Szlovák Paradicsom, Magas-Tátra (Rovátka-hágó, 2288 m)

Látványos gyalogtúrák és izgalmas „átkelés” a Tátra vadregényes tájain

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!

Szállás és ellátás:
panzióban, reggelivel.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia
Szurdoktúra, magashegyi kalandok, gyönyörű vízesések… Igazi különlegességet hoztunk, hiszen ötvöztük a Szlovák Paradicsom és a Magas-Tátra legszebb, leglátványosabb túráit egy igazi csúcsélménnyel megkoronázva. Rendkívül látványos kirándulásokkal kecsegtető három napos hosszú hétvégi kalandra invitálunk a szomszédba Titeket. Túránk helyszíneit patakok, meredek sziklafalak, különböző formájú sziklatornyok teszik változatossá, melyekben a haladást helyenként vaslétra, lánc, fatörzs- és doronglétra-híd segíti. Fantasztikus szurdok- és pataktúráink mellett most itt az alkalom, hogy idén nyáron begyűjtsd az egyik legikonikusabb hágóját a Magas-Tátrának, s egyben megcsodálhasd az egyik legszebb menedékházat a saját tengerszemével együtt!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. október 30. -
2021. november 01.
Már csak néhány hely maradt!
2021. október 28.
1

 
Píla, Nagy Sólyom-völgy, Nova Lesna
 

Találkozó 6:00-kor a Keleti-Pályaudvaron lévő postai parkolónál. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, ha a transzfert választjátok. Első napunk célpontja a Szlovák Paradicsom leghosszabb és legvadregényesebb völgye a Nagy Sólyom-völgy. A patakba lépés szinte garantált, miként a fantasztikus látvány is. Bedőlt fák, doronglétrák, láncok segítik haladásunkat a sziklák és vízesések között. A szurdokból kikapaszkodva másik ösvényen, szép ősz végi erdőben térünk vissza a parkolóba, ahonnan átutazunk a szállásunkra, Nova Lesnába. Menetidő: 6-7 óra, szintkülönbség: 600 m fel/le, túratáv: 12 km. Szállás: panzióban.

2

 
Nova Lesna, Rovátka-hágó (2288 m)
 

Kiadós reggelink után buszba pattanunk és elhajtunk Ótátrafüredre, ahonnan pár perc alatt a siklóval feljutunk a Tarajkára, majd onnan a Rainer-kunyhó melletti elágazásig a piros jelzésen, az elágazástól tovább pedig már a kék jelzésen megyünk, a menedékházba beköszönünk, majd folytatjuk utunkat a nyereg felé. Túránk nagy része jól jelzett turista ösvényen halad, míg az utolsó 500 m láncos szakasz tartogat némi kihívást a nyerget meghódítani akaróknak. A nyereg után a már ismert útvonalon túrázunk vissza a Nagy-Tarpataki-völgy felső részében, a Tar-pataki-hát mögött található sűrűn látogatott Hosszú-tavi menedékházba, mely túránk után egy rövid pihenő erejéig a miénk lesz. A menedékház története egészen 1907-ig nyúlik vissza, amikor a Nagy-Tarpataki-völgy középső részén, a Testvér-tavaknak is helyt adó Vadorzó-lapályon, 1960 méter magasságban felépült az első menedékház. Az egyszerű, enyhén ferde tetővel fedett kőépületet 1910-ben bocsátották a turisták rendelkezésére. Fáradalmaink kipihenése és egy igazi menedékházi egytálétel vagy leves elfogyasztása után a már megismert úton visszaereszkedünk a parkolóig. Szint: 1100 m fel és le, táv: 17 km, menetidő: 8-9 óra. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.

3

 
Nova Lesna, Zöld-tavi menedékház (1550 m)
 

Újabb kiadós reggelink után mai lazább túránk Ótátrafüred szomszédságából indul. Egy parkolóba érkezünk, ahonnan előbb jól járható, széles, kavicsos erdészeti úton haladunk felfelé a fenyők és lombhullató fák között. Nem meredek, de folyamatosan emelkedő utunk a Késmárki-Fehérvíz-völgy felé veszi az irányt és többször keresztezi a Fehér-patakot, amely fölött rönkhidakon kelünk át. Folyamatosan emelkedve haladunk felfelé, a távolban előbukkannak a kétezer méter fölé nyúló csúcsok csipkézett sziklagerincei. A magas fák helyét fokozatosan átveszi a meredek hegyoldalakig nyúló, sűrű törpefenyves, amely felett zavartalanul gyönyörködhetünk a minket körülvevő panorámában. Ösvényünk bekanyarodik a Zöld-patak mellé, és ahogy beérünk a Zöld-tó völgyébe, már vízszintben haladunk tovább. A mély, jégvájta völgyben rálátunk a Zöld-tavat körülvevő fenséges csúcsokra. Innen rövid gyaloglást követően meg is érkezünk a menedékházhoz, 1550 méter magasba. Itt megpihenünk, ebédelünk egyet, gyönyörködünk a tájban, majd a már ismerős úton ereszkedünk vissza a parkolóhoz, ahonnét hazafelé vesszük az irányt. Túratáv: kb. 16 km, szint: 650 m fel és le, menetidő: 6-7 óra. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.

Az oldalon látható fotókat Gutter Krisztián, Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés