Bejelentkezés

Vágmente: Kis- és Nagy-Fátra, Kócs-hegység

Egy utazás, három csúcs az Északnyugati-Kárpátokban: Kis- és Nagy-Fátra, illetve a Kócs-hegység

November második hétvégéjén Szlovákia északnyugati hegyvidékére látogatunk el, ahol három csúcstúra vár ránk az őszi színekben pompázó szomszédunknál. A táj rendkívül sokszínű: sötétzöld fenyvesek, zúgó vízesések, füves-virágos lankás hegyhátak és páratlan kilátást nyújtó meredek sziklás hegyormok váltják egymást. Utunk során először a Nagy-Fátra legszebb panorámát kínáló pontjára, a Tlsta tömbjére túrázunk fel, majd a következő nap átkelve a Vág folyón, célunk a Kis-Fátra gerincének egyik impozáns csúcsa a Stoh, amelyről páratlan kilátás nyílik a lábunk alatt heverő vidékre és a Fátra ikonikus keleti bástyájára a Nagy-Rozsutecre. Hazaindulásunk előtt végül célba vesszük a Fátrák árnyékában megbújó Kócs-hegységet, melynek 1500 méter fölé magasodó csúcsáról 360 fokos panorámával tárul elénk a varázslatos őszi Felvidék.
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!

Szállás és ellátás:
 panzióban, reggelivel és vacsorával.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia
 • 1. nap Budapest, Blatnica, Tlstá (1373 m), Terhely

  3
  Találkozás 5:45 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6:00 órakor! A Fátra nyugati oldalánál fekvő Blatnica faluig utazunk, majd nekivágunk a hegynek. Az első kilométerek még bemelegítésként síkon haladnak, majd ösvényünk nyomvonala merőlegesen rákanyarodik a térképen egyre sűrűbben futó szintvonalakra. A kaptató nem csak meredek, de látványos is, a fenyvest szép sziklaalakzatok teszik változatossá. Az emelkedő végén kiérünk az erdőből, fáradságainkat csodás őszi panorámával hálálja meg a Tlstá sziklás tömbje. Rövid pihenőt követően felkeresünk még egy-két rejtett kilátópontot, majd leereszkedünk a Gádor-völgybe, hogy visszatérjünk buszunkhoz és szállásunkra utazzunk. Táv: 13,5 km, szint: 920 m, menetidő: 5-6 óra. Szállás: panzióban, ellátás: vacsora.
 • 2. nap Terhely, Stefanova, Medziholie-nyereg, Stoh-csúcs (1608 m), Poludňový grúň (1459 m), Terhely

  3
  Reggelink elfogyasztását követően érkezünk majd meg Štefanova alpesi hangulatot árasztó településére, ahonnan a zöld jelzés mentén indítjuk majd el túránkat. Sűrű fenyvesek között koptatjuk a bakancsainkat majd két órán keresztül, amire elérjük a Stoh és a Nagy-Rozsutec csúcsai közé mélyült Medziholie-nyerget (1185 m). Némi pihenés után áttérünk a gerincet jelző piros sávra, majd felkaptatunk a környék egyik legszebb panorámáját nyújtó Stoh-gyephavasi tömbjére (1608 m), ahol elfogyasztjuk az uzsonnánkat. A csúcsra vezető kaptatós szakaszok igényelnek némi kitartást, de ha gyakorlott túrázó vagy, nem jelenthet gondot ezeknek az etapoknak a teljesítése, a fáradságért pedig a felvidék egyik legszebb panorámája kárpótol majd! A csúcsfotók elkészítését követően először leereszkedünk a Stoh-nyeregbe (1230 m), majd némi szintemelkedés után a Poludňový grúň (1459 m) csúcsával búcsúzunk a gerinctől, és visszaereszkedünk Štefanovába. Táv: 12 km. Szint: 1170 m fel és ennyi le. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli és vacsora.
 • 3. nap Terhely, Oláhdubova, Kócs-hegy (1611 m), Budapest

  3
  Utolsó napunkon összepakolunk és Oláhdubova települése felé vesszük az irányt. Innen kezdjük gyalogtúránkat a tájból hirtelen kiemelkedő Kócs-hegység legmagasabb pontjára. Túránk nem túl hosszú, de a kaptató kitartást igényel. Gyönyörű lucfenyvesek között emelkedünk egy szép rétig, ahol megpihenünk a csúcshódítás előtt. Az ösvény utolsó szakasza már törpefenyők között kanyarog a sziklás csúcsra, ahol a jól megérdemelt, meseszép, 360 fokos kilátás vár minket. Szép idő esetén előző napi túrahelyszíneink mellett az Alacsony- és a Magas-Tátra ormai is kirajzolódnak a horizonton. Amikor beteltünk a látvánnyal kényelmesen visszaindulunk buszunkhoz, amivel Budapestre utazunk. Érkezés várhatóan a vasárnap esti órákban. Túratáv: 10,2 km, szint: 942 méter, menetidő: 5 óra. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.
Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.

Út ára tartalmazza

- a szállást panzióban 2 éjszakára, 2-3-4 ágyas, fürdőszobás szobákban,
- a 2 reggelit és a 2 vacsorát,
- a szervezést, és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a kiutazás költségeit (A transzfer ára: 14.900 Ft)
- a biztosítást,
- a reggelin és a vacsorán kívüli étkezéseket.

Utazás

A találkozó helye és ideje egyéni kiutazás esetén Blatnica település, Gádor-patak völgyében (Gadersky potok) lévő parkoló a Gádor étteremmel (Chatová osada Gader) szemben. GPS-koordináta: 48°56'06.6"N 18°56'11.3"E
Térkép: https://www.google.com/maps/dir/48.9346433,18.9361451//@48.934634,18.9361902,18.93z/data=!4m2!4m1!3e0

Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre! Transzfer esetén találkozó 5:45 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6:00 órakor!

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Fátrákba és a Kócs-hegységbe irányuló túráink klasszikus magashegyi túrák, melyek túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást feltételeznek. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. Ha aktívan túrázol, akkor a napi túrák teljesítése nem jelenthet problémát.

Szállás

Terhely közelében családias panzióban, alapvetően 2-3 fős, fürdőszobás szobákban szállunk meg, de van néhány négy ágyas szoba is. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásunkon van wi-fi. Ágynemű biztosított, hálózsákot nem kell hoznod.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, avagy egy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 5-10 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. Az őszi időszak közepén akár havazásra, a magasabb térségekben kisebb-nagyobb hómezőkre is kell számítani, azaz kamásli legyen nálunk! Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél gyakran előfordul. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a gerincekre, csúcsokra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, kesztyű, sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, fejlámpa, elemózsia és folyadék, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!

Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz avagy a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat.

Élelem

A túra ára félpanizós ellátást tartalmaz, azaz a szálláson kapott reggeli és vacsora mellett napközben önellátó. Az élelmiszereket célszerű itthonról vinni, amiből a napi túrákra szendvicseket lehet készíteni, továbbá csokit, szőlőcukrot, müzliszeletet, gyümölcsöt, mert a túrák folyamán és a szálláshely közelében nincs élelmiszer vásárlási lehetőség! A túrák közben alkalmanként érintünk éttermet, büfét, de a szállásunkon is van lehetőség meleg ételt enni.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurót váltani. Mindenképp készpénzt hozz magaddal! Költőpénznek nagyjából 10-15.000,-Ft-nak megfelelő Eurót ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!) vagy útlevél.

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 15 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. Az autóbusz csomagterébe kerülő poggyászokat csak a szálláshelyekre megérkezve, este tudjuk elővenni. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 2.070 Ft/fő
Top + sport extra kiegészítés: 2.723 Ft/fő
Top extra + sport extra kiegészítés: 4.500 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 2.995 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 2.396 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Transzferrel:

Storno Basic: 3.470 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 2.992 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.