Uganda

Kiscsoportos kalandozás a hegyi gorillák földjén

Mára ezekből a szelíd óriásokból csak 800 egyed maradt, akik Afrika sűrű erdői mélyén élnek. Utazásunk csúcspontja Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban a gorilla-les, ahol, hacsak egy kis időre is, de belecsöppenünk ezeknek az emberszabásúaknak az életébe.

Túravezetőnk, Farkas Ágnes szavai: “Szerencsésnek érezhetem magam, hogy ezekkel a szelíd óriásokkal tölthettem hosszú hónapokat az erdő mélyén és tanulmányozhattam őket zoológusként. Mindazt a sok élményt és tapasztalatot, amit ez idő alatt szereztem, utunk alatt fogom megosztani veletek. A gorillák birodalma egy érintetlen vadon és a velük való találkozás mély nyomokat hagy a legtöbbekben. Ugandát joggal nevezik Afrika gyöngyszemének, hisz természet- és állatvilága szemet gyönyörködtető. Nemcsak Afrika legmagasabb, hófödte hegyvonulatával büszkélkedhet, de vízesések, vulkánok, tavak, vadállatokkal teli szavannák, majmokban, csimpánzokban és gorillákban gazdag őserdei is az országot gazdagítják. A turizmus talán még nem annyira modernizálta és változtatta meg a természetes varázsát ennek az országnak, így joggal érezhetjük sokszor, hogy a „back in time” Afrikában vagyunk, ahol az utak sok helyen kiépítetlenek, a falvak civilizációtól messze állnak és ahol a parkokban nem kell másik tíz autót kerülgetnünk, hogy egy oroszlánt lencsevégre kapjunk.”
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. február 13. -
2019. február 22.
2019. február 12. -
2019. február 23.
A jelentkezés lezárult
A gorilla és csimpánz engedélyek korlátozott számban igényelhetők az ugandai kormánytól, ezért fontos, hogy a foglalás minél előbb, lehetőség szerint 6, de minimum 5 hónappal az indulás előtt történjen. Az engedélyek megvétele után azoknak dátumát már nem változtathatjuk.

Az út alapára nem tartalmazza a gorilla- és csimpánz-trekking engedélyek árát, ami jelenleg, az út meghirdetésekor (2018. június): 220 000 Ft. Az engedélyek csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre, lefoglalásuk az összeg befizetésével történik, változtatás ez után már nem lehetséges (nem átruházható, időpont nem változtatható, stb.). Az engedélyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni.

Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor az engedélyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.
1

 
Entebbe, Murchison Falls Nemzeti Park
 

A Viktória-tó partján fekvő Entebbe-be érkezünk Budapestről és a szafari innen veszi kezdetét. Az Entebbe-től 40 km-re fekvő, emberektől és árusoktól nyüzsgő fővároson áthaladva elindulunk Uganda legnagyobb Nemzeti Parkja, a Murchison Falls felé. A kb.350 km-es út utolsó harmadát földúton tesszük meg, kisebb falvakat érintve. Az afrikai Nagy-hasadékvölgy nyugati vonulatánál az Albertine-hasadék mentén ereszkedünk le egészen az Albert tóig, melynek túlpartján már Kongó őserdei villannak fel a szemünk előtt. Szállásunk a park közvetlen közelében lesz. Opcionális lehetőségként egy másfél-kétórás hajóútra indulhatunk a Nílus deltán, ahonnan remek lehetőségünk nyílik a naplementét csodálni, amint a világ leghosszabb folyóját a szemünk előtt aranysárgára színezi. Azok, akik nem kívánnak részt venni ezen a programon, a szálláshelyen élvezhetik a délutánt, fotókat készítve az ide tévedő állatokról, mint pl. vízilovakról, varacskos disznókról, antilopokról és a megannyi színes csicsergő madárról. Vacsora után a tábortűznél gyűlünk össze és hideg sör mellett beszéljük át a következő napok programját. Szállás bútorozott szafari sátrakban teljes ellátással.

2

 
Murchsion Falls Nemzeti Park
 

Pirkadatkor a madarak csicsergésére kelünk. Megreggelizünk és utána belépünk a Murchison Falls Nemzeti Parkba, majd átkelünk komppal a folyón és egy game les-re megyünk a dimbes-dombos szavannán, amit helyenként kisebb erdőrészletek ékesítenek. Kis szerencsével lencsevégre kaphatunk oroszlánokat, elefántokat, zsiráfokat, különféle antilopokat, sok más állat mellett. Ez kb. 3 óra hosszas lesz. Ebédcsomagunkat a szabadban fogyasztjuk el. Délután indul a kb. 2 órás hajóút a Níluson a Murchison vízeséshez. A zuhatag Samuel Baker-től, a híres Afrika kutatóról kapta nevét, melyet első európaiként ő fedezett fel, amikor erdélyi származású feleségével a Nílus eredetét kutató körúton voltak Ugandában. Későbbiekben más hírességek is, mint Hemingway, vagy Erzsébet királynő is látogatást tettek a parkba. Ahogy a folyó kanyarog, különféle állatokat pillanthatunk meg a parton, akik szomjukat oltani jönnek le a vízhez. Elefántok, bivalyok, vízilovak és krokodilok mellett, nagy madárseregeket is megfigyelhetünk a hajónkról, ahol a szomjunkat egy hideg Ugandai sörrel oltjuk. A csodálatos zuhatagot már messziről a hajóból megpillantjuk, majd kiszállunk és az út további részét gyalogosan tesszük meg. Ezen a kb. egy órás sétán több szögből is rálátunk majd a vízesésre, ami hatalmas erővel zúdul le egy hét méterre összeszűkült résen, hogy aztán folytassa tovább az útját Észak-Afrikán keresztül a Földközi-tengerhez. A kocsi már várni fog ránk a vízesés tetejénél. Szállásunkra vacsoraidőre térünk vissza. Szállás bútorozott szafari sátrakban teljes ellátással.

3

 
Murchison Falls Nemzeti Park, Kibale
 

Kora reggel elhagyjuk a parkot és Fort Portal felé vesszük az irányt. Az út hosszú lesz ma és igazi göröngyös afrikai terepen át halad, viszont sok érdekes látnivalóval, mint a kis falvak, mosolygós gyerekek, asszonyok színes ruhákban, vizes kannákkal a fejükön, sárkunyhók, marhacsordák az út közepén, ültetvények, esőerdő részletek. Ha a csapat megszomjazik, akkor betérünk egy helyi kis étterembe, ahol hideg itallal hűtjük le magunkat. Csomagolt ebédet útközben fogyasztjuk el. Délután megérkezünk a Toro királyság székhelyére, Fort Portal-ba, amely egyben Uganda egyik leghelyesebb kis városa is. Itt fel lehet tölteni a hátizsákokat nyalánkságokkal a boltból, illetve gyümölcsökkel az árusoktól. Folytatjuk tovább utunkat smaragdzöld teaültetvényeken keresztül a Kibale Nemzeti Park felé. Ez Kelet-Afrika majomfajokban leggazdagabb erdeje és többek között az emberszabású csimpánzoknak is otthona. Szállás bútorozott szafari sátrakban félpanziós ellátással.

4

 
Kibale Forest Nemzeti Park- csimpánz tracking
 

Reggel a Bigodi mocsárjárásra megyünk, mely túra alatt sok ugrándozó majmot, mint a ritka vörös farkú vagy a fekete-fehér colobust és különféle madarakat láthatunk. Ez a mocsaras vidék egykor a nemzeti parkkal összefüggő ökoszisztéma volt, de az erdőirtás és földművelési tevékenységek miatt lerekesztődött az őserdőről. A helyiek összefogtak ennek a kis erdőrészlet természeti kincseinek a megőrzéséért. Állatvilágát és buja növényzetét tekintve észre sem vennénk, hogy nem a park területén sétálunk. Egy helyi családnál fogunk megebédelni, akik ugandai ételeket készítenek nekünk. Délután csimpánz-trackingre indulunk Kibale erdejébe. Egy rövid ismertető után a csapat nekiindul az ugandai vezetővel a csimpánzcsaládok felkutatásához. Akár órákat is eltarthat, mire rábukkantok a csimpánzokra, de jobb esetben fél, egy óra szükséges. Egy órát tölthettek velük. Attól függően milyen helyzetben találtok rájuk, lehetséges, hogy velük kell majd vonulnotok, ahogy fáról fára ugrálnak, de sokszor kurkászás, játszás vagy pihenéskor bukkantok rájuk, ami a legtökéletesebb a fotók készítéséhez is és ahhoz, hogy közelebbről szemügyre vegyétek az egyedeket. Mindenesetben a csimpánzokat természetes élőhelyükön figyelhetitek meg, ahol, ha csak kis időre is, de „részesei” lehettek, az ő vadvilági életüknek. Szállás bútorozott szafari sátrakban félpanziós ellátással. Ebédet a családnál az ár tartalmazza.

5

 
Kibale, Queen Elizabeth Nemzeti Park
 

Reggeli után továbbutazunk a Queen Elizabeth Nemzeti Park felé. Ebédet szállásunkon fogyasztjuk el. Ezután egy hajóútra megyünk a Kazinga-csatornán, amely az Edward és George tavakat köti össze. Vízilovak dagonyáznak a sekély parton, elefántok és bivalyok kíséretében és tömérdek vízi madár ácsorog a parton, míg a csatorna lentebbi szakaszában halászfalvak tűnnek fel. A mai délutánon, vagy 6. nap reggelén megyünk oroszlán lesre egy szakértővel, aki beavat minket a parkban folyó oroszlánprojekt rejtelmeibe is és elvezet minket az általuk megfigyelt nagymacskákhoz, valamint a parknak olyan szegleteibe, ahova átlagos turistaként nem léphetnénk be. A híres kutató évtizedek óta oroszlánokkal és más nagytestű ragadozókkal foglalkozik Afrikában és rengeteg érdekes történettel szolgál majd nekünk.(Abban az esetben, ha a kutató éppen nem tartózkodik a parkban, akkor egy asszisztensével megyünk ki a terepre). Ez fakultatív program. Aki nem kíván ezen részt venni, game drive-ra mehet a helyi vezetőnkkel. Szállásunk a csatorna partján lesz telepített szafari sátrakban teljes ellátással.

6

 
Queen Elizabeth Nemzeti Park
 

Az oroszlánles után visszatérünk a szállásra ebédelni, majd délután egy tóhoz látogatunk el, ahol évszázados módszerekkel folyik mai napig a sókitermelés. Ha szerencsénk van flamingókat láthatunk, valamint a helyi kis halászfaluban is sétálgathatunk. Ha valaki viszont csak élvezni szeretné a délutánt a szálláson és feltőltödni az afrikai napsütésben, akkor szerencsével onnan is lencsevégre kaphat parton dagonyászó elefántokat, vagy vízilovakat. Szállásunk a csatorna partján lesz telepített szafari sátrakban teljes ellátással.

7

 
Bwindi
 

Ma Bwindibe, a gorillák otthona felé vesszük az irányt. Az út egy része a Queen park déli részén Ishasha-n keresztül vezet, mely a fára mászó oroszlánjairól híres. Fürkésző tekintettel lessük majd a hatalmas fákat, hátha egy ott hűsölő oroszlánt sikerül lencsevégre kapnunk. Buhomában, szállunk meg, mely falu gyönyörű helyen helyezkedik el, az esőerdő mellett. Két ágyas szobákban, bungalow-ban alszunk félpanziós ellátással.

8

 
Bwindi – gorilla tracking
 

A mai nap az utunk csúcspontja. Az Ugandában mára már 400 egyedre csökkent hegyi gorillák Bwindi áthatolhatatlan esőerdeiben élnek, az erdő mélyén még mindig olyan háborítatlanul, mint ahogy több ezer évvel ezelőtt. A gorilla tracking egy életre szóló élmény, mely visszarepít bennünket egy kicsit a múltba, amikor még ezek az óriások uralták a dzsungeleket. Egy rövid időre belepillanthatunk ezeknek az emberszabásúaknak az életébe. Az ugandai vezető egy rövid bemutatást tart a tracking szabályairól és utána gorillacsaládonként egy max. 8 fős csapat nekivág a buja növényzetű esőerdőnek, hogy a gorillákat megtalálja természetesen kiváló nyomkövetők és vadőr kíséretében. Nem előre látható, hogy meddig fog tartani az út a gorillákig, de miután megtaláltuk őket, egy órát tölthetünk velük. Ezekből a szelíd emberszabású óriásokból mára már csak 800 egyed maradt és állatkertben egy példányuk sem él. A tracking után, ha marad idő, akkor több fajta opcionális program közül lehet választani, mint például biciklizés a parkban, illetve a környező falvakban; séta a faluban iskolalátogatással, kiskorház megtekintésével, helyi alkoholos főzetek kipróbálásával, stb. Vacsorára a faluba megyünk egy kis helyi étterembe, vagy pedig utcai ételeket próbálunk ki. Ugyanaz, mint a tegnapi szállás, viszont csak reggelivel.

9

 
Bwindi Nemzeti Park, Lake Mburo Nemzeti Park
 

Reggeli után utunkat a Lake Mburo Nemzeti Park felé vesszük, ami kb. félúton helyezkedik el Bwindi és Kampala között. Vadlesre indulunk a parkban még vacsora előtt, vagy ha az idő engedi, akkor egy hajókázásra megyünk az Mburo-tavon (fakultatív), melyben vízilovak tanyásznak. Reggelink Bwindiben, vacsoránk a mai szálláson lesz. Ebéd útközben (ár nem tartalmazza) Szállás kétágyas szobákban, félpanziós ellátással.

10

 
Lake Mburo Nemzeti Park, Kampala
 

Kora reggel sétaszafarira indulunk, hogy a szavanna állatait a napfelkelte fényében láthassuk, majd visszatérünk szállásunkra és egy kiadós reggeli után Kampala/Entebbe felé vesszük az irányt. Az egyenlítőnél megállunk fotókat készíteni. Délután érkezünk Entebbébe, ahol egy helyi étteremben egy halvacsora mellett "megtartjuk búcsúestünket". Innen a reptérre utazunk és a repülőgépünk indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható képeket Farkas Ágnes készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés