Bejelentkezés

Szlovák Paradicsom, Magas-Tátra (Rovátka-hágó, 2288 m)

Látványos gyalogtúrák és izgalmas „átkelés” a Tátra vadregényes tájain

Szurdoktúra, magashegyi kalandok, gyönyörű vízesések… Igazi különlegességet hoztunk, hiszen ötvöztük a Szlovák Paradicsom és a Magas-Tátra legszebb, leglátványosabb túráit egy igazi csúcsélménnyel megkoronázva. Rendkívül látványos kirándulásokkal kecsegtető három napos hosszú hétvégi kalandra invitálunk a szomszédba Titeket. Túránk helyszíneit patakok, meredek sziklafalak, különböző formájú sziklatornyok teszik változatossá, melyekben a haladást helyenként vaslétra, lánc, fatörzs- és doronglétra-híd segíti. Fantasztikus szurdok- és pataktúráink mellett most itt az alkalom, hogy idén nyáron begyűjtsd az egyik legikonikusabb hágóját a Magas-Tátrának, s egyben megcsodálhasd az egyik legszebb menedékházat a saját tengerszemével együtt!
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!

Szállás és ellátás:
panzióban, reggelivel.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia
 • 1. nap Píla, Nagy Sólyom-völgy, Nova Lesna

  3
  Találkozó 6:00-kor a Keleti-Pályaudvaron lévő postai parkolónál. Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, ha a transzfert választjátok. Első napunk célpontja a Szlovák Paradicsom leghosszabb és legvadregényesebb völgye a Nagy Sólyom-völgy. A patakba lépés szinte garantált, miként a fantasztikus látvány is. Bedőlt fák, doronglétrák, láncok segítik haladásunkat a sziklák és vízesések között. A szurdokból kikapaszkodva másik ösvényen, szép ősz végi erdőben térünk vissza a parkolóba, ahonnan átutazunk a szállásunkra, Nova Lesnába. Menetidő: 6-7 óra, szintkülönbség: 600 m fel/le, túratáv: 12 km. Szállás: panzióban.
 • 2. nap Nova Lesna, Rovátka-hágó (2288 m)

  4
  Kiadós reggelink után buszba pattanunk és elhajtunk Ótátrafüredre, ahonnan pár perc alatt a siklóval feljutunk a Tarajkára, majd onnan a Rainer-kunyhó melletti elágazásig a piros jelzésen, az elágazástól tovább pedig már a kék jelzésen megyünk, a menedékházba beköszönünk, majd folytatjuk utunkat a nyereg felé. Túránk nagy része jól jelzett turista ösvényen halad, míg az utolsó 500 m láncos szakasz tartogat némi kihívást a nyerget meghódítani akaróknak. A nyereg után a már ismert útvonalon túrázunk vissza a Nagy-Tarpataki-völgy felső részében, a Tar-pataki-hát mögött található sűrűn látogatott Hosszú-tavi menedékházba, mely túránk után egy rövid pihenő erejéig a miénk lesz. A menedékház története egészen 1907-ig nyúlik vissza, amikor a Nagy-Tarpataki-völgy középső részén, a Testvér-tavaknak is helyt adó Vadorzó-lapályon, 1960 méter magasságban felépült az első menedékház. Az egyszerű, enyhén ferde tetővel fedett kőépületet 1910-ben bocsátották a turisták rendelkezésére. Fáradalmaink kipihenése és egy igazi menedékházi egytálétel vagy leves elfogyasztása után a már megismert úton visszaereszkedünk a parkolóig. Szint: 1100 m fel és le, táv: 17 km, menetidő: 8-9 óra. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Nova Lesna, Zöld-tavi menedékház (1550 m)

  3
  Újabb kiadós reggelink után mai lazább túránk Ótátrafüred szomszédságából indul. Egy parkolóba érkezünk, ahonnan előbb jól járható, széles, kavicsos erdészeti úton haladunk felfelé a fenyők és lombhullató fák között. Nem meredek, de folyamatosan emelkedő utunk a Késmárki-Fehérvíz-völgy felé veszi az irányt és többször keresztezi a Fehér-patakot, amely fölött rönkhidakon kelünk át. Folyamatosan emelkedve haladunk felfelé, a távolban előbukkannak a kétezer méter fölé nyúló csúcsok csipkézett sziklagerincei. A magas fák helyét fokozatosan átveszi a meredek hegyoldalakig nyúló, sűrű törpefenyves, amely felett zavartalanul gyönyörködhetünk a minket körülvevő panorámában. Ösvényünk bekanyarodik a Zöld-patak mellé, és ahogy beérünk a Zöld-tó völgyébe, már vízszintben haladunk tovább. A mély, jégvájta völgyben rálátunk a Zöld-tavat körülvevő fenséges csúcsokra. Innen rövid gyaloglást követően meg is érkezünk a menedékházhoz, 1550 méter magasba. Itt megpihenünk, ebédelünk egyet, gyönyörködünk a tájban, majd a már ismerős úton ereszkedünk vissza a parkolóhoz, ahonnét hazafelé vesszük az irányt. Túratáv: kb. 16 km, szint: 650 m fel és le, menetidő: 6-7 óra. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.
Az oldalon látható fotókat Gutter Krisztián, Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- a szállást panzióban, 2 ágyas, fürdőszobás szobákban,
- a reggelit,
- a szervezést, és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a kiutazás költségeit,
- a biztosítást,
- a fogaskerekű árát Ótátrafüredről Tarajkára (12 euró/fő) és a nemzeti parki belépőket a Szlovák Paradicsomba (1,5 euró/fő/nap),
- a parkolás díját a Nemzeti Park és a Magas-Tátra területén (3-10 euró/autó),
- a reggelin kívüli étkezéseket.

Utazás

A találkozó helye és ideje egyéni kiutazás esetén Píla település kis parkolójában. GPS-koordináta: 48°56'44.1"N 20°20'50.4"E
A parkolás fizetős (3-5 euró /nap)!
Térkép: https://goo.gl/maps/X1qMS5PetBPztidF7
Cím: Dóczyfürésze, 053 15 Hrabušice-Píla, Szlovákia.

Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 14.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre! Transzfer esetén találkozó a Keleti-Pályaudvar Posta felőli oldalán lévő parkolóban reggel 6:00 órakor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-20 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Magas-Tátrába irányuló túráink megerőltető magashegyi túrák, melyek túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást feltételeznek. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. A Szlovák Paradicsomba vezető túráink közepes nehézségű túrák, hétköznapi erőnléttel és elegendő lelkesedéssel teljesíthetőek, de a stabil mozgáskoordináció itt is elengedhetetlen a biztonságos teljesítéshez. Szédülésmentesség, lépésbiztonság minden napi túránkhoz szükséges!

Szállás

Ótátrafüred közelében családias panzióban, 2 fős, saját fürdőszobás szobákban szállunk meg. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásunkon van wi-fi. Ágynemű biztosított, hálózsákot nem kell hoznod.

Terület

A Szlovák Paradicsom (Káposztafalvi-karszt) vadregényes mészkőterülete Budapesttől 350 km-re fekszik, a magyarországi mészkő-hegyvidékekhez (pl. Bakony, Bükk) igen hasonló élővilággal. A területen nem sok magyar él, de a kisboltban és a vendéglátóhelyeken alapvetően beszélnek angolul, vagy németül. A fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait szállásunkon van lehetőséged feltölteni.

A Magas-Tátra a maga mindösszesen 340 négyzetkilométernyi területével egyedülálló módon ötvözi mindazt a természeti szépséget, magashegyi változatosságot, amit az Alpokban fellelhetünk. Nem véletlenül hívják "mini Alpoknak" is. A 26 km hosszúságú főgerinc számos kiágazással bír, melyek között tengerszemekkel telehintett, mesés völgyek húzódnak. A hegylánc legmagasabb pontja a Gerlachfalvi-csúcs: 2654 méter. A hegységen átvezető turistaútvonalak egy részét a természet megóvása érdekében november 1. és június 15. között lezárják.

Időjárás

A Szlovák Paradicsomban az időjárás meglehetősen változékony. Napsütéses időben is hirtelen (néhány óra alatt) óriási esőfelhők gyűlhetnek össze. Előfordulhat több napos eső, de tartós napsütés és meleg is. A nappali legmagasabb hőmérséklet 15-25 C közt várható, a hajnalban pedig 5-10 C lehetséges. A völgyekbe csak rövid ideig süt be a nap jó idő esetén is, ezért mindenképpen ajánlatos rétegesen öltözni, a vízálló felszerelésre kimondottan oda kell figyelni. A Magas-Tátrában változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, avagy egy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. A magasabb térségekben kisebb-nagyobb hómezőkre is kell számítani, azaz kamásli legyen nálunk! Főleg a nyitottabb, kitett gerinceken és a csúcsok közelében erős, viharos szél gyakran előfordul. Viharos, rossz időjárás esetén természetesen nem megyünk fel a gerincekre, csúcsokra, hanem egyéb túraösvényeken túrázunk.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, bringás vagy bőrkesztyű kesztyű (a láncokhoz, létrákhoz), nap ellen sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, csősál, fejlámpa, elemózsia és elegendő folyadék, naptej, UV-szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések és a sziklás terep miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

A higiénikus viszonyok jók, akárcsak itthon, a csapvíz és a túravezetők által ajánlott karsztforrások és patakok vize fogyasztásra alkalmas! Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta illetve sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli. Kullancsok itt is vannak, esténként és hazatéréskor is ellenőrizni kell magunkat!

Élelem

A túra a szálláson kapott reggeli kivételével önellátó. Az élelmiszereket célszerű itthonról vinni, amiből a napi túrákra szendvicseket lehet készíteni, továbbá csokit, szőlőcukrot, müzliszeletet, gyümölcsöt, mert a túrák folyamán és a szálláshely közelében nincs élelmiszer vásárlási lehetőség! A túrák közben alkalmanként érintünk éttermet, büfét, de a szállásunkon is van lehetőség meleg ételt enni.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurót váltani. Mindenképp készpénzt hozz magaddal! Költőpénznek nagyjából 15-25.000,-Ft-nak megfelelő Eurót ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, belépők, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató árak:
- felvonó Ótátrafüredről egy útra: kb. 9-11 euró/fő
- parkolási díj 3-5 euró/nap (a szálláson ingyenes!)
- nemzeti parki belépő 1,5 euró/fő/nap

Vám

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!) vagy útlevél.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo + sport extra kiegészítés: 2.070 Ft/fő
Top + sport extra kiegészítés: 2.723 Ft/fő
Top extra + sport extra kiegészítés: 4.500 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 2.495 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 1.996 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Transzferrel:
Storno Basic: 3.240 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,
Storno Kombi: 2.592 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.