés után áttérünk a gerincet jelző piros sávra, majd felkaptatunk a környék egyik legszebb panorámáját nyújtó Stoh-gyephavasi tömbjére (1608 m), ahol elfogyasztjuk az uzsonnánkat. A csúcsra vezető kaptatós szakaszok igényelnek némi kitartást, de ha gyakorlott túrázó vagy, nem jelenthet gondot ezeknek az etapoknak a teljesítése, a fáradságért pedig a felvidék egyik legszebb panorámája kárpótol majd! A csúcsfotók elkészítését követően először leereszkedünk a Stoh-nyeregbe (1230 m), majd némi szintemelkedés után a Poludňový grúň (1459 m) csúcsával búcsúzunk a gerinctől, és visszaereszkedünk Štefanovába. Táv: 12 km. Szint: 1170 m fel és ennyi le. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli és vacsora.

3

 
Terhely, Oláhdubova, Kócs-hegy (1611 m), Budapest
 

Utolsó napunkon összepakolunk és Oláhdubova települése felé vesszük az irányt. Innen kezdjük gyalogtúránkat a tájból hirtelen kiemelkedő Kócs-hegység legmagasabb pontjára. Túránk nem túl hosszú, de a kaptató kitartást igényel. Gyönyörű lucfenyvesek között emelkedünk egy szép rétig, ahol megpihenünk a csúcshódítás előtt. Az ösvény utolsó szakasza már törpefenyők között kanyarog a sziklás csúcsra, ahol a jól megérdemelt, meseszép, 360 fokos kilátás vár minket. Szép idő esetén előző napi túrahelyszíneink mellett az Alacsony- és a Magas-Tátra ormai is kirajzolódnak a horizonton. Amikor beteltünk a látvánnyal kényelmesen visszaindulunk buszunkhoz, amivel Budapestre utazunk. Érkezés várhatóan a vasárnap esti órákban. Túratáv: 10,2 km, szint: 942 méter, menetidő: 5 óra. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés